můj dům, můj ostrov - rozšíření spotřebičů

Souhrn tématu

Uživatelka řeší rozšíření ostrovního solárního systému u svého domu mimo civilizaci. Má 2 solární panely a jednu autobaterii, plánuje přidat další baterie paralelně, připojit měnič a prodloužit kabeláž k venkovní koupelně s pračkou. Hledá praktické rady, jak správně propojit baterie, připojit měnič a jaký kabel použít pro bezpečné a efektivní zapojení včetně možnosti zakopání prodlužovacího kabelu do země.
veronik
Reputace:0

můj dům, můj ostrov - rozšíření spotřebičů

Nový příspěvek od veronik »

zdravím, budu opravdu moc ráda, pokud se najde někdo, kdo mi poradí v rámci komplexního řešení. mám u domku mimo civilizaci 2 panely (každý 270 Wp 60 cells), od nich přes rozvodnou skříňku s regulátorem (victron blue solar MPPT 100 V 50 A) se nabíjí 1 autobaterie (exide 100 Ah) - autobaterie proto, že umístění je venku (uvnitř umístit nic nelze, nemám místo ani sklep). vše (světla i elektroniku) jedu na 12 V. a teď k připravovanému rozšíření spotřebičů: potřebuji připojit k regulátoru další 1-2 baterie (+- tytéž 100 Ah), tedy baterie propojit mezi sebou paralelně, k tomuto zapojení připojit uvnitř domu měnič (greencell 1000 W, čistá sin, INV09), pokračovat připojením buď už přímo prodlužky nebo ještě z toho měniče vyvést zásuvku opět ven a tam přes prodlužku (cca 10 metrů, můžu ji - kabel - zakopat do země) připojit ve venkovní koupelně, která je těch 10 metrů vzdálená, pračku (příkon 250 W, ale já vím, že bere i o něco /nevím, o kolik/ víc - slabší měnič 300 W se při jejím provozu chvílemi chybově vypínal). prosím, jestli mi někdo může poradit - nejlépe poslat foto (protože schéma mi nic neřekne, nevyznám se v něm) - 1. jak vzájemně propojit ty 3 baterie vedle sebe paralelně; 2. jak toto kombo připojit zpět do rozvodné skříňky (tedy zpět k regulátoru s panely); 3. jak k nim připojit měnič na cca 1 m dálku (jak se připojuje jen k jedné autobaterii na svorky vím, to teď provizorně mám, ale na kabelu délky 60 cm, což asi je pro nové připojení krátké); 4. jaký potřebuji kabel - resp. jestli můžu tu klasickou prodlužku zakopat v chráničce do země. 5. ještě bych ráda tímtéž směrem (do venkovní koupelny) od těch baterií (nebo spíš z té skříňky?) vyvedla kabel (opět cca těch 10 metrů) s koncovkou autozásuvky - tedy autozapalovače - do kterého připojím sprchu (cestovní sprcha na 12 V, která nežere skoro nic). případně jiný nápad, jak situaci elegantně vyřešit. ze ❤️ děkuji!!!
Franta2776
Reputace:643

Re: můj dům, můj ostrov - rozšíření spotřebičů

Nový příspěvek od Franta2776 »

Jde o to jestli to udělat úplně na pankáče nebo aspoň trochu správně a kolik je peněz k dispozici. Měly by tam být aspoň hlavní pojistka u baterie a na výstupu z měniče.
1)i ty 3 baterie mezi sebou by měly být propojeny přes levnou tavnou pojistku
2)Kabel mezi bateriemi a měničem musí být co nejkratši a aspoň 25mm silný
3)prodlužku na 230V do země raději ne a koupit kabel cyky 3Cx2,5mm a to dát do chráničky
4)tahat 12V na sprchu 10m je dost daleko, chce to vyzkoušet jestli bude na 10m kabelu fungovat, jinak by se jedna baterie dal ke sprše a propojila tenkým drátem s ostatními
Celkově pokud ty olověný baterie nemáte grátis tak nekupovat a koupit levný lifepo baterky
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
unicast
Reputace:504
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od unicast »

Ad 1: Plusy propojit mezi sebou, mínusy taky. Pokud jsou to olověné baterie a jsou venku, tak bych risknul jednotlivé baterie nejistit, jistit jen spotřebiče. Jinak autobaterie nejsou úplně vhodné, pokud už to musí být olovo, tak existují trakční Exide baterie, které nezabije pár cyklů s hlubším vybitím, jen jsou o něco dražší. Svorky na autobaterku prodávají třeba v Auto Kelly.

Ad 2: Odpověď v předchozím bodu. Ty spojené plusy a mínusy se zapojí na stávající vodiče do rozvodné skříňky úplně stejně, jako to je teď.

Ad 3: Zase úplně stejně. Plus měniče na plus, mínus měniče na mínus, pokud chceš být pünktlich, tak prvotní připojení měniče přes žárovku, ale u takhle malých měničů na 12 V to není úplně nezbytné, jiskřit to bude jenom trochu.

Ad 4: Vhodný kabel je skutečně nejméně 25 mm2, 1000 W je při 12 V přes 80 A (ty velké proudy představují zásadní nevýhodu 12 V systému).

Ad 5: docela dobré je dát před spotřebiče pojistky (v daném případě na oba póly).

