Upgrade elektrárne + zmena umiestnenia technológie

Souhrn tématu

Uživatel plánuje upgrade své ostrovní elektrárny z jednofázového na třífázový systém s hybridním měničem Deye 20 kW a zvažuje dvě varianty umístění technologie – v technické místnosti nebo v bazénovém domku. Cílem je snížit hlučnost, tepelné ztráty a zvýšit bezpečnost systému, zároveň umožnit přímé dobíjení elektromobilu ze sítě bez zbytečného zatěžování baterií. Diskutuje se také o výhodách a nevýhodách vysokonapěťových a nízkonapěťových baterií a o řešení tepelného managementu v novém umístění technologie.
Franta2776
Reputace:641

Re: Upgrade elektrárne + zmena umiestnenia technológie

Nový příspěvek od Franta2776 »

HowHigh píše: ned črc 12, 2026 2:53 pm
Franta2776 píše: ned črc 12, 2026 1:56 pm
Pro tazatele:Podivej se, kde chceš být za 10let a podle toho to stavěj.Ja v vn bateekach vidím hlavně ekonomické nevýhody. Poskládané baterky z článku. Kde mám ke každému přístup, a můžu dělat servis, vidím jako správnou cestu
Určite sa nechcem zaoberať fotovoltikou v zmysle, že budem si počítať efektivitu výroby, riešiť len čísla a pod. Toto ja riešiť nebudem. Chcem, aby som mal systém, ktorý spoľahlivo bezpečne funguje pre moje potreby. Ekonomické nevýhody sú jediná nevýhoda HV bateriek, ale vždy lepšia technológia stojí viac. Nevadí mi teraz kúpiť novú baterku za 2600 € a starú predať za 1500 € a doplatiť ten rozdiel.
Další nevýhoda tech VN baterek je údržba. Když se pokazí celá se většinou vyhodí. Nn baterce vyměníš bms nebo článek a jedeš dál. Mě třeba bms odešla po 4letech.Deye LV vypadá jako ekonomická nenáročná volba.
Pokud nechceš posílat data Činanum koupíš za 56usd licenci SA jako já a funguje to OK
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
rva
Reputace:980
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Upgrade elektrárne + zmena umiestnenia technológie

Nový příspěvek od rva »

HV baterie asi jsou budoucnost, stejně jako se tak stávají HV mppt regulátory. Dnes to ale téměř vždy znamená uzavřený systém, protože nejsou běžně dostupné HV BMS. V případě problému tak vše závisí na tom, jak se k tomu postaví výrobce dané HV baterie. Jinak o nic nejde. Pro uživatele je rozhodující množství energie v baterii a tam 100 kg HV baterie obsahuje stejné množství energie jako 100 kg baterie 48V.