Jirkova FVE

Souhrn tématu

Jirka sdílí svůj plán na rozšíření a optimalizaci své fotovoltaické elektrárny (FVE), včetně přidání panelů, zvětšení úložiště energie a inovativního ohřevu vody přímo z DC. Diskutuje o vhodném zapojení měničů, správě baterií a efektivním využití energie ze sítě i ze solárních zdrojů. Žádá o kritiku a rady od zkušených uživatelů, aby jeho systém byl co nejefektivnější a spolehlivý.
glottis
Reputace:486
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od glottis »

Opakuju se, ale na tohle je super EVCC. Ale musis to nekde pustit. Idealne v dockeru. Napojis tam svoji victron instalaci a on ti tohle meri a pocita.

Mam pak zvlast shelly 3em pred wallboxem. Grid meri grid meter victron. EVCC pak dopocita, co slo z DS, co slo z FVE. Udela statistiky.
JirkaE
Reputace:319
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

Bohužel se mě nepovedlo nic pak dál zjistit, těch variant je asi více. Já nemám AC IN vůbec připojené a Victron tak o DS neví vůbec nic.
Já netuším jak s tím naložit, když o tom nic víc nevím, asi nakonec dám nad auto malý rozvaděč 3F měření za přepínač sítí a do toho si budu dávat auto a eventulně měřit AC z FV a od DS odečítat - pro svůj přehled, nebo ještě měřit oba ty přívody.
V každém případě zatím asi originál od Victron - s funkcí vytěžování kupovat nebudu a budu si to řídit zatím sám.
Pokud budu přes den doma, pustím z FV pomalu, pokud na noc, zapnu z DS. Tahat to z baterky je nesmysl, další konverze a další ztráty.

Objev je ale pro mě Nodered - překonal jsem vnitřní obavy a byl překvapený jak snadné to bylo a během chvíle mě relé cvakalo.
Mám 2 rele na cerbu, 4 relé na MPPT a 2 rele na MP2 to je krásný způsob vytěžování podle čehokoliv :D:lol:
Jsem trdlo že jsem se toho tak bál :lol::lol:

Opět mě vede krok za krokem ,,ta paní umělá..."
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test;)
JirkaE

Vytěžování na 1 rele - pokus první - je to takhle dobře ?

Pokud půjde i přes spotřeby do baterky víc než 70A zapne vytěžování, zároveň se zapne, pokud dosáhne SOC 100% - je to správně - co jsem vytvořil s paní umělou ?
Vypne to pokles proudu do baterky pod 10A po dobu 30s - kvůli mrakům taková malá pojistka... A nebo pokles SOC pod 97%

Snímek obrazovky_15-3-2026_01134_753580-nodered.proxyrelay8.victronenergy.com.jpeg
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery

JirkaE

A ráno pak i varianta ke které směřuji = testovací verze která spouští 4 rele všech 4 MPPT postupně přímo na 55V spirály s odstupem času a vždy tak aby po odečtení aktuální spotřeby - šlo něco do baterky - ale se startem již na 75% SOC a volnějšími podmínkami, aby vytěžování nevypnula ani třeba rychlovarná konvice ale pouze dlouhodobější úbytek výkonu (mraky-počasí)

A taky okamžitému spuštění - pokud půjde nečekaně do baterky moc = nad 90A pak bez ohledu na SOC - HNED pustit na/při/ 90/91/92/93A do baterky.

Systém zapínání a hlavní vytěžování je tak nad 75% SOC, a každá spirála je pod 12A a zapne se první nad 25A (do baterky) druhá 26A třetí 27A a čtvrtá 28A....
Pozor - velké usíli mě například dalo - učící se AI vysvětlit - že to není nárus o 1A - ALE o 12A předchozí spirály + 1A = ve skutečnosti o cca 13A na každou spirálu = stále s dostatečnou rezervou aby šlo něco dál do baterky...

Předchozí verze kterou nechám běžet je na AC 2000W vytěžování nyní a dvě rele cerba - tohle je test 4 rele na MPPT :D

První čtvrtfinále by pak měl být polo-finální výsledek :lol: kde už by i naostro mohlo jet 6 spirál 55V ze 6 použitelných relé :fuuu:

Snímek obrazovky_15-3-2026_73657_753580-nodered.proxyrelay8.victronenergy.com.jpeg

A tady jen pro zajímavost dávám shrnutí toho - o čem jsem se s tou umělou bytostí bavil a ona toto shrnula a postavila z toho kostru mojí představy, která je zatím jen v mojí hlavě : :lol::lol:

Režim 1 — Léto / vysoké přebytky

všechny nádrže aktivní

spirály jedou podle proudu

TČ zakázané

Režim 2 — Přechodné období

aktivní jen část akumulace

spirály jedou podle proudu

TČ povolené pro 1. nádrž

Režim 3 — Slabé dny

menší objem vody

TČ podle potřeby

nádrž 2. a 3. přemostěná

přebytky z FV jen doplňkově

Režim 4 — Nouze / zima / málo výroby

TČ vypnout

dát signál

topit dřevem :lol::lol::lol:
Naposledy upravil(a) JirkaE dne ned bře 15, 2026 7:57 am, celkem upraveno 1 x.

TomHC
Reputace:826
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

V bežnej prevádzke načo 100%? Ja napríklad auto nabíjam už ráno okolo deviatej, nech sa stihne auto nabiť. No a čo že to berie 2 kW z batérie? Na to ju predsa mám... Nabíjanie fv batérií ukončujem bežne pri 95%, ale teraz sa tam nedostanem aj dva týždne.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
JirkaE

Byl to jen test Tome, v další verzi je to již jinak. Nyní musím ještě dohřívat i z DS - ta výroba nyní nestačí - výkon pod 25-30kWh denně musím i bez auta dotovat z DS.
Včetně auta bych potřeboval denně přes 50kWh a to jen na ježdění ,,okolo komína" o delších cestách ani nemluvím.

Ale ani tak nechci dalších X konverzí a ztrát, což je u toho auta naprosto brutální - pokud to jede z baterky je to dalších nejméně 10% ztrát a už jsme až pod 70% toho co z ty střechy zůstane a zbytečně protopíme.
Nabíjení přímo přes den je o mnoho efektivnější - ALE nyní, při nedostatku - nesmysl - stejně jako nabíjet baterky z DS (pokud to nemám z DS na noční proud za polovinu - což já nemám)

Tohle všechno pouze nyní testuju a chystám to a plánuju - na období hojnosti, s větším počtem panelů a výroby 😃

Momentálně je to prostě málo - domácnost to sice udrží - ale vodu sem musel ohřívat z DS = mááálo panelů... :D:lol:

Snímek obrazovky_15-3-2026_81551_vrm.victronenergy.com.jpeg

Pokud nemusím, na elektroměr na DS se raději nedívám, je mě z něj pak špatně :lol::lol::lol:
Včera zas bojler a auto :dontknow: . :fuuu: to auto v tom dělá pěknou rotiku
(ale vím že jsem nemusel platit silniční daň/ dálniční známku / máme skoro všude parkování zadara + ušetřená škvára oproti naftě... atd - ale ten pohled na elektroměr je prostě hnus :shock: )

Screenshot_20260315_082003_SUPLA.jpg

JirkaE

Vytěžování 6 x 666W - 55VDC mokré+suché .png

Tak takhle nějak to bude u mě vypadat :) už mám v regálku nachystané i 2 x BatteryProtect 48/100 akorát to bude 3 x suchá do TPK a 1 x mokrá doprostřed ;)

Čas ukáže jestli přidat externí relé k Victronu a skoky budou po těch 600W nebo tak jak to je, 1 x rele pro 2 spirály - se skoky po 1200W :fuuu:

Migel
Reputace:295
Lokalita: Pod Karpatmi

Nový příspěvek od Migel »

Nejak ta ten nodered pohltil👍😅
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania :repair:(rozširovania)
JirkaE

Néé... Už končím :lol: - :roll: hlavně že už chápu jak na to = měli jste pravdu / zbytečný strach :fuuu: Byl to chybějící článek v mém řetězu :D

Inspirací mě bylo právě Tvoje postupné vytěžování - velice se mě to vždy líbilo - i když já zvolil cestu DC-spirál :yes:

JirkaE

Nekonečné téma Modrásek.

Dříve byl podíl každého kusu u nás přibližně stejný cca 33% na každého - i když jsem nikdy nechápal proč v různé časy vyrábí každý jinak...
Ale bylo to tak +/- stejný.

Například : Pokud natočili / vyrobily všechny tři dohromady 100kWh - tak na každém samostatně bylo +/- 33kWh

V prosinci (asi - nevím přesně kdy - všiml jsem si náhodou) jeden odešel a šel na reklamaci. Je tam nyní úplně nový kus.

Původní CT-sonda Modráska č.1 zůstala jak byla - Modráč č.1 je ten úplně nový.

Ale změnila se ta výroba a podíl každého kusu - při pomáhání Multiplusům s velkými zátěžemi.

Na každém mám smart-zásuvku Tuya, měřím je tím a na noc automaticky vypínám.

Nenapadá někoho proč ? Nějaká idea nebo směr ?

Nešlo by jednu CT-Sondu použít pro všechny 3 společně ? Třeba ? Aby opotřebení a zatížení bylo zase shodné jako dřív ?

Screenshot_20260315_161852_Tuya.jpg

Mex
Reputace:351
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Nevím, co a proč ti to proudové trafo měří.
Ale můžeš se zapojit do vedlejšího vlákna, kde borec řeší neřešitelné chování jeho proudového trafa na stejném typu měniče, které mu měří kraviny.
Třeba to tvoje taky měří blbě.

Jedno trafo pro víc měničů asi použít nepůjde, řekl bych. Určitě ne jednoduše.
To proudové trafo musí být galvanicky oddělené od daného měniče.
Kdybys je nějak propojil (třeba že by jedno CT napájelo vstupy všech 3 měničů v sérii), tak bys už nesplnil tu podmínku galvanického oddělení.
JirkaE

Ano, už jsem to tam měl napsané ,,vedle" ale pak jsem se rozmyslel a nechtěl mu to plevelit, názory a odpovědi by se křížili.

Trafa zůstala stejná - měnil se jen jeden měnič - dříve jeli +/- stejně i když kolísalo který kolik v daný okamžik vyráběl, výsledek za týden nebo měsíc byl vždy cca stejný v počtu vyrobených kWh - až do tý poruchy měniče.

Takhle to mám zapojené - rychlý schematický obrázek...

Do baráku mě jdou dva kabely, jeden na malé zátěže a druhý na velké zátěže.

Pro malé zátěže jedou Multiplusy samoté, Modrásci pomáhají na kabelu, na kterém je sporák, bojler, pračka, topení... žrouti :D

Schematický obrázek zapojení.jpg

Franta2776
Reputace:561

Nový příspěvek od Franta2776 »

Hele jen technická nĕkde jsem četl ,že výkon modráska by mĕl být v ostrovu max 1:1 s Victronem.Nevim jestli to víš.
Naposledy upravil(a) Franta2776 dne ned bře 15, 2026 6:41 pm, celkem upraveno 1 x.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
cipis
Moderátor
Reputace:960
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

To je podminka, kdyz se tim ac couplingem nabiji baterie - logicky musi umet multiplus nabijet baterku takovym vykonem, ktery mu dodaji ty pripojene menice za nim. Kdyz se to na nabijeni nepouziva (mate to na doplneni vykonu), tak tohle neni potreba pocitat, obzvlaste, kdyz tam mate CT na srovnani nuly - ty modrasky nabijet nikdy nebudou.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
gupa
Reputace:169
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Jaké máte nakonfigurované podmínky pro zamezení přetoku? Jak se vypnou modrásci když přepíná AC ignore. Myslím z relé + ignore AC, z multiplusu. Modrásci mají spínač On-OFF? Díky za zprávu.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
Franta2776
Reputace:561

Nový příspěvek od Franta2776 »

JirkaE píše: ned bře 15, 2026 8:00 am
Byl to jen test Tome, v další verzi je to již jinak. Nyní musím ještě dohřívat i z DS - ta výroba nyní nestačí - výkon pod 25-30kWh denně musím i bez auta dotovat z DS.
Včetně auta bych potřeboval denně přes 50kWh a to jen na ježdění ,,okolo komína" o delších cestách ani nemluvím.

