E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na praktické zkušenosti a rady ohledně domácího nabíjení elektromobilů kombinací fotovoltaiky a distribuční sítě. Uživatelé sdílejí tipy na optimalizaci nabíjení, využití Victron EVCS a další technická řešení pro efektivní řízení spotřeby. Probírá se také problematika jednofázového a třífázového nabíjení a možnosti minimalizace energetických ztrát.
JirkaE
Reputace: 298
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky

Příspěvek od JirkaE »

Chtěl jsem poprosit, jestli by se nemohlo vyjádřit více lidí s e-autem, jak to doma mají - v samostatném vlákně - mohlo by se hodit více lidem.

Tipy a triky, ovládání a vytěžování - přes léto.

Jak kdo vytěžuje svojí FV do e-auta, když je nejčastěji 1F, a jak nabíjejí z DS. Hledám inspiraci pro kombinaci všeho.

Používat extra měnič navíc jen pro e-auto, nebo to plánovat a řídit, aby se to nepotkalo s jinými velkými žrouty.

Samozřejmě asi není obvyklé, aby měl někdo 3F-11 kW zásuvku z FV volně kdykoliv k dispozici, tedy se to asi musí dělat nějak šikovněji a pomaleji z FV.

Taky je jasné, že nejčastěji je to večer a v noci, když se vrátí auto domů z práce - to pak taháte z baterek? Přes den moc aut doma nestojí, pokud se používají, nečekají doma až bude 100% SOC aby spustili nabíjení... :D

Mám k tomu spoustu takových otázek a zajímá mě to obecně - kdo co preferuje a jak to kdo doma má.

Děkuji moc :)
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
Diablo1st
Reputace: 210
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky

Příspěvek od Diablo1st »

Ja síce priamo EV (zatiaľ😃) nemám, ale známy má BMW i3. Nabíja auto cez separátny 5kW menič aj z batérii. Používa Victron ESS.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
JirkaE

Re: E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky

Příspěvek od JirkaE »

A Stano prosím Tě, kolik má ten známý cca výkon na střeše a baterku ? Děkuju moc 😉
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
eman
Reputace: 307
Lokalita: Praha

Příspěvek od eman »

Myslím, že z FVE tady uživí EV jenom Franta. Já to počítal a s mým denním nájezdem bych s 11kWp neměl šanci něco ušetřit ani v létě a pořád bych tahal od ČEZu. :(
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
rva
Reputace: 914
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Příspěvek od rva »

Když svítí slunce, tak 1f "wallbox" z Číny až 32A - zatím jsem na něm nastavil maximum 25 A. Když nesvítí, tak z baterek nechci tahat dlouhodobě víc jak 100 A. A pokud není dost elektřiny, tak dobíjím od distributora z jiného čínského "wallboxu" 3x16 A v době nízkého tarifu. Můžu to všemožně zautomatizovat přes Home Assistant, ale zatím jsem neměl potřebu.
Reputace: 101
Lokalita: Znojemsko
Výkon panelů [Wp]: 5500
Kapacita baterie [kWh]: 26

Příspěvek od Antrac1t »

5.5kwp na strese, ale mozna budu dokupvoat. Skrz EV jsem kupoval druhou baterku 310AH, ktera se celkove hodi i pro barak. Wall box mam z projektu EVSE, desku tu kdysi prodaval TomHC. Vse je udelane tak, abych mohl nabijet jak 3f/1f, aniz bych do toho musel fyzicky sahat a nebo neco prenastavovat. Cela logika nabijeni je rizena pres HA (skrz integraci EV, spinani HDO, stavu FVE).
Samotne ovladani je rozdeleno do 3 kategorii
Auto - automatika grid/fve
Hibrid - maximalni vyuziti z FVE a zbytek dorovnani z gridu
Manual - manualni spusteni bez zadnych podminek
ev_01.png
ev_01.png (106.64 KiB) Zobrazeno 213 x
pokud je automatika z gridu, tak je zde jednoducha podminka, ze se nabiji pouze v NT case. Pro FVE se nabiji kdykoliv podle podminky SOC a zateze menicu (vetsinou to ale vali vecer a kolem 3kw).

hibrid - hlavni nastaveni je, jak moc chci vybijet baterii pro nabijeni EV a podle toho se dopocitava dostupna energie z FVE baterie.Podle pozadovanych procent se zjistuje potrebna energie a tim padem zjistime, zda jsme schopni vse navalit z FVE a nebo musime dobit aji z gridu. Na tenhle krok se vytvari session, kde je definovano za jak dlouho potrebuji mit auto nabite na dane procenta po zapojeni k WB. Pokud potrebuji dorovnat aji ze site, tak se zjistune nejblizsi NT cas, jak dlouho bude trvat a kolik energie jsme schopni v danem intervalu ziskat. Pokud nestaci, tak se zacne nabijet i ve VT casu. Logika nasledne je - FVE GRID, nebo GRID, FVE, nebo FVE,GRID,FVE

hibrid nastaveni
ev_02.png
session nastaveni
ev_03.png
ev_03.png (10.21 KiB) Zobrazeno 213 x
integrace do HA pro zjistovani NT oken + casu
https://github.com/Antrac1t/HomeAssistant-EGDdistribuce

Na stole jeste mam nextion displey, ktery chci dat hned ke dverim pro okamzite nabiti ve stylu + 20%, +50% a automatizace v pozadi se rozhodne z ceho to vezme. Tohle je predevsim pro manzelku, kdyz prijede z prace a chce jeste nekam jet, tak at si jen hodi kolik potrebuje
string1 - 5.5kwp 2S6P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
Franta2776
Reputace: 537

Příspěvek od Franta2776 »

Jirko pořiđ si wallbox Victron a využivej dynamické nabijeni.tzn to co teče přes shunt do baterek doma, ti bude cerbo regulovat nabijeci proud do EV a budeš minimalizovat ztráty a přečerpáváni energie mezi baterkami.Mĕ ty ztráty dělají 30%.
Tak to mám doma.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Franta2776
Reputace: 537

Příspěvek od Franta2776 »

eman píše: pon úno 16, 2026 12:05 pm
Myslím, že z FVE tady uživí EV jenom Franta. Já to počítal a s mým denním nájezdem bych s 11kWp neměl šanci něco ušetřit ani v létě a pořád bych tahal od ČEZu. :(
Ty by si mĕl vyrobit 11MWh za rok.Kolik z toho spotřebuješ?

Je pravda, ža na auto a ještĕ TČ je dobrých min 20kWp.Bohužel v současné zimê na EV nic nezbývá.Od začátku roku mám spotřebu domu včetně topeni a EV cca 1,8MWh z toho jsem projezdil 700kWh.V lednu jsem topil dřevem posledních 14 dní TČ.Výrobu na solárni stranĕ od začátku roku mám 900kWh.
Loni bych řekl, to bylo výrazně lepši.
Jak dodĕlám plot planuju přístřešek na obytné auto.Střecha bude z FV panelů je to nejlevnĕjši variantsa cca 16panelů 8kWp.
Naposledy upravil(a) Franta2776 dne pon úno 16, 2026 1:23 pm, celkem upraveno 4 x.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Diablo1st
Reputace: 210
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

JirkaE píše: pon úno 16, 2026 11:47 am
A Stano prosím Tě, kolik má ten známý cca výkon na střeše a baterku ? Děkuju moc 😉
6,9kWp a 45kWh ;)
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Franta2776 píše: pon úno 16, 2026 12:47 pm
Jirko pořiđ si wallbox Victron a využivej dynamické nabijeni.tzn to co teče přes shunt do baterek doma, ti bude cerbo regulovat nabijeci proud do EV a budeš minimalizovat ztráty a přečerpáváni energie mezi baterkami.Mĕ ty ztráty dělají 30%.
Tak to mám doma.
Aha, já Victron nechtěl, kvůli ty ceně - ale tohle zní dobře :D Díky.
rva píše: pon úno 16, 2026 12:24 pm
Když svítí slunce, tak 1f "wallbox" z Číny až 32A - zatím jsem na něm nastavil maximum 25 A. Když nesvítí, tak z baterek nechci tahat dlouhodobě víc jak 100 A. A pokud není dost elektřiny, tak dobíjím od distributora z jiného čínského "wallboxu" 3x16 A v době nízkého tarifu. Můžu to všemožně zautomatizovat přes Home Assistant, ale zatím jsem neměl potřebu.
To už je brutální, ale chápu že ta ohromná FV to umožňuje - to je pak bomba :yes: Díky
Naposledy upravil(a) JirkaE dne pon úno 16, 2026 2:20 pm, celkem upraveno 1 x.

glottis
Reputace: 476
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od glottis »

Victron neni uplne nutnej, staci wallbox/nabijecka kterou umi EVCC a to snad umi skoro vsechno.

https://evcc.io/en/

To si pustis nekde u sebe, treba na HA nebo synology nebo jestli neco takoveho mas. Pokonfas a dela to to vytezovani. Ale od victronu to asi bdues mit proste bez prace a starosti.
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Ty jo, to je možností - ano pokud už mám Victron... je to asi nejsnažší cesta.

HA se odložil na neurčito, ten dvoudenní souboj se Suplou to u mě uzavřel na hodně dlouho - asi na to nejsem šikovný - nebo málo vím.

Přes den je to paráda, pokud to takhle Victron umí, ale večer a v noci už je stejně zase dvojí konverze a veliké ztráty při tahání z baterky :fuuu:

Třífázovou nabíječku z DS mám na cestě, ta možnost tady je a 1F mám ale jen 3,7kW tu vrátím, ošidili mě, nefunguje jejich aplikace, nejde to připojit asi zmetek.
Pak si udělám jen adapter z 1F na 3F do normální zásuvky.

pibi
Reputace: 364
Lokalita: Východně od 3nce
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh

Příspěvek od pibi »

Victron na nějakém veletrhu sliboval na konec roku 2025 novou verzi EVCS s vestavěným proudovým chráničem a asi i možností přepínání 1f/3f, ale zatím ticho po pěšině.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Ronn
Reputace: 63

Příspěvek od Ronn »

Používám Victron EVCS. Od výrobce dobrý vytěžovací algoritmus. Dá se dobře řídit v manuálním režimu. Provozovat na L1 a další L2/L3 připínat stykačem nebo integrovat do Node red. Teď integruji automatické přepínání běh na 2F/3F. Verze s displeyem není potřeba.
3xMultiplus 5000VA<=>48V 550Ah LiFePO4
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN