Jirkova FVE

Souhrn tématu

Jirkova FVE je diskuzní téma zaměřené na rozšíření a optimalizaci fotovoltaické elektrárny. Autor sdílí své zkušenosti s testováním stringů, plánuje přidání panelů a zvětšení úložiště energie v bateriích i vodě. Hledá rady ohledně správného zapojení měničů, nabíjení baterií ze sítě a efektivního využití energie v domácnosti. Diskuze zahrnuje i zkušenosti s aktualizací firmware a praktické tipy pro provoz FVE s elektroměrem a Victron systémem.
JirkaE
Reputace:346
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od JirkaE »

To je u mě problém 2. Nejdříve zvýšit výkon panelů a pak ještě měničů, abych utáhnul větší nabíječku na 1F i když doma někdo něco zapne.

Teď je to akorát a zvládám těch 10A které jsou rezevní - ale jak bych potřeboval pro nabíjení auta víc, musí to být řízené wallboxem - nebo musím posílit i výkon.
Mám více možností - pokud ale chci zachovat Victron - musel bych to přidat jako DC spotřebu, jako Modrásky, například ten Easun 7kVA který mám jako rezervní - nechat jen pro auto...

AC IN Easun napojit na Victron, do ,,vláčku" baterka už je, AC OUT - jen Wallbox ( a vůbec k tomu nepřipojovat panely )

(FV-Cimra mě začíná být malá 😂😂😂)
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Franta2776
Reputace:605

Nový příspěvek od Franta2776 »

Jj tim jsem si prošel.Aby ten výkon za nĕco stál a.byl spokojený ,musel bych tĕch 5000 multiplusů mít cca 6ks a Mppt další 3ks.To bych musel přistavĕt další zeɗ ke garáži a.10000kč do mĕdi a jištĕni.Uvidime jaká bude spokojenost s tim Deye 15kW.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
JirkaE

To zaleží na okolnostech = na počtu km denně = pokud je používání e-auta z 90% jen ,,okolo komína" = do 100km (do 23kWh) je snadné spočítat jaký měnič potřebuju.

...a pokud chci nabíjet až přes noc, až se vrátím z práce - z baterek, s tou šílenou spotřebou navíc za další konverze - tak jakou k tomu potřebuju baterii.

I tohle by měl řešit výpočet před nákupem auta 😉

Já si sem nyní jistý - že tohle splňujeme - ba co víc, to auto je nejméně půl dne denně doma kolem 13h nejpozději a jede to přímo ze střechy.

Dny kdy není auto doma v tento čas nejpozději, je jak šafránu a plus dny kdy jsme v ČR - zanedbatelné.

To auto se nyní platí samo i když jedu ze zásuvky ze sítě = vytěžování FV je jen krásný bonus navíc...
Stejně jako další bonusy - dálniční známka zdarma, osvobození od cca 250Eur ročně silnční daně, nebo dárek za CO2 nyní vyčíslený na cca 420Eur/ročně od někoho kdo to ode mě přes prostředníka koupí.
+ neměním destičky + neměním olej = není co řešit (pak už jen barevná televize, sociální jistoty a druhé dítě.... 😂😂😂😂 pan inženýr to měl taky spočítaný...)

Ženich moji mladší dcery má nějaku vyšší pozici ve Škodovce a mimo řeč zmínil - že má ke své pozici možnost nabíjet E-Auto zdarma kdykoliv jak chce a bez jakýchkoliv omezení - že mnoho chlapů to tak dělá - přijdou na šichtu a zapíchnou auto do nabíječky a odchází a odpojí - že je jich tolik volných, že nemá smysl hlídat nabití... :lol::lol: Ale stejně se jim e-auto nevyplatí...
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

Franta2776

Tak nejsi s tim MPPT sám.Mĕ dnes 150/85 úplně zastavilo výrobu dokud jsem neudělal aktualizaci.
Chvíli jsem si myslel, že je to pokažený.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
JirkaE

Aha - tedy aktualizace asi velmi zásadní a to až tak, že Victron použil ,, silné zbraně donucení " pokud někdo neaktualizoval sám dřív... = není to jen anomálie u mě 😉

JirkaE

Snímek obrazovky 2026-05-06 075044.png

Já se s našimi 7,35kWp blížím k další hranici letos - dnes bude překonáno 2MWh a mám za to, že i bez dalších úprav a s e-autem mám našlápnuto ten celek za rok dostat ke 50:50 z FV a DS.
Narozdíl od předchozích roků nyní vytěžuju zatím 100% což je část energie která zůstala loni na střeše.

Uvidíme, přístřešek pro auto sem ještě bohužel ani nezačal stavět = to že to nyní stačí je taky trošku důvod a více se nyní věnuju jiným restům, zahrada a vše jiné okolo domu.

Zrušení našeho ,,Stanu" a meziskladu byl velký zásah do našeho prostoru - velmi mnoho uskladněných zbytečností musí nyní pryč, kupa asi 100palet rozřezat na topení atd atd - samá brzda pro FV pokrok :lol::lol:

glottis
Reputace:514
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od glottis »

JirkaE píše: stř kvě 06, 2026 7:55 am
Aha - tedy aktualizace asi velmi zásadní a to až tak, že Victron použil ,, silné zbraně donucení " pokud někdo neaktualizoval sám dřív... = není to jen anomálie u mě 😉
Hele nevim. Ja mel taky starsi firmware v3.16 a vsechno jelo. Az po tom co jsem to tu cetl jsem updatoval na 3.18. 3.17 treba pravdepodobne stahli nebo neproslo testy.

Klidne to mohlo byt ze 3.18 prave opravuje nejake zaseky ze starsich verzi a tim se to opravilo. Nejak nevidim mechanizmus, jak by vam to blokli. Teda vidim ale neverim. Jedina cesta pres cerbo. A to by jste zase videli u mppt, ze to vyplo nabijeni. A to by asi udelali vsem a ne jen vam. Spis souhra nahod. Ladit firmware je nekdy velka zabava.
Franta2776

Mĕ to úplně stálo na panelech 130V a dodávka 0W.Po aktualizaci se dodávka ihned rozjela.Vypadalo to jako pokažený.Cerbo mám.