Ceny elektromobilů

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na ceny elektromobilů, dostupnost a reálné zkušenosti s nabíjecí infrastrukturou v Česku i zahraničí. Uživatelé diskutují o cenové dostupnosti EV, výhodách pomalejších nabíječek a kritizují marketingové přehánění výkonu rychlonabíječek. Zmiňují také sociální aspekty, jako jsou dotace a finanční dostupnost elektromobilů pro rodiny s nízkými příjmy.
Valdano
Reputace: 238
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ceny elektromobilů

Nový příspěvek od Valdano »

Třeba samoživitel(ka) se dvěma dětmi a měsíčním příjmem pod 3750€ (tj. pod cca 90 000 Kč) dosáhne na maximální příspěvek 6000€. Například na Daciu Spring je v Německu bonus od výrobce 5000€ a když se k tomu přičte maximální příspěvek 6000€ tak bude možné s tou dotací novou Daciu Spring pořídit okolo 5900€ (tj. v přepočtu za cca 143 000 Kč). V Německu je přibližně 2,8 milionu samoživitelů, kteří mají 2 a více dětí a drtivá většina z nich (až 90 %) má měsíční příjem nižší než 3750€, ale to samozřejmě neznamená, že všichni z nich budou mít byť těch 5900€ na EV, protože v Německu cca 37 % až 43 % samoživitelů se 2 a více dětmi žije pod hranicí chudoby nebo je závislá na státní pomoci (Bürgergeld). Většina z nich pokud už bude mít nějaké auto nebo si ho bude pořizovat tak to bude spíš nějaký starý ojetý spalovák.
eman
Reputace: 301
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V

Nový příspěvek od eman »

Takhle se dělá marketing a obhajují dotace do nabíječek: Máme nejvíc nabíječek

Hezky se tam vytahují a jásají. Realita, jak ty rychlé nabíječky fungují nikoho nezajímá.
Děsně mi to připomíná bolševiky, kteří pořád překračoval plán, ale reálně tu byl pořád stejný bordel...
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
JirkaE
Reputace: 289
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

eman píše: úte led 27, 2026 5:35 am
Hezky se tam vytahují a jásají. Realita, jak ty rychlé nabíječky fungují nikoho nezajímá.
Děsně mi to připomíná bolševiky, kteří pořád překračoval plán, ale reálně tu byl pořád stejný bordel...

Ale já si umím představit i užitečné pomalejší nabíječky s cenou za kWh výhodnější, není to potřeba pokaždé rychle 😃

Např. jedu k zákazníkovi, vím že tam budu 2-3h, mám 50% baterku - chci tam jen trošku přidat - nepotřebuju to drtit největší rychlostí za nejvyšší cenu.
Navíc jsou po okolí pouze dvě volná místa na zaparkování - právě jen u nabíječky... 😉Tak to tam na 2h zapíchnu...
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
TomHC
Reputace: 757
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Mňa by potešili férové ceny nabíjania a prehľadné cenníky - ideálne aby to bolo fixné všade a napríklad podľa priemerného nabíjacieho výkonu počas session. Samozrejme, ultra fast nech majú nejaký príplatok, aby ich neblokovali autá s DC nabíjaním ~30 kW.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
eman
Reputace: 301
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

JirkaE píše: úte led 27, 2026 6:24 am
eman píše: úte led 27, 2026 5:35 am

Ale já si umím představit i užitečné pomalejší nabíječky s cenou za kWh výhodnější, není to potřeba pokaždé rychle 😃

Např. jedu k zákazníkovi, vím že tam budu 2-3h, mám 50% baterku - chci tam jen trošku přidat - nepotřebuju to drtit největší rychlostí za nejvyšší cenu.
Navíc jsou po okolí pouze dvě volná místa na zaparkování - právě jen u nabíječky... 😉Tak to tam na 2h zapíchnu...
Ale já se pozastavuju nad tím, jak se vytahují se 150kW nabíječkama a podle zkušeností jsou to vlastně 50kW nabíječky a nálepka "150kW" je jen marketing. Něco jako "plat až 100tis", ale reálně nikdy nedostaneš víc jak 50tis. :lol:
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Antrac1t
Reputace: 101
Lokalita: Znojemsko
Výkon panelů [Wp]: 5500
Kapacita baterie [kWh]: 26

Nový příspěvek od Antrac1t »

Nejvice k prdu je to, ze nikdo z nich neposkytuje realny data. Mas jen mapu nabijecek, nekde funguje aji stav dostupnosti (ON/OFF), ale nidke nevidis treba prumerny vykon za 24h/7d,popr vykon k poctu sessions. Pak by se nahle zjistilo, ze hromada nabijecek je spatne umistena. Parada by bylo
24h loop - 15 sessions
7x 800v - 120kw average
8x 400v - 60kw average

edit: a takova heat mapa "papirovy vykon vs realny" by byla uplna slast
string1 - 5.5kwp 2S6P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
TomHC
Reputace: 757
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

eman píše: úte led 27, 2026 9:14 am
Ale já se pozastavuju nad tím, jak se vytahují se 150kW nabíječkama a podle zkušeností jsou to vlastně 50kW nabíječky a nálepka "150kW" je jen marketing. Něco jako "plat až 100tis", ale reálně nikdy nedostaneš víc jak 50tis. :lol:
Určite máš veľa osobných skúseností...
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Kajap
Reputace: -3
Lokalita: Okoli

Re: Poplatky a daně za EV

Nový příspěvek od Kajap »

VEmartin píše: pon lis 10, 2025 7:01 pm

Převezlo palubky 5,10 m, sice visely 1,5 m z auta, ale odjelo to.
Tos neviděl vozit šestimetrový na krátký Fabii :-) Konkrétně lešenový trubky. Jelikož Fábie rs má 4 m (bez rs asi 3,99) A značit se musí při přesahu větším než 1 m půdorysu vozidla, tak ani šestimetrový se nemusí ani na Fabii značit červeným praporkem (jasně že je lepší to vystrčit víc dozadu na těžiště střechy a označit), Tzn 5,1 m je slabota :-)

Jo a auto vždycky bylo status takže jestli chce někdo levný EV Tak musíš vyčkat na masivní nadprodukci Číňana, zatím se stále saturuje sorta “bohatých”, Takže proč by nesbírali peníze