Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE je diskuzí o plánované přestavbě a rozšíření fotovoltaické elektrárny s cílem zvýšit její výkon a efektivitu. Autor sdílí své zkušenosti s testováním stringů, vytěžováním energie přímo do ohřevu vody a integrací Victron systémů pro lepší kontrolu výroby a spotřeby. Fórum nabízí prostor pro kritiku a rady od zkušených uživatelů, zejména ohledně nabíjení baterií, využití sítě a optimalizace nabíjecích strategií.
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 934
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Ja mam zatim jediny automaticky prepinac z maleho multiplusu na kritickou infrastrukturu. Naznal jsem, ze vsechny blbosti okolo za to nestoji a poridil extra multiplus jen na tohle.Ty puvodni automaticke prepinace oba casem lehly, no a k tem, co mam od kyocery, tak jsem se za dva roky nedostal. A jeste dele se mi vali stykacomat v praci 
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- JirkaE
- Reputace: 298
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
A jak, prosím Tě, vytěžuješ ? A při kolika automatizace přepíná na FV a na DS ? A jak máš vyřešené napájení routerů, wifi a ostatní malé spotřeby kolem FV ?ElektroEzs píše: stř úno 11, 2026 7:41 pm
Jasny je to draha sranda proto mam jeden a prepinam cely dum a neresim spotreby zvlast krom tepelka a i ty bych mohl nechat v automatu. Ja mel za cil aby si to zilo vlastnim zivotem bez meho zasahu, vyjma oprav ty neovlivnim![]()
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
- JirkaE
Tak jsem včera o něco víc vrámci menších pracovních cest otestoval E-transit Custom.
Realita je ještě horší než jsem čekal = maximální rychlost má omezovač na 117km/h...
Ale s tím už jsem tak nějak smířený - ale počítal jsem se 130km/h což byla falešná informace a platí poze u nejsilnější verze motoru
Tedy budu ,,závodit" maximálně s traktory a kombajny - moje žena se na to jen spokojeně usmála
Zásuvka je funkční ve předu i vzadu a obě lze na výkonu omezit v nastavení, přední pouze na 0-500W a v nakladovém prostoru jsou dvě 0 - 2300W kabel lze skřípnout do mohutného těsnění na spodku dveří a nastavit i jde, kolik má zůstat minimum v baterii auta.
Zamykání a odemykání i předehřev na konkrétní teplotu a čas jde nastavit vzdáleně přes mobil - lehké problémy se spojením, které vyšlo až napotřetí
Nabíječku jsem objednal zatím jen 1F - ale ne originál Victron, verzi do zásuvky - jednak je levnější, mobilní a taky potřebuju nabíjet i jinde než jen doma - v tomhle jsem velmi váhal, jestli neobjednat tu, co představoval Amperák - ale rozhodla cena = nyní jsem tak český hezký a praktický výrobek nepodpořil.
Dnes to i pokřtím = zaprasím - jedu s tím poprvé na stavbu a naložím nářadím a sednu v monterkách...
Jinak je asi vše OK - spokojenost
Jak už jsem psal, na přání moji drahé - nyní červená ,, pojízdná jarmara"
Realita je ještě horší než jsem čekal = maximální rychlost má omezovač na 117km/h...
Ale s tím už jsem tak nějak smířený - ale počítal jsem se 130km/h což byla falešná informace a platí poze u nejsilnější verze motoru
Tedy budu ,,závodit" maximálně s traktory a kombajny - moje žena se na to jen spokojeně usmála
Zásuvka je funkční ve předu i vzadu a obě lze na výkonu omezit v nastavení, přední pouze na 0-500W a v nakladovém prostoru jsou dvě 0 - 2300W kabel lze skřípnout do mohutného těsnění na spodku dveří a nastavit i jde, kolik má zůstat minimum v baterii auta.
Zamykání a odemykání i předehřev na konkrétní teplotu a čas jde nastavit vzdáleně přes mobil - lehké problémy se spojením, které vyšlo až napotřetí
Nabíječku jsem objednal zatím jen 1F - ale ne originál Victron, verzi do zásuvky - jednak je levnější, mobilní a taky potřebuju nabíjet i jinde než jen doma - v tomhle jsem velmi váhal, jestli neobjednat tu, co představoval Amperák - ale rozhodla cena = nyní jsem tak český hezký a praktický výrobek nepodpořil.
Dnes to i pokřtím = zaprasím - jedu s tím poprvé na stavbu a naložím nářadím a sednu v monterkách...
Jinak je asi vše OK - spokojenost
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
-
ElektroEzs
- Reputace: 95
- Lokalita: okolí Teplic
- Výkon panelů [Wp]: 8340
- Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Routery, HA mam na extra UPS vcetne cerpadel krbu a topeni. Vytezovani NodeRed spina spiraly v bojleru a akumulaci na 230V(2x 1100W bojler, 3x1000W akumulace). V lete pri 20% na DS v zime pri 45% SOC na DS zpet na FVE 70%. Jinak u rodicu prepinam cely dum bez vytezovani a routery nic nepoznaji a to same budu mit u segry cely dum vcetne routeru na jednom prepinaci. Jako nouzovku maji Multiplusy nastavene vypnuti pri 48V kdyby byl dlouhy vypadek. Jeste mam v zaloze centralu a Eltek pro dobijeni kdyby bylo nejhurJirkaE píše: čtv úno 12, 2026 6:15 amA jak, prosím Tě, vytěžuješ ? A při kolika automatizace přepíná na FV a na DS ? A jak máš vyřešené napájení routerů, wifi a ostatní malé spotřeby kolem FV ?ElektroEzs píše: stř úno 11, 2026 7:41 pm
Jasny je to draha sranda proto mam jeden a prepinam cely dum a neresim spotreby zvlast krom tepelka a i ty bych mohl nechat v automatu. Ja mel za cil aby si to zilo vlastnim zivotem bez meho zasahu, vyjma oprav ty neovlivnim![]()
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
- JirkaE
Jezdím stejnou trasu druhý den a učím se využívat tu rekuperaci a dnes jsem byl se spotřebou na průměru 19,9kWh/100 
Už začínám odhadovat dojezd k ceduly vesnice a jezdím téměř bez brzd
ano - bavím se u toho ale z těch 19,9 jsem měl i radost.
A teď podvečer jsem jel k zákazníkovi a poprvé na dálnici - cca 300kg náklad.
Tempomat jde pouze do 115km/h - připadal jsem si hooodně divně a předjel jen pár náklaďáků a pár poláků s vleky s auty, spotřeba byla 25kWh/100km.
Nemůžu najít dlouhodobý průměr spotřeby ale prý to tam někde je, Fordy to mají prý blbě v menu - zašitý.
Zatím spokojenost
Včera jsem poprve ,,pomalu" ,,trošku" nabíjel přes noc (prý na 8A)
Už začínám odhadovat dojezd k ceduly vesnice a jezdím téměř bez brzd
A teď podvečer jsem jel k zákazníkovi a poprvé na dálnici - cca 300kg náklad.
Tempomat jde pouze do 115km/h - připadal jsem si hooodně divně a předjel jen pár náklaďáků a pár poláků s vleky s auty, spotřeba byla 25kWh/100km.
Nemůžu najít dlouhodobý průměr spotřeby ale prý to tam někde je, Fordy to mají prý blbě v menu - zašitý.
Zatím spokojenost
Včera jsem poprve ,,pomalu" ,,trošku" nabíjel přes noc (prý na 8A)
- TomHC
- Reputace: 783
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Z toho si nič nerob, ja nemusím mať ani dodávku a na diaľnici atakujem 30 kWh/100km - stačí že je 5 pod nulou, silný vietor a 130 na tempomate.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- JirkaE
Obávám se, že bych nejel ekonomických 115km/h, pokud bych měl šanci jet rychleji....
Tady to výrobce rozhodl za mě
ale asi si zvyknu i na to - teď jsem si ,,jen" připadal divně v tom pravým pruhu, mám za to, že i s karavanem za Scalou jsem jezdil rychleji

Tady to výrobce rozhodl za mě
- JirkaE
No i při té pomalé rychlosti - je to TOP-ŽROUT energie, kam se hrabe bojler - i ten má své hranice
...jak nečekané...
