Jirkova FVE

Souhrn tématu

Jirka sdílí své zkušenosti s provozem a plánovanou přestavbou své fotovoltaické elektrárny (FVE). Diskutuje o rozšíření panelů, zvětšení úložiště energie v bateriích i vodě a využití DC ohřevu vody. Žádá o kritiku a rady od zkušených uživatelů, řeší otázky ohledně nabíjení baterií ze sítě, správného zapojení měničů a optimalizace provozu s Victron komponenty. Součástí je i diskuze o přeprogramování měniče Modrásek pro lepší řízení výkonu.
JirkaE
Reputace:375
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od JirkaE »

Migel píše: čtv črc 02, 2026 9:48 am
Je vidiet ako ti to to E-auto zmenilo.
Ano - všiml sem si také - sedí to úplně přesně - vše co zůstávalo loni na střeše - je přesně to, co jde letos do auta a km úplně zadara

Ten turnaj za Lanshutem bych to asi dal tam i zpět zcela bez nabíjení jen z FV - kdyby tam nebyla naše lednička a pak další ledničky, světla a ta pípa s chlazením 😂

Výdaje na ten výlet cca 25Eur za cestu. Plzeňští rodiče a trenéři to měli jen o kousek dál a výdeje byli na hlavu za cestu cca 1200Kč myslím a to někteří odmítli autobus a jeli vlastním autem, bylo tam asi 5 českých aut.

A to sem ještě nevybral ani žádný tarif, to až na podzim, tohle je cena bez tarifu = dražší kWh.

Tarif budu aktivovat jen říjen - březen abych šel ke 40Centům za kWh

Screenshot_20260702_095726.jpg
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
JirkaE

A jdu na to = na ,,ně" a můj dopis na E.On :
( kdo se bojí, nesmí do lesa... 😉 )

Posílám ve svém účtu na zákaznickou podporu a totéž na email kundenservice@eon.de

Předmět: Naléhavá výzva k opravě smlouvy k 31. 7. 2026 / Číslo smlouvy: XXX-YYY

Vážené dámy a pánové,

odkazuji na svou výpověď ze dne 29.06.2026. Tímto důrazně odmítám Vaše protiprávní stanovení data na 30.04.2027.
Po konzultaci s mým právním zástupcem Vás tímto důrazně vyzývám, abyste správně posoudili právní situaci.
Moje smlouva byla právně novelizována v důsledku aktivní úpravy tarifů a cen v únoru 2026.
Podle platného zákona o spravedlivých spotřebitelských smlouvách (§ 309 č. 9 BGB) se automatická prodloužení smlouvy po takové změně smlouvy (po 1. 3. 2022) mění na dobu neurčitou a lze je kdykoli vypovědět s výpovědní lhůtou maximálně jednoho měsíce.

Vzhledem k tomu, že vám moje výpověď prokazatelně dorazila dne 29.06.2026, přesně jsem dodržel zákonnou lhůtu jednoho měsíce pro ukončení smlouvy k 31.07.2026.

Tímto vás naposledy vyzývám, abyste mi do 7 pracovních dnů (nejpozději do 13.07.2026) zaslali e-mailem správné potvrzení o výpovědi k 31.07.2026, aby mohla plánovaná změna dodavatele k 01.08.2026 proběhnout bez problémů.

Pokud do tohoto data neobdržím správné potvrzení, zahájím – v souladu s doporučením mého právního zástupce – bez dalšího varování bezplatné smírčí řízení u Schlichtungsstelle Energie e.V..
Upozorňuji Vás, že zahájení tohoto řízení pro Vás jako dodavatele energie znamená podle § 111b zákona o energetice (EnWG) značné administrativní poplatky.
Dále si vyhrazuji právo obrátit se na Spolkovou síťovou agenturu a spotřebitelskou poradnu.

