Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE je otevřená diskuze o rozšiřování a optimalizaci fotovoltaické elektrárny s bateriemi a přímým ohřevem vody. Autor sdílí své zkušenosti, plány na přidání panelů a využití Victron systémů pro lepší kontrolu výroby a spotřeby. Fórum nabízí prostor pro kritiku, rady a řešení otázek ohledně nabíjení baterií, připojení k síti a efektivního využití energie v domácnosti i pro nabíjení elektromobilu.
- Ghost86
- Reputace:6
- Lokalita: SK - Kysuce
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Jirka dakujem. Ake pouzivas koncovky na napojenie na bateriu?
- JirkaE
- Reputace:341
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Mám tam 10A pojistky na +/- a jde to přes Shunt 300A co mě zůstal navíc - a zobrazuje se jako generátor - přímo na CU kolejnici 30x10mm kde jsou připojený všechny 3 sety baterek.
Sepnutí na AC ze sítě obstarává stykač ovládaný z Cerba podle SOC - zatím jen ta zkouška proběhla - jinak to mám odstavené - chtěl jsem to vidět a vyzkoušet
Sepnutí na AC ze sítě obstarává stykač ovládaný z Cerba podle SOC - zatím jen ta zkouška proběhla - jinak to mám odstavené - chtěl jsem to vidět a vyzkoušet
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
: DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- JirkaE
Začínám pomalu s přebytky do auta = konečně (sviňa nenažraná 
)
Tak si to budu i měřit a nakonec tu část z FV i zveřejnit
(zas je to zásuvka Tuya 16A - jako u regulátoru Sapro
)
Začnu samozřejmě po troškách na prodlužovák a až bude víc, dám i silnější kabel a zkusím víc Amper.
Výhoda té čínské levné mrchy je ta, že narozdíl od dražší 3F verze můžu vytěžovat opravdu ON/OFF aniž by to narušilo spojení a komunikaci s autem.
Ta třífázová to neumí a pokud to vypnu stykačem - byť jedu jen na 1F - tak už to zpět nejde připojit a auto hodí chybu.
Malá ukázka na obrázku ale přidal jsem to na web dole do podpisu
nyní tam mám 15W žárovku, blikal sem si a zkoušel už nastavit vytěžování skrz HA.
PS: zas mě pomáhala paní umělá = chatgpt.com - natürlich
Tak si to budu i měřit a nakonec tu část z FV i zveřejnit
Začnu samozřejmě po troškách na prodlužovák a až bude víc, dám i silnější kabel a zkusím víc Amper.
Výhoda té čínské levné mrchy je ta, že narozdíl od dražší 3F verze můžu vytěžovat opravdu ON/OFF aniž by to narušilo spojení a komunikaci s autem.
Ta třífázová to neumí a pokud to vypnu stykačem - byť jedu jen na 1F - tak už to zpět nejde připojit a auto hodí chybu.
Malá ukázka na obrázku ale přidal jsem to na web dole do podpisu
PS: zas mě pomáhala paní umělá = chatgpt.com - natürlich
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
- JirkaE
A tak já se pochlubím, jaký jsem dřevo...
První nabijení auta přes noc z baterky - TEST - málem zase blackout a to jsem jel jen na 8A ale topilo se taky trochu...

Prostě je u toho ,,koníčka" i zábava a adrenalín...
Klika že jela moje drahá do práce na ranní a první výstraha Victronu zhasla dům při zapnutí konvičky na raní kávu (ale hned zas naskočil) = tak jsem taky od 4,30 na nohou...

Lízli jsme si o dno zas
V budoucnu pojedu ale opravdu jen z přebytků - tahat to z baterky nechci 
Učený z nebe nespadl, že jo - no tak jsem občas tele - a kdo ne - umím se tomu zasmát (a ponaučit se...)

První nabijení auta přes noc z baterky - TEST - málem zase blackout a to jsem jel jen na 8A ale topilo se taky trochu...
Prostě je u toho ,,koníčka" i zábava a adrenalín...
Klika že jela moje drahá do práce na ranní a první výstraha Victronu zhasla dům při zapnutí konvičky na raní kávu (ale hned zas naskočil) = tak jsem taky od 4,30 na nohou...