Chtěl jsem poprosit zkušenější, to nabíjení - křivka nabití je na vršku kapacity baterie auta velmi plochá - tedy nemá ani smysl nabíjet víc než 80% (jako doma u FV) - nějak se v tom začínám ztrácet - ta kapacita tam bude, nebo nebude - když dojedu na 100% které auto hlídá samo - předpokládám BMS která má taky nějakou svojí rezervu.
Prodejce - mladší ročník než já - mě říkal, když věděl že ho nikdo neslyší a ,,tajně" - cituji - ,,Nešetři to. Je to na Leasing, dej tomu klidně zabrat, ať se případný problém objeví hned - ještě v záruce a opravě zdarma "
To byla odpověď na moje otázky spojené se šetrným nabíjením - životností baterek a co je lepší atd..
Má svého e-forda a říkal že nabíječku nijak neomezuje, ani kapacitou, ani časem, přijede domů, zastrčí do zásuvky, odjíždí a vytáhne, pokud je to tam dýl, nebo míň jezdí jde stále do 100% a takhle v tomhle duchu to do mě hustil...
Jedna věc je jistá - přijedu k pumpě, vytáhnu 60Euro zaplatím naftu a dál nic nepočítám a neřeším, těch 60Eur je prostě pryč. Tady je to trošku jinak, zálohy platím pořád stejný a překvápko přijde až s celoročním vyúčtováním....
(překvápko pro toho, kdo se nedívá na elektroměr...)
Chtěl jsem poprosit zkušenější, to nabíjení - křivka nabití je na vršku kapacity baterie auta velmi plochá - tedy nemá ani smysl nabíjet víc než 80% (jako doma u FV) - nějak se v tom začínám ztrácet - ta kapacita tam bude, nebo nebude - když dojedu na 100% které auto hlídá samo - předpokládám BMS která má taky nějakou svojí rezervu.
Prodejce - mladší ročník než já - mě říkal, když věděl že ho nikdo neslyší a ,,tajně" - cituji - ,,Nešetři to. Je to na Leasing, dej tomu klidně zabrat, ať se případný problém objeví hned - ještě v záruce a opravě zdarma "
To byla odpověď na moje otázky spojené se šetrným nabíjením - životností baterek a co je lepší atd..
Jedna věc je jistá - přijedu k pumpě, vytáhnu 60Euro zaplatím naftu a dál nic nepočítám a neřeším, těch 60Eur je prostě pryč. Tady je to trošku jinak, zálohy platím pořád stejný a překvápko přijde až s celoročním vyúčtováním....
-
Dagus
- Reputace: 227
- Lokalita: Liberec
- Výkon panelů [Wp]: 7820
- Kapacita baterie [kWh]: 32
Nabíjet 1f je kravina a jen nouzovka, případně jako vytěžování k fve ok, ale alespoň 16A. Origo victron wallbox hezky dynamicky omezuje podle volné kapacity výkonu střídače. Důvod proč je to kravina? Protože při nabíjení bude spotřeba systému co obsluhuje auto zbytečně dlouho proti 3f 11kW. Navíc s 3f 11kW jsi schopen za noc dobít opravdu celou baterku, když domu dojedeš s 10% a ráno chceš třeba 90%. Jestli 80 nebo 90 nebo 100% jsem se rozhodoval podle napětí článků vyčtené v obd. Koncern má 80% 4V a to je konzervativní, takže v létě když vím že s tím jezdím neváhám nabíjet na 90% a když jedu dál tak si auto nabiju na 100% bez limitace a předehřeju, abych hned po odjezdu z domu nesebral drahocená procenta topením.
Překvapil mě ten omezovač, to jsem nečekal. Taky to brzdění/rekuperace ke značce. To má koncern od prvního id automatické v modu D dle vyčítání značek a tedy když pustíš plyn, tak to prostě samo srovná rychlost, aby při příjezdu kolem značky jsi měl co chceš mít. Jinak to auto vypadá hezky.
