Lifepo4 paralérně velmi rozdílné SOC.
Souhrn tématu
Uživatel řeší problém výrazně rozdílných hodnot SOC u dvou paralelně zapojených lifepo4 baterií s různou kapacitou. Přestože jsou baterie nabity a vybalancovány, SOC se liší až o desítky procent, což ovlivňuje využití energie a životnost. Diskuze nabízí rady ohledně měření SOC, délky kabelů a doporučení pro optimální provoz a sledování stavu baterií.
-
Davifi
- Reputace: 0
- Lokalita: Příbram
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 20 800
- Kapacita baterie [kWh]: 28
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Lifepo4 paralérně velmi rozdílné SOC.
Ahoj všichni,
prosím o radu. Zapojil jsem si před nějakou dobou dvě lifepo4 baterie paralérně. Jedná se o baterie 51,2 V 230 ah a 51,2 V 316 ah. Baterie jsou půl roku od sebe staré takže téměř stejně.
připojení proběhlo naprosto bez problému. Obě dvě baterie +/- stejné napětí při spojení tekly krátkou dobu pouze jednotky ampér pak se vše ustálilo. Baterie jsem nechal nabít takto spojené panely na 100 % aby se i obě vybalancovali atd. Baterie jsou spojeny komunikací a master baterie ukazuje v JK BMS displeji i druhou baterii. Master baterie navíc komunikuje s měničem. K té master baterii vedou kabely dlouhé cca 1,5 m a k té slave baterii cca 50 cm. Každá baterie je zvlášť kabely připojena na společnou sběrnici.
Všiml jsem si, že master baterie určuje SOC celé sestavy dle průměru SOC obou packu. Po nějaké době používaní jsem si všiml, že když mi měnič odpojil baterii při 30 % SOC na té větší baterii bylo jen 16 % baterie a na té menší 46 % což mi přišlo jako dost velký rozptyl. Napětí stejné +/- 0,2 V asi bych řekl, že každá BMS měří lehce jinak.
Proč jsou ty SOC těch dvou bateríí takto rozhozené ? Je mi jasné, že jedna se vybíjí více a druhá měně, ale takový velký rozdíl bych nečekal. Baterie se již dvakrát nabili na 100 % a vybalancovali a stále je to rozhozené. Mám pocit, že se takto okrádám o využitelnou energii z té menší baterie. V příloze dávám výstřižky obou BMS poté co měnič baterie odpojil kvuli poklesu SOC celého packu na 30 %.
Chápu, že jednoduchá věc je jenom přejít na napěťový režim a SOC se nevšímat. Nicméně ostatní členové domácnosti vyžadují zobrazování SOC pro lepší přehled v napětí se prý špatně orientují.
Jak toto celé rozhození sladit ? Případně je tohle normální chování ? Nějak se mi nelíbí že ta větší baterie jde pod 20 % rád bych je obě držel min. 30 % pro delší životnost.
Díky předem.
prosím o radu. Zapojil jsem si před nějakou dobou dvě lifepo4 baterie paralérně. Jedná se o baterie 51,2 V 230 ah a 51,2 V 316 ah. Baterie jsou půl roku od sebe staré takže téměř stejně.
připojení proběhlo naprosto bez problému. Obě dvě baterie +/- stejné napětí při spojení tekly krátkou dobu pouze jednotky ampér pak se vše ustálilo. Baterie jsem nechal nabít takto spojené panely na 100 % aby se i obě vybalancovali atd. Baterie jsou spojeny komunikací a master baterie ukazuje v JK BMS displeji i druhou baterii. Master baterie navíc komunikuje s měničem. K té master baterii vedou kabely dlouhé cca 1,5 m a k té slave baterii cca 50 cm. Každá baterie je zvlášť kabely připojena na společnou sběrnici.
Všiml jsem si, že master baterie určuje SOC celé sestavy dle průměru SOC obou packu. Po nějaké době používaní jsem si všiml, že když mi měnič odpojil baterii při 30 % SOC na té větší baterii bylo jen 16 % baterie a na té menší 46 % což mi přišlo jako dost velký rozptyl. Napětí stejné +/- 0,2 V asi bych řekl, že každá BMS měří lehce jinak.
Proč jsou ty SOC těch dvou bateríí takto rozhozené ? Je mi jasné, že jedna se vybíjí více a druhá měně, ale takový velký rozdíl bych nečekal. Baterie se již dvakrát nabili na 100 % a vybalancovali a stále je to rozhozené. Mám pocit, že se takto okrádám o využitelnou energii z té menší baterie. V příloze dávám výstřižky obou BMS poté co měnič baterie odpojil kvuli poklesu SOC celého packu na 30 %.
Chápu, že jednoduchá věc je jenom přejít na napěťový režim a SOC se nevšímat. Nicméně ostatní členové domácnosti vyžadují zobrazování SOC pro lepší přehled v napětí se prý špatně orientují.
Jak toto celé rozhození sladit ? Případně je tohle normální chování ? Nějak se mi nelíbí že ta větší baterie jde pod 20 % rád bych je obě držel min. 30 % pro delší životnost.
Díky předem.
-
pibi
- Reputace: 351
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Re: Lifepo4 paralérně velmi rozdílné SOC.
1. BMS měří SoC hodně nepřesně, buď v klidu.
2. Baterky by měly být ke společné sběrnici připojeny stejně dlouhými kabely, se stejným průřezem.
2. Baterky by měly být ke společné sběrnici připojeny stejně dlouhými kabely, se stejným průřezem.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
Dagus
- Reputace: 226
- Lokalita: Liberec
- Výkon panelů [Wp]: 7820
- Kapacita baterie [kWh]: 32
Tak ono to napětí na 30% je ještě hodně rovné. Rozdíl 30-60% bude nic. Přesnost jk je malá, takže buď budeš jezdit níž, nebo shunt. Dole to dělá prudký kopec, takže ta větší aku změkne a menší víc vytěžíš.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
-
Davifi
No na toto jsem se ptal hodně lidí i prodejce a prý stejně dlouhé kabely nejsou potřeba pokud se nejedná o rozdíl 10 m vs 1 m.pibi píše: ned led 25, 2026 7:21 pm1. BMS měří SoC hodně nepřesně, buď v klidu.
-
Davifi
To mě napadlo taky chtěl bych se držet na min 3,1 V na článek tedy cca 50 V. Z čehož mi vychází, že SOC sice ukazuje 30 % ale dle napětí je v baterkách ještě poměrně dost energie. Takže myslíš snížit vybíjení až třeba na 10% ? Pokud napětí na této hodnotě nebude nižší než 50 V tak to nechat ?Dagus píše: ned led 25, 2026 7:21 pmTak ono to napětí na 30% je ještě hodně rovné. Rozdíl 30-60% bude nic. Přesnost jk je malá, takže buď budeš jezdit níž, nebo shunt. Dole to dělá prudký kopec, takže ta větší aku změkne a menší víc vytěžíš.
-
glottis
- Reputace: 466
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Ja mam ted podle shuntu soc 40. Jedna bms z nejakym zazrakem ukazuje 39 a a druha 79