Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE je projekt zaměřený na rozšíření a optimalizaci fotovoltaické elektrárny s využitím Victron systémů a inovativního vytěžování energie do vody. Autor sdílí své zkušenosti, plánuje přidat panely a zvětšit bateriové i vodní uložiště. Diskutuje možnosti nabíjení baterií ze sítě, správu spotřeby a hledá rady od zkušených uživatelů, aby dosáhl efektivního a spolehlivého provozu své FVE.
- glottis
- Reputace:486
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Re: Jirkova FVE
Opakuju se, ale na tohle je super EVCC. Ale musis to nekde pustit. Idealne v dockeru. Napojis tam svoji victron instalaci a on ti tohle meri a pocita.
Mam pak zvlast shelly 3em pred wallboxem. Grid meri grid meter victron. EVCC pak dopocita, co slo z DS, co slo z FVE. Udela statistiky.
Mam pak zvlast shelly 3em pred wallboxem. Grid meri grid meter victron. EVCC pak dopocita, co slo z DS, co slo z FVE. Udela statistiky.
- JirkaE
- Reputace:319
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Bohužel se mě nepovedlo nic pak dál zjistit, těch variant je asi více. Já nemám AC IN vůbec připojené a Victron tak o DS neví vůbec nic.
Já netuším jak s tím naložit, když o tom nic víc nevím, asi nakonec dám nad auto malý rozvaděč 3F měření za přepínač sítí a do toho si budu dávat auto a eventulně měřit AC z FV a od DS odečítat - pro svůj přehled, nebo ještě měřit oba ty přívody.
V každém případě zatím asi originál od Victron - s funkcí vytěžování kupovat nebudu a budu si to řídit zatím sám.
Pokud budu přes den doma, pustím z FV pomalu, pokud na noc, zapnu z DS. Tahat to z baterky je nesmysl, další konverze a další ztráty.
Objev je ale pro mě Nodered - překonal jsem vnitřní obavy a byl překvapený jak snadné to bylo a během chvíle mě relé cvakalo.
Mám 2 rele na cerbu, 4 relé na MPPT a 2 rele na MP2 to je krásný způsob vytěžování podle čehokoliv

Jsem trdlo že jsem se toho tak bál

Opět mě vede krok za krokem ,,ta paní umělá..."
Já netuším jak s tím naložit, když o tom nic víc nevím, asi nakonec dám nad auto malý rozvaděč 3F měření za přepínač sítí a do toho si budu dávat auto a eventulně měřit AC z FV a od DS odečítat - pro svůj přehled, nebo ještě měřit oba ty přívody.
V každém případě zatím asi originál od Victron - s funkcí vytěžování kupovat nebudu a budu si to řídit zatím sám.
Pokud budu přes den doma, pustím z FV pomalu, pokud na noc, zapnu z DS. Tahat to z baterky je nesmysl, další konverze a další ztráty.
Objev je ale pro mě Nodered - překonal jsem vnitřní obavy a byl překvapený jak snadné to bylo a během chvíle mě relé cvakalo.
Mám 2 rele na cerbu, 4 relé na MPPT a 2 rele na MP2 to je krásný způsob vytěžování podle čehokoliv
Jsem trdlo že jsem se toho tak bál
Opět mě vede krok za krokem ,,ta paní umělá..."
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
- JirkaE
Vytěžování na 1 rele - pokus první - je to takhle dobře ?
Pokud půjde i přes spotřeby do baterky víc než 70A zapne vytěžování, zároveň se zapne, pokud dosáhne SOC 100% - je to správně - co jsem vytvořil s paní umělou ?
Vypne to pokles proudu do baterky pod 10A po dobu 30s - kvůli mrakům taková malá pojistka... A nebo pokles SOC pod 97%
Pokud půjde i přes spotřeby do baterky víc než 70A zapne vytěžování, zároveň se zapne, pokud dosáhne SOC 100% - je to správně - co jsem vytvořil s paní umělou ?
Vypne to pokles proudu do baterky pod 10A po dobu 30s - kvůli mrakům taková malá pojistka... A nebo pokles SOC pod 97%
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
- JirkaE
A ráno pak i varianta ke které směřuji = testovací verze která spouští 4 rele všech 4 MPPT postupně přímo na 55V spirály s odstupem času a vždy tak aby po odečtení aktuální spotřeby - šlo něco do baterky - ale se startem již na 75% SOC a volnějšími podmínkami, aby vytěžování nevypnula ani třeba rychlovarná konvice ale pouze dlouhodobější úbytek výkonu (mraky-počasí)
A taky okamžitému spuštění - pokud půjde nečekaně do baterky moc = nad 90A pak bez ohledu na SOC - HNED pustit na/při/ 90/91/92/93A do baterky.
Systém zapínání a hlavní vytěžování je tak nad 75% SOC, a každá spirála je pod 12A a zapne se první nad 25A (do baterky) druhá 26A třetí 27A a čtvrtá 28A....
Pozor - velké usíli mě například dalo - učící se AI vysvětlit - že to není nárus o 1A - ALE o 12A předchozí spirály + 1A = ve skutečnosti o cca 13A na každou spirálu = stále s dostatečnou rezervou aby šlo něco dál do baterky...
Předchozí verze kterou nechám běžet je na AC 2000W vytěžování nyní a dvě rele cerba - tohle je test 4 rele na MPPT
První čtvrtfinále by pak měl být polo-finální výsledek
kde už by i naostro mohlo jet 6 spirál 55V ze 6 použitelných relé 
A tady jen pro zajímavost dávám shrnutí toho - o čem jsem se s tou umělou bytostí bavil a ona toto shrnula a postavila z toho kostru mojí představy, která je zatím jen v mojí hlavě :