S pozdravem,
Jirka
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

JirkaE

Protože potřebuju trošku nabít baterku doma, trošku zas doplnit, dnes sem opět sáhl po E.Onu...
Škoda ale zatím to jinak nejde, valím tam 8,7kW po cca 0,32-0,33Eurech

Zároveň mě už přišla infra čtečka elektroměru - tak vidím, za kolik sem to mohl dneska mít - od Tibber - v časovém okně které končí po 18h.... :D:D

Screenshot_20260702_174151_Tibber.jpg

JirkaE

Příprava na zimu a změnu dodavatele 😃

Pod 17Centů se relé zapne a sepne 3F stykač ze sítě - nad 19Centů se vypne

Na stykači již samostatně ovládané další 3ks 3F stykačů - jeden na auto, druhý na hlídání SOC baterky a nabíječku, třetí na ohřev vody v době temna :D

Snímek obrazovky 2026-07-03 123243.png

Na webu Tibber cena identická = včetně distribuce, daní a poplatků Tibber = 15,06 Centů jako nyní v ovládání v Cerbu :)

Snímek obrazovky 2026-07-03 123732.png

Tibber má již své Nody a svůj Token jsem vygeneroval na svém účtu u Tibber - hotové při pauze u kafíčka (s pomocí Plechové hlavy :lol: )

Snímek obrazovky 2026-07-03 101833.png
Snímek obrazovky 2026-07-03 101833.png (11.94 KiB) Zobrazeno 416 x

JirkaE

Snímek obrazovky 2026-07-03 204322.png

Ta zelená linie je pevná cena E.Onu fixniho tarifu po celý den a to červený jsou vlastně dnešní prachy navíc, pro zákazníky E.On oproti Tibber.

Dole pak předpověď na zítra. Vlastně i bez panelů a s baterkou a měničem, by se to vyplatilo nakupovat za levnou cenu do baterek a pak zbytek dne jet z baterek a celoroční energie budou o 1/3 - 1/2 níž než s E.On.
Ve větším měřítku i na kšeft...

JirkaE

Tak musím - ač nerad - nebo rád - nevím vlastně - vzít poslední větu předchozího příspěku ZPĚT

A taky musím říct - že tohle je v ČR lepší / horší - než v DE - podle toho, z jakého úhlu pohledu ( pozice ) se podívám....

Nenašel sem = není asi vůbec možné - v DE prodávat energie za spotové ceny. Pouze nakupovat.

Pokud jde nakoupit za minimum nevím cca 14 Centů a prodat za maximum cca 13 Centů neexistuje tak prostor ani pro teoretický spekulace s cenami energií a jakýkoliv obohacování se na úkor druhých.. Asi tak bych to nejlépe nyní nazval 😉

V ČR tohle jde a Franta má v tomhle směru naprostou pravdu = mít velký baterky a prodávat v době, kdy je cena na Spotu nejvyšší je opravdu zajímavý kšeft.

Nevadí - mám / budu mít / spotové ceny alespoň na zimu a levněji nabíjet a ohřívat :D

Franta2776
Reputace:640

Nový příspěvek od Franta2776 »

Prodávat trvale za 13 centů neni vůbec špatný.13centů je 2,70kč.Opotřebeni mĕniče je cca 0,5kč, baterky cca 1kč.V DE nemusiš mít baterky a žádné řízení jenom dodáváš do sítĕ.DE chráni občany před oligarchy.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Franta2776

Než uděláš Jirko další rozhodnutí o rozšíření nastuduj od Deye funkci mikroinvertorů a spolupráci s velkým měničem Deye.
Výhody:
1)nekupuješ si DC výkon jako u Victronu, ale přímo AC výkon tzn že mikroinvertor posílá 230V do hlavního měniče na Smart vstup a ten je buď přímo využije na výstupu nebo pokud není odběr nabíjí z něho baterie např máš 10kW měnič a na každé fázi 1 mikroinvertor 2000W, tak máš výkon pokud svítí až AC 16000W
Hlavní měnič mikroinvertory v ostrovu řídí přes frekvenci při připojení na grid je v případě nepotřeby odpojí:
2)nikde na střeše netaháš drahé silné DC rozvody a jištění
3)riziko DC oblouku minimální
4)10let záruka
5)Ten v odkazu má 4 MPPT pokud máš stíny není co řešit plně nahradí optimizery
Mě pokud odejde MPPT od Victronu už se k tomu nebudu vracet. Cena je podobná jako u Victronu a delší záruka a zvyšuje přímo AC výkon.Přepanelovat se to dá podobně jako MPPT od Victronu.
38902.jpg
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100
JirkaE

