Upgrade elektrárne + zmena umiestnenia technológie

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na upgrade ostrovní elektrárny z jednofázového na třífázový systém s hybridním měničem a možnosti změny umístění technologie z technické místnosti do bazénového domku. Autor řeší snížení hlučnosti, tepelných ztrát a zvýšení bezpečnosti, zároveň zvažuje optimální chlazení a ochranu baterií v novém prostoru. Cílem je efektivnější dobíjení elektromobilu a zachování ostrovního režimu bez posílání energie do sítě.
Franta2776
Reputace:642

Re: Upgrade elektrárne + zmena umiestnenia technológie

Nový příspěvek od Franta2776 »

HowHigh píše: ned črc 12, 2026 2:53 pm
Franta2776 píše: ned črc 12, 2026 1:56 pm
Pro tazatele:Podivej se, kde chceš být za 10let a podle toho to stavěj.Ja v vn bateekach vidím hlavně ekonomické nevýhody. Poskládané baterky z článku. Kde mám ke každému přístup, a můžu dělat servis, vidím jako správnou cestu
Určite sa nechcem zaoberať fotovoltikou v zmysle, že budem si počítať efektivitu výroby, riešiť len čísla a pod. Toto ja riešiť nebudem. Chcem, aby som mal systém, ktorý spoľahlivo bezpečne funguje pre moje potreby. Ekonomické nevýhody sú jediná nevýhoda HV bateriek, ale vždy lepšia technológia stojí viac. Nevadí mi teraz kúpiť novú baterku za 2600 € a starú predať za 1500 € a doplatiť ten rozdiel.
Další nevýhoda tech VN baterek je údržba. Když se pokazí celá se většinou vyhodí. Nn baterce vyměníš bms nebo článek a jedeš dál. Mě třeba bms odešla po 4letech.Deye LV vypadá jako ekonomická nenáročná volba.
Pokud nechceš posílat data Činanum koupíš za 56usd licenci SA jako já a funguje to OK
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
rva
Reputace:980
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od rva »

HV baterie asi jsou budoucnost, stejně jako se tak stávají HV mppt regulátory. Dnes to ale téměř vždy znamená uzavřený systém, protože nejsou běžně dostupné HV BMS. V případě problému tak vše závisí na tom, jak se k tomu postaví výrobce dané HV baterie. Jinak o nic nejde. Pro uživatele je rozhodující množství energie v baterii a tam 100 kg HV baterie obsahuje stejné množství energie jako 100 kg baterie 48V.
Reputace:423
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Mogul píše: ned črc 12, 2026 2:31 pm
Já tedy nevím, proč se tu argumentuje nějakými ampéry, jestli 20, nebo 150... Mnohem větší riziko bych viděl spíše v tom napětí, nebo snad ne?
...
Pěkně shrnutý převládající (podle mě nesprávný) názor.

Největším problémem elektriky a elektroniky je podle mě teplo, nikoli napětí.
Že můžu omezit ztráty mezi baterkou a měničem krátkým kabelem, tlustým jako sloní noha, to je jistě pravda.
Jenže tak "tlusté" musí být i všechno v tom měniči, co tam pracuje s těmi šílenými proudy.
Použít přívodní kabel 75mm2 není velký problém, ale namotat třeba tlumivku podobným kabelem, to už prostě problém je.

Proto jsem velkým fandou a zastáncem HV řešení.
Ano, hůř se to staví. Ale jinak to má jen samá pozitiva a sociální jistoty.

Nedávno tady došlo k obráceni na HV víru u Franty. Napsal tady o tom spoustu postů, jak dobře HV stringy a měnič fungují proti historické sestavě LV věcí.
Ale už nenapsal, že (jak předpokládám) když mu měnič jede z baterek, tedy z nízkého napětí, tak už tak tichý a studený není, jako když jede z HV stringů.

Asi není náhoda, že poslední auto, které jezdilo na 48V, byla EMA1. Všechna současná auta jezdí s HV baterkami, a to čím novější a lepší auto, tak s tím vyšším napětím.
A to v tom autě má člověk intimnější případný kontakt s těmi baterkami, minimálně v případě havárky, ale i jinak. Sedí přímo na nich.

K původnímu dotazu zakladatele vlákna: měnič a baterky bych nedával do boudy s bazénovou a jinou chémii.
Jedině snad v případě, že by se tam dala uvnitř vyzdít pevná příčka, která by to spolehlivě oddělila.
Že vyřešíš odfuk výparů nějakou hadičkou je fajn do prvního excesu. Kdy ti tu hadičku třeba vytáhne kočka, nebo manželka, která nebude vědět o co jde. Nebo do něčeho kopneš a vyleje se to.
Případně tam něco praskne tlakem nebo mrazem a podobně. Nikdy dopředu nevymyslíš všechny negativní scénáře.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
unicast
Reputace:504
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

HowHigh píše: ned črc 12, 2026 3:34 pm
Dôvod pre ktorý majú teraz všetci LV baterky je ten, že proste pár rokov dozadu HV batérie neboli resp. neboli masovo rozšírené, rovnako ako ďalších pár rokov dozadu neboli používané ani Lifepo4 baterky a tie boli "neodskúšané" a ľudia mali max. tak olovo, nad ktorým sa dnes každý iba pousmeje.
Tak HV se dá postavit i z olova. Vůbec tu nejde o články samotné, protože 1000 V nakonec lze vyskládat i z NiMH tužkovek, jde tu o všechno ostatní kolem. Ano, i o nebezpečí úrazu elektrickým proudem, ale také třeba o BMS. JK nebo JBD LV BMS stojí pár dolarů, 16 kWh/52 V/200 A pack vyskládám do 1100 € i s BMS. Tomu se bude u HV baterie blížit už jen cena samotné BMS.
HowHigh píše: ned črc 12, 2026 3:34 pm
Vy sa práve obávate napätia v baterkách resp. cítite sa bezpečnejšie ako v ňom máte nízkonapäťový prvok, lebo ja neviem možno máte zábavu, že sa chytáte kontaktov na baterke a takto Vás to nezabije :D a plus ešte menič vďaka tomu zadarmo parádne vyhreje celú miestnosť :)
A kolik LiFePo4 battery packů jsi v životě sám složil, že se nad bezpečností jako argumentem takhle bohorovně ušklíbáš?

Ale ok, chceš ekonomický argument, tak já Ti ho dám. Pokud budu mít třeba HV 128S zapojení (=410 V nominál s LiFePo4 články), tak pro 16 kWh baterii budu muset kupovat nějaké 20 Ah články. Jeden bude sice výrazně levnějši, než MB31 apod., ale na jednotku uložené energie budou několikanásobně dražší. Nejvýhodněji z pohledu ceny za kWh kapacity v současné době vycházejí právě články s kapacitou kolem 315 Ah. Fajn, ale s takovou baterkou v HV zapojení začínám zhruba na 130 kWh kapacity. Takže od 130 kWh kapacity už to dává smysl a pak i cena 8 kusů JK BMS (cca $700) se mi už pomalu bude blížit ceně té HV BMS, pak se o tom tedy má smysl bavit (ale budou tam potřeba další pasivní ochranné prvky, jako třeba krytí každé spojky, elektrody každého článku atd. a to taky znamená další náklady).

Ale se 16 kWh to vyžaduje využívání článků se zbytečně drahou kapacitou, velmi drahé BMS a další drahé bižuterie. Za jakou cenu? ± 3% účinnosti, což se dá snadno vykompenzovat jedním či dvěma dalšími panely? To nedává smysl.

Pro představu, krabice s HV BMS od JK: https://www.aliexpress.com/item/1005012061942641.html (ta HV-BC250).
Naposledy upravil(a) unicast dne ned črc 12, 2026 9:23 pm, celkem upraveno 1 x.
Franta2776

Mexi musíš rozdělit spotřebu na velkou a malou a potom Ti vyjdou LV baterky. U mě je největší spotřebič auto.To tahám z měniče okolo 10-12kW a nabíjím ,když je světlo.To,ale neběží přes baterky, ale BUS sběrnicí 600V. U mě spotřeba přímo z panelů do spotřebiče za poslední necelý měsíc dělá 62%. Deye to pěkně eviduje.Deye je hybrid a když si nastavím 80A z baterek,tek zbytek si v zimě vezme ze sítě.Třeba tady to by u Victronu teklo 300A.
Screenshot_20260711_155214_Chrome.jpg
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Mex
Reputace:423
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Ty jsi přešel na HV stringy v době solární bonanzy. Tedy na jaře a v mladém létě.
Ale tento zlatý věk bohužel za chvíli skončí a budeš lovit každou Wh. Takže to, co dneska jde přímo po HV dálnici, půjde pak po LV rozbité okresce z baterek.
A pak to bude chtít špunty do uší. Jak mi mimo jiné potvrdil kamarád, který má taky Deye s LV baterkami.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Franta2776

