Propojení DS, střídače a domovního rozvaděče

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje možnostem propojení střídače Deye Sun 15k s domovním rozvaděčem a rozvodem ze sítě. Autor zvažuje různé varianty zapojení kabelů a podružných rozvaděčů u pilíře, aby zajistil správné připojení a možnost přícucu z distribuční sítě. Součástí je i přehled funkcí střídače, jako je nulový export, prodej přebytků a režimy priorit využití energie, které ovlivňují efektivitu a bezpečnost provozu.
XKrement
Reputace:10
Lokalita: Nošovice

Re: Propojení DS, střídače a domovního rozvaděče

Nový příspěvek od XKrement »

Statický posudek se dělá u obytných budov.... přístavek a šopa tím nejsou. Čez zajímá akorát revize. Dotace už nejsou a asi nebudou. Státu vyhovuje, že vybírá povolenky, ale nedává je zpět jak bylo argumentováno, když je zaváděl. Je třeba udělat realizaci a opatření takové, aby pojišťovna nemusela být kontaktována.
Kostěj
Reputace:127
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Kostěj »

XKrement píše: čtv čer 04, 2026 8:21 pm
...A to je třeba i logika backapu/přícucu. Když dám celý dům na backup výstup ze střídače, bude v případě nestíhání přicucávat z DS tato větev? Už jsem k tomu v manuálu pročetl, tak už vím, že ano.
Tohle mne zajímalo, ale v dokumentaci jsem to nenašel. Stejně tak jsem nenašel, co to vlastně ten backup výstup je, zda je střídač schopen dodávat na tento výstup plný výkon, co je přesně to v konfiguraci nastavitelné "Backup delay", v čem liší normální výstup a backup výstup, co je přesně ta nenápadná zmínka "Backup functionon is optional in German market". Ono na první pohled nedává smysl u domácí FVE používat jiný výstup, než backup, tak proč je u střídače i ten normální výstup. Ale našel jsem jen instalační manuál 35 stran v AJ, třeba je někde něco víc. Život se střídači mne naučil, že pokud by něco z logiky věci mělo fungovat "takhle", ale v namuálu to napsané není, tak to tak nefunguje. Naposled se mi třeba číňan po pátém e-mailu přiznal, že to komunikační rozhraní na mppt trackeru opravdu je (jak inzerují), ale komunikace je jen pro servis u výrobce, doma to nijak využít nemůžu.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
XKrement
Reputace:10
Lokalita: Nošovice

Nový příspěvek od XKrement »

tady je manuál o 56stranách, tak snad se dočteš více. https://www.manualslib.com/download/394 ... u-Sm2.html

Na straně 38 je ta zmínka. Přeloženo AI.
Nulový export do sítě přes CT snímač:
Hybridní střídač nebude pouze napájet záložní zátěž, ale také dodávat energii domácí zátěži. Pokud výkon FVE a baterie nestačí, doplní chybějící energii ze sítě. Střídač v tomto režimu neprodává energii do sítě. V tomto režimu je nutný CT snímač. Způsob instalace CT snímače je popsán v kapitole 3.6 Připojení CT. Externí CT snímač bude sledovat zpětný tok energie do sítě a sníží výkon střídače tak, aby pokryl pouze místní spotřebu, nabíjení baterie a domácí zátěž.

Prodej solární energie (Solar Sell):
Tato funkce je určena pro režim „Nulový export do zátěže" nebo „Nulový export přes CT". Pokud je aktivní, přebytečná energie může být prodávána do sítě. Při aktivaci má výkon FVE tuto prioritu využití: spotřeba zátěže, nabíjení baterie, dodávka do sítě.
Max. prodejní výkon (Max. Sell Power):
Maximální povolený výkon dodávaný do sítě.
Výkon nulového exportu (Zero-export Power):
V režimu nulového exportu určuje výkon dodávaný do sítě. Doporučuje se nastavit na 20–100 W, aby střídač nedodával energii do sítě.
Energetický režim (Energy Pattern):
Priority využití výkonu FVE.

Baterie první (Batt First): Výkon FVE je nejprve použit k nabíjení baterie a poté k napájení zátěže. Pokud výkon FVE nestačí, síť doplňuje energii pro baterii i zátěž současně.
Zátěž první (Load First): Výkon FVE je nejprve použit k napájení zátěže a poté k nabíjení baterie. Pokud výkon FVE nestačí, energii pro zátěž dodá síť.

Max. solární výkon (Max Solar Power):
Maximální povolený vstupní výkon DC (ze solárních panelů).
Špičkové omezení sítě (Grid Peak-shaving):
Pokud je aktivní, výkon odebíraný ze sítě bude omezen na nastavenou hodnotu. Pokud spotřeba zátěže překročí povolenou hodnotu, doplní ji výkon FVE a baterie. Pokud ani to nestačí, výkon ze sítě se zvýší tak, aby pokryl potřeby zátěže.