Ecoflow River I - Lion bateria balancovanie
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na balancování a opravu Lion baterií v power stanici Ecoflow River. Uživatelé sdílejí zkušenosti s diagnostikou jednotlivých článků, měřením napětí a výměnou vadných částí. Důraz je kladen na správné vyvážení článků, aby baterie fungovala spolehlivě a bezpečně, včetně doporučení na servisní postupy a možné příčiny závad.
-
Majacik15
- Reputace: 1
- Lokalita: Východ SR
- Systémové napětí: 12V
- Výkon panelů [Wp]: 400
- Kapacita baterie [kWh]: 1,2
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ecoflow River I - Lion bateria balancovanie
Mám otázku ohľadom batérie v power stanici Ecoflow. Dostala sa ku mne na opravu. Je staršia a sú tam ešte batérie Lion, tuším 8 sekcií som videl na videách z webu. Nemáte niekto k nej servisnú schému? Správa sa divne, neurčito pri nabíjaní, vypína pri rôznych hodnotách nabitia batérie. Predpokladám, že v najlepšom prípade sú batérie rozbalancované. Samotná funkčnosť je asi v poriadku, vstupy aj výstupy fungujú.
Panel
400Wp, baterka
LiFePo4 -12V/120Ah, Mppt Epever 40A, menič Victron 375W,
meranie Mini Wifi Tapo 110.
-
Valdano
- Reputace: 249
- Lokalita: Česká Lípa
Re: Ecoflow River I - Lion bateria balancovanie
Schémata zapojení (DPS) výrobce stanic EcoFlow nezveřejňuje. Takže ty zřejmě nezískáte. Pokud to nezvládnete sám bez schémat tak zkuste oslovit servisní oddělení EcoFlow tel.: +420 463 358 710 jestli vám nějak neporadí.
- TomHC
- Reputace: 791
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Začal by som tým, že to otvorím a zmeriam jednotlivé články
bez zaťaže, a potom pri nabíjaní.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
Majacik15
Ďakujem za odpovede.
Servisné stredisko som našiel a kúsok sme komunikovali lebo táto stanica pochádza z CZ. Základná požiadavka bola poslať to k nim. Vzhľadom na rok výroby, Lion batérie a malú zásobu náhradných dielov to vyznelo neefektívne pre majiteľa. Uznávam že dnešný trend je vyhodiť a kúpiť nové. Je to tá najmenšia 288Wh stanica. Aj preto majiteľ sa rozhoduje čo s ňou... Pre mňa je to zvedavosť a kúsok hrania ako funguje. Nejaké merania som urobil no výrazné odchýlky v baterkách som nenameral. Napätia sú cca podobné vnútorný odpor sád od 10-13 mOhm. Je reálne možné že niektoré sady vyskakujú pri nabíjaní no to zatiaľ neviem merať. Nie je tu Bms ktorá by ukazovala napätia článkov počas nabíjania. Externé meranie článkov zatiaľ nemám.
Na schému som sa pýtal lebo ma zaujíma hodnota meracích odporov prúdu. Jedno je čo čítam na nich napísané, inú hodnotu našla AI z obrázku - vraj 0,056Ohm ....? Pridám obrázok ak by ste chceli odčítať hodnotu odporu. Prepáčte ak nie sú presné desatinné čiarky R002 by malo byť 0,002 Ohm podľa mňa. Škoda že sú to ešte články Lion, Lifepo by bolo jednoduchšie nahradiť...
Servisné stredisko som našiel a kúsok sme komunikovali lebo táto stanica pochádza z CZ. Základná požiadavka bola poslať to k nim. Vzhľadom na rok výroby, Lion batérie a malú zásobu náhradných dielov to vyznelo neefektívne pre majiteľa. Uznávam že dnešný trend je vyhodiť a kúpiť nové. Je to tá najmenšia 288Wh stanica. Aj preto majiteľ sa rozhoduje čo s ňou... Pre mňa je to zvedavosť a kúsok hrania ako funguje. Nejaké merania som urobil no výrazné odchýlky v baterkách som nenameral. Napätia sú cca podobné vnútorný odpor sád od 10-13 mOhm. Je reálne možné že niektoré sady vyskakujú pri nabíjaní no to zatiaľ neviem merať. Nie je tu Bms ktorá by ukazovala napätia článkov počas nabíjania. Externé meranie článkov zatiaľ nemám.
Na schému som sa pýtal lebo ma zaujíma hodnota meracích odporov prúdu. Jedno je čo čítam na nich napísané, inú hodnotu našla AI z obrázku - vraj 0,056Ohm ....? Pridám obrázok ak by ste chceli odčítať hodnotu odporu. Prepáčte ak nie sú presné desatinné čiarky R002 by malo byť 0,002 Ohm podľa mňa. Škoda že sú to ešte články Lion, Lifepo by bolo jednoduchšie nahradiť...
Panel
400Wp, baterka
-
thomas.007
- Reputace: 63
Jestli není lepší použít něco takového, než AI která si občas dost vymýšlí...:
https://www.kondik.cz/smd-kody-rezistoru/
https://www.kondik.cz/smd-kody-rezistoru/
-
Valdano
Ano. R002 má hodnotu odporu 0,002 Ω tj. 2 mΩ (miliohmy).Majacik15 píše: sob úno 21, 2026 9:59 amPrepáčte ak nie sú presné desatinné čiarky R002 by malo byť 0,002 Ohm podľa mňa.
- gupa
- Reputace: 169
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Uniká mi cíl tohoto tématu. Věc došla na opravu, baterie je podle informací srovnaná. Otázka pro zaskladetel tohoto téma, jaký byl popis závady pro opravu? Díky za osvětlení.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
-
Valdano
Je to uvedeno v úvodním příspěvku viz citace níže.
