GF-SUN-2000G2 prudovy transformator oklamanie
Souhrn tématu
Uživatel řeší problém s nesprávným měřením spotřeby u modrasky GF-SUN-2000G2, kde prodloužení kabelu způsobuje odchylku až -230W. Hledá způsob, jak pomocí trimrů a rezistorů upravit proudový signál z originálního transformátoru tak, aby modrasek zobrazoval reálnější hodnoty spotřeby a zabránil přetokům energie z fotovoltaických panelů. Diskuze zahrnuje pokusy s potenciometry, variabilními rezistory a měření osciloskopem, přičemž uživatel nemůže vyměnit kabel kvůli jeho umístění v zemi a hledá praktické řešení kalibrace měření.
-
michald
- Reputace: 7
GF-SUN-2000G2 prudovy transformator oklamanie
Zdravim,
vie mi niekto poradit ako oklamat snimanie odberu prudu modraska GF-SUN-2000G2. Je k nemu original prudovy transformator split core 100A/50mA. Problem je v tom ze som predlzil jeho privodny kabel do modraska cez kruteny par ethernetovym kablom cca 20m. Pouzil som nato vodice 1 2 + a 7 8, ostatne vodice su nezapojene, tienenie som pospojoval. Problem je v tom ze mi ukazuje spotrebu mensiu o 230W ako je realita cize pri nulovej spotrebe mi ukazuje -230W na modraskovy. Neviem co mu vadi preto potrebujem to snimanie nejako posunut o + tych 230W respektive na najakych 10 az 20W do minusu aby som nemal pretoky. T.j. aby si modrasek myslel ze pri realnej spotrebe napr 500W bude relane zobrazovat 480W a tym padom bude z panelov vyrabat dorovnavat len tych 480W aby som zabranil pretokom. Je tu niekto natolko znaly a ochotny mi poradit akym zapojenim by som toto mohol docielit?
Dik.
vie mi niekto poradit ako oklamat snimanie odberu prudu modraska GF-SUN-2000G2. Je k nemu original prudovy transformator split core 100A/50mA. Problem je v tom ze som predlzil jeho privodny kabel do modraska cez kruteny par ethernetovym kablom cca 20m. Pouzil som nato vodice 1 2 + a 7 8, ostatne vodice su nezapojene, tienenie som pospojoval. Problem je v tom ze mi ukazuje spotrebu mensiu o 230W ako je realita cize pri nulovej spotrebe mi ukazuje -230W na modraskovy. Neviem co mu vadi preto potrebujem to snimanie nejako posunut o + tych 230W respektive na najakych 10 az 20W do minusu aby som nemal pretoky. T.j. aby si modrasek myslel ze pri realnej spotrebe napr 500W bude relane zobrazovat 480W a tym padom bude z panelov vyrabat dorovnavat len tych 480W aby som zabranil pretokom. Je tu niekto natolko znaly a ochotny mi poradit akym zapojenim by som toto mohol docielit?
Dik.
- gupa
- Reputace: 169
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Re: GF-SUN-2000G2 prudovy transformator oklamanie
To bude tou kroucenou dvoulinkou a odporem délky kabelů. Něco jako kompenzace proudového trafa tam není? Jinak napadá mne dát víc závitů, ne jen jeden průchod v určitém směru ale přidat omotáním v daném směru průchody dva tři ..., potom učesat. (uspořádat závit v jeho kráse podle parametrů na displeji a nějak zafixovat)
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
- JirkaE
- Reputace: 313
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Zakoupením originálního kabelu větší délky z ALI by to šlo takymichald píše: sob bře 07, 2026 12:42 pmZdravim,
Dik.
Než najdeš ideální variantu otáčkama a jinýma cestama - může dojít k nechtěným přetokům
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
-
Mex
- Reputace: 351
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Píšeš, že používáš trafo s převodem 2000:1 s malým sekundárním proudem.
