Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE je diskuzí o plánované přestavbě a rozšíření fotovoltaické elektrárny s cílem zvýšit její výkon a efektivitu. Autor sdílí své zkušenosti s různými testy, využitím Victron zařízení a vytěžováním energie přímo do ohřevu vody. Hledá rady ohledně správného zapojení měničů, nabíjení baterií ze sítě a optimalizace spotřeby v domácnosti. Diskuze zahrnuje i využití softwaru Nodered a EVCC pro lepší monitoring a řízení systému.
-
glottis
- Reputace: 486
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Re: Jirkova FVE
Opakuju se, ale na tohle je super EVCC. Ale musis to nekde pustit. Idealne v dockeru. Napojis tam svoji victron instalaci a on ti tohle meri a pocita.
Mam pak zvlast shelly 3em pred wallboxem. Grid meri grid meter victron. EVCC pak dopocita, co slo z DS, co slo z FVE. Udela statistiky.
Mam pak zvlast shelly 3em pred wallboxem. Grid meri grid meter victron. EVCC pak dopocita, co slo z DS, co slo z FVE. Udela statistiky.
- JirkaE
- Reputace: 319
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Bohužel se mě nepovedlo nic pak dál zjistit, těch variant je asi více. Já nemám AC IN vůbec připojené a Victron tak o DS neví vůbec nic.
Já netuším jak s tím naložit, když o tom nic víc nevím, asi nakonec dám nad auto malý rozvaděč 3F měření za přepínač sítí a do toho si budu dávat auto a eventulně měřit AC z FV a od DS odečítat - pro svůj přehled, nebo ještě měřit oba ty přívody.
V každém případě zatím asi originál od Victron - s funkcí vytěžování kupovat nebudu a budu si to řídit zatím sám.
Pokud budu přes den doma, pustím z FV pomalu, pokud na noc, zapnu z DS. Tahat to z baterky je nesmysl, další konverze a další ztráty.
Objev je ale pro mě Nodered - překonal jsem vnitřní obavy a byl překvapený jak snadné to bylo a během chvíle mě relé cvakalo.
Mám 2 rele na cerbu, 4 relé na MPPT a 2 rele na MP2 to je krásný způsob vytěžování podle čehokoliv
Jsem trdlo že jsem se toho tak bál

Opět mě vede krok za krokem ,,ta paní umělá..."
Já netuším jak s tím naložit, když o tom nic víc nevím, asi nakonec dám nad auto malý rozvaděč 3F měření za přepínač sítí a do toho si budu dávat auto a eventulně měřit AC z FV a od DS odečítat - pro svůj přehled, nebo ještě měřit oba ty přívody.
V každém případě zatím asi originál od Victron - s funkcí vytěžování kupovat nebudu a budu si to řídit zatím sám.
Pokud budu přes den doma, pustím z FV pomalu, pokud na noc, zapnu z DS. Tahat to z baterky je nesmysl, další konverze a další ztráty.
Objev je ale pro mě Nodered - překonal jsem vnitřní obavy a byl překvapený jak snadné to bylo a během chvíle mě relé cvakalo.
Mám 2 rele na cerbu, 4 relé na MPPT a 2 rele na MP2 to je krásný způsob vytěžování podle čehokoliv
Jsem trdlo že jsem se toho tak bál
Opět mě vede krok za krokem ,,ta paní umělá..."
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test