Franto díky, rozhodnutí je již dlouho hotové a třetí MP2 už nějaký čas doma.

Na AC stranu Multiplusů pak připojím ještě 3kW on-grid měnič který tady mám taky již dlouho z původního plánu.
Celkový výkon se mě zvedne po této úpravě na 15,75kW - ale předělávat to už nechci a nebudu - už to stálo velmi mnoho času a bylo by to zas všechno od nuly a to nechci - musím pokračovat dál v jiných naplánovaných projektech

- Ale díky, chápu jak to myslíš - a jak už sem napsal - dnes bych to asi opravdu už stavěl jinak.

JirkaE

Diskuse předchozích dnů na tema Modrásků a jejich řízení - to mě nakoplo. 😂

Včera sem objednal a dnes odpoledne přijdou ty adaptery RS232-USB pro Modráska, pak se do toho pustím.

Nějaké tipy a rady, nebo slepé cesty - od všech, kdo to zkoušeli a o připojení Modráska se pokusili ?

Neúspěšně sem včera vyzkoušel připojení Modráska přes čínský wifi adapter který sem dokupoval původně k Easun - podle všeho je universální a měl by zvládnout všechny ,,číňany" tedy i Modráska - ale nepovedlo se.
Modrásek data ven vůbec neposlal - nebo je zapojený adapter jinak, než modrásek - ale kuchat to zatím nechci ani Modráska a ani adapter - v tomhle případě ven a na čínský cloud nic nešlo.

Cílem je plné ovládání Modráska/ů přes Cerbo a přímé řízení a zvyšování a snižování výkonu Modrásků - podle výkonu na AC OUT MP2 - bez CT sondy, včetně pak externího a úplného vypnutí a odpojení Modrásků v havarijním stavu = odpojení AC i DC strany při poruše.

JirkaE

Pokud někdo něco zkouší také s Modrásky - třeba jinou cestou - tak dávám k dispozici co sem našel ještě k Modráskům = mohlo by se hodit 😉

Prohnal sem to překladačem z čínštiny = není to dokonalé, ale použít to půjde :D

A náhled nalezeného originálu ... :lol:

Snímek obrazovky 2026-07-09 093221.png

Valdano
Reputace:300
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

JirkaE píše: čtv črc 09, 2026 7:18 am
Včera sem objednal a dnes odpoledne přijdou ty adaptery RS232-USB pro Modráska, pak se do toho pustím.
Předpokládám, že tím RS232-USB máte na mysli převodník TTL-RS232 jak je nakresleno i v tom schématu co jste zde přiložil. RS232-USB bývá s kabelem a USB portem, a to by bylo vhodné spíš pokud byste to chtěl napojovat do počítače.
Naposledy upravil(a) Valdano dne čtv črc 09, 2026 10:47 am, celkem upraveno 2 x.
JirkaE

Valdano píše: čtv črc 09, 2026 9:54 am
Předpokládám, že tím RS232-USB máte na mysli převodník TTL-RS232 jak je nakresleno i v tom schématu co jste zde přiložil. RS232-USB bývá s kabelem a USB portem, a to by bylo vhodné spíš pokud byste to chtěl napojovat do počítače.
Ne - myslím opravdu RS232-USB - tak jak sem napsal - nestačí číst kousky vět ale věty celé.

Mě to samotný schema nezajímá - napsal sem co chci dělat a co je cílem = do Cerba přes USB a řídit výkon přes Nodered - podle výkonu Multiplusů = Cerbo bude mít možnost řídit Modrásky aktivně ve vteřinových intervalech podle reálného výkonu na Multiplusech které taky vidí a z Modrásků si udělá své pomocníky s výkonem celé sítě u nás doma = do 4000W (později do 6000W) Modrásci spí v režimu s 8-11W vlastní spotřeby a postupně začínají pomáhat až nad ten výkon MP2 4000W (později nad 6000W)

Modrásci se u toho točí jak je potřeba (jako dodnes s CT-sondou po dnech) , podle výkonu a podle teploty = jeden přidá a druhý ubere například - stále tak aby se nepřehřívali a aby na všech bylo natočeno + / - stejně kilowatt-hodin :D

To co jsem dal k dispozici je spíše pro zájemce bez Cerba 😉
Naposledy upravil(a) JirkaE dne čtv črc 09, 2026 10:19 am, celkem upraveno 1 x.

Franta2776

Jirko já modráska včera prodal, to je můj poslední starý měnič. Během měsice všechno pryč.Do menších instalací je modrásek OK. Když spočítáš tu bižuterii okolo děláš ekonomický nesmysl. Já staré měniče prodal za 30500Kč a nový Deye pořídíl s 10letou zárukou za 39500Kč.Ta bižuterie okolo ten cenový rozdíll dorovná. Podle mě mrháš časem i penězi navíc s ním můžu dodávat do sítě.
JirkaE

Franta2776 píše: čtv črc 09, 2026 10:18 am
Jirko já modráska včera prodal, to je můj poslední starý měnič. Během měsice všechno pryč.Do menších instalací je modrásek OK. Když spočítáš tu bižuterii okolo děláš ekonomický nesmysl. Já staré měniče prodal za 30500Kč a nový Deye pořídíl s 10letou zárukou za 39500Kč.Ta bižuterie okolo ten cenový rozdíll dorovná. Podle mě mrháš časem i penězi navíc s ním můžu dodávat do sítě.
Franto chápu - u Tebe je situace jiná - jako u všech zde na foru.

Pokud bych pořizoval něco nového - pak asi ano - ale já to mám na zdi, krom toho třetího MP2 = žádné další mrhání se nekoná a převodník rs232 za 10Eur opravdu problém není...
Ten ON-Grid, měnič 3kW co mě tady leží v regálu cca 2 roky to samé, nevím, byl velmi levný...

A hlavně, tohle mě baví... chtěl bych to mít tak, jak sem popsal :mrgreen:

Modrásky jsem nové koupil levněji než ty si prodal ten starý - například, za ty 3 Multiplusy sem dal v součtu 1100Eur a už to mám doma a na zdi, nebudu to nyní vyhazovat, ani prodávat pod cenou... Nejsou to špatný komponenty a mají tradici i historii a jsou kvalitní
Přestavba samotná desítky hodin možná i stovky není troufalé říct..

Energii ven prodávat nemohu - investice by přesáhla výdělek FV následujících 15let = takové investice mě nezajímají...
Byl by to prodělek od samého počátku - nelze předvídat co se bude dít na trhu ale ceny energii už asi významně (tady) nepůjdou.

Uznávám že v ČR je s tím prodejem situace úplně jiná ale mě by se tady týkalo těch 8-9Centů a to za naprosto gigantickou investici na kterou nemám prachy a ani chuť.

Pro Tebe to má jiný efekt a pro mě tady taky jiný - na Tvém místě bych ale asi jednal stejně jako Ty 😉 mít ty možnosti

Kdybych věděl o e-autě (které sem odmítal) před 2 lety a ty jsi mě tohle před 2 lety tohle napsal, asi půjdu touto cestou...
To ano, dávám Ti za pravdu.