On je prý velký rozdíl mezi sg04 a.sg05 Já jsem si žádného hluku při jízdě z baterek nevšiml.
Ghost86
Reputace:16
Lokalita: SK - Kysuce
Výkon panelů [Wp]: 9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16Kwh (16s)

Nový příspěvek od Ghost86 »

Veelmi zaujimava diskusia, takto na pondelok :)
Tiez si myslim, ze HV je buducnost, ale zatial pomerne vzdialena a LV ma dnes ( a najblizsie roky) viac vyhod, ako HV.

K teme: za mna urcite nie bazenovy domcek, nie je to dobry napad. V zime spotrebujes strasne vela energie na jeho vyhrievanie (nezatepleny) a to prostredie co tam mas, je vyslovene nevhodne na FVE a je jedno ci LV, alebo HV - bude sa tam trapit.
Musel by si ten domcek upgradovat a spravit zateplenie, vetranie a hlavne tie agresivne latky oddelit, lebo to je casovana bomba, ktoru nikto z nas nevie odhadnut.
Cize rozsir ten domcek, urob tam samostatnu miestnost pre FVE a potom OK. Ale porozmyslaj o inom umiestneni (garaz? ina mini stavba?)
20x Jinko 460 Wp JKM460N-48HL4M-DV (10s2p) - DEYE hybridný menič SUN-12K-SG05LP3-EU-SM2 - DYI LiFePO4 EVE MB31 16S batéria
HowHigh
Reputace:0
Lokalita: SR
Výkon panelů [Wp]: 11000
Kapacita baterie [kWh]: 20

Nový příspěvek od HowHigh »

Franta2776 píše: ned črc 12, 2026 4:34 pm
HowHigh píše: ned črc 12, 2026 2:53 pm
Franta2776 píše: ned črc 12, 2026 1:56 pm
Pro tazatele:Podivej se, kde chceš být za 10let a podle toho to stavěj.Ja v vn bateekach vidím hlavně ekonomické nevýhody. Poskládané baterky z článku. Kde mám ke každému přístup, a můžu dělat servis, vidím jako správnou cestu
Určite sa nechcem zaoberať fotovoltikou v zmysle, že budem si počítať efektivitu výroby, riešiť len čísla a pod. Toto ja riešiť nebudem. Chcem, aby som mal systém, ktorý spoľahlivo bezpečne funguje pre moje potreby. Ekonomické nevýhody sú jediná nevýhoda HV bateriek, ale vždy lepšia technológia stojí viac. Nevadí mi teraz kúpiť novú baterku za 2600 € a starú predať za 1500 € a doplatiť ten rozdiel.
Další nevýhoda tech VN baterek je údržba. Když se pokazí celá se většinou vyhodí. Nn baterce vyměníš bms nebo článek a jedeš dál. Mě třeba bms odešla po 4letech.Deye LV vypadá jako ekonomická nenáročná volba.
Pokud nechceš posílat data Činanum koupíš za 56usd licenci SA jako já a funguje to OK
Vždy sa môže niečo pokaziť, ale takto sa na to nepozerám, že čo ak sa stane to alebo ono a hlavne pokiaľ viem, tak Dyness dáva 10 ročnú záruku. Takže mne je tam jedno, ak sa niečo stane, že či mi v rámci záruky vymení kus za kus alebo tam bude niečo opravovať.

