Jirkova FVE

Souhrn tématu

Jirkova FVE je diskuzí o rozšiřování a optimalizaci domácí fotovoltaické elektrárny. Autor sdílí své zkušenosti s testováním stringů, plánuje přidání panelů a zvětšení úložiště energie v bateriích i vodě. Diskutuje možnosti nabíjení baterií ze sítě, využití Victron zařízení a automatizaci ohřevu vody přímo z DC. Hledá rady a kritiku od zkušených uživatelů, aby svou FVE vylepšil a lépe zefektivnil provoz.
glottis
Reputace:551
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od glottis »

forecast.solar jsme mel driv a bylo to teda o dost horsi nez ten Open-Meteo Solar Forecast. Si ho zkus pridat a porovnavej
TomHC
Reputace:931
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od TomHC »

Nahodil som to a nastavil, ale odhad je príliš optimistický. Uvidíme večer.
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
JirkaE
Reputace:392
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

TomHC píše: pát črc 17, 2026 9:10 am
... ale ak sú inverzie, tak trafí 💩
:lol::lol::lol:

V ten moment není důležitá poloha a nic - systém inverzi nevidí a odhady jsou špatný = jako špatná předpověď počasí ?

Žádné aktuální snímky oblačnosti a ani nic jiného přesnějšího a online = za vybarané poplatky za API tam může sedět nějaký jeden jouda a posílat tam něco z toho co řekl se sluncem v duši moderátor na ČT1 ?

( předpověď počasí sem asi 15let neviděl - třeba tam není už ten moderátor :lol: )
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
JirkaE

Sice to mělo víc negativních než pozitivních ohlasů, ale i tak by se tahle idea mohle někomu hodit.

Třeba někde kde již nejde sekat nové kabely.

Je to jen provizorní a dočasný provoz s Shelly 4-zásuvkou na jednom kabelu 3x1,5mm2 :D a v zásuvce 4 zátěže 2kW :lol:

Logika, kdy je prioritou vytěžovat ALE kabel nikdy nepřetížit ;)

Provizorně sem tam dal i topení v koupelně - protože sem chtěl všechny 4 (proto ten čas) a USB teploměr strčím do zásuvky v koupelně - tam už to není o vytěžování ale o minimálním ohřevu bojleru 1 a teplu - něco jako záložní režim.

Snímek obrazovky 2026-07-18 104742.png
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

JirkaE

Radar píše: pát črc 17, 2026 4:42 pm
Dnes mě potěšilo toto video ... skvělé

Stačil odkaz na github, stáhnout do NODE RED daný JSON, nastavit IP mojí shelly entity, 2 minuty a je to tam ....
Asi by bylo dobrý říct / napsat - ten celek - omlouvám se video sem neviděl - objevil sem to v reklamních novinkách u Victronu již před několika měsíci až nyní se k tomu dostal - že do Nodered jde nyní velmi snadno integrovat skoro všechno od Shelly - počínaje Gen2, nebo novější (Plus, Pro, Gen3, Gen4)

Bez cloudu, jen ve vnitřní siti funguje prakticky cokoliv Shelly a Cerbo si to samo v síti vyhledá a ,,nacucne" a není prakticky nic potřeba.

Načtení a ovládání teplot jako termostatů - zátěží - podle jakýchkoliv parametrů - nebo naopak okamžité vypnutí čehokoliv co není zrovna potřeba - aby nedošlo k přetížení měniče.

Já použil jako vstupní parametr 45A na vstupu do baterky - pro 2000W zátěž.
Moje 4-zásuvka se zapne až když proud do baterky překročí 45A bez ohledu na SOC = do baterky se něco dál samo ukládá (300-400W) a u toho i vytěžuje.

Vypnutí jsem spojil s poklesem pod nulu - po dobu 5min - aby to eliminovalo drobné mraky nebo třeba to, že si někdo doma pustí rychlovarnou konvici.