Ale ne dnes, když by to znamenalo prodávat kvalitní Victron pod cenou a všechny hodiny spláchnout do hajzlu...
Nic už mě to nestojí a nic stát nebude.
Panely (ty dvě plánované palety) jsou poslední dílek skládačky který by přišel bez ohledu na měniče tak jako tak

Valdano

JirkaE píše: čtv črc 09, 2026 10:17 am
Mě to samotný schema nezajímá - napsal sem co chci dělat a co je cílem = do Cerba přes USB a řídit výkon přes Nodered - podle výkonu Multiplusů...
Napojení přes port je údajně jen pro čtení ne pro nastavování. Pokud chcete vůči modráskovi realizovat zápis tj. nastavování hodnot a řízení jeho výkonu tak je potřeba to řešit dle projektu na GitHubu přes speciální desku rozhraní RS485 interfejsu, kterou dělá nějaký Němec (Kontakt: Dr. Christian Truckenbrodt) pod přezdívkou Trucki a prodává ji na svém webu a tam viz verze SUN RS485 Platine (einzeln) bez Wifi modulu a nebo SUN RS485 Platine + Wifi Modul (Set) včetně Wifi modulu.

Ta deska se interně zapojuje mezi řídící desku a display modráska. Díky tomu to umí měnit hodnoty nastavení, které přes ten vnější port zřejmě měnit nejdou, a proto se používá ta deska interfejsu k řízení výkonu modráska. Píše o tom glottis ve starším tématu na tomto serveru.

Zkuste kontaktovat toho Němce (Truckiho) a poptat se u něj na podrobnosti k tomu. On se tím zabýval velmi podrobně a vytvořil i ten projekt na GitHubu. Měl by tedy k tomu mít spoustu cenných informací.
Naposledy upravil(a) Valdano dne čtv črc 09, 2026 11:19 am, celkem upraveno 1 x.
JirkaE

Valdano píše: čtv črc 09, 2026 10:49 am

Napojení přes port je údajně jen pro čtení ne pro nastavování.

Sleduji všechny ,,němce" s Modrásky na youtube velmi dlouho = mnoho let a celý tento proces se stal úplně jinak a postupně a výsledek byl právě nový Modrásek v šedý krabici s názvem Trucki

Na tomto videu které znám z dřívějška (ale včera mě ho poslal i Radar 😉 ) už tehdy ten Youtuber mění výkon Modráska přímo z PC bez CT-sondy.

A u mě je to aktuální až nyní - když sem se maličko naučil s Nodered v Cerbu - dříve bych to neměl jak ovládat totiž a CT-sonda je nejlepší (originální) varianta.

Na konci toho videa pak říká (protože to video je velmi staré-přes 3 roky) o něčem velkým, o tom co teprve přijde (protože už to věděl) a to něco ohromného a velkolepého a nového je právě nová vývojová verze dělaná v téže fabrice pro německou firmu Trucki...

Valdano

Na tom videu autor zmiňuje, že k tomu, aby řízení fungovalo přes vnější port je nezbytné přeprogramovat řídící desku modráska. Bez přeprogramování to řízení přes vnější port a Modbus registr 40 nefunguje jelikož to původní firmware v modráskovi zřejmě ignoruje, alespoň podle toho co v tom videu popisuje. V čase cca od 04:00 viz níže ukazuje i programátor, který k tomu přeprogramování použil viz obrázek v příloze. Takže jemu to na konci videa funguje, protože to už přeprogramoval. Jak sám v tom videu zmiňuje získal i upravené firmware pro přeprogramování, ale postup přeprogramování modráska s tím programátorem přímo v tom videu neuvádí tj. to zřejmě řešil jinde a v tomto videu jen ukazuje výsledek.

Vy máte ten programátor i firmware k přeprogramování co na tom videu zmiňuje?

Když tak kontaktujte přímo autora toho videa viz kontakt: Christian Waller a poptejte se ho na to.

Přílohy
programator_k_naprogramovani_desky_modraska.png