Tahle trafa snášejí bez problémů i dost vysoké zatěžovací odpory.
Platí to minimálně pro nedělená jádra. Já ta otevírací nepoužívám, protože jsou jednak zbytečně drahá, a pak taky méně přesná.
Když jsem si s tím hrál a testoval to, tak to bylo slušně lineární i při zatížení odporem 470R !
UTP kabel má průměrný odpor kolem 10R/100m. Tys použil 20m, což je celková délka tam a zpět 40m, ale použil jsi paralelně 2 vodiče.
Takže odhadem jsi zvýšil odpor smyčky o nějaké 2R.
Což je úplný prd.
Já mám 2 sady traf. Jednu sadu 3000:1 (tu využívá měnič) a pak druhou 1000:1 pro nezávislý dohledový systém.
Obě samozřejmě po 3 trafech, protože jedu 3f.
Mám to připojené UTP kabelem o délce 12m. Každý pól jen jedním drátem, tj. každé trafo má svůj pár.
Žádné zkreslení se nekoná.
Chybu hledej spíš někde jinde.
Jinak test můžeš snadno udělat i multimetrem. Místo měniče na výstup trafa připoj měřák na malém proudovém rozsahu.
Předpokládám, že znáš obecné zásady práce s proudovými trafy.
Tedy zásadně je neprovozovat nezatížené!
Musí být vždy buď zatížené měřicím odporem, nebo zkratované.
Tahle trafa snášejí bez problémů i dost vysoké zatěžovací odpory.
Platí to minimálně pro nedělená jádra. Já ta otevírací nepoužívám, protože jsou jednak zbytečně drahá, a pak taky méně přesná.
Když jsem si s tím hrál a testoval to, tak to bylo slušně lineární i při zatížení odporem 470R !
UTP kabel má průměrný odpor kolem 10R/100m. Tys použil 20m, což je celková délka tam a zpět 40m, ale použil jsi paralelně 2 vodiče.
Takže odhadem jsi zvýšil odpor smyčky o nějaké 2R.
Což je úplný prd.
Já mám 2 sady traf. Jednu sadu 3000:1 (tu využívá měnič) a pak druhou 1000:1 pro nezávislý dohledový systém.
Obě samozřejmě po 3 trafech, protože jedu 3f.
Mám to připojené UTP kabelem o délce 12m. Každý pól jen jedním drátem, tj. každé trafo má svůj pár.
Chybu hledej spíš někde jinde.
Jinak test můžeš snadno udělat i multimetrem. Místo měniče na výstup trafa připoj měřák na malém proudovém rozsahu.
Předpokládám, že znáš obecné zásady práce s proudovými trafy.
-
michald
Vadi tromu meraniu prave to ze tie draty su krutene, alebo tomu vadi rozdielna dlzka? (jednotlive pary medzi sebou maju roznu dlzku) lebo celkovo odpor samotneho meracieho trafka je cca 124 ohm, ked som pridal ten kruteny par tak som pridal asi nejake 2 ohmy cize 126 celkovo. a ze by 2 ohmy robili taky brutalny rozdiel tomu moc neverim. Viac dratov neni mozne tam dat lebo je to drot CY o hrubke 10mm2 a je ho tam asi 10 cm, niej mozne ho znova obtacat potom by ta zmena nastala velkym skokom. Ja potrebujem nieco take cim si budem vediet nejakymi tocitkami nastelovat ten falosny odber.
Naposledy upravil(a) michald dne sob bře 07, 2026 4:52 pm, celkem upraveno 1 x.
-
michald
Kabel nieje mozne vymenit, musim pracovat s tym co mam. Je to zakopane v zemi pod betonovou dlazbou a v betonovom plote v rozvadzaci bez moznosti nedestuktivnej vymeny. Trafovat sa nechcem, chcem tam nejako zapojit nejake trimre seriovo paralelne a pomocou nich to naladit, pretoky pri ladeni nebudu pretoze viem odpojit FV panely a tym nebude vyrobal ale bude len ukazovat spotrebu a podla toho to budem vediet naladit.JirkaE píše: sob bře 07, 2026 2:26 pmZakoupením originálního kabelu větší délky z ALI by to šlo taky...
-
michald
Najprv som tam zapojil paralelne 20k potenciometer, nieco to menilo ale dostal som sa tak na polovicu cize z -230W mi ukazovalo cca -100 daco...Mex píše: sob bře 07, 2026 3:57 pmPíšeš, že používáš trafo s převodem 2000:1 s malým sekundárním proudem....
Teraz som tam zapojil 7 dekadovy variabilny rezistor do serie a paralelne k trafu 20k viacotackovy trimer, trimer ked dam na 0 tak mi to skokove klesne na tych - 230W a potom ked malinko otocim tak to skokovo stupa ale nepresiel som na viac ako 90W ukazovanych pri realne spotrebe okolo 300W. Ked menim pomery rezistivity tak sa dost vyrazne meni ten zobrazujuci vykon, ale stale sa neviem dostat na tu potrebnu hodnotu, urcite sa to nejako da vypoctitat spravy pomer tych rezistorov ale neviem ako. Bude na to trenba nejaky vzorec na prudovy delic aby som vedel pomocou trimrov nastavit ten prud ktory ma ist na vstup trafa do modraska.
Ja tam mam S/FTPcko AWG22 dost hruby medeny drat oproti klasike UTP, ale mam to po ceste este asi na 2 krat prepojene cez RJ45 kesytony a spojky a medzi tym aj lankovym FTPckom cez RJ45 koenktory. Ale co sa tyka toho navyseneho odporu je to 0.0 prd navyse ako si spravne napisal. Celkovym odporom sa to neriadi. Tuto variadntu ze to prehodim len na jeden drat to si necham nakoniec az ked vsetko ostatne zlyha, lebo potom musim pridat nejaku trvalu umelu zataz tych cca 20W. Tomu sa zatial chcem vyhnut.Mex píše: sob bře 07, 2026 3:57 pmMám to připojené UTP kabelem o délce 12m. Každý pól jen jedním drátem, tj. každé trafo má svůj pár.
Skusal som to merat aj osciloskopom, napatie na svorkach trafa nameralo 6.8V (v tom trafku je vo vnutri aj zabudovana nejaka speci obojsmerna dioda ktora asi udava toto napatie) bez ohladu na prud ktory trafo snima, skusal som to na 1500W a 3000W ohrievac, ale ked som meral prud na osiciloskope cez prudovu sondu tak pri prepinani z 1500W na 3000W sa ten prud zmenil-zvysil, ale boli to jednotky mA mozno nizsie desiatky, ale bolo to extremne zasumene pri tam malom prude.Mex píše: sob bře 07, 2026 3:57 pmChybu hledej spíš někde jinde.
Skusim to este s meranim prudu merakom ako si pisal na malom rozsahu.
Musi tam byt nieco s tym delenim prudu, cez tie svorky na modraskovy prechadza ten prud ktory generuje to trafo ked cez jeho oko prechadza merany prud. Ten ma nejaku hodnotu a ja musim nejako cez prudovy delic tu hodnotu rozdelit tak ze jedna cast pojde cez rezistor mimo meranie a druha cast pojde na svorky modraska a toto bude ten prud ktoremu od potom "prideli" akoze ten vykon co sa realne odobera na faze.
To nepoznam, hrozi nieco pri praci s tymto trafom? Aj ked ho odpojim od modraska, nic sa nestane, len modrasek prestane merat a ked trafo znova pripojim zacne merat. Mal som ho aj rozpojene na svorkach a nic sa nestalo (nic viditelne)Mex píše: sob bře 07, 2026 3:57 pmPředpokládám, že znáš obecné zásady práce s proudovými trafy.
Rad sa necham poucit.
Dik za rady.