PS: Nyní mě ty Tuya komponenty velmi mrzí - a ty pro mě zásádní začnu postupně měnit za Shelly protože to spojení s Cerbem a Nodered a možnosti které tím vznikají - i bez cloudu jsou fakt dobrý :D

wacko
Reputace:9
Lokalita: Ostravsko
Výkon panelů [Wp]: 7400
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od wacko »

A co teprv aktuáně vyvíjené GX Opportunity Loads, tam půjde dělat vytěžování i bez Node-red....
JirkaE

wacko píše: ned črc 19, 2026 8:49 am
A co teprv aktuáně vyvíjené GX Opportunity Loads, tam půjde dělat vytěžování i bez Node-red....
Ano - ale opět z mého pohledu chybí to vytěžování rovnou - DC - bez další konverze a úspora výkonu měničů pro potřebnější stroje a zařízení.

Ta šťáva je půl roku zadara 4 měsíce s totálními přebytky celkem 6 měsíců použitelná a je škoda plýtvat motohodinama tepelných čerpadel a opotřebovávat je kvůli 200L vody denně - když to stejně zůstane na střeše... Pokud tedy neprodávám.

Vytěžování a řízení super - ale opět chybí DC větev a její viditelnost a měření a zobrazení v Cerbu samotném - kde se nyní neměří ale počítá (proto ty mínusové stavy na DC-spotřebách...)

= předurčené pro velké sestavy a velký AC výkon - ne pro nás menší... :lol:

Radar
Reputace:56

Nový příspěvek od Radar »

A není spíš důležitý ten algoritmus a jak to bude fungovat než jaký výkonový prvek to sepne? Jestli AC relé nebo DC relé nebo něco jiného...
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie 594Ah: LIFEPO4 16S, 2x EEL V5 DIY BOX 280Ah + 314Ah (JK INVERTER BMS)
JirkaE

Ano - myslel sem to jinak. Zas to bude jen nějaká improvizace pokud dělám přímo na DC a nějaké řešení které se musí dobastlovat.
Bojler a jiné varianty jsou tam přece již dýl, ale nefungují - nelze je nastavit a vidět a měřit - nebo doposud to nešlo jinak než doplněním něčeho dalšího = AC měření exerní nebo další Shunt na DC a ani u toho zas nefungují všechny varianty které tam jsou - jejich funkce.

I když STOP - Migel řikal že to nějak jde, jen mě se doposud nepovedlo a odložili jsme to na zimu až bude čas..... Ani já ho nemám :D

V Nodered je to komplikovanější - ale s plechovou hlavou se dodnes povedlo vše.

Jakkoliv se snažím zapnout jinou zásuvku ručně - na své 4-zásuvce Shelly - nejde to - Nodered to okamžitě vypne = test u konce už sem simuloval bez zátěží úplně vše - provoz bezchybný - na tom kabelu nejde zapnout dvě věci součastně a o to mě šlo a zapínají se postupně podle podmínek a jen když je přebytek energie :yes: vždy s plusovou hodnotou do baterky.

U DC je to taky jasný a limituje to pouze počet relé - jde naprosto cokoliv... a přes Shunt i měřit jako DC spotřebu - problém nevidím - jen to nejde přímo a to je škoda - mohlo tam být vše - Cerbo na to kapacitu má.
Už sem si ,,zacvakal" prvním relé na svém 32-CH verzi a jsem nadšený jak snadné to bylo :D

JirkaE

20260721_114238.jpg
20260721_114308.jpg
20260721_114328.jpg
20260721_114335.jpg
20260721_114348.jpg
20260721_114356.jpg

Výměna po 8 letech za spirálu na 48VDC - Ale důvod - proč to ukazuji, je jiný.

Žádná zemská přitažlivost - žádný jiný nešvary co ukazuje jedno individuum na Youtube - nic, ten bordel sem vyfotil taky, aby bylo vidět kolik se toho po 8letech provozu vysypalo a uskřípnutý očko, podložky a matičky taky, aby bylo poznat jak je ten bordel velký.... 😉

Příruba a šrouby a ta rez - to je od vody která kondenzuje - ne kvůli špatnému těsnění, nebo dotažení

Ta druhá tenčí spirála je 2kW a i v tento moment běží - do této jímky jde dát ještě druhá - prakticky jakákoliv.

