Victron SolarSense – Bluetooth senzor slunečního záření

Souhrn tématu

Victron SolarSense je autonomní Bluetooth LE senzor slunečního záření, který umožňuje sledovat výkon solárních panelů v reálném čase. Zařízení je napájeno solární energií a obsahuje vyměnitelnou baterii odolnou vůči vysokým teplotám. Data lze integrovat do Victron ekosystému přes Cerbo, VRM, MQTT nebo Node-Red, což usnadňuje optimalizaci využití solární energie a vytěžování přebytků.
wacko
Reputace:10
Lokalita: Ostravsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7400
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Victron SolarSense – Bluetooth senzor slunečního záření

Nový příspěvek od wacko »

Victron SolarSense je autonomní zařízení, které komunikuje přes Bluetooth LE, buď s mobilní aplikací, kde dokáže v reálném čase zobrazovat údaje a taky lze stáhnout data z vnitřní paměti.
SolarSense device.jpg
SolarSense device.jpg (14.32 KiB) Zobrazeno 29 x
Jde zaintegrovat do Victron ekosystému, kde data přijímá Cerbo (jednosměrná komunikace) a ty pak přejímá VRM/Node-Red/MQTT.
VRM.jpg
VRM.jpg (18.77 KiB) Zobrazeno 29 x
SolarSense Node-Red.jpg
SolarSense MQTT.jpg
SolarSense MQTT.jpg (58.99 KiB) Zobrazeno 29 x
Je to napájené čistě ze slunce a dokáže fungovat i v noci, protože má uvnitř nabíjecí baterii LSC2440. Ta je stavěná na provoz ve vysokých teplotách (v horkých letních dnech jsem na střeše naměřil 66°C a to je na okraji střechy). Baterie je vyměnitelná a to se hodí, protože určitě nevydrží věčně.
Uvnitř.jpg
Bluetooth technologie má omezený dosah, v mém případě jsem zařízení nemohl umístit hned vedle panelů, protože v trase k Cerbu (cca 10m) je keramická střecha a 3 zdi a to už nedá. Ale posunul jsem ho o 2m jinam, kde jsou v trase jen 2 zdi a to už zvládne. Jen je potřeba dodržet totožnou orientaci a sklon jak mají panely.
Na střeše.jpg
Jedná se o elegantní řešení jak zjišťovat hodnotu dostupného slunečního výkonu, třeba pro následné vytěžování (jinak vám nezbývá nic jiného než periodicky zapínat zátěž a detekovat jestli MTTP něco dá). Přes VictronConnect je potřeba nastavit výkon pole a teplotní koeficient, díky tomu pak dokáže přes MQTT/Node-Red posílat přepočítaný dostupný výkon.
VictronConnect nastavení.jpg
VictronConnect nastavení.jpg (13.5 KiB) Zobrazeno 29 x
V Node-Red pak stačí vzít InstallationPower, odečíst spotřebu domácnosti a mám zbylý výkon využitelný k vytěžování. Ukázka pro ostrovní režim:
NodeRed přebytek.jpg
Tady jsou ukázky jak se InstallationPower shodoval se skutečným MTTP výkonem:
Jasno.jpg
(tady jsem nedostatečně vytěžoval)
PoloJasno.jpg
Zamračeno.jpg
Ráno a k večeru má tendenci lehce nadhodnocovat výkon. Během dne jej naopak podhodnocuje, to mi moc nevadí, aspoň při výpočtu přebytkové energie do vytěžování nemusím řešit nějakou rezervu.

V oblačném počasí, jak vysvitne slunce, tak má tendenci ve špičce hlásit větší Solar irradiance než reálně je (to by mohli doladit). V Grafaně mám denní přehled, kde jde vidět jak naměřená špička ale i denní maximum z průměru pěti po sobě jdoucích hodnot. (Ostravsko, Jih -7°, Sklon střechy 27°)
Daily Solar Irradiance.jpg

Nedostatky:
  • M6 otvory pro montáž (měly by tam být otvory pro M8 aby šlo využít spojováky hojně využívané v konstrukcích)
  • Řeší se bug, kdy se denní Yield občas neresetuje v 23.59 ale dříve.
  • Nastavit parametry lze jen VictronConnect (Cerbo je jen jednosměrný přijímač).
  • V Cerbu se obtížně se zjišťuje, jestli přijímá dostatečně silný signál (lze přes SSH příkazy).
  • Nedostatečný návod/dokumentace MQTT hodnot.
  • Zavádějící špičková Solar irradiance.
JirkaE
Reputace:403
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Re: Victron SolarSense – Bluetooth senzor slunečního záření

Nový příspěvek od JirkaE »

Velmi hezký popis, díky :yes:

Nicméně jaká je ta využitelnost ? Moc výhod to z mého pohledu nenabízí.

Tím to nechci shazovat - jen bych chtěl pochopit lépe - jak by to šlo využít - můžeš přidat další příklady ?

Já beru aktuálně proud do baterky, ze shuntu, kde je již spotřeba baráku odečtená a vše co jde přímo z MPPT do měničů nebo přímých spotřeb.

A používám to tak, že pokud proud do baterky přesáhne 40A znamená to, že je k dispozici cca 2000W pro vytěžování a pokud chci, aby do té baterky stále něco šlo, stačí jen relé zapnout například na 45A do baterie a zvolit pravidlo pro vypínání.

Teď tam mám tu shelly 4-zásuvku a je to dokonalé, samo se to přepíná a samo vytěžuje na jednom kabelu a přepíná na 4 různé zátěže dle potřeby (v mém případě podle teplot)
Na zimu se ty dva bojlery pro předehřev prostě jen sami nezapnou ale pořád to jede samo, z reálných dat, a ne z odhadů a výpočtů

Můžeš to prosím ještě více rozvést - tu použitelnost pro ovládání ?
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
TomHC
Reputace:943
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Re: Victron SolarSense – Bluetooth senzor slunečního záření

Nový příspěvek od TomHC »

Ja som chcel stavať niečo podobné - aby som mal prehľad aká je rezerva výkonu z panelov, ak sú MPPT vo float/current limiting. Ale vy💩 som sa na to. Ak chcem zohriať TÚV alebo nabiť auto, pustiť klímu, je mi jedno či príde na odber z batérií. Jediné použitie u mňa by bolo na výpočet "ušlých ziskov" 😃 90€ viem minúť aj lepšie.
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér