E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na praktické zkušenosti a rady ohledně domácího nabíjení elektromobilů pomocí fotovoltaiky a distribuční sítě. Uživatelé sdílejí tipy, jak efektivně využívat solární energii, řeší problémy s nabíjecími aplikacemi a tarifními podmínkami. Téma zahrnuje i zkušenosti s veřejnými nabíječkami a plánování nabíjení v různých situacích.
Franta2776
Reputace: 544

Re: E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky

Nový příspěvek od Franta2776 »

Po Evropě hlavně Německo, Rakouskou funguje bez problémů Ionity ceny na HFC od 0,37Eur/kWh.Většínou funguje Plug and Charge.V ČR máme rádi naši českou předraženou elektřinu od vykuků z ČEzu za 15kč/kWh.Na nabíječkách Čezu má Ionity sazbu 25kč/kWh.Nabíječky často dávají poloviční výkon než deklarují a plný výkon dávají pouze pro 800V archtekturu.
Takže pro ČR se vyplatí mít Futureego na ČEZ a platit další paušál.V pondělí pojedu Přerov -Starý Vestec u Prahy horem přes Hradec.Chybějící infrastruktura podél D35 je do očí bijící.Tam je snad jenom 180kW na Shellu.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
JirkaE
Reputace: 300
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky

Nový příspěvek od JirkaE »

Další nabíjení na stojanu E.On už proběhlo ale správně a i když bylo obsazeno a všechny 4 kabely DC jeli naplno tak jsem měl za 44min v autě 50kWh než jsme se vrátili z obchodu = nic nás nezdržovalo, vše šlo cak cak konkrétní kabel jsem vybral v aplikaci a jelo to.

Nic dalšího nebylo potřeba, aplikace vnímala auto i nabíječku.

Je to pravděpodobně tedy jen problém v komunikaci - u těch smluvních partnerů a kombinovat stojany různých poskytovatelů asi pak není úplně výhodné.

Takhle za 0.55Euro to beru jako přiměřenou cenu za tu službu, když doma platím cca 0,35Euro za kWh.

Dnes nás čeká cesta zpet a poučen z nezdarů už se vyhnul stojanu smluvních partnerů a pojedeme raději jen na stojany E.On.

Ionity jsem se taky koukal, ale pokud se registruji v DE, cena v Česku už pro mě tak příznivá není ale díky, ještě se na to podívám.

Takhle mám tarif za 6,99Euro a cenu DC 0,55Eur/kWh a cestou i několik dalších stojanů na výběr, pokud filtruju pouze EOn a ještě sbírám nějaký body pro energii doma, protože máme taky EOn.

Tarif můžu vypnout a zapnout a na těch 6-10 cest do Česka za rok je to služba dostatečná :) - zbytek roku DOMA zatím FV a DS
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
vla
Reputace: 131
Lokalita: Praha 6
Kapacita baterie [kWh]: cca.10
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od vla »

Tak to se omlouvám. Vůbec mě nenapadlo, že tohle není alespoň uspokojivě vyřešené.
Nemám rád tenhle stát.
Franta2776
Reputace: 544

Nový příspěvek od Franta2776 »

Co mi u toho wallboxu Victron chybí je blokování nabíjeni EV v dobĕ vysokého tarifu.Řešili jste to nĕkdo?Myslím spínání nulou z HDO.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W