Tento bojler je v Česku nyní označený již jinak - 2+2 / 2+4 / 2+6kW - to je odpověď pro Mexe který se na to ptal - tohle je jen jedna ze starších verzí

Já nechávám 2kW AC běžet dál a do uvolněné jímky dám DC Spirálu na napětí z baterky - tedy z baterky to tahat nebudu - pojede to jen z přebytků ze střechy 😉

unicast
Reputace:513
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

No ten plastový kryt zespoda tam je v jistém smyslu kontraproduktivní, chtělo by to v něm mit cirkulaci vzduchu pro vysoušení kondenzátu. Možná do něj vyvrtám pár děr.

Ta příruba se dvěma jímkami pro suchá tělesa jde patrně koupit samostatně, ne?
JirkaE

Někdo z kluků tady už poslal i info, že sehnal přírubu se třemi jímkami + jímka pro termostaty - kterou já znal pouze z plánku prototypu z DZD = nevím....

Nechal sem si to extra v DZD namalovat abych pak tady zjistil, že to již existuje - myšleno do standartního bojleru

Mex
Reputace:435
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

JirkaE píše: úte črc 21, 2026 12:02 pm
Ta druhá tenčí spirála je 2kW a i v tento moment běží - do této jímky jde dát ještě druhá - prakticky jakákoliv.
Tento bojler je v Česku nyní označený již jinak - 2+2 / 2+4 / 2+6kW - to je odpověď pro Mexe který se na to ptal - tohle je jen jedna ze starších verzí
Díky za ty fotky.
Podle zásady "podáš prst a přijdeš o celou ruku" si dovolím ještě dotazy navíc.

Píšeš, že se do té druhé jímky dá strčit jakákoli spirála.
Ale ta jímka má výrazně menší průměr, ne? Nebo to jen tak vypadá?
Takže to musí být nějaké jiné typy suchých spirál?

A prosím jak je to s hloubkou těch jímek?
Já jsem brousil po webu Dražic, ale nenašel jsem nějakou přehlednou tabulku jak je to s délkami (nebo teda hloubkami) jednotlivých jímek a jednotlivých topných těles. Co jsem viděl různá topná tělasa, tak se nedalo spolehnout ani na počet článků. Jako by se dělaly ty články různě dlouhé.

Je samozřejmě možné (a nakonec i pravděpodobné), že jsem osel a jenom jsem to nenašel. Pokud bys prosím měl Ty nebo někdo jiný nějakou přehlednou tabulku nebo informaci jak je to s délkami, budu rád.

Předpokládám, že hlubší jímka a kratší topné těleso by nemělo vadit.

A ještě dotaz k připojení. Podle fotky používáš opletenou gumovou hadičku.
Nebojíš se jich?
Třeba do nerezového vlnovce jsi nešel kvůli ceně nebo prostě proto, že jsi použil co jsi zrovna měl po ruce?

Díky.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
JirkaE

Ne do té druhé, tu tam nechám, to je AC 2kW a je tenčí.

Tu druhou / první / 😂 - klasickou širokou nazývám tou, do které jde strčit cokoliv - protože právě na tu je ta nabídka spirál největší.

Bohužel mě nenapalo to změřit ale pokud do toho dávají i 6kW, tak předpokládám že je to ta delší varianta, tedy 55cm.

Není nic - souhlasím, velmi složitě se to hledá = respektive ani já nic kloudného nenašel - tím myslím - čím se vlastně ty varianty od sebe liší.

Minimálně to tedy je ta spirála a taky provozní termostat a havarijní termostat, předpokládám že u variant 2/4 a 2/6 musí být třífázové a varianta 2/2 je jednofázová.

Jak už sem psal - již se nekamarádíme - nemám už žádný kanál informací...

Na prní test jsem zvolil jen jedno zapojení na spirále tj. 660W / 55V = všechny testy sem doposud dělal venku, na vzduchu - tak nevím jak se to bude chovat uvnitř trubky a jestli se chování nezmění. Dám si ještě ovládání přes Nodered - abych to dokázal ovládat přes PC a pak se pochlubím...