Dotazy k FVE problematice

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují otázky týkající se fotovoltaických elektráren, zejména hybridních režimů, kdy se odebírá energie ze sítě, ale do ní se nic nevrací. Probírá se také problematika třífázového rozdělení výroby a možnosti střídačů, které by dokázaly nasměrovat výkon na fázi s odběrem. Dále se řeší očekávaný výkon panelů za různých ročních období a světelných podmínek a vliv částečného zastínění na výkon panelů, zejména u standardních (ne half-cut) panelů.
XKrement
Reputace: 4
Lokalita: Nošovice

Dotazy k FVE problematice

Nový příspěvek od XKrement »

Zdravím, chci si postavit elektrárnu a mám několik otázek, na které se mi zatím nepodařilo najít uspokojivou odpověď. Děkuji za odpovědi.
Chtěl bych systém, kdy v případě nedostatku výroby odebírám rozdíl ze sítě, ale nikdy do ní nic nedám(asi se to jmenuje hybridní režim).
Doma mám DS 3x25A. Na jedné fázi mám bojler, na druhé TČ, na třetí zbytek domácnosti.(nějak tak to mám, už nevím jak přesně). Pokud bych na střechu dal 10kWp, jak udělám, abych nasměroval výrobu na fázi, která má zrovna odběr? Je nějaký 3f střídač, který to v sobě distribuuje?

Kolik wattů lze očekávat v poledne z panelu o rozměru 1,7m x 1,1m(400W řekněme) kolmo ke slunci, když je:
jaro/podzim slunečno
jaro/podzim zataženo
zima zataženo
panel je v létě a za slunečna vodorovně
panel je v zimě a za slunečna vodorovně
panel je v létě vodorovně a je zataženo
panel je v zimě vodorovně a je zataženo

Panel, který není half-cut, když je částečně zastíněný, dává něco, nebo dává 0W? Co když je na panelu opravdu jen letmý stín větviček ze vzdálených stromů?
shuty
Reputace: 57

Re: Dotazy k FVE problematice

Nový příspěvek od shuty »

Rezim ktory popisujes dokaze menic Axpert King, mozno niekto doplni aj ine menice, ja o inych ale neviem. Kazdopadne menic musi mat bateriu aby mal kde ulozit prebytocnu energiu v pripade nahleho odpojenia zataze, inak by to slo do siete ako pretok.
Prevadzka v takomto rezime je vsak nevyhodna a malo efektivna. Lepsie ist v rezime panely/baterie a ked nevyrabaju panely a baterka je vybita prepne sa menic na DS.
Presmerovat do fazy... no asi najlepsie to vsetko dat na jednu fazu. to "presmerovanie" zariadi menic.
na tie polohy panelov su niekde simulatory, treba pohladat alebo niekto iny ta nasmeruje, ja len dodam ze ak bude zatiahnute v zime z toho nedostanes skoro nic...
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•