Jinak zpětně já jsem doma nabíjel id.3 asi rok přiloženou 2.3kW nabíječkou a musím přiznat, že bych se již nevrátil.
Victroní wallbox mám na tři 1f jističe a v zimě kdy nabíjím v noci používám 3f a v létě L2 a L3 prostě schodím a vytěžuji jen z fve na automatický režim. Kdybych v létě potřeboval dobít rychle, tak jen nahodím L2+L3 a už to tam teče 11kW.
Překvapil mě ten omezovač, to jsem nečekal. Taky to brzdění/rekuperace ke značce. To má koncern od prvního id automatické v modu D dle vyčítání značek a tedy když pustíš plyn, tak to prostě samo srovná rychlost, aby při příjezdu kolem značky jsi měl co chceš mít. Jinak to auto vypadá hezky.
Jinak zpětně já jsem doma nabíjel id.3 asi rok přiloženou 2.3kW nabíječkou a musím přiznat, že bych se již nevrátil.
Victroní wallbox mám na tři 1f jističe a v zimě kdy nabíjím v noci používám 3f a v létě L2 a L3 prostě schodím a vytěžuji jen z fve na automatický režim. Kdybych v létě potřeboval dobít rychle, tak jen nahodím L2+L3 a už to tam teče 11kW.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
-
rva
- Reputace: 914
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Přes léto je dlouho světlo a dá se nabíjet z elektrárny. Používám čínskou 1f nabíječku až 32 A. Integrace do HA přes Tuya Local. A záznam, když byla letos možnost brát z ní 25 A. Teď ale většinou 3f 16 A od distributora v době nízkého tarifu.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- JirkaE
OK děkuji moc, cenné rady pro mě
Zbytečná vlastní spotřeba - rozumím. Ano, nechal jsem si i zcela mimo přepínače a vše ještě 3F zásuvku 32A - tak tu možnost mám.
Chtěl jsem si nyní vyzkoušet jen to vytěžování nanečisto, tak jsem jel včera na 1F 8A a dnes přes noc na 1F 10A.
Asi tam něco švindluje, dám druhé měření, včera to ukazovalo na 8A 1550W a dnes na 10A 1800W to mě nějak nesedí, i když bylo napětí v síti nižší než obvykle.
- snad to není rozdíl a vlastní spotřeba
Auto asi potřebuju až v pondělí a nyní jezdím jen okolo komíny do 100km víc ne.
Victron nabíječku podporovat nebudu, ačkoliv si se systémem rozumí, vytěžování skrz Victron je pouze na víkendy a doma přes den.
80-90% času to bude přes noc a nebo jinde, pak to pro mě zatím nemá smysl, kupovat za 4x - 5x větší cenu - do toho nejdu.
To už je pak krůček i k Victron bojleru - do bojleru nebo akumulačky taky umíme vytěžovat i bez speciál wallboxu od Victron
Zbytečná vlastní spotřeba - rozumím. Ano, nechal jsem si i zcela mimo přepínače a vše ještě 3F zásuvku 32A - tak tu možnost mám.
Chtěl jsem si nyní vyzkoušet jen to vytěžování nanečisto, tak jsem jel včera na 1F 8A a dnes přes noc na 1F 10A.
Asi tam něco švindluje, dám druhé měření, včera to ukazovalo na 8A 1550W a dnes na 10A 1800W to mě nějak nesedí, i když bylo napětí v síti nižší než obvykle.
- snad to není rozdíl a vlastní spotřeba
Auto asi potřebuju až v pondělí a nyní jezdím jen okolo komíny do 100km víc ne.
Victron nabíječku podporovat nebudu, ačkoliv si se systémem rozumí, vytěžování skrz Victron je pouze na víkendy a doma přes den.
80-90% času to bude přes noc a nebo jinde, pak to pro mě zatím nemá smysl, kupovat za 4x - 5x větší cenu - do toho nejdu.
To už je pak krůček i k Victron bojleru - do bojleru nebo akumulačky taky umíme vytěžovat i bez speciál wallboxu od Victron