Lízli jsme si o dno zas
Učený z nebe nespadl, že jo - no tak jsem občas tele - a kdo ne - umím se tomu zasmát (a ponaučit se...)
- Migel
- Reputace:313
- Lokalita: Pod Karpatmi
A ja som pozeral vo vrm, ze aku sinusovku to skusas?...

Reku zase bude test baterie

Reku zase bude test baterie
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
3x GWL SUN-2000G paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
3x GWL SUN-2000G paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
- JirkaE
Jirkova noční můra.... 

nyní také na webu online... Energie z pekla 

http://188.245.253.2:5050/ nyní auto v zásuvce - pomalu, aby bylo plné do rána...
Z FV zatím stále málo, sotva vyjdeme
Vyučtování letos napadat nebudu - protože ho mají opět špatně - jenže nyní obráceně - tak budu ticho a dobrovolně si zvednu zálohy zpět - chybí jim tam asi 1300kWh.
Letos se nikdo ani neobtěžoval poslat tu informační kartu s qr-kodem na odečítání stavu, prostě to odhadují.
El.měr nikdo 10let neviděl...
http://188.245.253.2:5050/ nyní auto v zásuvce - pomalu, aby bylo plné do rána...
Z FV zatím stále málo, sotva vyjdeme
Vyučtování letos napadat nebudu - protože ho mají opět špatně - jenže nyní obráceně - tak budu ticho a dobrovolně si zvednu zálohy zpět - chybí jim tam asi 1300kWh.
Letos se nikdo ani neobtěžoval poslat tu informační kartu s qr-kodem na odečítání stavu, prostě to odhadují.
El.měr nikdo 10let neviděl...
- JirkaE
To původní vyhledávání na webu zde už tady není ? Nebo se někam přesunulo ? Nebo sem slepý ? 
Vyzkoušel někdo ovládání a vyčítání smart zásuvek Tuya přes Tuya cloud ? Právě se mě povedlo to rozhýbat a cvakám si se zásuvkou zapnutou do volné zásuvky z konzole, vidím data.
To pro mě otevírá neuvěřitelně mnoho nových možností - protože jich mám doma 12 a takhle to nejen dokážu ovládat z nodered přes Cerbo ale i vyčítat spotřeby.
Další velmi zajimavá zkušenost pro mě - ale protože sem nepřišel na to, jak vyhledávat jen zde - tak už to pravděpodobně někdo i má a já objevuju Ameriku zbytečně
Vyzkoušel někdo ovládání a vyčítání smart zásuvek Tuya přes Tuya cloud ? Právě se mě povedlo to rozhýbat a cvakám si se zásuvkou zapnutou do volné zásuvky z konzole, vidím data.
To pro mě otevírá neuvěřitelně mnoho nových možností - protože jich mám doma 12 a takhle to nejen dokážu ovládat z nodered přes Cerbo ale i vyčítat spotřeby.
Další velmi zajimavá zkušenost pro mě - ale protože sem nepřišel na to, jak vyhledávat jen zde - tak už to pravděpodobně někdo i má a já objevuju Ameriku zbytečně
- cipis
- Moderátor
- Reputace:987
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Vidis to, pekne, a ja se zrovna postupne Tuya zarizeni zbavuji. Ovladat neco pres cinsky cloud ... Uz jich mam jen par, pak jeste hromadu sonoff/eWelink zarizeni, ale menim to na Shelly, vse po lokalni siti.
Posledni kapka byla, ze Shelly, na rozdil od tech dvou, umi posunovat autooff za chodu. Tj. vytezovanim sepnu rele, a pokud ho do deseti minut "neobcerstvim", tak se vypne samo. Tj. se mi pri nejakem problemu ridiciho systemu vytezovani automaticky vypne.
Posledni kapka byla, ze Shelly, na rozdil od tech dvou, umi posunovat autooff za chodu. Tj. vytezovanim sepnu rele, a pokud ho do deseti minut "neobcerstvim", tak se vypne samo. Tj. se mi pri nejakem problemu ridiciho systemu vytezovani automaticky vypne.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
- kodl69
- Reputace:1077
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
A shelly nejede přes čínskej cloud? to mě překvapuje.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:987
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Shelly jede pres bulharsky cloud a jede i ciste lokalne. Tj. kdyz vypnes v zarizenich cloud, tak jedes jen ciste lokalne. Mam tak udelane automatizace a nepotrebuje to k tomu internet.