Deye LV je drahší ako Deye HV takže tam sa relatívne dosť stiera rozdiel pri prechode na HV, ak si zoberiem, že HV menič je lacnejší + predaj mojich existujúcich batérii. Doplatok tam bude plus/mínus 1000 €. Plus predsa len tie aktuálne LV baterky už majú 5 rokov za sebou, takže teraz je doba kedy ich ešte viem slušne predať a mať za malý príplatok úplne nové a efektívnejšie. Za ďalších 5 rokov už to tak nebude. Ale vôbec to nie je tak, že HV riešenie je jediná cesta, lebo mám v hre dve riešenia. Presunúť FVE do bazénového domčeka a ostať na LV alebo ponechať všetko v technickej a prejsť na HV. V tej technickej chcem minimalizovať hluk a teplo, takže tam mi HV vychádza ako rozumnejšia voľba. A budem mať elektráreň pod kontrolou. Mimo dom to má svoje výhody aj nevýhody. Ak si vezmeme taký paranoidný scenár, ktorý mi pri tom rozmýšľaní o tejto variante napadol, tak v prípade nejakého rozsiahleho a dlhodobého blackoutu bude môj dom dosť zraniteľný voči vonkajším vplyvom, keď budem mať FVE mimo neho a relatívne ľahko resp. výrazne ľahšie bude moju elektráreň znefunkčniť.
SA mám aktuálne aj ja. Pri lacných meničoch bez wi-fi ako MPP Solar je to nevyhnutnosť, ak chce mať človek prehľad čo sa deje :)
Naposledy upravil(a) HowHigh dne pon črc 13, 2026 9:14 am, celkem upraveno 1 x.
HowHigh

Ghost86 píše: pon črc 13, 2026 8:57 am
Veelmi zaujimava diskusia, takto na pondelok :)
Tiez si myslim, ze HV je buducnost, ale zatial pomerne vzdialena a LV ma dnes ( a najblizsie roky) viac vyhod, ako HV.

K teme: za mna urcite nie bazenovy domcek, nie je to dobry napad. V zime spotrebujes strasne vela energie na jeho vyhrievanie (nezatepleny) a to prostredie co tam mas, je vyslovene nevhodne na FVE a je jedno ci LV, alebo HV - bude sa tam trapit.
Musel by si ten domcek upgradovat a spravit zateplenie, vetranie a hlavne tie agresivne latky oddelit, lebo to je casovana bomba, ktoru nikto z nas nevie odhadnut.
Cize rozsir ten domcek, urob tam samostatnu miestnost pre FVE a potom OK. Ale porozmyslaj o inom umiestneni (garaz? ina mini stavba?)
Vďaka. Domček má rozmery len 2m x 2m, takže je to malá miestnosť. Všetko vo vnútri týkajúce sa vody je z hrubých bazénových PVC trubiek so šróbením, takže problém s vodou resp. vlhkosťou by tam nemal byť (nie je prakticky možné, aby niečo strelilo alebo prasklo). Čo sa týka tej bandasky s kyselinou na zníženie pH, to som už uvažoval, že by som ju dal von za domček (je to pri plote, prekážať ničomu a nikomu nebude a do domčeka by smerovala len hadička priamo do dávkovača pH. Tým by boli výpary a riziká spojené s kyselinou úplne mimo domček. Jasné, vždy bude riziko, že praskne hadička v dávkovači pH a kyselina vytečie na podlahu. To si musím ešte zvážiť, či to riziko podstúpim.
Vzhľadom na malé rozmery domčeka, sa vykúrenia v zime neobávam. LV menič to v plusových teplotách nad 10 stupňov udrží a v prípade potreby tam viem dať ohrievač, ktorý to udrží nad 10 stupňov. tým, že sa doslova na pár minút za deň zapne. Tam obavy z nákladov na vykúrenie nemám. Väčší problém vidím skôr v lete, ale tam by to tiež ventilátory, prípadne mobilná klíma mohli vyriešiť.
Nie som rozhodnutý zatiaľ ani pre jedno riešenie, zvažujem pre a proti a obe riešenia majú pre aj proti :) Majiteľ firmy, ktorá robí FVE bol u mňa na obhliadke mi telefonicky povedal, že na mojom mieste by to dal do toho domčeka. Ale nebol v ňom a nevidel ho - spomenul som si na toto riešenie až po obhliadke :roll:
JirkaE
Reputace:378
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

HowHigh píše: pon črc 13, 2026 9:14 am
....že sa doslova na pár minút za deň zapne. Tam obavy z nákladov na vykúrenie nemám.
Pár minut to rozhodně není a to mám FV-Cimru uvnitř v dílně - a menší a dobře zateplenou.

