Riziko blackoutu počas horúčav a nízkeho stavu vody v riekach v Európe

Souhrn tématu

V době extrémních horúčav a nízkého stavu vody v evropských řekách dochází ke snížení výkonu jaderných elektráren a vodních zdrojů, což zvyšuje riziko blackoutu. Spotřeba elektřiny naopak neklesá, často naopak roste, což klade větší nároky na obnovitelné zdroje energie, které jsou však méně stabilní. Diskuze se zaměřují na aktuální situaci v Česku a na Slovensku, technické detaily větrných elektráren a výzvy spojené s přechodem na zelenou energii.
gupa
Reputace:186
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Riziko blackoutu počas horúčav a nízkeho stavu vody v riekach v Európe

Nový příspěvek od gupa »

To jsou ty točící stroje? Neví někdo jestli jsou na sloupech dnes alternátory nebo dynama? Alespoň mi to někdo vysvětloval, že tím upravují frekvenci, účinník? a proto se točí ikdyž nefouká.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
Franta2776
Reputace:644

Nový příspěvek od Franta2776 »

Používají se alternátory ve většine případů se vyrobeny proud usmerni a prifazovany střídač dodá do sítě.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Mex
Reputace:445
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Starší větrníky měly synchronní generátory a musely se točit buď synchronně, nebo vůbec.
Resp. točit se mohly i jinak rychle, ale ne přitom vyrábět.

Dnešní větrníky vesměs mají měniče.

Naprostá většina větrníků používá převodovku do rychla.
Asi jediná firma, která dělá pomaloběžné generátory a jede bez převodovky, je německy Enercon.
Což je mimochodem dodavatel i naší zatím největší větrné elektrárny v Žipotíně.

Je tam ještě jedna zvláštnost.
Většinou je zvykem dávat silovou elektroniku (tj. měniče) dolů do boudy vedle stožáru, nebo do spodku stožáru.
Tady ale dali měnič nahoru, aby dráty s nízkým napětím a velkými proudy z generátoru byly co nejkratší.
Dlouhé dráty směrem dolů na zem už vedou vysoké napětí z měniče, tedy malé proudy a tak dělají i malé ztráty.
Ten chlap povídal, že tím, že to udělal takhle, ušetřili 60kW ztrát.
Zdá se mi to trochu moc, ale nemám žádná data a informace, abych to zpochybňoval.
Proto mají jejich VtE charakteristický tvar boudy, a ty boudy jsou větší než obvykle (kvůli tomu měniči).

Měl jsem tu čest v ní být, v gondole i na střeše.
Myslím si o sobě, že nejsem posera a výšky mi nevadí. Ale tady jsem měl docela šimrání v břiše.
Zapomněli jsme dole postroje, tak jsme byli na střeše bez jištění.
Navíc za lehkého deště, takže všechno bylo mokré a klouzavé.
A jak je obvyklé, tak je střecha vypouklá, aby s ní stékala voda.
Vzpomínám na to s lehkým mrazením v zádech do teďka.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
JirkaE
Reputace:396
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

Franta2776 píše: úte srp 11, 2026 2:41 pm
Němci přes den jedou cca 80%solar a 10%vitr.Jak zajde slunce prudce jim stoupá vítr někam k 50%.Vypadá to, že vítr přes den úmyslně nevyužívají. Řádově 20GW výkonu.Pravdepodobne neví co s elektřinou, mohou nabíjet statisíce BEV.
Dnes jsem projížděl hranicí cca ve 20,30h a musím potvrdit, že všech cca 20 větrníků - na které oko dohlédne - se točilo - ačkoliv obvykle a velmi často stojí...
Asi to tak opravdu bude, používají je podle potřeby :dontknow:
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
JozefSK
Reputace:96

Nový příspěvek od JozefSK »

Dnes, keď sa niečo nezmení, by večer malo byť to zatmenie slnka. Na východe SK asi aj nijako, na západe CZ sa toto možno aj nejako malo môže prejaviť na výrobe EE z FVE. Potom by ste mohli poreferovať ... ;)
TomHC
Reputace:943
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od TomHC »

Okolo 19:20 už nie je veľká výroba. A hneď po zotmení vrchol Perseidov, ideme pozorovať 😎
Přílohy
zatmenie.jpg
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér