Dotazy k FVE problematice
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje dotazům ohledně fotovoltaických elektráren, zejména hybridních režimů bez přetoků do sítě a správnému rozdělení výkonu mezi tři fáze v domácnosti. Uživatelé řeší technické detaily, jako je výkon panelů za různých podmínek a chování panelů při částečném zastínění. Sdílejí se zkušenosti s konkrétními měniči a principy fungování hybridních systémů bez baterií.
-
maratkall
- Reputace: 0
Re: Dotazy k FVE problematice
Promiňte, ale jak tomu mám rozumět. Při zapojeni PV+modrasek = pretokyJirkaE píše: stř úno 04, 2026 7:42 amTohle udělalo za rok 2000kWh takhle jak to je, můj první ,,testovací panel" polo-dospělého řešení s tím - ,,Modráskem" - oficiálně SUN 2000 G2 H / verze 2kW na DC45-90V
( ale pozor, ten dělá ty mini přetoky při tomto způsobu použití ! - nedoporučuju provozovat tímto způsobem = přímo k DS - bez registrované 800W balkonovky )
Ta dřevotříska na obrázku - která sloužila jako stoleček, chrání kontakty na baterce, kdyby mě nahoře něco vypadlo z ruky...
testovací panel v.1c.jpg
Prodal sem obytného transita postaveného uvnitř na 24V/400Ah a baterii kupec nechtěl, tak jsem si ji nechal a tu jsem pak přidal k tomuto pokusu další 4 kusy = tedy to později jelo na baterii 48V / 420Ah / cca 20-22kWh baterek ( celkem tak 8ks baterii Lifepo4 12V 200Ah v serio-paralelním zapojení na 48V - v kapacitním testu po roce cca 200-210Ah na kus )
Takhle pouze s modráskem a výkonem do 1,85kW vydržela baterka u nás i 3 dny zcela bez energie z panelů a jen s minimem energie z DS.
Chtěl jsem to postavit co nejlevněji to jde, ale levný MPPT-Regl (na obrázku) se odporoučel po 7 měsících provozu a v ten moment jsem koupil první Victron 150/70.
Plně dospělou verzi jsem stavěl loni a po testech to na konci července 2025 pustil poprvé do baráku s přidanou další baterií cca 285Ah = celkem tak cca 35-36kWh
V září jsem k tomu přidal ještě ty dva panely 810Wp co zůstali z testu balkonovky.
Modrásky mám nyní 3ks nafázované na dva Victron-Multiplusy 3000VA s proudovým senzorem na kabelu pro velké zátěže = v ostrovním režimu s přepínači 1-0-2
Takové malé amaterské video jsem si udělal na památku a pro známé které to zajímalo : https://photos.app.goo.gl/bLUi4XtFeH9RSbbPA
Nyní z toho běží pouze wifi a cerbo a pár malých trafíček napájení pro DC-měření + topení v FV-cimře - umístěné v nejzaším koutu dílny/garáže - cca 25m od obytných částí domu a tohle to spotřebuje přes noc... (denně cca 1,3-1,5kWh)
Snímek obrazovky_4-2-2026_8142_vrm.victronenergy.com.jpeg
Baterka je nyní bez odpojené největší = čekám na novou BMS - každopádně jsem rád, že to nic neudělalo a běželo to dál, i když se jedna baterka odpojila.
Mám k tomu nyní jen jeden kabel AC do domu a druhým napájím DC-zdroj a pouštím podle výkonu FV pouze na druhou spirálu bojleru - a držím baterku nabitou - kdyby byl výpadek DS aby jsme měli šťávu = jen vytěžuju nadbitek energie do bojleru - zbytek domu jede normálně s DS = všechny přepínače jsou v poloze DS
Teplotu hlídá Tuya senzor (vidím z mobilu) a topení 450W pouští Tuya zásuvka - vzájemně propojené - na 7-8°C doplněné obyčejným analogovým termostatem na přívodu pro topení, ten je nastavený a zapíná na cca 6°C (sychr, kdyby vypadla wifi a Tuya)
PV+MPPT regulator+baterie+modrasek= bez pretoku ?
Případně jak vyřešit ty pretoku když chci malou fve do 3kwp jen aby mi pokryla spotřebu a případně šel zbytek do baterie nebo mám k dispozici 1500l akumulacni nádrže.
Nechci nic řešit s ČEZ.
Myslel jsem že pokud má měnič limiter proti pretokum tak to funguje...
Pokud by šla v nějakém měníči nastavit minimální mez ,, hodnota výroby se přibližuje hodnotě spotřeby nebo je vyšší,, sepni vystup - který bude ovladat sponaci prvek například pro bojler. Samozřejmě vše v řádech ms.
- JirkaE
- Reputace: 297
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
maratkall píše: ned úno 08, 2026 11:23 pm
Promiňte, ale jak tomu mám rozumět. Při zapojeni PV+modrasek = pretoky
Případně jak vyřešit ty pretoku když chci malou fve do 3kwp jen aby mi pokryla spotřebu a případně šel zbytek do baterie nebo mám k dispozici 1500l akumulacni nádrže.
Nechci nic řešit s ČEZ.
Pokud by šla v nějakém měníči nastavit minimální mez ,, hodnota výroby se přibližuje hodnotě spotřeby nebo je vyšší,, sepni vystup - který bude ovladat sponaci prvek například pro bojler. Samozřejmě vše v řádech ms.
Ano bez přetoků, v ostrovním režimu kdy mám přepínač 1-0-2 a buď jedu na síť nebo na FV a až řekněme od 4-5kWp aby to mělo smysl.
Na testovacím panelu který jsem měl cca rok je verze která dělá přetoky, POKUD není trvalá spotřeba přes 200W - já mám ale balkonovou povolenou a mini/mikro - přetoky mě nevadí.
Jak řekl klasik, aby se dalo přetoku zabránit, musí nejdříve přetok vzniknout, pak se musí změřit (tzv.limiter - proudový senzor) a až pak může reagovat měnič = jsou to ,,jen" mikro-přetoky, ale jsou a za delší čas se i sečtou - v nějakou sumu - v neohlášeném provedení - v sumu nepovolených přetoků - za které je pokuta.
V ostrovním režimu (v moment, kdy je síť zcela odpojená přepínačem) se pak mikro-přetok - ,,zhoupne" do spotřeby a do Multiplusů a také se nic nestane.
Pokud bych řešil FV do 3kWp tak nemá smysl baterie - to pokryje ta pitná voda + ta akumulační nádrž a baterie ztrácí smysl a stačí MPPT-regulátor pro ohřev vody = to nepatrné navíc, v květnu - srpnu asi ekonomicky nedává smysl, pro pořízení baterie a všeho dalšího potřebného.
Pokud jen cca 3kWp na střeše, tak případně ještě varianta kterou jsem dříve neznal, tou je ten hybridní měnič bez přetoků - pak je za cenu jen nepatrně vyšší (než ohřev vody) i efekt v domácí spotřebě, ale jen přes ty letní měsíce.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
- JirkaE
K optimizerům se již vyjadřovat nechci - tady to nesmí přes práhXKrement píše: ned úno 08, 2026 8:21 pmAha, takže pokud bych ty stringy rozdělil aspoň po dvou panelech, tak každý bude mít větší napětí než nabíjena baterie 55V.
Victron je asi to, co potřebuji. Budu se ubírat tímto směrem.
Jirko, to schéma, jak si mi o pár příspěvků výše poslal, jednak dík, a jednak k tomu otázka. Chápu, že to je jedno z mnoha zapojení. Ale chápu to dobře, že mppt napájí baterii a taky MP2. Z MP2 to jde na fázi. Jak ten systém(to zapojení) pozná, jestli má jít šťáva z panelů do baterie, nebo do MP2?
Jestliže panely v danou chvíli dodávají 1500W, a já zrovna odebírám 1000W z MP2, tak MPPT bude dodávat do MP2 řekněme přesně 750W a do baterie druhých 750W. A zároveň si bude MP2 brát zbývajících 250W z baterie? Neměly by jít dráty z MPPT do MP2, nebo jiného rozdělovače, a ten by se rozhodl, do které větve rozdělí elektřinu?
Tigo s CCA a TAP - uvidím do budoucna. Kvůli 2ma panelům na hodinu za den to asi nemá cenu. Nicméně, jestli bych dal jednou panely i na střechu, tak tam by šly asi delší stringy, ale komín uprostřed střechy dělá sluneční hodiny... tam by možná stálo za to optimizéry dát.
I dlouhý string na střeše se dá stáhnout 9 panelů třemi dvojicemi kabelů a budu pod 120V a cena nepřesáhne ty optimizery, v době kdy projíždí stín komínu budou dva menší stringy stejně funkční, jako řetězec s optimizéry - za předpokladu že jde přes třetí (malý string) ten stín.
Věř tomu, systém to pozná sám
Pokud mám měniče 10kW a ze střechy jde 6kW - pak ano - pokud zapnu vše co je doma najednou, pak jde 6kW ze střechy a 4kW z baterky - ale to je anomálie - protože 90% času jde do baráku výkon z měničů pod 1kW a těch 5kW se pak ukládá do baterie (a do vody = voda nejlevnější baterie)
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
-
Mex
- Reputace: 329
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Mně taky optimizéry nesmí přes práh. Co by taky dělaly vevnitř, že.
Jejich místo je na střeše, pod panely. A tam fungují dobře.
Jejich místo je na střeše, pod panely. A tam fungují dobře.
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 929
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Dobre hori, to mas pravdu ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Mex
- Reputace: 329
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Fakt, jo?
Čím je zapaluješ? Stačí zapalovač nebo se pod tím napřed musí rozdělat nějaký větší oheň?
Tak to už asi jejich největší světový výrobce, firma Tigo, dávno zkrachovala. S těmi jejich miliony prodaných kusů, které jak říkáš často hoří...
Čím je zapaluješ? Stačí zapalovač nebo se pod tím napřed musí rozdělat nějaký větší oheň?
Tak to už asi jejich největší světový výrobce, firma Tigo, dávno zkrachovala. S těmi jejich miliony prodaných kusů, které jak říkáš často hoří...
-
XKrement
- Reputace: 5
- Lokalita: Nošovice
Oheň nechci přiživovat v tomto vláknu. Nicméně, požár může vzniknout klidně od vypínače obyčejné lampičky. Strejda je podomní elektrikář a říkal jak už 2x byl předělávat instalaci v bytech kde příčinou požáru byl jednoduchý vypínač(jednou lampička u postele a podruhé už nevím co to bylo). Asi je to extrém, ale ne nadarmo hasiči doporučují při odchodu z domu vypnout vše ze zásuvek.
Pod panelem je horko, izolace rychleji degraduji a může vzniknout svod. Případné vyšší zahřívání a chladnutí uvolní kontakty. Přechodový odpor, zapálení okolní izolace. Kondy vysýchají rychleji. Odpor u tranzistoru může prsknout dříve. Při troše smůle to opravdu může začít hořet. Ale říkám si, že existují na to ochrany, které rozpoznají že se něco děje. Tepelné čidlo může informovat ještě před vznikem požáru, že je v zařízení větší horko.
I ten střídač doma, bms, samostatné mppt, router, nabíječka 5V DC trvale ponechána v 230V AC i bez zátěže, kopírka ve stb režimu, PC ve vypnutém stavu.... Od všeho už hořelo.
Jak se říká, nepodceňuj nepřítele(požár)
Pod panelem je horko, izolace rychleji degraduji a může vzniknout svod. Případné vyšší zahřívání a chladnutí uvolní kontakty. Přechodový odpor, zapálení okolní izolace. Kondy vysýchají rychleji. Odpor u tranzistoru může prsknout dříve. Při troše smůle to opravdu může začít hořet. Ale říkám si, že existují na to ochrany, které rozpoznají že se něco děje. Tepelné čidlo může informovat ještě před vznikem požáru, že je v zařízení větší horko.
I ten střídač doma, bms, samostatné mppt, router, nabíječka 5V DC trvale ponechána v 230V AC i bez zátěže, kopírka ve stb režimu, PC ve vypnutém stavu.... Od všeho už hořelo.
Jak se říká, nepodceňuj nepřítele(požár)
-
maratkall
- Reputace: 0
Já již 3kWp FVE na ohřev vody mám. Ale válí se mi doma ještě 5 panelů které jsem chtěl využít na snížení spotřeby domu. A právě ten modrásek mi přišel vhod jak pořizovací cena tak způsob provozu ovšem úplně tomu tak není. Tak proto jsem si říkal že před něj dám MPPT regulátor a baterie odkud si modrásek přicucne jen potřebnou energii pro spotřebu domu a nebude nucen dělat přetoky.JirkaE píše: ned úno 08, 2026 11:57 pmmaratkall píše: ned úno 08, 2026 11:23 pm
Promiňte, ale jak tomu mám rozumět. Při zapojeni PV+modrasek = pretoky
Nechci nic řešit s ČEZ.
Ano bez přetoků, v ostrovním režimu kdy mám přepínač 1-0-2 a buď jedu na síť nebo na FV a až řekněme od 4-5kWp aby to mělo smysl.
Na testovacím panelu který jsem měl cca rok je verze která dělá přetoky, POKUD není trvalá spotřeba přes 200W - já mám ale balkonovou povolenou a mini/mikro - přetoky mě nevadí.
Jak řekl klasik, aby se dalo přetoku zabránit, musí nejdříve přetok vzniknout, pak se musí změřit (tzv.limiter - proudový senzor) a až pak může reagovat měnič = jsou to ,,jen" mikro-přetoky, ale jsou a za delší čas se i sečtou - v nějakou sumu - v neohlášeném provedení - v sumu nepovolených přetoků - za které je pokuta.
V ostrovním režimu (v moment, kdy je síť zcela odpojená přepínačem) se pak mikro-přetok - ,,zhoupne" do spotřeby a do Multiplusů a také se nic nestane.
Pokud bych řešil FV do 3kWp tak nemá smysl baterie - to pokryje ta pitná voda + ta akumulační nádrž a baterie ztrácí smysl a stačí MPPT-regulátor pro ohřev vody = to nepatrné navíc, v květnu - srpnu asi ekonomicky nedává smysl, pro pořízení baterie a všeho dalšího potřebného.
Pokud jen cca 3kWp na střeše, tak případně ještě varianta kterou jsem dříve neznal, tou je ten hybridní měnič bez přetoků - pak je za cenu jen nepatrně vyšší (než ohřev vody) i efekt v domácí spotřebě, ale jen přes ty letní měsíce.
Ten zmíněný hybridní měnič máte na mysli Axpert ? Ten ale zase funguje na principu že buď má energii PV/baterie tak jede v ostrovu a pokud není dostatek tak se pomocí dvojité konverze přepne na DS a cucá ze sítě že ? Ale nefunguje v pricipu 800W z PV/BAT a 200W z DS když celový příkon je 1000W. Jen si ověřuji správnost informací které mám.
Děkuji za odpověď
-
XKrement
Já psal, že když je výkon ze střechy větší než odběr doma. Že to ten systém nemůže poznat, z čeho má napájet, když jsou baterie i PV na stejné svorce, ze které to jde do měniče. Měnič bere ze svorky a ta bere z obou(dle nějakého poměru)JirkaE píše: pon úno 09, 2026 12:24 amVěř tomu, systém to pozná sámmají to všichni a funguje to - a fakt trochu studia.
Pokud mám měniče 10kW a ze střechy jde 6kW - pak ano - pokud zapnu vše co je doma najednou, pak jde 6kW ze střechy a 4kW z baterky - ale to je anomálie - protože 90% času jde do baráku výkon z měničů pod 1kW a těch 5kW se pak ukládá do baterie (a do vody = voda nejlevnější baterie)
- JirkaE
XKrement píše: pon úno 09, 2026 7:43 am
Já psal, že když je výkon ze střechy větší než odběr doma. Že to ten systém nemůže poznat, z čeho má napájet, když jsou baterie i PV na stejné svorce, ze které to jde do měniče. Měnič bere ze svorky a ta bere z obou(dle nějakého poměru)
Ano, většinu času je výkon na střeše větší než odběr doma
A pak je už i plná baterie a MPPT sníží výkon a už dodává jen to, co je ta spotřeba a zbytek vostane na střeše.
NEBO varianta B - kterou tady většina využívá mnoha způsoby - se v ten moment nějakou automatizací spustí vytěžování a na střeše nenechám nic - obvzlášť v tyto měsíce, a rychle ,,ten přebytek" co se nevejde do baterky, ,,nacpu" ze stejné svorky v DC podobě - NEBO skrz měnič v AC podobě - do bojleru
-
XKrement
Upozorňuji na trochu jinou věc. Že když je odběr doma menší než výkon PV, že při tom zapojení jak si nastínil dochází k odběru jak z baterie, tak z PV současně a to i přesto, že by spotřeba mohla být pokryta jen z PV. A zároveń dochází k nabíjení té baterie z PV.
A má následná otázka byla, jestli není správnější zapojit PV a baterii přes nějakou elektroniku, která bude ovládat tok energie, aby při dostatku z PV byla krmena domácnost jen z PV a případně dobíjena akumulace. Je tou elektronikou ten vytěžovač? Pak by to dávalo smysl.
A má následná otázka byla, jestli není správnější zapojit PV a baterii přes nějakou elektroniku, která bude ovládat tok energie, aby při dostatku z PV byla krmena domácnost jen z PV a případně dobíjena akumulace. Je tou elektronikou ten vytěžovač? Pak by to dávalo smysl.
- JirkaE
Nee - mám na mysli verzi hybridu s názvem - ECO-MĚNIČ - bez baterek a bez přetoků - tady sem zmastil pár schemátek a zde byla asi i největší diskuse na toto témamaratkall píše: pon úno 09, 2026 7:37 am
Já již 3kWp FVE na ohřev vody mám. Ale válí se mi doma ještě 5 panelů které jsem chtěl využít na snížení spotřeby domu. A právě ten modrásek mi přišel vhod jak pořizovací cena tak způsob provozu ovšem úplně tomu tak není. Tak proto jsem si říkal že před něj dám MPPT regulátor a baterie odkud si modrásek přicucne jen potřebnou energii pro spotřebu domu a nebude nucen dělat přetoky.
Ten zmíněný hybridní měnič máte na mysli Axpert ? Ten ale zase funguje na principu že buď má energii PV/baterie tak jede v ostrovu a pokud není dostatek tak se pomocí dvojité konverze přepne na DS a cucá ze sítě že ? Ale nefunguje v pricipu 800W z PV/BAT a 200W z DS když celový příkon je 1000W. Jen si ověřuji správnost informací které mám.
Děkuji za odpověď
viewtopic.php?p=274691#p274691
A o kousek dřív v tomtéž vlákně je vysvětlení principu od Valdano a manuály od dovozců - idea a originál pochází z konceptu hybridní klimatizace od Logitex, kterou velice úspěšně okopíroval od Logitex - nejdřív Deye a pak další výrobci v Číně.
Diky tomu ale ta dvojitá konverze prošla mnoha stádii vývoje a je to spolehlivé a otestované
Mám to doma zapojený v testovacím režimu s el..měrem na AC vstupu i na AC výstupu i na DC vstupu - i s pokusným trafem které zabraňuje tomu vypínání měniče pod 50W - tím že připojím zátěž 50W - koupil jsem si topnou žárovku 50W z ALI - po neuspěšném pokusu, kdy se mě výkonové odpory přehřívali až ke 100°C
Mám to doma 6kW verzi - 8kW verzi si ode mě koupil Zdenda ve zmíněném tématu a myslím že už sem otestoval vše co šlo a brzy půjde do bazaru - páč se do mojí sestavy asi nijak nehodí a měl bych jen potíže navíc.
- JirkaE
Chlape - nedocházíXKrement píše: pon úno 09, 2026 8:15 amUpozorňuji na trochu jinou věc. Že když je odběr doma menší než výkon PV, že při tom zapojení jak si nastínil dochází k odběru jak z baterie, tak z PV současně a to i přesto, že by spotřeba mohla být pokryta jen z PV. A zároveń dochází k nabíjení té baterie z PV.
Ten tok energie nejde takhle jak píšeš - pokud si bere měnič ,,jen" 1000W a z MPPT proudí 6000W tak se do baterky ukládá 5000W a nic se z ní nebere.
Ovládá si to Victron sám a naopak je lepší to těžit přímo ze střechy, než to tahat potom z baterky = já začínám vytěžovat dřív při takovém výkonu navíc, abych to stihnul...
Podivej se na to video - jak to teče a samo...
Takové malé amaterské video jsem si udělal na památku a pro známé které to zajímalo : https://photos.app.goo.gl/bLUi4XtFeH9RSbbPA
Naposledy upravil(a) JirkaE dne pon úno 09, 2026 8:28 am, celkem upraveno 1 x.
-
rva
- Reputace: 909
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
O tom rozhodují Kirchhoffovy zákony. A příroda je tak šikovná, že pokud by měly elektrony vodičem proudit jedním směrem a současně jiné druhým směrem, tak si to ty elektrony poví a aby se nenadřely, tak poběží jen ten jejich rozdíl a zbytek na to bude koukat.XKrement píše: ned úno 08, 2026 8:21 pmJak ten systém(to zapojení) pozná, jestli má jít šťáva z panelů do baterie, nebo do MP2?
Jestliže panely v danou chvíli dodávají 1500W, a já zrovna odebírám 1000W z MP2, tak MPPT bude dodávat do MP2 řekněme přesně 750W a do baterie druhých 750W. A zároveň si bude MP2 brát zbývajících 250W z baterie? Neměly by jít dráty z MPPT do MP2, nebo jiného rozdělovače, a ten by se rozhodl, do které větve rozdělí elektřinu?
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS