Jirkova FVE

Souhrn tématu

Jirkova FVE je projekt zaměřený na rozšíření a vylepšení stávající fotovoltaické elektrárny. Autor sdílí své zkušenosti s testováním stringů, plánuje přidat panely a zvětšit úložiště energie v bateriích i ve vodě pomocí DC ohřevu. Diskutuje také o vhodném zapojení měničů Victron a správném nabíjení baterií ze sítě, přičemž žádá o rady a kritiku od zkušených uživatelů.
JirkaE
Reputace: 287
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od JirkaE »

BT je ve všech kusech které mám, v tom jednom chybí jen Ve.Can a ano, byl to velmi výhodný nákup B-Zboží (vrácené nepoužité jen bez orig. krabice) nemohl jsem to nevzít 😂

A protože jsem měl ještě jednu zásuvku Ve.Direct volnou v Cerbu a nikde jsem se dříve o problémech různých připojení nedočetl... Njn.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
JirkaE

Dnes jsem do toho kvůli času zasahoval méně, jednoznačně mě pak zůstává energie na střeše - regulátory jsou ve flot a dávají jen výkon odpovídající aktuální spotřebě a zůstanou ve Flot a do baterky nic nejde - ačkoli je na cca 80% SOC....

To je realita 😴

Prostě to funguje na 💩 a bez ty největší baterky 280Ah ze 680Ah = jen na 400Ah - na 💩💩 dvě 😂

Teď jsem rychle pustil ještě jednu zátěž, regly ihned do minuty přejdou z Flot do Bulk a já pak zátěž vypnu a zas jede celá produkce ze střechy do zátěže + do baterky - teď už je to slabší tak už skoro nic nezískám - ale alespoň něco.

Reklamace BMS se nekoná - nikdo neodpovídá - telefon nikdo nezvedá - na tři poslední zprávy nikdo nereagoval... 😴😡😴😡 je to už cca 18měsíců, nemůžu dát už negativní recenzi - tak je to nezajímá... Je to z Ebay = číňan přikrytý nějakým německým jménem kvůli DIČ

Snímek obrazovky_23-1-2026_15639_vrm.victronenergy.com.jpeg
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
Diablo1st
Reputace: 204
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od Diablo1st »

JirkaE píše: pát led 23, 2026 1:48 pm
BT je ve všech kusech které mám, v tom jednom chybí jen Ve.Can a ano, byl to velmi výhodný nákup B-Zboží (vrácené nepoužité jen bez orig. krabice) nemohl jsem to nevzít 😂

A protože jsem měl ještě jednu zásuvku Ve.Direct volnou v Cerbu a nikde jsem se dříve o problémech různých připojení nedočetl... Njn.
Tak to skús od začiatku. Reset všetkých mppt do továrneho nastavenia. Znova nastaviť rovnako pre všetky mppt. Nepoužiť DVCC, ESS ani ovládanie cez BMS. Nastaviť BT VE.Smart Network spolu so smartshunt.
Takto to musí chodiť korektne.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
JirkaE

To už jsem Stano taky zkoušel - dokonce 2x - vše bylo vymazané, nastavil jsem novou síť s jiným jménem atd atd... Postupně přidával každý dříve smazaný kus, taky s novým jménem....
Na konci bylo vše stejný - ty 3 se propojili a ten čtvrtý ne.

Navíc je tam ta ,,chyba" že takto společně vynechávají ten přechod z Bulk, do Abs a jdou rovnou do Flot. Jako kdyby tam ta funkce nebyla a to napětí na chvilku nepodrží...

kodl69
Reputace: 1028
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

Galvanickí izolace uart je dětská hra, stačí tohle : https://www.analog.com/en/products/adum1201.html
a hotový to vypadá takhle: https://www.aliexpress.com/item/1005009 ... in_prod%3A dá se to naroubovat hned na ty konektory 4nás uart/usb. To galvanický oddělení doporučšuju, už proto, že jak JK tak JBD BMs odpojuje - pol baterky. A potom je otázka, na jakým potenciálu bude GND toho uartu. Na potenciálu - baterky nebo - výstupní svorky? .
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
glottis
Reputace: 465
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Nebo obycejny usb-uart a k tomu usb izolator

https://www.laskakit.cz/en/usb-2-0-izolator/
cipis
Moderátor
Reputace: 923
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

U JBD na žádném, má to galvanicky oddělený výstup. Ale až ten druhý UART (či RS485), ten první, na kterém je většinou BT modul, tak galvanicky oddělený není.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
JirkaE

Jsem chlapi lehce zmatený - chci propojit 4 x MPPT Victron přes Ve.Direct - USB, nebo přímo na ty krabičky

A mám 3 různé, paralelně propojené baterie - nyní například jedna BMS odešla, baterka se sice odpojila, kapacita baterie klesla na 60% - ale běží dál a předpokládám, že vždy nějaká poběží.
Pravděpodobnost že by byla baterka úplně odpojená jako celek - bez mého vědomí je téměř nulová.

Nyní nerozumím tomu, proč se opakuje stále BMS - já potřebuju propojit jen ta 4 MPPT Victron, přes Ve.Direct - USB a samozřejmě nechci kupovat ty 4 drahý kabely od Victronu - ale nechci připojovat žádnou BMS 😃

cipis
Moderátor
Reputace: 923
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

To je v klidu, to jen lehce odjíždíme, když se tu nakousla ta komunikace po seriáku a galvanické oddělení :)
Prostě je lepší, když to galvanicky bude oddělené. Nicméně já to nemám a tahám jen tx a rx.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
kodl69
Reputace: 1028
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

sorry, upsal jsem se, BMS řeším jinde. Ale pořád je to uart komunikace, mppt nebo bms... U těch MPPT asi galvanický oddělení není nutný, mám dojem, že není ani na origo portech na Cerbu.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
glottis
Reputace: 465
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

kodl69: na starem i v2 cerbu jsou ve.direct porty izolovane, na v2 cerbu pak jsou izolovane i oba can porty. Na starem cerbu je izolovany jen ve.can
JirkaE

Děkuji, tedy měl - Ivo12s - pravdu, že by asi stačila ta deska z ALI a ty čtyři jednoduché káblíky pro 4 MPPT Regulátory ? viewtopic.php?p=282721#p282721

Jsem nováček a asi nerozpoznám staré Cerbo a nové Cerbo, ale protože je asi rok staré - předpokládám - že je to to nové :D

Jenom nerozumím tomu napájení, proč je v té první verzi s USB kabely Victron použitý USB hub s externím napájením