Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE je diskuzí o rozšiřování a optimalizaci domácí fotovoltaické elektrárny. Autor sdílí své zkušenosti s testováním stringů, plánuje přidání panelů a zvětšení úložiště energie v bateriích i vodě. Diskutuje možnosti nabíjení baterií ze sítě, využití Victron zařízení a automatizaci ohřevu vody přímo z DC. Hledá rady a kritiku od zkušených uživatelů, aby svou FVE vylepšil a lépe zefektivnil provoz.
- glottis
- Reputace:551
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Re: Jirkova FVE
forecast.solar jsme mel driv a bylo to teda o dost horsi nez ten Open-Meteo Solar Forecast. Si ho zkus pridat a porovnavej
- TomHC
- Reputace:929
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Nahodil som to a nastavil, ale odhad je príliš optimistický. Uvidíme večer.
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- JirkaE
- Reputace:391
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
V ten moment není důležitá poloha a nic - systém inverzi nevidí a odhady jsou špatný = jako špatná předpověď počasí ?
Žádné aktuální snímky oblačnosti a ani nic jiného přesnějšího a online = za vybarané poplatky za API tam může sedět nějaký jeden jouda a posílat tam něco z toho co řekl se sluncem v duši moderátor na ČT1 ?
( předpověď počasí sem asi 15let neviděl - třeba tam není už ten moderátor
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- JirkaE
Sice to mělo víc negativních než pozitivních ohlasů, ale i tak by se tahle idea mohle někomu hodit.
Třeba někde kde již nejde sekat nové kabely.
Je to jen provizorní a dočasný provoz s Shelly 4-zásuvkou na jednom kabelu 3x1,5mm2
a v zásuvce 4 zátěže 2kW 
Logika, kdy je prioritou vytěžovat ALE kabel nikdy nepřetížit
Provizorně sem tam dal i topení v koupelně - protože sem chtěl všechny 4 (proto ten čas) a USB teploměr strčím do zásuvky v koupelně - tam už to není o vytěžování ale o minimálním ohřevu bojleru 1 a teplu - něco jako záložní režim.
Třeba někde kde již nejde sekat nové kabely.
Je to jen provizorní a dočasný provoz s Shelly 4-zásuvkou na jednom kabelu 3x1,5mm2
Logika, kdy je prioritou vytěžovat ALE kabel nikdy nepřetížit
Provizorně sem tam dal i topení v koupelně - protože sem chtěl všechny 4 (proto ten čas) a USB teploměr strčím do zásuvky v koupelně - tam už to není o vytěžování ale o minimálním ohřevu bojleru 1 a teplu - něco jako záložní režim.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
- JirkaE
Asi by bylo dobrý říct / napsat - ten celek - omlouvám se video sem neviděl - objevil sem to v reklamních novinkách u Victronu již před několika měsíci až nyní se k tomu dostal - že do Nodered jde nyní velmi snadno integrovat skoro všechno od Shelly - počínaje Gen2, nebo novější (Plus, Pro, Gen3, Gen4)Radar píše: pát črc 17, 2026 4:42 pmDnes mě potěšilo toto video ... skvělé
Stačil odkaz na github, stáhnout do NODE RED daný JSON, nastavit IP mojí shelly entity, 2 minuty a je to tam ....
Bez cloudu, jen ve vnitřní siti funguje prakticky cokoliv Shelly a Cerbo si to samo v síti vyhledá a ,,nacucne" a není prakticky nic potřeba.
Načtení a ovládání teplot jako termostatů - zátěží - podle jakýchkoliv parametrů - nebo naopak okamžité vypnutí čehokoliv co není zrovna potřeba - aby nedošlo k přetížení měniče.
Já použil jako vstupní parametr 45A na vstupu do baterky - pro 2000W zátěž.
Moje 4-zásuvka se zapne až když proud do baterky překročí 45A bez ohledu na SOC = do baterky se něco dál samo ukládá (300-400W) a u toho i vytěžuje.
Vypnutí jsem spojil s poklesem pod nulu - po dobu 5min - aby to eliminovalo drobné mraky nebo třeba to, že si někdo doma pustí rychlovarnou konvici.
PS: Nyní mě ty Tuya komponenty velmi mrzí - a ty pro mě zásádní začnu postupně měnit za Shelly protože to spojení s Cerbem a Nodered a možnosti které tím vznikají - i bez cloudu jsou fakt dobrý
:
- wacko
- Reputace:9
- Lokalita: Ostravsko
- Výkon panelů [Wp]: 7400
- Kapacita baterie [kWh]: 16
A co teprv aktuáně vyvíjené GX Opportunity Loads, tam půjde dělat vytěžování i bez Node-red....