Vlhkost a kondenzace zahřátých měničů a MPPT je pak jiný level než vlhkost z trubek k bazénu o kterých píšeš Ty, tam riziko nevidím ani já, pokud to tam trvale nekape, naopak kondenzace pod plechem měniče je, pokud se drží teplota jen na 6°C pro baterky - a přijdou výkony velké a měniče jdou ke 40°C, pak je potřeba topit víc, aby ty rozdíly nebyli tak velké a stíhalo se to větrat a kondenzát vůbec nevznikal.

Klimu sem nepotřeboval ani loni a předpokládám že největší vedra jsou již za námi i letos a držel sem stále výkon i v tom největším vedru abych viděl kam až to vyšplhá - a dobrý - a ani odtahový ventilátor se nezapnul, vystačil stolní větrák 25W, který tam točil vzduch + otevřený dveře do dílny
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
unicast
Reputace:504
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Tenhle člověk už je evidentně rozhodnutý, sice na začátku uváděl, že se rozhoduje mezi dvěma variantami, ale ve skutečnosti už byl rozhodnutý pro tu první a to, co po nás chce, je jen potvrzení svého názoru. Tomu také odpovídá to, jak reaguje na ty, co s tímto názorem nesouhlasí. Tak ho nechme, ať si pořídí HV měnič, k němu HV baterky, postaví si to do nevytápěného vlhkého chlívku vedle kýblu s kyselinou a bude i za těchto okolností očekávat desetiletou záruku; je to jeho rozhodnutí, jeho peníze, jeho chlívek a jeho kýbl s kyselinou...
Soban
Reputace:314
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Pozor záruka se nerovná životnost!

Takže po 5 letech něco odejde a odborník ti řekne že tomu skončila životnost......

Hlavně u baterek to tak je a někteří se ti u nás snaží vnutit na baterky záruku 1/2 roku...... což je nesmysl i na baterky - jakékoliv máš záruku 2 roky!
Ale samozřejmě životnost je něco jiného když tu baterku vycykluješ za měsíc tak ju už asi nevyreklamuješ......

Další věc i když záruku uznají ale baterka se už 5 let nebude vyrábět a nebude to kompatibilní s tvým systémem co budeš dělat potom?
Vráti ti peníze za jeden modul a co budeš dělat se zbytkem.

Stačí se jenom podívat jak se poslední dobou houfně zamítají reklamace pylontechu a i tam tvrdily a oháněly se dlouhou zárukou......

Skoukni:

Tím samozřejmě netvrdím že HV baterie nejsou budoucnost, ale v tuto dobu do FVE do rodinných baráků určitě NE!
3,6kWp::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 1x INVERTER 5kW/24V | 16kWh*batt*
eman
Reputace:337
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Já se nezúčastním hádky na téma HV-LV, ale pobavila ta poznámka o záruce. Ze zákona je na baterie v zařízení záruka 1 rok. Cokoliv navíc si nechá každý výrobce pořádně zaplatit a stejně je pak v podmínkách hromada výluk. A narozdíl od LV skládačky si HV baterku doma N-E-O-P-R-A-V-Í-Š. Vlastně si ani ten HV systém nesmíš postavit, zapojit, šáhnout na to.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
HowHigh

unicast píše: pon črc 13, 2026 10:03 am
Tenhle člověk už je evidentně rozhodnutý, sice na začátku uváděl, že se rozhoduje mezi dvěma variantami, ale ve skutečnosti už byl rozhodnutý pro tu první a to, co po nás chce, je jen potvrzení svého názoru. Tomu také odpovídá to, jak reaguje na ty, co s tímto názorem nesouhlasí. Tak ho nechme, ať si pořídí HV měnič, k němu HV baterky, postaví si to do nevytápěného vlhkého chlívku vedle kýblu s kyselinou a bude i za těchto okolností očekávat desetiletou záruku; je to jeho rozhodnutí, jeho peníze, jeho chlívek a jeho kýbl s kyselinou...
Vidím, že si stále idete svoje. Ak by som bol rozhodnutý, tak sa nepýtam. Mám v hre dva varianty a ak dáte bokom to ego a malý pipík a budete čítať s porozumením, tak zistíte, že jedna je bez HV systému a práve o tej tu hlavne diskutujem. Debaty o HV a porovnávačky HV a LV ste tu začali riešiť hlavne Vy, ja to rozoberať nepotrebujem a ani si bastliť baterku doma sám, čo zjavne väčšina obhajcov LV systému robí a preto sa potrebuje utvrdzovať ako je to najlepšie batériové riešenie navždy. A áno, asi pre toho kto si ju chce robiť doma na kolene z článkov z Aliexpressu určite je, minimálne ho pri tom bastlení nezabije prúd... Ja tu však nerozoberám kutilské domáce skladanie FVE systému a ani to nikde v zadaní nepíšem.
Naposledy upravil(a) HowHigh dne pon črc 13, 2026 10:57 am, celkem upraveno 1 x.
HowHigh

eman píše: pon črc 13, 2026 10:45 am
Já se nezúčastním hádky na téma HV-LV, ale pobavila ta poznámka o záruce. Ze zákona je na baterie v zařízení záruka 1 rok. Cokoliv navíc si nechá každý výrobce pořádně zaplatit a stejně je pak v podmínkách hromada výluk. A narozdíl od LV skládačky si HV baterku doma N-E-O-P-R-A-V-Í-Š. Vlastně si ani ten HV systém nesmíš postavit, zapojit, šáhnout na to.
Veď ja nikde nepíšem, že si to chcem skladať doma sám, bude mi to robiť normálne firma, ktoré sa FVE venuje s revíznou správou na všetko. To len užívateľ unicast sa asi na všetko pozerá pohľadom človeka, ktorý si všetko robí sám...
HowHigh

Soban píše: pon črc 13, 2026 10:04 am
Pozor záruka se nerovná životnost!

Takže po 5 letech něco odejde a odborník ti řekne že tomu skončila životnost......

Hlavně u baterek to tak je a někteří se ti u nás snaží vnutit na baterky záruku 1/2 roku...... což je nesmysl i na baterky - jakékoliv máš záruku 2 roky!
Ale samozřejmě životnost je něco jiného když tu baterku vycykluješ za měsíc tak ju už asi nevyreklamuješ......

Další věc i když záruku uznají ale baterka se už 5 let nebude vyrábět a nebude to kompatibilní s tvým systémem co budeš dělat potom?
Vráti ti peníze za jeden modul a co budeš dělat se zbytkem.

Stačí se jenom podívat jak se poslední dobou houfně zamítají reklamace pylontechu a i tam tvrdily a oháněly se dlouhou zárukou......

Skoukni:

Tím samozřejmě netvrdím že HV baterie nejsou budoucnost, ale v tuto dobu do FVE do rodinných baráků určitě NE!

Ďakujem za príspevok aj videá, pozriem sa na ne. A Súhlasím. Je to proste riziko pri každom produkte, že sa niečo pokazí a s tým vedomím treba ten produkt kupovať. Môže sa pokaziť v záruke, nemusí, môžu uznať opravu na záruku, nemusia. Súhlasím aj s tou zárukou na baterky všeobecne, žiadna skrátená záruka neexistuje, len výrobcovia sa snažia toto presadzovať pri notebookoch, mobiloch atď. Tie 2 roky platia na všetko, aj na baterku. Je rozdiel bežné opotrebenie a podstatné, ktoré už predstavuje vadu, ale to sme už niekde inde.

Závisí to podľa komentárov, ktoré tu čítam podľa toho kto a prečo FVE má alebo chce mať . Ak si ju robí človek nazvem ho skrblík, pre ktorého je hlavný dôvod a priorita znížiť mesačné náklady, nemá čo vo voľnom čase robiť alebo ho to baví, tak ten sa na to pozerá tak, že si poskladá extrémne lacno všetko sám z komponentov z Číny, vypočíta si nejakú návratnosť a potom sa z toho teší. Taký človek zjavne bude proti HV systému, lebo ten si skladať nevie/nechce/nemôže/je to rizikovejšie a bude preferovať domáce kutilské riešenia + je pre neho drahšia varianta alebo riziko toho, že sa mu to náhodou za 5 rokov pokazí ekonomicky likvidačné alebo neprijateľné.

