Upgrade elektrárne + zmena umiestnenia technológie

Souhrn tématu

Uživatel plánuje upgrade své ostrovní elektrárny z jednofázového na třífázový systém s hybridním měničem Deye 20 kW. Zvažuje dvě varianty – vysokonapěťový systém s novými bateriemi Dyness v technické místnosti, nebo nízkonapěťový systém s přesunem technologie do bazénového domku. Cílem je zlepšit kvalitu, snížit hlučnost a zvýšit bezpečnost provozu, přičemž zůstane zachován ostrovní režim s dobíjením baterií ze sítě a přímým dobíjením elektromobilu.
Franta2776
Reputace:641

Re: Upgrade elektrárne + zmena umiestnenia technológie

Nový příspěvek od Franta2776 »

HowHigh píše: ned črc 12, 2026 2:53 pm
Franta2776 píše: ned črc 12, 2026 1:56 pm
Pro tazatele:Podivej se, kde chceš být za 10let a podle toho to stavěj.Ja v vn bateekach vidím hlavně ekonomické nevýhody. Poskládané baterky z článku. Kde mám ke každému přístup, a můžu dělat servis, vidím jako správnou cestu
Určite sa nechcem zaoberať fotovoltikou v zmysle, že budem si počítať efektivitu výroby, riešiť len čísla a pod. Toto ja riešiť nebudem. Chcem, aby som mal systém, ktorý spoľahlivo bezpečne funguje pre moje potreby. Ekonomické nevýhody sú jediná nevýhoda HV bateriek, ale vždy lepšia technológia stojí viac. Nevadí mi teraz kúpiť novú baterku za 2600 € a starú predať za 1500 € a doplatiť ten rozdiel.
Další nevýhoda tech VN baterek je údržba. Když se pokazí celá se většinou vyhodí. Nn baterce vyměníš bms nebo článek a jedeš dál. Mě třeba bms odešla po 4letech.Deye LV vypadá jako ekonomická nenáročná volba.
Pokud nechceš posílat data Činanum koupíš za 56usd licenci SA jako já a funguje to OK
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
rva
Reputace:980
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od rva »

HV baterie asi jsou budoucnost, stejně jako se tak stávají HV mppt regulátory. Dnes to ale téměř vždy znamená uzavřený systém, protože nejsou běžně dostupné HV BMS. V případě problému tak vše závisí na tom, jak se k tomu postaví výrobce dané HV baterie. Jinak o nic nejde. Pro uživatele je rozhodující množství energie v baterii a tam 100 kg HV baterie obsahuje stejné množství energie jako 100 kg baterie 48V.
Reputace:423
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Mogul píše: ned črc 12, 2026 2:31 pm
Já tedy nevím, proč se tu argumentuje nějakými ampéry, jestli 20, nebo 150... Mnohem větší riziko bych viděl spíše v tom napětí, nebo snad ne?
...
Pěkně shrnutý převládající (podle mě nesprávný) názor.

Největším problémem elektriky a elektroniky je podle mě teplo, nikoli napětí.
Že můžu omezit ztráty mezi baterkou a měničem krátkým kabelem, tlustým jako sloní noha, to je jistě pravda.
Jenže tak "tlusté" musí být i všechno v tom měniči, co tam pracuje s těmi šílenými proudy.
Použít přívodní kabel 75mm2 není velký problém, ale namotat třeba tlumivku podobným kabelem, to už prostě problém je.

Proto jsem velkým fandou a zastáncem HV řešení.
Ano, hůř se to staví. Ale jinak to má jen samá pozitiva a sociální jistoty.

Nedávno tady došlo k obráceni na HV víru u Franty. Napsal tady o tom spoustu postů, jak dobře HV stringy a měnič fungují proti historické sestavě LV věcí.
Ale už nenapsal, že (jak předpokládám) když mu měnič jede z baterek, tedy z nízkého napětí, tak už tak tichý a studený není, jako když jede z HV stringů.

Asi není náhoda, že poslední auto, které jezdilo na 48V, byla EMA1. Všechna současná auta jezdí s HV baterkami, a to čím novější a lepší auto, tak s tím vyšším napětím.
A to v tom autě má člověk intimnější případný kontakt s těmi baterkami, minimálně v případě havárky, ale i jinak. Sedí přímo na nich.

K původnímu dotazu zakladatele vlákna: měnič a baterky bych nedával do boudy s bazénovou a jinou chémii.
Jedině snad v případě, že by se tam dala uvnitř vyzdít pevná příčka, která by to spolehlivě oddělila.
Že vyřešíš odfuk výparů nějakou hadičkou je fajn do prvního excesu. Kdy ti tu hadičku třeba vytáhne kočka, nebo manželka, která nebude vědět o co jde. Nebo do něčeho kopneš a vyleje se to.
Případně tam něco praskne tlakem nebo mrazem a podobně. Nikdy dopředu nevymyslíš všechny negativní scénáře.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
unicast
Reputace:499
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od unicast »

HowHigh píše: ned črc 12, 2026 3:34 pm
Dôvod pre ktorý majú teraz všetci LV baterky je ten, že proste pár rokov dozadu HV batérie neboli resp. neboli masovo rozšírené, rovnako ako ďalších pár rokov dozadu neboli používané ani Lifepo4 baterky a tie boli "neodskúšané" a ľudia mali max. tak olovo, nad ktorým sa dnes každý iba pousmeje.
Tak HV se dá postavit i z olova. Vůbec tu nejde o články samotné, protože 1000 V nakonec lze vyskládat i z NiMH tužkovek, jde tu o všechno ostatní kolem. Ano, i o nebezpečí úrazu elektrickým proudem, ale také třeba o BMS. JK nebo JBD LV BMS stojí pár dolarů, 16 kWh/52 V/200 A pack vyskládám do 1100 € i s BMS. Tomu se bude u HV baterie blížit už jen cena samotné BMS.
HowHigh píše: ned črc 12, 2026 3:34 pm
Vy sa práve obávate napätia v baterkách resp. cítite sa bezpečnejšie ako v ňom máte nízkonapäťový prvok, lebo ja neviem možno máte zábavu, že sa chytáte kontaktov na baterke a takto Vás to nezabije :D a plus ešte menič vďaka tomu zadarmo parádne vyhreje celú miestnosť :)
A kolik LiFePo4 battery packů jsi v životě sám složil, že se nad bezpečností jako argumentem takhle bohorovně ušklíbáš?

Ale ok, chceš ekonomický argument, tak já Ti ho dám. Pokud budu mít třeba HV 128S zapojení (=410 V nominál s LiFePo4 články), tak pro 16 kWh baterii budu muset kupovat nějaké 20 Ah články. Jeden bude sice výrazně levnějši, než MB31 apod., ale na jednotku uložené energie budou několikanásobně dražší. Nejvýhodněji z pohledu ceny za kWh kapacity v současné době vycházejí právě články s kapacitou kolem 315 Ah. Fajn, ale s takovou baterkou v HV zapojení začínám zhruba na 130 kWh kapacity. Takže od 130 kWh kapacity už to dává smysl a pak i cena 8 kusů JK BMS (cca $700) se mi už pomalu bude blížit ceně té HV BMS, pak se o tom tedy má smysl bavit (ale budou tam potřeba další pasivní ochranné prvky, jako třeba krytí každé spojky, elektrody každého článku atd. a to taky znamená další náklady).

Ale se 16 kWh to vyžaduje využívání článků se zbytečně drahou kapacitou, velmi drahé BMS a další drahé bižuterie. Za jakou cenu? ± 3% účinnosti, což se dá snadno vykompenzovat jedním či dvěma dalšími panely? To nedává smysl.

Pro představu, krabice s HV BMS od JK: https://www.aliexpress.com/item/1005012061942641.html (ta HV-BC250).
Naposledy upravil(a) unicast dne ned črc 12, 2026 9:23 pm, celkem upraveno 1 x.
Franta2776
Reputace:641

Nový příspěvek od Franta2776 »

Mexi musíš rozdělit spotřebu na velkou a malou a potom Ti vyjdou LV baterky. U mě je největší spotřebič auto.To tahám z měniče okolo 10-12kW a nabíjím ,když je světlo.To,ale neběží přes baterky, ale BUS sběrnicí 600V. U mě spotřeba přímo z panelů do spotřebiče za poslední necelý měsíc dělá 62%. Deye to pěkně eviduje.Deye je hybrid a když si nastavím 80A z baterek,tek zbytek si v zimě vezme ze sítě.Třeba tady to by u Victronu teklo 300A.
Screenshot_20260711_155214_Chrome.jpg
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Mex
Reputace:423
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Ty jsi přešel na HV stringy v době solární bonanzy. Tedy na jaře a v mladém létě.
Ale tento zlatý věk bohužel za chvíli skončí a budeš lovit každou Wh. Takže to, co dneska jde přímo po HV dálnici, půjde pak po LV rozbité okresce z baterek.
A pak to bude chtít špunty do uší. Jak mi mimo jiné potvrdil kamarád, který má taky Deye s LV baterkami.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.