Techto https://www.mironet.cz/shelly-pro-2-sed ... +dp635691/ mam nejvic.
Techto https://www.mironet.cz/shelly-pro-2-sed ... +dp635691/ mam nejvic.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- Mex
- Reputace:383
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Mám rád levná a funkční řešení.
Takže na spínání s měřením (mimochodem velmi přesným) používám tyhle krabičky Aubess:
https://www.aliexpress.com/item/1005006109133993.html
(první odkaz, co na mě vyskočil, dají se najít i levněji, kolem 120 Kč i s poštou)
Oficiálně to taky používá Tuya cloud, ale dá se do toho nahrát alternativní firmware OpenBK, což je něco na způsob Tasmoty.
Takže pak lokální provoz a hladká spolupráce s HA.
To měření spotřeby v tom funguje opravdu hodně přesně. A dá se kalibrovat.
Mám v plánu předělávku na použití proudových traf.
Takže na spínání s měřením (mimochodem velmi přesným) používám tyhle krabičky Aubess:
https://www.aliexpress.com/item/1005006109133993.html
(první odkaz, co na mě vyskočil, dají se najít i levněji, kolem 120 Kč i s poštou)
Oficiálně to taky používá Tuya cloud, ale dá se do toho nahrát alternativní firmware OpenBK, což je něco na způsob Tasmoty.
Takže pak lokální provoz a hladká spolupráce s HA.
To měření spotřeby v tom funguje opravdu hodně přesně. A dá se kalibrovat.
Mám v plánu předělávku na použití proudových traf.
- PetrDubi
- Reputace:329
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Já mám různý věci od Sonoff, ale všechno mám flashnutý na ESPhome, takže přes cloudy nejedu. Potom několik Shelly a ty mám taky jenom lokálně. Mám ještě pár zásuvek s měřením spotřeby přes ZigBee, takže ty sice nejsou flashnutý, ale taky žádný cloud nemají.
Jinak u těch tuya věci pozor, většinou je ten cloud zdarma na první rok a potom se platí...
Jinak u těch tuya věci pozor, většinou je ten cloud zdarma na první rok a potom se platí...
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
- JirkaE
Díky za názory a inspiraci všem 
Myslím že hned první Cipisova zpráva je úplně jasná - pokud to padá a nelze se na to spolehnout.
Já doposud jen z aplikace na mobilu nemohu říct jediné křivé slovo - vše funguje dle nastavení jak má a jen sem do toho chtěl zapojit SOC a proud do/z baterky / výkon panelů.
Ale pokud se na to nedá spolehnout - je to slepá cesta a budu dál používat jako dodnes bez cloudu / respektive jeho omezenou verzí v mobilu a tou mobilní verzí automatizace - no nic, no
Myslím že hned první Cipisova zpráva je úplně jasná - pokud to padá a nelze se na to spolehnout.
Já doposud jen z aplikace na mobilu nemohu říct jediné křivé slovo - vše funguje dle nastavení jak má a jen sem do toho chtěl zapojit SOC a proud do/z baterky / výkon panelů.
Ale pokud se na to nedá spolehnout - je to slepá cesta a budu dál používat jako dodnes bez cloudu / respektive jeho omezenou verzí v mobilu a tou mobilní verzí automatizace - no nic, no
Naposledy upravil(a) JirkaE dne stř dub 22, 2026 5:48 pm, celkem upraveno 1 x.
- JirkaE
Věc jiná - to jsem ještě chtěl napsat a podělit se s informacemi pro představu...
Měl jsem včera a dnes - u souseda zákazníka - možnost nakouknout kompletně ,,pod pokličku" německé FV od firmy a protože ho to evidentně baví (o tom mluvit) tak se velmi chlubil i zařízením ve sklepení i aplikací a všemi daty - vše mě ukázal.
Má 19kWp a 10kWh baterku, dvě elektro-auta Tesly (netušil sem v ten moment, že tím to končí)
Od začátku roku vyrobil 5000kWh. 2100kWh využil doma a 2900kWh neměl kam využít a poslal do sítě (za 2900 x 0,09Euro)
Auta střídá - jezdí pracovat 200km do Mnichova a bydlí tady (jezdí 3x-4x v týdnu)
Několikrát sem na sucho polkl a jako první sem řekl že má poměrně malou baterii na takový výkon a že je škoda že nevyužil energii více pro sebe.
Na to mě odpověděl že už má nabídku na novou další 10kWp akku - a že je oproti té první výrazně levnější = prvních 10kWh 6700Euro, nyní nabídka za necelých 5000Euro.
Pak sem se zeptal, jak ohřívá vodu pitnou a topnou...
Voda a topení je nová a na plyn - nemá žádnou el.spirálu - vše na plyn - dva samostatné okruhy bez zásoby - plyn ročně cca 3000Euro, což odpovídá realitě kterou znám i z jiných informací.
Až budou zas peníze dodal - půjde do TČ...
To je masakr který sem ani nečekal....
Když jsem skromně řekl, že mám já mám malou FV ,,jen" 7,35kWp, ještě se nadřazeně usmíval, ale když jsem pokračoval, že sem využil z této ,,malé" FV od začátku roku cca 1500kWh pro sebe doma, a že nyní beru z DS už jen pro auto - nadřazený úsměv náhle zmizel...
Teď už 2 dny montuje 800W balkonovku s uložištěm do sklepa - komerční set z OBI / 2,65kWh se 4 panely - na zeď garáže směrem nad sousední pozemek hřbitova.... a říká jak je to výhodné - oproti tomu co má doma od firmy... .
Ani sem se už nezeptal jak to bude využívat a jak připojí k baráku ale tipuju že to bude těch 800W valit do zásuvky non-stop do 20-21h než dojde baterka = bez ohledu na to, zda to využívá a nebo jde do sítě taky (za 0,09Euro/kWh)
Na zásobník vody, akumulačku - cokoliv - mě odpověděl - že na to nyní nemá peníze...
Na moji odpověď že akumulačka 1000L je cena pod 1000Euro mě neodpověděl...
On ví nejlíp - jak dobře mu to funguje
Měl jsem včera a dnes - u souseda zákazníka - možnost nakouknout kompletně ,,pod pokličku" německé FV od firmy a protože ho to evidentně baví (o tom mluvit) tak se velmi chlubil i zařízením ve sklepení i aplikací a všemi daty - vše mě ukázal.
Má 19kWp a 10kWh baterku, dvě elektro-auta Tesly (netušil sem v ten moment, že tím to končí)
Od začátku roku vyrobil 5000kWh. 2100kWh využil doma a 2900kWh neměl kam využít a poslal do sítě (za 2900 x 0,09Euro)
Auta střídá - jezdí pracovat 200km do Mnichova a bydlí tady (jezdí 3x-4x v týdnu)
Několikrát sem na sucho polkl a jako první sem řekl že má poměrně malou baterii na takový výkon a že je škoda že nevyužil energii více pro sebe.
Na to mě odpověděl že už má nabídku na novou další 10kWp akku - a že je oproti té první výrazně levnější = prvních 10kWh 6700Euro, nyní nabídka za necelých 5000Euro.
Pak sem se zeptal, jak ohřívá vodu pitnou a topnou...
Voda a topení je nová a na plyn - nemá žádnou el.spirálu - vše na plyn - dva samostatné okruhy bez zásoby - plyn ročně cca 3000Euro, což odpovídá realitě kterou znám i z jiných informací.
Až budou zas peníze dodal - půjde do TČ...
To je masakr který sem ani nečekal....
Když jsem skromně řekl, že mám já mám malou FV ,,jen" 7,35kWp, ještě se nadřazeně usmíval, ale když jsem pokračoval, že sem využil z této ,,malé" FV od začátku roku cca 1500kWh pro sebe doma, a že nyní beru z DS už jen pro auto - nadřazený úsměv náhle zmizel...
Teď už 2 dny montuje 800W balkonovku s uložištěm do sklepa - komerční set z OBI / 2,65kWh se 4 panely - na zeď garáže směrem nad sousední pozemek hřbitova.... a říká jak je to výhodné - oproti tomu co má doma od firmy... .
Ani sem se už nezeptal jak to bude využívat a jak připojí k baráku ale tipuju že to bude těch 800W valit do zásuvky non-stop do 20-21h než dojde baterka = bez ohledu na to, zda to využívá a nebo jde do sítě taky (za 0,09Euro/kWh)
Na zásobník vody, akumulačku - cokoliv - mě odpověděl - že na to nyní nemá peníze...
Na moji odpověď že akumulačka 1000L je cena pod 1000Euro mě neodpověděl...
On ví nejlíp - jak dobře mu to funguje
- unicast
- Reputace:463
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Takovým se terminologií majitelů autobazarů říká "koloušek" 
- gupa
- Reputace:173
- Lokalita: pod Brnem
No nevím, docela dost šetří ne? 20MWh/rok, 8MWh do aut (40tkm) a něco prosvítí a zbytek1600€ zpět jako dividendy takže plyn má za půlku. To je good ne?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
- JirkaE
To mě nevychází - s tímhle nájezdem + privátní cesty ? = 1600km za týden x 4,5týdne do měsíce = jde 1MWh jen do auta měsíčně, při 15kWh/100km
A to je nepřetržitě dálnice = vyšší spotřeba.
Do e-auta muselo jít nejméně letos 4MWh - ale výrobu 5MWh v letošním roce sem viděl na app mobilu, stejně jako spotřebu domu 2,1 a 2,9 přetoky do sítě.
Chybí odebraná energie ze sítě.
Chápu dobře, že tato baterka nepustí ven víc než 6,6kW - a takhle je omezená i při nabíjení ?
A využitelná kapacita baterie bude také jiné číslo, než 9,6kWh...
Zjistím víc - něco mě v tom výpočtu chybí
Mám i tu sestavu, je opravdu velmi sdílný s informacemi
a kdyby to bylo tak výhodné - tak proč nyní ten komerční set 800W balkonovky ?
Bude to jak plivanec do moře = vyhozených dalších 2000 Eur.
Ještě se poptám na další info
Každopádně poslat 2900kWh (za 0,09Eur/kWh) do sítě a pak ohřívat vodu plynem je ekonomický nesmysl - pokud má 16kW výkon měničů.
A taky nechápu, proč nešlo do e-auta víc z té FV (vysvětlení by mohlo být nabíjení zdarma v práci, nebo tak něco...) = nevrací se s prázdným.
A to je nepřetržitě dálnice = vyšší spotřeba.
Do e-auta muselo jít nejméně letos 4MWh - ale výrobu 5MWh v letošním roce sem viděl na app mobilu, stejně jako spotřebu domu 2,1 a 2,9 přetoky do sítě.
Chybí odebraná energie ze sítě.
Chápu dobře, že tato baterka nepustí ven víc než 6,6kW - a takhle je omezená i při nabíjení ?
A využitelná kapacita baterie bude také jiné číslo, než 9,6kWh...
Zjistím víc - něco mě v tom výpočtu chybí
Mám i tu sestavu, je opravdu velmi sdílný s informacemi
Bude to jak plivanec do moře = vyhozených dalších 2000 Eur.
Ještě se poptám na další info
Každopádně poslat 2900kWh (za 0,09Eur/kWh) do sítě a pak ohřívat vodu plynem je ekonomický nesmysl - pokud má 16kW výkon měničů.
A taky nechápu, proč nešlo do e-auta víc z té FV (vysvětlení by mohlo být nabíjení zdarma v práci, nebo tak něco...) = nevrací se s prázdným.
- JirkaE
Nabíjení e-auta je úplně nový prvek naší domácnosti - ve 20,15h sem přivezl děti z treninku a strčil auto do zásuvky
Je 5,40 ráno a stále to tam valí
- JirkaE
LIVE z aplikace mobilu - smát se či plakat ? ANO - smát i když jsou ta čísla děsivá - čísla na účtence z ,,benzínky" jsou děsivější 
Cca 2 měsíce - najeto 4068km....
Přepočet energie ze sítě, v tento moment, včetně všech poplatků na 1 kWh je u nás přibližně 0,33Euro/kWh od února, předtím to vyšlo na 0,39Euro/kWh = ten rozdíl který vznikl se vyplatí přiznat až do dalšího zúčtovacího období
Cca 2 měsíce - najeto 4068km....
Přepočet energie ze sítě, v tento moment, včetně všech poplatků na 1 kWh je u nás přibližně 0,33Euro/kWh od února, předtím to vyšlo na 0,39Euro/kWh = ten rozdíl který vznikl se vyplatí přiznat až do dalšího zúčtovacího období