Dimenzování pojistek: deklarovaný výkon ve wattech vydělíš 12, máš výsledek v ampérech a použiješ nejbližší silnější pojistku. Pojistky závitové E33.
https://www.elfetex.cz/products/jistice ... -e27-a-e33
Tady pořídíš spodek a kryt (hlavici): https://www.elfetex.cz/products/jistice ... -e27-a-e33
veronik

Franta2776 píše: pon črc 13, 2026 6:27 pm
Jde o to jestli to udělat úplně na pankáče nebo aspoň trochu správně a kolik je peněz k dispozici. Měly by tam být aspoň hlavní pojistka u baterie a na výstupu z měniče.
ano, pojistky dám a opravdu ráda:) lepší varianta pro mne je udělat to správně a nevyhořet. peněz bude tolik, aby to bylo bezpečné a funkční.
1)i ty 3 baterie mezi sebou by měly být propojeny přes levnou tavnou pojistku
zatím mám každou baterii zvlášť zapojenou (jedna propojená s měničem, druhá s regulátorem), a na pojistkách jen na plus pólech: https://www.autio.cz/77687-pojistka-mega-125a-90st.html (tento typ se mi jako laikovi dobře připojuje = vím, co s tím); v pojistné skříňce je také pojistka u regulátoru.
2)Kabel mezi bateriemi a měničem musí být co nejkratši a aspoň 25mm silný
díky
3)prodlužku na 230V do země raději ne a koupit kabel cyky 3Cx2,5mm a to dát do chráničky
díky
4)tahat 12V na sprchu 10m je dost daleko, chce to vyzkoušet jestli bude na 10m kabelu fungovat, jinak by se jedna baterie dal ke sprše a propojila tenkým drátem s ostatními
došlo mi, že mohu koupit tu samou levnou sprchu na 230 V, takže budu zapojovat střídavě s pračkou a je vyřešeno...
Celkově pokud ty olověný baterie nemáte grátis tak nekupovat a koupit levný lifepo baterky
ano, toto olovo jsem měla ještě grátis, u těch lifepo4 vidím informaci, že sice pracovní teplota je do -20/-30 st., ale musí se nabíjet při teplotě vyšší než 0 stupňů, čehož nedocílím. baterie jsou a budou venku (jen cihlový antoníček).
Franta2776
Reputace:643

Nový příspěvek od Franta2776 »

1)Ty pojistky na jednom polu stači, teď je potřeba všechny plusy a minusy za pojiskami spojit dohromady, aby se všechny baterky dobíjely a zárověň dodávaly proud, každá baterka by měla mít svoji pojistku.
2)Sprchu na 230V určitě ne, to by ta instalace musela mít minimálně proudový chránič a pořádné pospojování a to není pro úplné laiky. Zůstaňte u těch 12V a vyzkoušejte pokud to nepojede napište.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
veronik

unicast píše: pon črc 13, 2026 6:49 pm
Ad 1: Plusy propojit mezi sebou, mínusy taky. Pokud jsou to olověné baterie a jsou venku, tak bych risknul jednotlivé baterie nejistit, jistit jen spotřebiče. Jinak autobaterie nejsou úplně vhodné, pokud už to musí být olovo, tak existují trakční Exide baterie, které nezabije pár cyklů s hlubším vybitím, jen jsou o něco dražší. Svorky na autobaterku prodávají třeba v Auto Kelly.
jistit jednotlivé baterie není problém; toto olovo jsem měla zdarma, na trakční exide se dívám, kterou technologii přesněji prosím myslíte? protože některé mají velice málo cyklů (200), případně EQUIPMENT GEL (s cykly někde kolem 800) může pracovat v zimě venku? ano, svorky mám přesně od nich:)
Ad 2: Odpověď v předchozím bodu. Ty spojené plusy a mínusy se zapojí na stávající vodiče do rozvodné skříňky úplně stejně, jako to je teď.
mně by ještě zajímalo, jak přesně se spojí ty plusy mezi sebou? - na každém plusu na jedné i druhé baterii bude svorka, ke každé svorce pojistka (https://www.autio.cz/77687-pojistka-mega-125a-90st.html) a dál co? omlouvám se, jsem laik. dobrá zpráva je, že mohou zůstat stávající vodiče do té rozvodné skříně k regulátoru:)
Ad 3: Zase úplně stejně. Plus měniče na plus, mínus měniče na mínus, pokud chceš být pünktlich, tak prvotní připojení měniče přes žárovku, ale u takhle malých měničů na 12 V to není úplně nezbytné, jiskřit to bude jenom trochu.
ano, jiskří to velice málo, to je úplně v pohodě. opět ale nevím, jak to připojit k těm propojeným bateriím, ale možná mi to víc osvětlí Vaše odpověď na předchozí dotaz v bodě 2. Apropo u měniče je napsáno, že se má odpojovat, aby nevybil zdroj (baterii) - s tím mám něco dělat, nebo ho mohu nechat připojený ke zdroji nastálo? (a nic se mu ani celému systému nestane?)
Ad 4: Vhodný kabel je skutečně nejméně 25 mm2, 1000 W je při 12 V přes 80 A (ty velké proudy představují zásadní nevýhodu 12 V systému).
díky.
Ad 5: docela dobré je dát před spotřebiče pojistky (v daném případě na oba póly).
tedy chápu správně, že na každý z obou drátů (jsme-li tedy myšlenkami už na konci toho desetimetrového kabelu v zemi) než na ně bude přidělána 230 V zásuvka na zapojení pračky?
Dimenzování pojistek: deklarovaný výkon ve wattech vydělíš 12, máš výsledek v ampérech a použiješ nejbližší silnější pojistku. Pojistky závitové E33.
https://www.elfetex.cz/products/jistice ... -e27-a-e33
Tady pořídíš spodek a kryt (hlavici): https://www.elfetex.cz/products/jistice ... -e27-a-e33
s těmihle to neumím, lze někde najít návod, jak se to zapojuje na kabel?