Propojení DS, střídače a domovního rozvaděče

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje propojení střídače Deye Sun 15k s domovním rozvaděčem a připojení k distribuční soustavě (DS). Autor zvažuje různé varianty zapojení kabelů a podružných rozvaděčů, aby zajistil správné a bezpečné fungování systému včetně možnosti přícucu a sdílení přebytků elektřiny. Dále se řeší požadavky na revizi a dokumentaci, které jsou klíčové pro bezproblémové připojení a pojištění zařízení.
XKrement
Reputace:11
Lokalita: Nošovice

Re: Propojení DS, střídače a domovního rozvaděče

Nový příspěvek od XKrement »

Statický posudek se dělá u obytných budov.... přístavek a šopa tím nejsou. Čez zajímá akorát revize. Dotace už nejsou a asi nebudou. Státu vyhovuje, že vybírá povolenky, ale nedává je zpět jak bylo argumentováno, když je zaváděl. Je třeba udělat realizaci a opatření takové, aby pojišťovna nemusela být kontaktována.
Kostěj
Reputace:127
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Kostěj »

XKrement píše: čtv čer 04, 2026 8:21 pm
...A to je třeba i logika backapu/přícucu. Když dám celý dům na backup výstup ze střídače, bude v případě nestíhání přicucávat z DS tato větev? Už jsem k tomu v manuálu pročetl, tak už vím, že ano.
Tohle mne zajímalo, ale v dokumentaci jsem to nenašel. Stejně tak jsem nenašel, co to vlastně ten backup výstup je, zda je střídač schopen dodávat na tento výstup plný výkon, co je přesně to v konfiguraci nastavitelné "Backup delay", v čem liší normální výstup a backup výstup, co je přesně ta nenápadná zmínka "Backup functionon is optional in German market". Ono na první pohled nedává smysl u domácí FVE používat jiný výstup, než backup, tak proč je u střídače i ten normální výstup. Ale našel jsem jen instalační manuál 35 stran v AJ, třeba je někde něco víc. Život se střídači mne naučil, že pokud by něco z logiky věci mělo fungovat "takhle", ale v namuálu to napsané není, tak to tak nefunguje. Naposled se mi třeba číňan po pátém e-mailu přiznal, že to komunikační rozhraní na mppt trackeru opravdu je (jak inzerují), ale komunikace je jen pro servis u výrobce, doma to nijak využít nemůžu.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
XKrement
Reputace:11
Lokalita: Nošovice

Nový příspěvek od XKrement »

tady je manuál o 56stranách, tak snad se dočteš více. https://www.manualslib.com/download/394 ... u-Sm2.html

Na straně 38 je ta zmínka. Přeloženo AI.
Nulový export do sítě přes CT snímač:
Hybridní střídač nebude pouze napájet záložní zátěž, ale také dodávat energii domácí zátěži. Pokud výkon FVE a baterie nestačí, doplní chybějící energii ze sítě. Střídač v tomto režimu neprodává energii do sítě. V tomto režimu je nutný CT snímač. Způsob instalace CT snímače je popsán v kapitole 3.6 Připojení CT. Externí CT snímač bude sledovat zpětný tok energie do sítě a sníží výkon střídače tak, aby pokryl pouze místní spotřebu, nabíjení baterie a domácí zátěž.

Prodej solární energie (Solar Sell):
Tato funkce je určena pro režim „Nulový export do zátěže" nebo „Nulový export přes CT". Pokud je aktivní, přebytečná energie může být prodávána do sítě. Při aktivaci má výkon FVE tuto prioritu využití: spotřeba zátěže, nabíjení baterie, dodávka do sítě.
Max. prodejní výkon (Max. Sell Power):
Maximální povolený výkon dodávaný do sítě.
Výkon nulového exportu (Zero-export Power):
V režimu nulového exportu určuje výkon dodávaný do sítě. Doporučuje se nastavit na 20–100 W, aby střídač nedodával energii do sítě.
Energetický režim (Energy Pattern):
Priority využití výkonu FVE.

Baterie první (Batt First): Výkon FVE je nejprve použit k nabíjení baterie a poté k napájení zátěže. Pokud výkon FVE nestačí, síť doplňuje energii pro baterii i zátěž současně.
Zátěž první (Load First): Výkon FVE je nejprve použit k napájení zátěže a poté k nabíjení baterie. Pokud výkon FVE nestačí, energii pro zátěž dodá síť.

Max. solární výkon (Max Solar Power):
Maximální povolený vstupní výkon DC (ze solárních panelů).
Špičkové omezení sítě (Grid Peak-shaving):
Pokud je aktivní, výkon odebíraný ze sítě bude omezen na nastavenou hodnotu. Pokud spotřeba zátěže překročí povolenou hodnotu, doplní ji výkon FVE a baterie. Pokud ani to nestačí, výkon ze sítě se zvýší tak, aby pokryl potřeby zátěže.
kuba47
Reputace:48
Lokalita: Krušné hory
Systémové napětí: 48V

Nový příspěvek od kuba47 »

Dva výstupy (Grid a Load) jsou tam, aby se při výpadku mohl odpojit od distibuce a dodávat do Load. Na Load je určitě schopen dodávat plný výkon. Pokud je k dispozici Grid, spojí se s Load přes relé uvnitř a běží trvale přifázovaný (tj. neumí přepínat mezi offgridem a sítí podle stavu baterie jako Axpert). Uvnitř jsou i měřicí trafa, takže pokud je veškerá zátěž připojená na Load, není třeba zapojovat ty externí (režim Zero Export to Load).

