GF-SUN-2000G2 prudovy transformator oklamanie

Souhrn tématu

Uživatel řeší problém s nesprávným měřením spotřeby u měniče GF-SUN-2000G2 způsobeným prodlouženým kabelem proudového transformátoru. Diskuze nabízí rady ohledně zapojení, vlivu odporu kabelu a možností kompenzace měření, aby se zabránilo falešným přetokům energie z fotovoltaiky. Doporučuje se správné zatížení transformátoru a testování měření multimetrem pro přesnější výsledky.
michald
Reputace: 7

GF-SUN-2000G2 prudovy transformator oklamanie

Nový příspěvek od michald »

Zdravim,

vie mi niekto poradit ako oklamat snimanie odberu prudu modraska GF-SUN-2000G2. Je k nemu original prudovy transformator split core 100A/50mA. Problem je v tom ze som predlzil jeho privodny kabel do modraska cez kruteny par ethernetovym kablom cca 20m. Pouzil som nato vodice 1 2 + a 7 8, ostatne vodice su nezapojene, tienenie som pospojoval. Problem je v tom ze mi ukazuje spotrebu mensiu o 230W ako je realita cize pri nulovej spotrebe mi ukazuje -230W na modraskovy. Neviem co mu vadi preto potrebujem to snimanie nejako posunut o + tych 230W respektive na najakych 10 az 20W do minusu aby som nemal pretoky. T.j. aby si modrasek myslel ze pri realnej spotrebe napr 500W bude relane zobrazovat 480W a tym padom bude z panelov vyrabat dorovnavat len tych 480W aby som zabranil pretokom. Je tu niekto natolko znaly a ochotny mi poradit akym zapojenim by som toto mohol docielit?

Dik.
gupa
Reputace: 169
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: GF-SUN-2000G2 prudovy transformator oklamanie

Nový příspěvek od gupa »

To bude tou kroucenou dvoulinkou a odporem délky kabelů. Něco jako kompenzace proudového trafa tam není? Jinak napadá mne dát víc závitů, ne jen jeden průchod v určitém směru ale přidat omotáním v daném směru průchody dva tři ..., potom učesat. (uspořádat závit v jeho kráse podle parametrů na displeji a nějak zafixovat)
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
JirkaE
Reputace: 313
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

michald píše: sob bře 07, 2026 12:42 pm
Zdravim,

vie mi niekto poradit ako oklamat snimanie odberu prudu modraska GF-SUN-2000G2. Je k nemu original prudovy transformator split core 100A/50mA. Problem je v tom ze som predlzil jeho privodny kabel do modraska cez kruteny par ethernetovym kablom cca 20m. Pouzil som nato vodice 1 2 + a 7 8, ostatne vodice su nezapojene, tienenie som pospojoval. Problem je v tom ze mi ukazuje spotrebu mensiu o 230W ako je realita cize pri nulovej spotrebe mi ukazuje -230W na modraskovy. Neviem co mu vadi preto potrebujem to snimanie nejako posunut o + tych 230W respektive na najakych 10 az 20W do minusu aby som nemal pretoky. T.j. aby si modrasek myslel ze pri realnej spotrebe napr 500W bude relane zobrazovat 480W a tym padom bude z panelov vyrabat dorovnavat len tych 480W aby som zabranil pretokom. Je tu niekto natolko znaly a ochotny mi poradit akym zapojenim by som toto mohol docielit?

Dik.
Zakoupením originálního kabelu větší délky z ALI by to šlo taky ;) Jinak se to bude trefovat jen velmi těžko, musí to být úplně přesně - ten odpor.

Než najdeš ideální variantu otáčkama a jinýma cestama - může dojít k nechtěným přetokům
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
Mex
Reputace: 351
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Píšeš, že používáš trafo s převodem 2000:1 s malým sekundárním proudem.
Tahle trafa snášejí bez problémů i dost vysoké zatěžovací odpory.
Platí to minimálně pro nedělená jádra. Já ta otevírací nepoužívám, protože jsou jednak zbytečně drahá, a pak taky méně přesná.
Když jsem si s tím hrál a testoval to, tak to bylo slušně lineární i při zatížení odporem 470R !

UTP kabel má průměrný odpor kolem 10R/100m. Tys použil 20m, což je celková délka tam a zpět 40m, ale použil jsi paralelně 2 vodiče.
Takže odhadem jsi zvýšil odpor smyčky o nějaké 2R.
Což je úplný prd.

Já mám 2 sady traf. Jednu sadu 3000:1 (tu využívá měnič) a pak druhou 1000:1 pro nezávislý dohledový systém.
Obě samozřejmě po 3 trafech, protože jedu 3f.
Mám to připojené UTP kabelem o délce 12m. Každý pól jen jedním drátem, tj. každé trafo má svůj pár.
Žádné zkreslení se nekoná.

Chybu hledej spíš někde jinde.
Jinak test můžeš snadno udělat i multimetrem. Místo měniče na výstup trafa připoj měřák na malém proudovém rozsahu.

Předpokládám, že znáš obecné zásady práce s proudovými trafy.
Tedy zásadně je neprovozovat nezatížené!
Musí být vždy buď zatížené měřicím odporem, nebo zkratované.