Riziko blackoutu počas horúčav a nízkeho stavu vody v riekach v Európe

Souhrn tématu

V době extrémních horúčav a nízkého stavu vody v evropských řekách dochází k omezení výkonu jaderných elektráren a vodních zdrojů, což zvyšuje riziko blackoutu. Spotřeba elektřiny naopak neklesá, což klade větší důraz na obnovitelné zdroje energie, které však nejsou vždy stabilní. Diskuze také zmiňuje technické detaily větrných elektráren a problémy s energetickou politikou v Německu a dalších zemích.
gupa
Reputace:186
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Riziko blackoutu počas horúčav a nízkeho stavu vody v riekach v Európe

Nový příspěvek od gupa »

To jsou ty točící stroje? Neví někdo jestli jsou na sloupech dnes alternátory nebo dynama? Alespoň mi to někdo vysvětloval, že tím upravují frekvenci, účinník? a proto se točí ikdyž nefouká.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
Franta2776
Reputace:644

Nový příspěvek od Franta2776 »

Používají se alternátory ve většine případů se vyrobeny proud usmerni a prifazovany střídač dodá do sítě.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Mex
Reputace:442
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Starší větrníky měly synchronní generátory a musely se točit buď synchronně, nebo vůbec.
Resp. točit se mohly i jinak rychle, ale ne přitom vyrábět.

Dnešní větrníky vesměs mají měniče.

Naprostá většina větrníků používá převodovku do rychla.
Asi jediná firma, která dělá pomaloběžné generátory a jede bez převodovky, je německy Enercon.
Což je mimochodem dodavatel i naší zatím největší větrné elektrárny v Žipotíně.

Je tam ještě jedna zvláštnost.
Většinou je zvykem dávat silovou elektroniku (tj. měniče) dolů do boudy vedle stožáru, nebo do spodku stožáru.
Tady ale dali měnič nahoru, aby dráty s nízkým napětím a velkými proudy z generátoru byly co nejkratší.
Dlouhé dráty směrem dolů na zem už vedou vysoké napětí z měniče, tedy malé proudy a tak dělají i malé ztráty.
Ten chlap povídal, že tím, že to udělal takhle, ušetřili 60kW ztrát.
Zdá se mi to trochu moc, ale nemám žádná data a informace, abych to zpochybňoval.
Proto mají jejich VtE charakteristický tvar boudy, a ty boudy jsou větší než obvykle (kvůli tomu měniči).

Měl jsem tu čest v ní být, v gondole i na střeše.
Myslím si o sobě, že nejsem posera a výšky mi nevadí. Ale tady jsem měl docela šimrání v břiše.
Zapomněli jsme dole postroje, tak jsme byli na střeše bez jištění.
Navíc za lehkého deště, takže všechno bylo mokré a klouzavé.
A jak je obvyklé, tak je střecha vypouklá, aby s ní stékala voda.
Vzpomínám na to s lehkým mrazením v zádech do teďka.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.