- JirkaE
Ano - ale opět z mého pohledu chybí to vytěžování rovnou - DC - bez další konverze a úspora výkonu měničů pro potřebnější stroje a zařízení.wacko píše: ned črc 19, 2026 8:49 amA co teprv aktuáně vyvíjené GX Opportunity Loads, tam půjde dělat vytěžování i bez Node-red....
Ta šťáva je půl roku zadara 4 měsíce s totálními přebytky celkem 6 měsíců použitelná a je škoda plýtvat motohodinama tepelných čerpadel a opotřebovávat je kvůli 200L vody denně - když to stejně zůstane na střeše... Pokud tedy neprodávám.
Vytěžování a řízení super - ale opět chybí DC větev a její viditelnost a měření a zobrazení v Cerbu samotném - kde se nyní neměří ale počítá (proto ty mínusové stavy na DC-spotřebách...)
= předurčené pro velké sestavy a velký AC výkon - ne pro nás menší...
:
- Radar
- Reputace:55
A není spíš důležitý ten algoritmus a jak to bude fungovat než jaký výkonový prvek to sepne? Jestli AC relé nebo DC relé nebo něco jiného...
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie 594Ah: LIFEPO4 16S, 2x EEL V5 DIY BOX 280Ah + 314Ah (JK INVERTER BMS)
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie 594Ah: LIFEPO4 16S, 2x EEL V5 DIY BOX 280Ah + 314Ah (JK INVERTER BMS)
- JirkaE
Ano - myslel sem to jinak. Zas to bude jen nějaká improvizace pokud dělám přímo na DC a nějaké řešení které se musí dobastlovat.
Bojler a jiné varianty jsou tam přece již dýl, ale nefungují - nelze je nastavit a vidět a měřit - nebo doposud to nešlo jinak než doplněním něčeho dalšího = AC měření exerní nebo další Shunt na DC a ani u toho zas nefungují všechny varianty které tam jsou - jejich funkce.
I když STOP - Migel řikal že to nějak jde, jen mě se doposud nepovedlo a odložili jsme to na zimu až bude čas..... Ani já ho nemám
V Nodered je to komplikovanější - ale s plechovou hlavou se dodnes povedlo vše.
Jakkoliv se snažím zapnout jinou zásuvku ručně - na své 4-zásuvce Shelly - nejde to - Nodered to okamžitě vypne = test u konce už sem simuloval bez zátěží úplně vše - provoz bezchybný - na tom kabelu nejde zapnout dvě věci součastně a o to mě šlo a zapínají se postupně podle podmínek a jen když je přebytek energie
vždy s plusovou hodnotou do baterky.
U DC je to taky jasný a limituje to pouze počet relé - jde naprosto cokoliv... a přes Shunt i měřit jako DC spotřebu - problém nevidím - jen to nejde přímo a to je škoda - mohlo tam být vše - Cerbo na to kapacitu má.
Už sem si ,,zacvakal" prvním relé na svém 32-CH verzi a jsem nadšený jak snadné to bylo
Bojler a jiné varianty jsou tam přece již dýl, ale nefungují - nelze je nastavit a vidět a měřit - nebo doposud to nešlo jinak než doplněním něčeho dalšího = AC měření exerní nebo další Shunt na DC a ani u toho zas nefungují všechny varianty které tam jsou - jejich funkce.
I když STOP - Migel řikal že to nějak jde, jen mě se doposud nepovedlo a odložili jsme to na zimu až bude čas..... Ani já ho nemám
V Nodered je to komplikovanější - ale s plechovou hlavou se dodnes povedlo vše.
Jakkoliv se snažím zapnout jinou zásuvku ručně - na své 4-zásuvce Shelly - nejde to - Nodered to okamžitě vypne = test u konce už sem simuloval bez zátěží úplně vše - provoz bezchybný - na tom kabelu nejde zapnout dvě věci součastně a o to mě šlo a zapínají se postupně podle podmínek a jen když je přebytek energie
U DC je to taky jasný a limituje to pouze počet relé - jde naprosto cokoliv... a přes Shunt i měřit jako DC spotřebu - problém nevidím - jen to nejde přímo a to je škoda - mohlo tam být vše - Cerbo na to kapacitu má.
Už sem si ,,zacvakal" prvním relé na svém 32-CH verzi a jsem nadšený jak snadné to bylo
: