Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE je projekt zaměřený na rozšíření a optimalizaci fotovoltaické elektrárny s cílem zvýšit výkon a efektivitu. Autor sdílí své zkušenosti s testováním stringů, plánuje přidat panely a zvětšit úložiště energie v bateriích i ve vodě. Diskutuje také o vhodném zapojení měničů a nabíjení baterií ze sítě, přičemž žádá o rady a kritiku od zkušených uživatelů. Součástí je i téma nabíjení elektromobilu přímo ze střechy a využití Victron systémů pro lepší kontrolu výroby a spotřeby.
- JirkaE
- Reputace:346
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
To je u mě problém 2. Nejdříve zvýšit výkon panelů a pak ještě měničů, abych utáhnul větší nabíječku na 1F i když doma někdo něco zapne.
Teď je to akorát a zvládám těch 10A které jsou rezevní - ale jak bych potřeboval pro nabíjení auta víc, musí to být řízené wallboxem - nebo musím posílit i výkon.
Mám více možností - pokud ale chci zachovat Victron - musel bych to přidat jako DC spotřebu, jako Modrásky, například ten Easun 7kVA který mám jako rezervní - nechat jen pro auto...
AC IN Easun napojit na Victron, do ,,vláčku" baterka už je, AC OUT - jen Wallbox ( a vůbec k tomu nepřipojovat panely )
(FV-Cimra mě začíná být malá

)
Teď je to akorát a zvládám těch 10A které jsou rezevní - ale jak bych potřeboval pro nabíjení auta víc, musí to být řízené wallboxem - nebo musím posílit i výkon.
Mám více možností - pokud ale chci zachovat Victron - musel bych to přidat jako DC spotřebu, jako Modrásky, například ten Easun 7kVA který mám jako rezervní - nechat jen pro auto...
AC IN Easun napojit na Victron, do ,,vláčku" baterka už je, AC OUT - jen Wallbox ( a vůbec k tomu nepřipojovat panely )
(FV-Cimra mě začíná být malá
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- Franta2776
- Reputace:603
Jj tim jsem si prošel.Aby ten výkon za nĕco stál a.byl spokojený ,musel bych tĕch 5000 multiplusů mít cca 6ks a Mppt další 3ks.To bych musel přistavĕt další zeɗ ke garáži a.10000kč do mĕdi a jištĕni.Uvidime jaká bude spokojenost s tim Deye 15kW.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- JirkaE
- Reputace:346
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
To zaleží na okolnostech = na počtu km denně = pokud je používání e-auta z 90% jen ,,okolo komína" = do 100km (do 23kWh) je snadné spočítat jaký měnič potřebuju.
...a pokud chci nabíjet až přes noc, až se vrátím z práce - z baterek, s tou šílenou spotřebou navíc za další konverze - tak jakou k tomu potřebuju baterii.
I tohle by měl řešit výpočet před nákupem auta
Já si sem nyní jistý - že tohle splňujeme - ba co víc, to auto je nejméně půl dne denně doma kolem 13h nejpozději a jede to přímo ze střechy.
Dny kdy není auto doma v tento čas nejpozději, je jak šafránu a plus dny kdy jsme v ČR - zanedbatelné.
To auto se nyní platí samo i když jedu ze zásuvky ze sítě = vytěžování FV je jen krásný bonus navíc...
Stejně jako další bonusy - dálniční známka zdarma, osvobození od cca 250Eur ročně silnční daně, nebo dárek za CO2 nyní vyčíslený na cca 420Eur/ročně od někoho kdo to ode mě přes prostředníka koupí.
+ neměním destičky + neměním olej = není co řešit (pak už jen barevná televize, sociální jistoty a druhé dítě....

pan inženýr to měl taky spočítaný...)
Ženich moji mladší dcery má nějaku vyšší pozici ve Škodovce a mimo řeč zmínil - že má ke své pozici možnost nabíjet E-Auto zdarma kdykoliv jak chce a bez jakýchkoliv omezení - že mnoho chlapů to tak dělá - přijdou na šichtu a zapíchnou auto do nabíječky a odchází a odpojí - že je jich tolik volných, že nemá smysl hlídat nabití...
Ale stejně se jim e-auto nevyplatí...
...a pokud chci nabíjet až přes noc, až se vrátím z práce - z baterek, s tou šílenou spotřebou navíc za další konverze - tak jakou k tomu potřebuju baterii.
I tohle by měl řešit výpočet před nákupem auta
Já si sem nyní jistý - že tohle splňujeme - ba co víc, to auto je nejméně půl dne denně doma kolem 13h nejpozději a jede to přímo ze střechy.
Dny kdy není auto doma v tento čas nejpozději, je jak šafránu a plus dny kdy jsme v ČR - zanedbatelné.
To auto se nyní platí samo i když jedu ze zásuvky ze sítě = vytěžování FV je jen krásný bonus navíc...
Stejně jako další bonusy - dálniční známka zdarma, osvobození od cca 250Eur ročně silnční daně, nebo dárek za CO2 nyní vyčíslený na cca 420Eur/ročně od někoho kdo to ode mě přes prostředníka koupí.
+ neměním destičky + neměním olej = není co řešit (pak už jen barevná televize, sociální jistoty a druhé dítě....
Ženich moji mladší dcery má nějaku vyšší pozici ve Škodovce a mimo řeč zmínil - že má ke své pozici možnost nabíjet E-Auto zdarma kdykoliv jak chce a bez jakýchkoliv omezení - že mnoho chlapů to tak dělá - přijdou na šichtu a zapíchnou auto do nabíječky a odchází a odpojí - že je jich tolik volných, že nemá smysl hlídat nabití...
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
- Franta2776
- Reputace:603
Tak nejsi s tim MPPT sám.Mĕ dnes 150/85 úplně zastavilo výrobu dokud jsem neudělal aktualizaci.
Chvíli jsem si myslel, že je to pokažený.
Chvíli jsem si myslel, že je to pokažený.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100