Propojení DS, střídače a domovního rozvaděče

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje správnému propojení střídače Deye Sun 15k s domovním rozvaděčem a distribuční soustavou. Autor řeší možnosti vedení kabelů, podružné rozvaděče u pilíře a otázky revize a projektové dokumentace. Zároveň zvažuje využití přícucu a záložního napájení pro efektivní sdílení přebytků energie a napájení dalších objektů na pozemku.
XKrement
Reputace:10
Lokalita: Nošovice

Propojení DS, střídače a domovního rozvaděče

Nový příspěvek od XKrement »

Přiklonil jsem se ke střídači Deye sun 15k SG05LP3 EU SM2(40 000kč). Bude mi na dlouho postačovat. Opatřím revizi(mám slíbenou) a připojím se k DS s možnosti přícucu, pokud střídač nebude stíhat. Prodej se do pár let přestane vyplácet, ale jestli to ještě trochu bude výhodné, mohu v létě sdílet s rodiči na chatě, kde mají elektřinu drahou.

Doma mám jistič 3x25A a zátěž je rovnoměrná a se občasnými špičkami +- 5500W na jednu fázi. Z pilíře před domem, kde jsou hodiny a hl.jistič, vede do domovního rozvaděče v mém domě skrz chráničku pod podlahovým topením a pak stěnou kabel 4x10mm. Chránička má 4m a je do pravého úhlu. Kabel se před chráničem rozdělí na pět vodičů. Do průchodky se další kabel nevleze. Jsou v ní 3 kabely. Ten domovní kabel 4x 10mm + z rozvaděče kabel do šopy 5x 2,5mm + z rozvaděče kabel ke stání 5x 2,5mm.
Z kabelu do šopy se napájí šopa(kutílské stroje) a taky druhý dům, kde ještě tak 10let let nikdo nebude bydlet. V druhém domě akorát temperuju.
Kabel 5x2,5 ke stání není zapojen na žádném konci, neb tam ještě stání není a zatím tam nepotřebuju zásuvku. Pokud někdy bude euto, bude stát tady. Stání je na opačnou stranu od pilíře, než je šopa.
Ze šopy, kde bude strojovna, to k tomu pilíři je 20m. Střídač bude asymetrický 3f.

Napadlo mě, že bych kabel 5x 10mm od střídače nevedl do domu, ale u toho pilíře bych udělal podružný rozvaděč, do kterého bych přivedl kabely ze střídače(5x 10mm) a z pilíře(4x 10mm) a poslal to tím 4x 10mm dovnitř. Jenže má jen 4 vodiče. Je to proti předpisům? No asi je, že? :D

Druhá možnost: Vytáhnout z domovní chráničky 4x 10mm. Vybudovat před domem na pilíři podružný rozvaděč a zapojit do něj kabel 5x 10mm ze střídače a taky 4x 10mm z DS. Z PR pak skrz domovní chráničku do domovního rozvaděče vést 5x 10mm.

Třetí možnost: Vytáhnout ty 2 kabely 5x2,5mm z domovní chráničky. Vybudovat podružný rozvaděč u pilíře. Do PR přivést kabel 4x 10mm z pilíře a ze střídače 5x 10mm. Natáhnout z PR skrz domovní chráničku do domovního rozvaděče kabel 5x 10mm. Z PR by taky vedl kabel do šopy a ke stání.

Je potřeba natáhnout mezi střídačem a pilířovým PR druhý kabel 5x 10mm kvůli přícucu a posílání přebytků do DS? Dal by se použít ke střídači ten 5x 2,5mm?

Taky zvažuji, jestli udělat v šopě šopový rozvaděč, ze kterého by šel 5x 10mm do pilířového PR. A taky do druhého domu. A taky napájení čistě šopy samotné vč. elektrárny. Tím bych nevyužíval kabel 5x 2,5mm co teď vede z domovního rozvaděče do šopy.

děkuji za posouzení
Franta2776
Reputace:631

Re: Propojení DS, střídače a domovního rozvaděče

Nový příspěvek od Franta2776 »

Najdi si manuál a tam je zapojení. Žádné další silové kabely tahat většinou nepotřebuješ.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
XKrement

Ten manuál mám právě otevřený a na to zapojení čumím. Nejsem z něho moc chytrý. V kombinaci s tím, co jsem psal o těch podružných rozvaděčích...
Franta2776
Reputace:631

Nový příspěvek od Franta2776 »

Jsi elektrikář nebo ne?
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
cipis
Moderátor
Reputace:1018
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od cipis »

K revizi potřebuješ projekt. Takže si to zadej projektantovi. Bez projektu nemůže revizák revidovat. Pro oficiální připojení potřebuješ i oficiální firmu, která ti to dle projektu zrealizuje (anebo mají projektanta vlastního).

Jinak se tu snažíš vymyslet připojení offgrid měniče, ale rozhodl ses pro ongrid. Tak jak píše Franta, skoro nic nepotřebuješ tahat. Jen si dát měřící cívky/elektroměr/čím_reguluje_menič_přetoky hned za elektroměr a taháš akorát k měniči datové vedení toho "měřáku". A beztak se to už dá udělat bezdrátově.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
XKrement

Ne, to nejsem. Zkontroluje to po mě revizák, ale nechci kupovat blbě. Na těch diagramech vidím, že je možné zapojit střídač přes On- Grid do DS a pak je tam vývod pro Backup. Rád bych měl celý barák na tom Backupu(to tady nezaznělo). A On-Grid vývod se spojí s DS bez Home Load. A tak se ptám, jestli náhodou nebudu potřebovat ty kabely 2. Když bych měl střídač vedle domovního rozvaděče, tak by to tak nebylo patrné. Ale bude 20m od něho...

No a jak bude vše na backupu, tak jak mohu přicucávat? To mi moc taky nedává smysl. Napadá mě tedy, že veškerá spotřeba domu by byla na On-Grid a jak by došlo k výpadku, nějaký přepínač sítí by přepl na Backup s On-Grid ale tak, aby se odpojila DS.
cipis
Moderátor
Reputace:1018
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od cipis »

Nemůže to po tobě zkontrolovat revizák, když nemá podle čeho kontrolovat. Zásadní je projekt. A ten potřebuješ jak koza drbání, bez toho se nehneš. A pokud nejsi elektrikář, tak si ten projekt neuděláš.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
XKrement

cipis píše: čtv čer 04, 2026 5:37 pm
K revizi potřebuješ projekt. Takže si to zadej projektantovi. Bez projektu nemůže revizák revidovat. Pro oficiální připojení potřebuješ i oficiální firmu, která ti to dle projektu zrealizuje (anebo mají projektanta vlastního).
Na tom už jsem domluvený. Projekt mi na to dělat nebudou, jestli to bude jednoduché zapojení bez vymýšlení. Tedy, že mu to nachystám a oni si to pozapojují.
XKrement

cipis píše: čtv čer 04, 2026 5:37 pm
Jinak se tu snažíš vymyslet připojení offgrid měniče, ale rozhodl ses pro ongrid.
Mám za to, že to je Hybridní střídač https://www.deyeinverter.com/product/hy ... orted.html