Jirkova FVE

Souhrn tématu

Jirka sdílí své zkušenosti s provozem a plánovanou přestavbou své fotovoltaické elektrárny (FVE). Diskutuje o rozšíření panelů, zvětšení úložiště energie v bateriích i ve vodě a využití DC ohřevu vody. Žádá komunitu o kritiku a rady ohledně optimálního zapojení měničů, nabíjení baterií ze sítě a správného nastavení systému pro dlouhodobý provoz. Fórum nabízí podporu a sdílení zkušeností mezi uživateli s cílem zlepšit efektivitu a spolehlivost FVE.
JirkaE
Reputace:323
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od JirkaE »

Snímek obrazovky_18-3-2026_51728_vrm.victronenergy.com.jpeg

Včerejší - další - level studia a testů funkcí - před nákupem desky s více relé pro plnou automatizaci.

Testuju na rele cerba = a maká to :yes: (netajím že mě pomáhá AI a napovídá jak...)

Původní zobrazení obou relé jsem vypnul a dal tam svoje i s režimem ,, auto " = je to ,,jen test" - zrovna tato funkce může zůstat v automatické režimu navždy... :D

Původní manuální funkce Victron pro ovládání relé - zůstává funkční a nadřazená, jenže tím - že je skrytá / deaktivovaná - není vidět a nelze ji použít = nemůžou se spolu ,,hádat" :yes: které zapnutí je to správné a prioritní a tak zůstává jen to moje nové.

Na konci této větve pokusů a testů - bude hodně velká řada nových stykačů a ovládání bude mohutnější než jsem dřív tušil :P

Snímek obrazovky_18-3-2026_53245_www.amazon.de.jpeg
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test;)
Radar
Reputace:55

Nový příspěvek od Radar »

Vidim, Jirko, že jsi neodolal a NodeRed už jsi si osvojil. Uvidíš, že je to paráda ... Jak máš zamezeno, aby Ti relé zase nevyplo, tedy necyklovalo to po tom co ten výkon MP klesne, když jej přebere modrák?
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V5 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
JirkaE

Nastavil jsem Modráska na MAX 1700W a pokles z reálneho stavu o 200W nižší a počkat 30s - bohužel tohle je zatím jediné - co jsem zatím fyzicky neotestoval, pouze v demo režimu, kdy jsem ručně zapnul dvě spirály 2000W a sledoval stav rele. A sepnula se 😃
Každý den se střídají - který pomáhá první.

Nyní mám FV vypnutou (pouze nabíjím baterku) a makám na tom jak je čas.

Tedy aktuálně mám - tři stupně zapínání - okamžitě (tam prodlevu nechceme... pokud by prodleva byla, MP2 se stihnou přetížit a vypnout)

A tři stupně vypínání s 30sec. odstupem. Pokud by v těch 30sec. výkon opět narostl, další Modráč který byl na řadě se už nevypne = nebude cyklovat...

Tady jsou ty odstupy ve výkonech pro každý kus :

Snímek obrazovky_18-3-2026_54016_753580-nodered.proxyrelay9.victronenergy.com.jpeg

Pokud AC OUT bude vyšší než 3700W zapnout. Pokud AC OUT klesne pod 1700W - u prvního Modráska vypne se. 1700+1700= 3400W = u prvního je to 300W a 30s / u druhého 250W a 30s / u třetího 200W a 30s (myslím... :lol: )

Vždy je nutný započítat výkon předchozího kusu Modráska jak u zapínání, tak pro vypínání - aby výkon MP2 nevyletěl opět tak nahoru, že Modráska znova spustí... :D = ta rezerva ve wattech 200-300W plus 30sec čas (těch min. 200W je zároveň ta hranice která odolává tomu ,,zhoupnutí" výkonu - co dělá v jiném způsobu použití - ten přetok 😉)
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery

JirkaE

Snímek obrazovky_18-3-2026_62314_www.ford.de.jpeg

Aktualizace zkušeností - po 2000km... poprvé jsem nabíjel 17.02.2026 = před měsícem.

Průměr na 100km v celé historii - stále vysoko na 27kWh/100km ale dál klesá.

Aktuálně vypočítaná cena včetně těch pár kWh z naší FV (velmi zanedbatelný podíl z FV zatím) je 10,54 Euro na 100km
Průměrně to je 0,39Euro na kWh - což je zvýšeno o tankování na veřejných stojanech, kde je to dražší a doma 0,30E/kWh zas nižší.
Aktuální cena v DE v diesel verzi transita při aktuální ceně nafty 26,40 Euro na 100km (12 x 2,20E = 26,40Euro) = nůžky se rozevírají...

Úspora v palivu pro nás za ten měsíc a kousek - 20 x 26,40 = 528 Euro versus 20 x 10,54 = 210,80 Euro

Fascinující rozdíl 317 Eur za měsíc provozu - mezi diesel a elektro transitem, ale jak tady jeden z dlouholetých uživatelů poznamenal - tak to vypadá jen jako reklamní výpočet na zisk z penzijního připojištění - z tabulek obchodních zástupců - nikoliv reálná čísla...

