Měření hladiny v nádrži
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na měření hladiny v nádrži na dešťovou vodu pomocí ESP32 a senzorů ADS1115. Uživatelé řeší problémy s negativním napětím a kalibrací, sdílejí tipy na správné zapojení a testování senzoru ve vodě bez vzduchových bublin. Dále se probírají možnosti ochrany senzoru proti zanášení a různé metody měření hladiny v nádrži, včetně použití plovákových spínačů a tlakových čidel.
- Valdano
- Reputace:260
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Měření hladiny v nádrži
Ano. Plovákové spínače na kabelu se do septiků používají dost často a budou asi nejméně problematické.
- zuzi
- Reputace:1
- Lokalita: Okolí Plzně
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 20000
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Jo, je to přesně tak jak píšeš, chce to pak kompresorem co tam tlačí pořád vzduch a tím se zamezí ucpání. U COV to je snadné, tam je vzduch pořád k dispozici.
rva píše: stř bře 25, 2026 8:37 amS tlakováním trubky jsem začínal při měření výšky hladiny. viewtopic.php?t=11468#p208562
Nakonec jsem šel do tlakového snímače, protože jinak by musel běžet nějaký kompresor aby doplňoval vzduch v trubce.
- Mex
- Reputace:367
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Možná jo, možná ne.Valdano píše: stř bře 25, 2026 1:01 amKapacitní snímání jsou do septiku velmi problematická. Jakmile se na elektrodách vytvoří film z nečistot nebo tuku (což se v septiku stane), snímač začne vykazovat nesprávné hodnoty.
Na svislé hladké plastové trubce toho možná tolik neuvázne. A tloušťka a rovnoměrnost toho povlaku asi/možná nebude tak velká, aby měření významně zkreslila.
Protože je to jednoduchý a levný pokus, tak třeba já bych to minimálně zkusil.
Ale budou fungovat asi i další zde popsané principy.
Měření tlaku vzduchu, kterým se profukuje trubička ke dnu, nebo odseparování tlakového čidla od okolí nějakou elastickou nádobou s čistou vodou.
Jen místo balónku bych tam použil třeba nejmenší PET flaškou, třeba dvoudecovkou nebo 1/4-litrovkou. Bude to mechanicky asi o dost odolnější než balónek.
I když použít třeba malý gumový vak pro expanzky by taky mohlo být odolné.
- eman
- Reputace:323
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
Mexy, myslíš, že ta petka přenese tu změnu tlaku? Aby pak senzor nereagoval, až když naněm bude ležet 10m3 šedý vody.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- Mex
- Reputace:367
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Určitě ano.
Jen musí být úplně plná vody, žádná vzduchová bublina.
Pak stačí naprosto nepatrná deformace vnějším tlakem, takže zkreslení proti přímému ponoření bude zanedbatelné.
Však čidlo máš, tak ho zavři do kompletně vyplněné PETky a vyzkoušej v normální čisté vodě.
Jediné, co by potenciálně mohlo hrozit, je zkreslení teplotní roztažností té vody, kdyby byla PETka zcela naplněná a teplota v septiku se silně měnila.
Ale tomu se dá předejít tím, že se před zavřením ta PETka jemně zmáčkne, aby se voda vevnitř měla možnost s vzestupem teploty roztahovat.
Jen musí být úplně plná vody, žádná vzduchová bublina.
Pak stačí naprosto nepatrná deformace vnějším tlakem, takže zkreslení proti přímému ponoření bude zanedbatelné.
Však čidlo máš, tak ho zavři do kompletně vyplněné PETky a vyzkoušej v normální čisté vodě.
Jediné, co by potenciálně mohlo hrozit, je zkreslení teplotní roztažností té vody, kdyby byla PETka zcela naplněná a teplota v septiku se silně měnila.
Ale tomu se dá předejít tím, že se před zavřením ta PETka jemně zmáčkne, aby se voda vevnitř měla možnost s vzestupem teploty roztahovat.