Ale ani tak nechci dalších X konverzí a ztrát, což je u toho auta naprosto brutální - pokud to jede z baterky je to dalších nejméně 10% ztrát a už jsme až pod 70% toho co z ty střechy zůstane a zbytečně protopíme.
Nabíjení přímo přes den je o mnoho efektivnější - ALE nyní, při nedostatku - nesmysl - stejně jako nabíjet baterky z DS (pokud to nemám z DS na noční proud za polovinu - což já nemám)

Tohle všechno pouze nyní testuju a chystám to a plánuju - na období hojnosti, s větším počtem panelů a výroby 😃

Momentálně je to prostě málo - domácnost to sice udrží - ale vodu sem musel ohřívat z DS = mááálo panelů... :D:lol:

Snímek obrazovky_15-3-2026_81551_vrm.victronenergy.com.jpeg

Pokud nemusím, na elektroměr na DS se raději nedívám, je mě z něj pak špatně :lol::lol::lol:
Včera zas bojler a auto :dontknow: . :fuuu: to auto v tom dělá pěknou rotiku
(ale vím že jsem nemusel platit silniční daň/ dálniční známku / máme skoro všude parkování zadara + ušetřená škvára oproti naftě... atd - ale ten pohled na elektroměr je prostě hnus :shock: )

Screenshot_20260315_082003_SUPLA.jpg
Jj je to tak.Já topim, jezdim, svítim.Celý březen jsem se všim v ostrovu a mám za první polovinu mĕsíce na solárni stranĕ výrobu cca 1000kWh to je 66kWh dennĕ.
V autĕ mám 40% baterky, tak je pořád kam sypat.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
JirkaE

gupa píše: ned bře 15, 2026 7:42 pm
Jaké máte nakonfigurované podmínky pro zamezení přetoku? Jak se vypnou modrásci když přepíná AC ignore. Myslím z relé + ignore AC, z multiplusu. Modrásci mají spínač On-OFF? Díky za zprávu.
Je mě líto nemohu poradit. Nemám žádné podmínky - je to ostrov - nemám žádné rele na AC ignore, jediné AC které tam je, je na AC OUT které vyrábí MP2 a teče do našeho rozvaděče a modrásci jsou na něm nafázovaný a pomáhají mu - jako na schematickém obrázku ;)

JirkaE

Franta2776 píše: ned bře 15, 2026 9:05 pm

Jj je to tak.Já topim, jezdim, svítim.Celý březen jsem se všim v ostrovu a mám za první polovinu mĕsíce na solárni stranĕ výrobu cca 1000kWh to je 66kWh dennĕ.
V autĕ mám 40% baterky, tak je pořád kam sypat.
66kWh průměr na den je můj sen :lol::lol::lol: to máš super :yes:

JirkaE

Plán mám hotový - nový plán na zítra. Spojím oba kabely dohromady = velké zátěže + malé zátěže a CT sondy budou snímat oba najednou.

Řiznu kabel sondy a propojím na rele Vitron = všechny tři modrásky.

Pokud AC OUT překročí 3600W připne se Modráč 1 s max 1850W a sníží výkon MP2 na cca 1800W - pokud i pak vyleze AC OUT přes 3650W zapne se Modráč 2 a totéž platí i pro Modráč 3.

Ta relé se budou každý den střídat (nápad Migela) takže po 3 dnech 1-2-3 / 2-3-1 / 3-1-2 a pak zas od začátku 1-2-3......
Modrásci naběhají každý přibližně to samé za delší časový úsek - opotřebení zhruba stejné - logika z Nodered

Stejně se pak budou i Modrásci vypínat když běží 3 a výkon MP2 klesne pod 1800 W na 30 s → vypne se třetí, když běží 2 a výkon MP2 klesne pod 1700 W na 30 s → vypne se druhý a když běží už jen Modráč 1 a výkon MP2 na AC OUT klesne pod 1600 W na 30 s → vypne se i Modráč 1...

Nodered se mě zvětšuje a běží :yes:

Snímek obrazovky_15-3-2026_234415_753580-nodered.proxyrelay8.victronenergy.com.jpeg