A pak v dalším příspěvku doplnil ještě toto.Majacik15 píše:...Správa sa divne, neurčito pri nabíjaní, vypína pri rôznych hodnotách nabitia batérie...
Majacik15 píše:...Je reálne možné že niektoré sady vyskakujú pri nabíjaní no to zatiaľ neviem merať. Nie je tu Bms ktorá by ukazovala napätia článkov počas nabíjania. Externé meranie článkov zatiaľ nemám...
-
Majacik15
Práve že batéria nie je srovnaná. Nabíjanie raz skončí na 65% druhý krát na 75%.....väčšinou do 80%. Nemám možnosti rozoberať batériový box a merať jednotlivé články samostatne. Už len rozobrať a dostať sa k boxu je zaujímavé. Tým že je osem sekcií teda 8x4,2V moja externá nabíjačka na to nestačí.
Prvotná otázka mala byť aj na meracie odpory podľa obrázku ako ich overiť.
Prvotná otázka mala byť aj na meracie odpory podľa obrázku ako ich overiť.
Panel
400Wp, baterka
- gupa
No tak to je běžná věc, nějaký článek vylítne nekonvenčně v porovnání s ostatními rychle při nabíjení hore a při vybíjení zase dolů. Najít vypitvat jen ten článek a v náhradě vyměnit za podobné ostatním.
Třeba nedávno jsem to dělal u Parkside, chudák baterie na hromádce v kovošrotu, vzal jsem jí na pokusy a tam je to jednoduché, rozšroubovat, poměřit při nabíjení a vybíjení napětí mezi články, kleštičkama vystřihnout z plechů jen vadný, vysunout z držáku článků, nasunout zabodovat a sešroubovat, označit bílou fixou článek jako karanténní tz. jestli se chová při nabíjení a vybíjení podobně jako v normálním stavu tak je opraven.
Důvod závady je z 99,9% u všech typů galvanických nabíjecích článků a variant baterií jasný, závada separátoru jednoho nebo více článků.
Co takové závadě předchází je v mnoha variantách příčin při provozu nebo odstavení baterie.
To 0,1% je mechanické poničení článku baterie zvenčí. Jako propíchnutí, průsak elektrolytu, pád a protlačení obalu článu, koroze oxidace povrchu článku atp.
Třeba i NiCd článku je chronologie jasná, zanešení separátoru, vznik a pochod blíže ke zkratu, špatné nabíjení=rychlé vybíjení a přepólování=degradace elektrodové hmoty a namáhání proudových svodových cest = snížení kapacity celé baterie.
No a u Lixx to znamená vybavení ochran BMS, proto tam ta BMS je. Aby nebyl jasně bílý plamen(Lion) nebo dým hořlavého a výbušného typu (LFP).
Třeba nedávno jsem to dělal u Parkside, chudák baterie na hromádce v kovošrotu, vzal jsem jí na pokusy a tam je to jednoduché, rozšroubovat, poměřit při nabíjení a vybíjení napětí mezi články, kleštičkama vystřihnout z plechů jen vadný, vysunout z držáku článků, nasunout zabodovat a sešroubovat, označit bílou fixou článek jako karanténní tz. jestli se chová při nabíjení a vybíjení podobně jako v normálním stavu tak je opraven.
Důvod závady je z 99,9% u všech typů galvanických nabíjecích článků a variant baterií jasný, závada separátoru jednoho nebo více článků.
Co takové závadě předchází je v mnoha variantách příčin při provozu nebo odstavení baterie.
To 0,1% je mechanické poničení článku baterie zvenčí. Jako propíchnutí, průsak elektrolytu, pád a protlačení obalu článu, koroze oxidace povrchu článku atp.
Třeba i NiCd článku je chronologie jasná, zanešení separátoru, vznik a pochod blíže ke zkratu, špatné nabíjení=rychlé vybíjení a přepólování=degradace elektrodové hmoty a namáhání proudových svodových cest = snížení kapacity celé baterie.
No a u Lixx to znamená vybavení ochran BMS, proto tam ta BMS je. Aby nebyl jasně bílý plamen(Lion) nebo dým hořlavého a výbušného typu (LFP).
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
-
Majacik15
Vďaka za opis opravy. Teoretický to je pekné a jasné. No nie som tak zdatný aby som takto opravoval väčší blok. Prikladám obrázok tejto baterky pre zaujímavosť. Ak sa podarí nejako vybalancovať tak ešte poslúži inak pôjde do elektronického neba...
Napadlo ma externý balancér napr: 1A použiť no asi by si prekážali zo vstavaným.
Panel
400Wp, baterka
- gupa
Zbytečná práce nějaké balancování, najít hroty multimetru nabodované pásky, případně vytvořit pro ně nepatrné vpichy, jednotlivé články přeměřit při zatížení nebo nabíjení, zapsat popsat pořadí do protokolu, článek označený jako podezřelý z ulítlého napětí vysunout nebo vyříznout a znovu osadit použitým kapacitně podobným článkem. U Tesly a jejich packů se to takto řeší co jsem četl normálně. Jen vyvinout postup pitvy a následně zašití pacienta aby se rana zahojila a nekvasila.
Ještě poznámka, někdy je dobré k identifikaci LIxx válcový článek vyslíknout z bužírky aby se znala opravdová informace, přebalovači málokdy původní fabrický nápis smažou, protože to zvyšuje náklady pro takto případně recyklované znovupoužité články.
Ještě poznámka, někdy je dobré k identifikaci LIxx válcový článek vyslíknout z bužírky aby se znala opravdová informace, přebalovači málokdy původní fabrický nápis smažou, protože to zvyšuje náklady pro takto případně recyklované znovupoužité články.