Zřejmě existuje nějaká odlehčená verze pro německý trh, která ten Load nemá vnitřně zapojený.
JirkaE
Reputace:358
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

XKrement píše: pát čer 05, 2026 8:19 am
ze sítě. Střídač v tomto režimu neprodává energii do sítě. V tomto režimu je nutný CT snímač. Způsob instalace CT snímače je popsán v kapitole 3.6 Připojení CT. Externí CT snímač bude sledovat zpětný tok energie do sítě a sníží výkon střídače tak, aby pokryl pouze místní spotřebu, nabíjení baterie a domácí zátěž.
To mě velice připomíná připojení Modráska a mikropřetoky do sítě. Pokud má měnič zjistit pomocí (ne úplně přesné CT sondy), že je přetok a omezit to - musí nejdříve vzniknout...
Nebo ne ?
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Ghost86
Reputace:12
Lokalita: SK - Kysuce
Výkon panelů [Wp]: 9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16Kwh (16s)

Nový příspěvek od Ghost86 »

Xkrement: skus nakreslit tu sucasnu siatuaciu ako mas a ako by si to chcel vyriesit. Potom sa to bude dat lahsie predstavit.

Ja akurat zapajam FVE na 12KW DEYE a na LOAD chcem mat celu zataz (v mojom pripade dom aj garaz). Menic je stavany aby to zvladal. V mojom pripade sa mi to podarilo poprepajat aby vsetko bolo za menicom. Vtedy externe CT svorky ani nepotrebujes, lebo sa daju pouzivat interne.

Prietokom sa ale neda uplne na 100% vyhnut.
20x Jinko 460 Wp JKM460N-48HL4M-DV (10s2p) - DEYE hybridný menič SUN-12K-SG05LP3-EU-SM2 - DYI LiFePO4 EVE MB31 16S batéria
kuba47
Reputace:48
Lokalita: Krušné hory

Nový příspěvek od kuba47 »

JirkaE píše: pát čer 05, 2026 8:50 am
Pokud má měnič zjistit pomocí (ne úplně přesné CT sondy), že je přetok a omezit to - musí nejdříve vzniknout...
Nebo ne ?
To platí u AC obecně, abys poznal přetok od jaloviny, musíš to spočítat minimálně pro celou půlvlnu. Z okamžitý hodnoty napětí a proudu se nic moc zjistit nedá. Deye má možnost nastavit trvalý minimální odběr ze sítě (Zero-export Power), ale při vypnutí větší zátěže to i tak nějaký přetok udělá.
Valdano
Reputace:289
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

XKrement píše: pát čer 05, 2026 6:09 am
Čez zajímá akorát revize...
Máte pravdu. ČEZ Distribuce v tomto ohledu proces připojení výroben výrazně zjednodušil a v současnosti v rámci povinných příloh k žádosti o připojení vyžaduje jen jednopólové schéma zapojení výrobny včetně případného zapojení akumulačního zařízení. ČEZ Distribuce na svém webu nabízí předepsaná typová jednopólová schémata.

Podobná dokumentace by měla být vyžadována až při revizi. Dle norem a legislativy je vyžadována podrobná průvodní dokumentace odpovídající skutečnému provedení, ze které revizní technik vychází. Pokud dokumentace skutečného provedení chybí nebo neodpovídá realitě, revizní technik to musí ve výsledku revizní zprávy uvést jako závadu. Pokud revizní technik provede revizi výrobny (např. FVE) takzvaně "od stolu" tedy bez ověření skutečného stavu na místě a také bez reálné projektové dokumentace a toto v revizní zprávě zamlčí, riskuje postihy od finančních pokut přes ztrátu obživy až po vězení.

Pokud tedy máte známého revizáka "hazardéra", který bude ochoten riskovat podpis revize bez dokumentace tak se bez dokumentace skutečně obejdete.

Chybějící dokumentace k výrobně může být pro pojišťovnu v horším případě pro vás důvodem k odmítnutí plnění a v horším případě pro toho revizáka "hazardéra" může nastat i situace, že veškeré škody bude pojišťovna následně vymáhat po něm. Takže podpisem revize bez dokumentace vám revizák "hazardér" v podstatě bude ručit za veškeré případné škody způsobené tou FVE. :twisted:
XKrement píše: pát čer 05, 2026 6:09 am
Je třeba udělat realizaci a opatření takové, aby pojišťovna nemusela být kontaktována.
Ani sebelepší opatření vám nesníží míru rizika vzniku případné škody na nulu. Jediný možný případ kdy po vzniku případných škod způsobených FVE nebudete kontaktovat pojišťovnu tedy budete ten, že si škodu "zacálujete" kompletně ze svého bez ohledu na pojištění. ;)
Valdano
Reputace:289
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

kuba47 píše: pát čer 05, 2026 9:25 am
při vypnutí větší zátěže to i tak nějaký přetok udělá.
Vzhledem k tomu, že XKrement zmínil oficiální připojení k DS tak nulové přetoky dle mého názoru nemusí vůbec řešit.

1. Buď bude mít sjednán prodej přebytků do DS a tam bude mít míru povolené dodávky stanovenu ve smlouvě.

2. Nebo bude mít sjednáno připojení s tzv. "nulovým rezervovaným výkonem" a v takovém případě se na něj budou vztahovat povolené limity tzv. technologických přetoků což činí 300W ve čtvrthodině na každou fázi samostatně a celkový limit dodávky (všechny fáze společně) do 30kWh za měsíc. S mírnými přetoky se do toho dle mého názoru v pohodě vejde. Případný postih za přetoky by mu hrozil až při současném překročení obou zmíněným limitů.