Riziko blackoutu počas horúčav a nízkeho stavu vody v riekach v Európe
Souhrn tématu
V době extrémních horúčav a nízkého stavu vody v řekách v Evropě dochází k omezení výroby elektřiny v jaderných elektrárnách a vodních zdrojích. To zvyšuje závislost na obnovitelných zdrojích energie, které jsou však nestabilní. Současně spotřeba elektřiny v létě neklesá, což zvyšuje riziko blackoutu v regionu.
- gupa
- Reputace:186
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Re: Riziko blackoutu počas horúčav a nízkeho stavu vody v riekach v Európe
To jsou ty točící stroje? Neví někdo jestli jsou na sloupech dnes alternátory nebo dynama? Alespoň mi to někdo vysvětloval, že tím upravují frekvenci, účinník? a proto se točí ikdyž nefouká.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
- Franta2776
- Reputace:644
Používají se alternátory ve většine případů se vyrobeny proud usmerni a prifazovany střídač dodá do sítě.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- Mex
- Reputace:442
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Starší větrníky měly synchronní generátory a musely se točit buď synchronně, nebo vůbec.
Resp. točit se mohly i jinak rychle, ale ne přitom vyrábět.
Dnešní větrníky vesměs mají měniče.
Naprostá většina větrníků používá převodovku do rychla.
Asi jediná firma, která dělá pomaloběžné generátory a jede bez převodovky, je německy Enercon.
Což je mimochodem dodavatel i naší zatím největší větrné elektrárny v Žipotíně.
Je tam ještě jedna zvláštnost.
Většinou je zvykem dávat silovou elektroniku (tj. měniče) dolů do boudy vedle stožáru, nebo do spodku stožáru.
Tady ale dali měnič nahoru, aby dráty s nízkým napětím a velkými proudy z generátoru byly co nejkratší.
Dlouhé dráty směrem dolů na zem už vedou vysoké napětí z měniče, tedy malé proudy a tak dělají i malé ztráty.
Ten chlap povídal, že tím, že to udělal takhle, ušetřili 60kW ztrát.
Zdá se mi to trochu moc, ale nemám žádná data a informace, abych to zpochybňoval.
Proto mají jejich VtE charakteristický tvar boudy, a ty boudy jsou větší než obvykle (kvůli tomu měniči).
Měl jsem tu čest v ní být, v gondole i na střeše.
Myslím si o sobě, že nejsem posera a výšky mi nevadí. Ale tady jsem měl docela šimrání v břiše.
Zapomněli jsme dole postroje, tak jsme byli na střeše bez jištění.
Navíc za lehkého deště, takže všechno bylo mokré a klouzavé.
A jak je obvyklé, tak je střecha vypouklá, aby s ní stékala voda.
Vzpomínám na to s lehkým mrazením v zádech do teďka.
Resp. točit se mohly i jinak rychle, ale ne přitom vyrábět.
Dnešní větrníky vesměs mají měniče.
Naprostá většina větrníků používá převodovku do rychla.
Asi jediná firma, která dělá pomaloběžné generátory a jede bez převodovky, je německy Enercon.
Což je mimochodem dodavatel i naší zatím největší větrné elektrárny v Žipotíně.
Je tam ještě jedna zvláštnost.
Většinou je zvykem dávat silovou elektroniku (tj. měniče) dolů do boudy vedle stožáru, nebo do spodku stožáru.
Tady ale dali měnič nahoru, aby dráty s nízkým napětím a velkými proudy z generátoru byly co nejkratší.
Dlouhé dráty směrem dolů na zem už vedou vysoké napětí z měniče, tedy malé proudy a tak dělají i malé ztráty.
Ten chlap povídal, že tím, že to udělal takhle, ušetřili 60kW ztrát.
Zdá se mi to trochu moc, ale nemám žádná data a informace, abych to zpochybňoval.
Proto mají jejich VtE charakteristický tvar boudy, a ty boudy jsou větší než obvykle (kvůli tomu měniči).
Měl jsem tu čest v ní být, v gondole i na střeše.
Myslím si o sobě, že nejsem posera a výšky mi nevadí. Ale tady jsem měl docela šimrání v břiše.
Zapomněli jsme dole postroje, tak jsme byli na střeše bez jištění.
Navíc za lehkého deště, takže všechno bylo mokré a klouzavé.
A jak je obvyklé, tak je střecha vypouklá, aby s ní stékala voda.
Vzpomínám na to s lehkým mrazením v zádech do teďka.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- JirkaE
- Reputace:396
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Dnes jsem projížděl hranicí cca ve 20,30h a musím potvrdit, že všech cca 20 větrníků - na které oko dohlédne - se točilo - ačkoliv obvykle a velmi často stojí...Franta2776 píše: úte srp 11, 2026 2:41 pmNěmci přes den jedou cca 80%solar a 10%vitr.Jak zajde slunce prudce jim stoupá vítr někam k 50%.Vypadá to, že vítr přes den úmyslně nevyužívají. Řádově 20GW výkonu.Pravdepodobne neví co s elektřinou, mohou nabíjet statisíce BEV.
Asi to tak opravdu bude, používají je podle potřeby
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test