Ecoflow River I - Lion bateria balancovanie
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje problémům s balancováním Lion baterií v power stanici Ecoflow River. Uživatelé sdílejí zkušenosti s nevyrovnanými články, chybějícími servisními schématy a možnostmi měření napětí a odporů. Doporučuje se kontaktovat servis Ecoflow, protože výrobce nezveřejňuje detailní schémata, a zvažuje se i výměna baterií za modernější typy.
-
Majacik15
- Reputace: 1
- Lokalita: Východ SR
- Systémové napětí: 12V
- Výkon panelů [Wp]: 400
- Kapacita baterie [kWh]: 1,2
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ecoflow River I - Lion bateria balancovanie
Mám otázku ohľadom batérie v power stanici Ecoflow. Dostala sa ku mne na opravu. Je staršia a sú tam ešte batérie Lion, tuším 8 sekcií som videl na videách z webu. Nemáte niekto k nej servisnú schému? Správa sa divne, neurčito pri nabíjaní, vypína pri rôznych hodnotách nabitia batérie. Predpokladám, že v najlepšom prípade sú batérie rozbalancované. Samotná funkčnosť je asi v poriadku, vstupy aj výstupy fungujú.
Panel
400Wp, baterka
LiFePo4 -12V/120Ah, Mppt Epever 40A, menič Victron 375W,
meranie Mini Wifi Tapo 110.
-
Valdano
- Reputace: 247
- Lokalita: Česká Lípa
Re: Ecoflow River I - Lion bateria balancovanie
Schémata zapojení (DPS) výrobce stanic EcoFlow nezveřejňuje. Takže ty zřejmě nezískáte. Pokud to nezvládnete sám bez schémat tak zkuste oslovit servisní oddělení EcoFlow tel.: +420 463 358 710 jestli vám nějak neporadí.
- TomHC
- Reputace: 791
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Začal by som tým, že to otvorím a zmeriam jednotlivé články
bez zaťaže, a potom pri nabíjaní.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
Majacik15
- Reputace: 1
- Lokalita: Východ SR
- Systémové napětí: 12V
- Výkon panelů [Wp]: 400
- Kapacita baterie [kWh]: 1,2
Ďakujem za odpovede.
Servisné stredisko som našiel a kúsok sme komunikovali lebo táto stanica pochádza z CZ. Základná požiadavka bola poslať to k nim. Vzhľadom na rok výroby, Lion batérie a malú zásobu náhradných dielov to vyznelo neefektívne pre majiteľa. Uznávam že dnešný trend je vyhodiť a kúpiť nové. Je to tá najmenšia 288Wh stanica. Aj preto majiteľ sa rozhoduje čo s ňou... Pre mňa je to zvedavosť a kúsok hrania ako funguje. Nejaké merania som urobil no výrazné odchýlky v baterkách som nenameral. Napätia sú cca podobné vnútorný odpor sád od 10-13 mOhm. Je reálne možné že niektoré sady vyskakujú pri nabíjaní no to zatiaľ neviem merať. Nie je tu Bms ktorá by ukazovala napätia článkov počas nabíjania. Externé meranie článkov zatiaľ nemám.
Na schému som sa pýtal lebo ma zaujíma hodnota meracích odporov prúdu. Jedno je čo čítam na nich napísané, inú hodnotu našla AI z obrázku - vraj 0,056Ohm ....? Pridám obrázok ak by ste chceli odčítať hodnotu odporu. Prepáčte ak nie sú presné desatinné čiarky R002 by malo byť 0,002 Ohm podľa mňa. Škoda že sú to ešte články Lion, Lifepo by bolo jednoduchšie nahradiť...
Servisné stredisko som našiel a kúsok sme komunikovali lebo táto stanica pochádza z CZ. Základná požiadavka bola poslať to k nim. Vzhľadom na rok výroby, Lion batérie a malú zásobu náhradných dielov to vyznelo neefektívne pre majiteľa. Uznávam že dnešný trend je vyhodiť a kúpiť nové. Je to tá najmenšia 288Wh stanica. Aj preto majiteľ sa rozhoduje čo s ňou... Pre mňa je to zvedavosť a kúsok hrania ako funguje. Nejaké merania som urobil no výrazné odchýlky v baterkách som nenameral. Napätia sú cca podobné vnútorný odpor sád od 10-13 mOhm. Je reálne možné že niektoré sady vyskakujú pri nabíjaní no to zatiaľ neviem merať. Nie je tu Bms ktorá by ukazovala napätia článkov počas nabíjania. Externé meranie článkov zatiaľ nemám.
Na schému som sa pýtal lebo ma zaujíma hodnota meracích odporov prúdu. Jedno je čo čítam na nich napísané, inú hodnotu našla AI z obrázku - vraj 0,056Ohm ....? Pridám obrázok ak by ste chceli odčítať hodnotu odporu. Prepáčte ak nie sú presné desatinné čiarky R002 by malo byť 0,002 Ohm podľa mňa. Škoda že sú to ešte články Lion, Lifepo by bolo jednoduchšie nahradiť...
Panel
400Wp, baterka
LiFePo4 -12V/120Ah, Mppt Epever 40A, menič Victron 375W,
meranie Mini Wifi Tapo 110.
-
thomas.007
- Reputace: 63
Jestli není lepší použít něco takového, než AI která si občas dost vymýšlí...:
https://www.kondik.cz/smd-kody-rezistoru/
https://www.kondik.cz/smd-kody-rezistoru/