Režim 1 — Léto / vysoké přebytky
všechny nádrže aktivní
spirály jedou podle proudu
TČ zakázané
Režim 2 — Přechodné období
aktivní jen část akumulace
TČ povolené pro 1. nádrž
Režim 3 — Slabé dny
menší objem vody
TČ podle potřeby
nádrž 2. a 3. přemostěná
přebytky z FV jen doplňkově
Režim 4 — Nouze / zima / málo výroby
TČ vypnout
dát signál
topit dřevem

A taky okamžitému spuštění - pokud půjde nečekaně do baterky moc = nad 90A pak bez ohledu na SOC - HNED pustit na/při/ 90/91/92/93A do baterky.
Systém zapínání a hlavní vytěžování je tak nad 75% SOC, a každá spirála je pod 12A a zapne se první nad 25A (do baterky) druhá 26A třetí 27A a čtvrtá 28A....
Pozor - velké usíli mě například dalo - učící se AI vysvětlit - že to není nárus o 1A - ALE o 12A předchozí spirály + 1A = ve skutečnosti o cca 13A na každou spirálu = stále s dostatečnou rezervou aby šlo něco dál do baterky...
Předchozí verze kterou nechám běžet je na AC 2000W vytěžování nyní a dvě rele cerba - tohle je test 4 rele na MPPT
První čtvrtfinále by pak měl být polo-finální výsledek
A tady jen pro zajímavost dávám shrnutí toho - o čem jsem se s tou umělou bytostí bavil a ona toto shrnula a postavila z toho kostru mojí představy, která je zatím jen v mojí hlavě :
Režim 1 — Léto / vysoké přebytky
všechny nádrže aktivní
TČ zakázané
Režim 2 — Přechodné období
aktivní jen část akumulace
TČ povolené pro 1. nádrž
Režim 3 — Slabé dny
menší objem vody
TČ podle potřeby
nádrž 2. a 3. přemostěná
přebytky z FV jen doplňkově
Režim 4 — Nouze / zima / málo výroby
TČ vypnout
dát signál
topit dřevem
Naposledy upravil(a) JirkaE dne ned bře 15, 2026 7:57 am, celkem upraveno 1 x.
- TomHC
- Reputace:825
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
V bežnej prevádzke načo 100%? Ja napríklad auto nabíjam už ráno okolo deviatej, nech sa stihne auto nabiť. No a čo že to berie 2 kW z batérie? Na to ju predsa mám... Nabíjanie fv batérií ukončujem bežne pri 95%, ale teraz sa tam nedostanem aj dva týždne.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér