Měření hladiny v nádrži

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na měření hladiny v nádrži pomocí ESP32 a různých senzorů. Uživatelé sdílejí zkušenosti s problémy, jako je negativní čtení napětí nebo zanášení senzorů, a nabízejí praktická řešení včetně použití ponorných nerezových čidel a tlakování trubek. Fórum je ideálním místem pro výměnu rad a tipů, jak dosáhnout spolehlivého a přesného měření hladiny vody v nádrži.
Valdano
Reputace:260
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Měření hladiny v nádrži

Nový příspěvek od Valdano »

Ano. Plovákové spínače na kabelu se do septiků používají dost často a budou asi nejméně problematické.
zuzi
Reputace:1
Lokalita: Okolí Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 18

Nový příspěvek od zuzi »

Jo, je to přesně tak jak píšeš, chce to pak kompresorem co tam tlačí pořád vzduch a tím se zamezí ucpání. U COV to je snadné, tam je vzduch pořád k dispozici.
rva píše: stř bře 25, 2026 8:37 am
S tlakováním trubky jsem začínal při měření výšky hladiny. viewtopic.php?t=11468#p208562
Nakonec jsem šel do tlakového snímače, protože jinak by musel běžet nějaký kompresor aby doplňoval vzduch v trubce.
Mex
Reputace:367
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Valdano píše: stř bře 25, 2026 1:01 am
Kapacitní snímání jsou do septiku velmi problematická. Jakmile se na elektrodách vytvoří film z nečistot nebo tuku (což se v septiku stane), snímač začne vykazovat nesprávné hodnoty.
Možná jo, možná ne.
Na svislé hladké plastové trubce toho možná tolik neuvázne. A tloušťka a rovnoměrnost toho povlaku asi/možná nebude tak velká, aby měření významně zkreslila.
Protože je to jednoduchý a levný pokus, tak třeba já bych to minimálně zkusil.

Ale budou fungovat asi i další zde popsané principy.
Měření tlaku vzduchu, kterým se profukuje trubička ke dnu, nebo odseparování tlakového čidla od okolí nějakou elastickou nádobou s čistou vodou.
Jen místo balónku bych tam použil třeba nejmenší PET flaškou, třeba dvoudecovkou nebo 1/4-litrovkou. Bude to mechanicky asi o dost odolnější než balónek.
I když použít třeba malý gumový vak pro expanzky by taky mohlo být odolné.
eman
Reputace:323
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Mexy, myslíš, že ta petka přenese tu změnu tlaku? Aby pak senzor nereagoval, až když naněm bude ležet 10m3 šedý vody.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Mex
Reputace:367
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Určitě ano.
Jen musí být úplně plná vody, žádná vzduchová bublina.
Pak stačí naprosto nepatrná deformace vnějším tlakem, takže zkreslení proti přímému ponoření bude zanedbatelné.

Však čidlo máš, tak ho zavři do kompletně vyplněné PETky a vyzkoušej v normální čisté vodě.

Jediné, co by potenciálně mohlo hrozit, je zkreslení teplotní roztažností té vody, kdyby byla PETka zcela naplněná a teplota v septiku se silně měnila.
Ale tomu se dá předejít tím, že se před zavřením ta PETka jemně zmáčkne, aby se voda vevnitř měla možnost s vzestupem teploty roztahovat.
stano22
Reputace:59
Lokalita: SK-ZA
Výkon panelů [Wp]: 6500
Kapacita baterie [kWh]: 25

Nový příspěvek od stano22 »

Valdano píše: stř bře 25, 2026 8:59 am
Ano. Plovákové spínače na kabelu se do septiků používají dost často a budou asi nejméně problematické.
Ja mam opacnu skusenost, plavaky sa po case prilepili a bolo potrebne ich servisovat (minimalne ostriekat zhora hadicou). Taktiez meranie ultrazvukom nefungovalo dobre, dokonca ani meranie laserom, pretoze stupajuca mastnota z jimky zanasala cidla. Najlepsie sa osvedcilo ponorne nerezove cidlo z alika. V jednej jimke potravinarskej vyroby funguje aktualne bezchybne a bez udrzby tretim rokom. Pritom sa tam na dennej baze pouziva na preplach technologie roztok kyseliny dusicnej a pod.
4x EASUN MPPT 6048, 2x MP2 5kVA paralel, 16x 280Ah + 16x 230Ah LFP, 2x JKBMS, BEL do vody, Junctek shunt