Měření hladiny v nádrži

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na měření hladiny vody v nádrži pomocí ESP32 a různých senzorů. Uživatelé sdílejí zkušenosti s nastavením a kalibrací, řeší problémy s negativním napětím a diskutují o výhodách plovákových a tlakových čidel. Nabízí praktické rady pro správné zapojení a optimalizaci měření hladiny v nádrži.
Valdano
Reputace:260
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Měření hladiny v nádrži

Nový příspěvek od Valdano »

Ano. Plovákové spínače na kabelu se do septiků používají dost často a budou asi nejméně problematické.
zuzi
Reputace:1
Lokalita: Okolí Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 18

Nový příspěvek od zuzi »

Jo, je to přesně tak jak píšeš, chce to pak kompresorem co tam tlačí pořád vzduch a tím se zamezí ucpání. U COV to je snadné, tam je vzduch pořád k dispozici.
rva píše: stř bře 25, 2026 8:37 am
S tlakováním trubky jsem začínal při měření výšky hladiny. viewtopic.php?t=11468#p208562
Nakonec jsem šel do tlakového snímače, protože jinak by musel běžet nějaký kompresor aby doplňoval vzduch v trubce.
Mex
Reputace:367
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Valdano píše: stř bře 25, 2026 1:01 am
Kapacitní snímání jsou do septiku velmi problematická. Jakmile se na elektrodách vytvoří film z nečistot nebo tuku (což se v septiku stane), snímač začne vykazovat nesprávné hodnoty.
Možná jo, možná ne.
Na svislé hladké plastové trubce toho možná tolik neuvázne. A tloušťka a rovnoměrnost toho povlaku asi/možná nebude tak velká, aby měření významně zkreslila.
Protože je to jednoduchý a levný pokus, tak třeba já bych to minimálně zkusil.

Ale budou fungovat asi i další zde popsané principy.
Měření tlaku vzduchu, kterým se profukuje trubička ke dnu, nebo odseparování tlakového čidla od okolí nějakou elastickou nádobou s čistou vodou.
Jen místo balónku bych tam použil třeba nejmenší PET flaškou, třeba dvoudecovkou nebo 1/4-litrovkou. Bude to mechanicky asi o dost odolnější než balónek.
I když použít třeba malý gumový vak pro expanzky by taky mohlo být odolné.
eman
Reputace:323
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Mexy, myslíš, že ta petka přenese tu změnu tlaku? Aby pak senzor nereagoval, až když naněm bude ležet 10m3 šedý vody.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Určitě ano.
Jen musí být úplně plná vody, žádná vzduchová bublina.
Pak stačí naprosto nepatrná deformace vnějším tlakem, takže zkreslení proti přímému ponoření bude zanedbatelné.

Však čidlo máš, tak ho zavři do kompletně vyplněné PETky a vyzkoušej v normální čisté vodě.

Jediné, co by potenciálně mohlo hrozit, je zkreslení teplotní roztažností té vody, kdyby byla PETka zcela naplněná a teplota v septiku se silně měnila.
Ale tomu se dá předejít tím, že se před zavřením ta PETka jemně zmáčkne, aby se voda vevnitř měla možnost s vzestupem teploty roztahovat.
stano22
Reputace:59
Lokalita: SK-ZA
Výkon panelů [Wp]: 6500
Kapacita baterie [kWh]: 25

Nový příspěvek od stano22 »

Valdano píše: stř bře 25, 2026 8:59 am
Ano. Plovákové spínače na kabelu se do septiků používají dost často a budou asi nejméně problematické.
Ja mam opacnu skusenost, plavaky sa po case prilepili a bolo potrebne ich servisovat (minimalne ostriekat zhora hadicou). Taktiez meranie ultrazvukom nefungovalo dobre, dokonca ani meranie laserom, pretoze stupajuca mastnota z jimky zanasala cidla. Najlepsie sa osvedcilo ponorne nerezove cidlo z alika. V jednej jimke potravinarskej vyroby funguje aktualne bezchybne a bez udrzby tretim rokom. Pritom sa tam na dennej baze pouziva na preplach technologie roztok kyseliny dusicnej a pod.
4x EASUN MPPT 6048, 2x MP2 5kVA paralel, 16x 280Ah + 16x 230Ah LFP, 2x JKBMS, BEL do vody, Junctek shunt
Valdano

stano22 píše: stř bře 25, 2026 7:54 pm
Ja mam opacnu skusenost, plavaky sa po case prilepili a bolo potrebne ich servisovat (minimalne ostriekat zhora hadicou)...
Kolega provozuje plovák v septiku už cca 10 let a žádný problém s ním dosud neměl. To znamená, že jste zřejmě nesprávně dimenzoval délku kabelu plovákového spínače nebo jste plováky umístil nevhodně. U plováků je potřeba dimenzovat délku kabelu tak, aby až úplně na dno plovák nikdy nedosáhl a aby kabel shora k plováku byl v takovém místě septiku kde se nemůže přilepit nebo k něčemu přichytit. Vhodné je dát je i dost daleko od sebe tak, aby se nepřilepily navzájem. ;)
stano22
Reputace:59
Lokalita: SK-ZA
Výkon panelů [Wp]: 6500
Kapacita baterie [kWh]: 25

Nový příspěvek od stano22 »

Valdano: Mozno v jimke pre stavbu kategorie RD sa s plavakovym riesenim da zit, no v jimkach s odpadovou vodou napr. z kuchyn alebo potravinarskej vyroby plavaky dobre nefunguju. Svojho casu som experimentovaniu s nimi venoval dost casu, vzdy to koncilo viacmenej rovnako. Este zavaznejsi nedostatok je, ze jeden plavak je len pre dosiahnutie jednej urovne hladiny. Proti tomu ponorne cidlo generuje spojity signal a teda pri roznych urovniach hladiny umoznuje odlisnym sposobom riadit chod cerpadiel. Toto je dolezite, pretoze po cca. 4h dochadza k usadzaniu mastnoty na stenach jimky (a to plati aj pre RD - tvrdy kal, odstranitelne len mechanicky). Preto su cerpadla ovladane intervalovo a pri zvysujucej hladine sa OFF interval skracuje az po nepretrzity chod. Aby prudenim media v jimke cidlo "nebludilo" po dne, davam vzdy uchytit HT rurku 50mm s medzerou par cm nad dnom. Okrem ineho to umoznuje aj velmi jednoduchu vymenu cidla v pripade potreby.
4x EASUN MPPT 6048, 2x MP2 5kVA paralel, 16x 280Ah + 16x 230Ah LFP, 2x JKBMS, BEL do vody, Junctek shunt
Valdano

Valdano: Mozno v jimke pre stavbu kategorie RD sa s plavakovym riesenim da zit, no v jimkach s odpadovou vodou napr. z kuchyn alebo potravinarskej vyroby plavaky dobre nefunguju.
Dle mého názoru to řeší eman právě pro RD. Takže pro jeho účely by plováky měly fungovat dobře pokud dodrží co jsem již zmínil. Nic z toho co tady eman zmiňoval ani vzdáleně nenasvědčuje tomu, že by to řešil pro nějakou kuchyň restaurace, školy nebo dokonce pro potravinářskou výrobnu či nějakou továrnu apod. S plováky sice nebude mít spojité měření, ale pokud to oželí tak by do septiku měly stačit.

Nemá smysl se tady předhánět v tom kdo poradí z nějakého pohledu naprosto nejdokonalejší řešení. Podle dosavadního vývoje zde v tématu ať už mu tady kdokoli bude radit cokoli tak si to eman nakonec stejně udělá po svém více méně i bez ohledu na rady. Prostě si musí sám zkusit jak mu to co si nakonec jen on sám zvolí bude fungovat v jeho konkrétním případě a když s tím budou problémy tak holt musí počítat i s tím, že to v budoucnu bude potřeba udělat jinak. Zprasit se dá samozřejmě cokoli i to z vašeho pohledu dokonalé a bezproblémové řešení se jistě dá udělat tak špatně, že bezproblémové nebude. Ne nadarmo se říká, že když dva dělají totéž, není to totéž. ;)
eman

Nový příspěvek od eman »

stano22: Stano tou 50mm trubkou myslíš, že to tlakové čidlo je v té trubce nebo jenom chycené k té trubce?

Zatím vede řešení od Mexe. Senzor v nějaké měkčí petce s kabelovou průchodkou ve víčku. Do plováků se mi moc nechce, úplně mi stačí problémy s nerezovými sondami, co stejně musím čistit, aby neměli falešný svod.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Když do té PETky nasypeš tak do 1/4 písek, tak to může na tom kabelu jen volně viset a nebude se muset dělat ani žádné uchycení.
Když jsi měl obavy, jestli to zaznamená malé změny tlaku: tak to zkus. Podle mě můžeš změřit i hloubku třeba v hrnci s vodou.
Mimochodem na těsnění průchodu přes víčko dobře funguje tavná pistole.
eman

Nový příspěvek od eman »

Písek je taky dobrý nápad. S tavnou pistolí mě překvapuješ. O té si myslím, že je dobrá jenom na lepení hřbitovních věnců, protože ten plast nedrží vůbec na ničem a vždycky ho lehce sloupnu nehtem. Průchodka bude asi spolehlivější. :)
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Pokud ti tavka nedrží, tak máš buď špatně nastavenou teplotu, nebo máš mizerné tavné tyčinky.