Tak tady máš Emane (a další) ta reálná čísla (která jsi před 2-3 měsíci přímo zpochybňoval a celkově zpochybňuješ celou dobu) stejně jako to zpochybňují další a k tomu dodám to, že leasing (bez dph které mě vrací) platím necelých 250 Eur - starého diesel transita jsem dal do protiúčtu a pojištění (včetně havarijního) je identické jako na diesel. Gumy stejný (jen plechy musím dokoupit pro druhé obutí)

Opakuji znova, 317 Euro rozdíl, na ceně paliva za měsíc = ušetřeno 317Eur a splátka za auto 250 Eur...

ALE to se stejně nevyplatí, fakt ne, ruce pryč od e-aut :lol::lol::lol:

Migel
Reputace:297
Lokalita: Pod Karpatmi

Nový příspěvek od Migel »

Radar píše: stř bře 18, 2026 5:34 am
Vidim, Jirko, že jsi neodolal a NodeRed už jsi si osvojil. Uvidíš, že je to paráda ... Jak máš zamezeno, aby Ti relé zase nevyplo, tedy necyklovalo to po tom co ten výkon MP klesne, když jej přebere modrák?
Napriklad sledujes vykon MP2 a vsetko sa bude odvijat iba od toho vykonu:
Priklad

Ak vykon stupne nad 4000W a nieje zapnuty ziadny modrac tak zapne modrac1. Teraz vykon klesne na MP2 o ten vykon ktory dodava modrac1 (co je 1700w ako pise Jirko napr.)

Ak vykon znovu stupne nad 4000W a modrac1 je zapnuty tak zapne modrac2. A znovu klesne vykon na MP2 o tych 1700W.

A takto sa mozu zapinat podla toho kolko ich mas.

Teda teraz je spotreba 5700W, MP2 teraz dodavaju 2300W a modraci 3400W

A vypinanie modracov:
Ak vykon klesne na MP2 na 400W po nejaku dobu, tak vypne modrac1. Tym padom stupne vykon na MP2 o ten vykon modraca.

Ak znovu tento vykon klesne na 400w po nejaku dobu tak vypne dalsi modrac ak je este zapnuty..

Dalo by sa to urobit este napriklad tak, ze cez elektromer sa sleduje kolko ma ktory modrasek natocene kWh a podla toho logika bude urcovat poradie zapnutia modraska podla priority, ze ten ktory ma najmenej kWh sa vzdy zapne ako prvy.A teda logika bude urcovat v akom poradi budu zapnute aby mali nabehane kWh cca narovnako.

Jirko, drzim palce v dalsom testovani!
Je to navykove,ze?!...😅😉:comp:
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania :repair:(rozširovania)
JirkaE

Migel píše: stř bře 18, 2026 7:39 am
Jirko, drzim palce v dalsom testovani!
Je to navykove,ze?!...😅😉:comp:
Děkuji - i za pomoc celkově😉 často mě radíš a pomáháš . Jednou si dáme... :cheers:

Aáááno - návykové :lol: ale bez ,, impulzu " od Tebe, Pibiho a dalších - bych to asi nepřekonal :lol::lol::lol:

Já nakonec vyčítání výkonu zavrhnul, protože to bude pravděpodobně velmi malý rozdíl a to střídání modrásků každý den je velmi dobrá a dostatečná strategie pro to opotřebení = víc to komplikovat zatím nechci :) (respektive to ukáže až delší čas... zůstávají dál i v Tuya zásuvkách - ta data mám a na noc dál takto vypínám)

TomHC
Reputace:827
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Jednou si dáme... :cheers:
na zraze? Migela mám cestou 😎
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Migel

Na to je tato komunita😉, co nevie jeden tak vie druhy a zdielame si to a pomahame.
Tiez by som sa nenaucil nove veci bez vysvetlenia a podpory inych.Ale tak to uz je!
Som velmi rad za toto forum! Mne keby to Bert pred rokmi nepovedal, tak ani neviem ze toto forum vobec existuje😃.
A fakt velka vdaka vsetkym clenom ktory su tu nejaky ten rok a maju stale pevne nervyna tie zaciatocnicke otazky😃
48V 760Ah/35kWh Li-ion
Migel

TomHC píše: stř bře 18, 2026 8:22 am
Ach!, nooo..... ze by to uz vyslo teraz?. :uh::sm1:::facepalm::
48V 760Ah/35kWh Li-ion
glottis
Reputace:487
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od glottis »

JirkaE: jak bys s timto najezdem jezdil do servisu na olej? Rocne? Tam jsi platil kolik se starym autem?
JirkaE

Migel píše: stř bře 18, 2026 8:30 am
TomHC píše: stř bře 18, 2026 8:22 am
Ach!, nooo..... ze by to uz vyslo teraz?. :uh::sm1:::facepalm::
Noo.. Že by ? :D

Já bohužel nemohu nic slibovat, nemáme nic z toho, co mají jiný, nemáme babičku na hlídání, ani tetu která udělá taxi dětem na turnaj a kroužky a podobně...

glottis píše: stř bře 18, 2026 9:05 am
JirkaE: jak bys s timto najezdem jezdil do servisu na olej? Rocne? Tam jsi platil kolik se starym autem?
Ani nebudu komentovat, kolik stojí zde výměna oleje a destiček, tady je STK poměrně tvrdá, výměny kotouču velmi běžná záležitost - to v ČR bych na ně jezdil dalších 100 tisíc... :D
Dalniční známka ČR + silniční daň DE skoro 9000Kč :D parkování různě ve městě, i u sportovní haly s dětma na turnaji... 5-20Euro každý týden - to už teď nemáme :)