Ak si dá FVE človek preto, že rieši nielen ekonomiku, ale chce byť hlavne sebestačný, povedzme aj ekologický v spojení s EV, nechce si to robiť sám, tak sa na to zase pozerá inak. Ja sa na 2600 € za T17 baterku nepozerám ako na niečo extrémne drahé a keď sa to náhodou o pár rokov pokazí tak si proste kúpim novú, možno aj lepšiu technológiu. Vieme ako je to však s baterkami, či už pri FVE alebo EV. Prax ukazuje, že držia veľmi dobre a veľa cyklov, takže šanca na poruchu, či vadu trebárs do 5 rokov je malá (ak dá baterka ročne tak 200 cyklov, tak si vieme vypočítať ako dlho vydrží). A áno, ak sa niečo stane na LV baterke, tak podľa toho čo tu ľudia píšu rieši problém ľahšie, ale to pre mňa nie je podstatný faktor pri rozhodovaní, do ktorého systému pôjdem. Podstatné faktory som uviedol v prvom príspevku témy, takže ticho, efektivita bez vykurovania miestnosti a bezpečnosť. A tu sa mi prelínajú dve odlišné varianty pri LV a HV systéme.
Ghost86
Reputace:16
Lokalita: SK - Kysuce
Výkon panelů [Wp]: 9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16Kwh (16s)

Nový příspěvek od Ghost86 »

Otazka ale nemoze stat ze LV pojde von a HV pojde dnu. Musia byt polozene dve otazky: HV alebo LV? A dnu alebo von?

Vyhody a nevyhody HV vs LV sme ti tu napisali, tu sa vsetci zhodujeme a rozhodnutie je cisto len na tebe.
Otazka umiestnenia je tiez zhoda - nie ta bazenova pristavba (v sucastnej podobe).

Ako sa rozhodnes je na tebe.
20x Jinko 460 Wp JKM460N-48HL4M-DV (10s2p) - DEYE hybridný menič SUN-12K-SG05LP3-EU-SM2 - DYI LiFePO4 EVE MB31 16S batéria
Diablo1st
Reputace:233
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od Diablo1st »

HowHigh píše: pon črc 13, 2026 10:55 am
Veď ja nikde nepíšem, že si to chcem skladať doma sám, bude mi to robiť normálne firma, ktoré sa FVE venuje s revíznou správou na všetko.
Aké riešenie ponúka firma, ktorá ti to bude montovať? Či si nakúpiš komponenty a oni ti to zapoja? Väčšinou som sa stretol s tým, že firma ti ponúkne ich riešenie a o nejakej inej značky sa ani nebudú baviť. A väčšina montuje Goodwe a Solax, tak sa ich opýtaj či Deye vôbec budú ochotný namontovať.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
Diablo1st
Reputace:233
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od Diablo1st »

HowHigh píše: pon črc 13, 2026 11:10 am
Prax ukazuje, že držia veľmi dobre a veľa cyklov, takže šanca na poruchu, či vadu trebárs do 5 rokov je malá (ak dá baterka ročne tak 200 cyklov, tak si vieme vypočítať ako dlho vydrží). A áno, ak sa niečo stane na LV baterke, tak podľa toho čo tu ľudia píšu rieši problém ľahšie, ale to pre mňa nie je podstatný faktor pri rozhodovaní, do ktorého systému pôjdem. Podstatné faktory som uviedol v prvom príspevku témy, takže ticho, efektivita bez vykurovania miestnosti a bezpečnosť. A tu sa mi prelínajú dve odlišné varianty pri LV a HV systéme.
Prax ukazuje, že tie baterky vydržia veľa cyklov keď majú hlavne aktívny balancér! Je veľa videí ako baterky so slabým pasívnym balancérom odišli (hlavne pylontech), lebo časom sa tie články proste rozídu a potom je problém. Čím viac článkov v sérii tým väčšia pravdepodobnosť odchýlky.

Nech zoberieš akýkoľvek menič, úplne tichý nebude. Pokiaľ mu budeš nakladať tak tichý bude asi len ten pasívny, len bude kúriť. Aj tie pasívne celkom slušne pískajú.
K tomu vykurovaniu miestnosti sa nevyhneš nech zoberieš akúkoľvek topológiu. Nejaké straty tam budú a tie sa premenia na teplo. Časom sa ti technická miestnosť vykúri.

Mňa najviac irituje, že stále tu dávaš HV riešenie ako bezpečnejšie, ale žiadne relevantné argumenty si nepredložil.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS