Mikrostřídače pro zahradní elektrárnu a optimální orientace panelů

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje stavbě zahradní elektrárny s využitím mikrostřídačů pro lepší výkon panelů při částečném zastínění. Autor řeší optimální orientaci solárních panelů na pergolu, fasádu a šopu, aby maximalizoval zisky zejména v zimním období. Cílem je ohřev vody a přitápění bez napojení na veřejnou síť, přičemž se zvažuje i využití přebytků energie a možnosti bateriového systému.
XKrement
Reputace: 4
Lokalita: Nošovice

Mikrostřídače pro zahradní elektrárnu a optimální orientace panelů

Nový příspěvek od XKrement »

Ahoj všem, potřebuju poradit.
Chtěl bych si svépomoci postavit na zahradě elektrárnu. Protože nechci panely na střeše domu, musím je dát všudemožně. S tím se ovšem váže četnější stínění okolím, než kdyby to bylo na střeše. Tím pádem nemá význam dávat více jak jeden, dva panely do stringu. Na Conradu https://www.conrad.cz/cs/p/deye-mikrost ... 20127.html jsem našel jakýsi mikrostřídač na 800 W za nějaké 3 litry. Pokud připojím 2x405 W panely, které budou naklopeny na zimní azimut, tak 800 W 2 panely nedají ani náhodou.

Můj hlavní záměr je si nahřívat pro 4člennou domácnost 160L vodu (bojler). Případné přebytky v přechodném období využít na vytápění přes 300L akumulační nádobu. Chci se vyvarovat jakémukoliv spojení s veřejnou sítí. Nechci ovšem budovat ostrov.
O baterii zatím neuvažuji. Výpadků za rok je velmi málo – většinou plánované a absence elektřiny (většinou dopoledne) není velký problém. Spotřeba večer je velmi nízká (notebooky a svícení + modem). O baterii bych uvažoval jedině, pokud bych měl více panelů a vyplatilo by se pohánět TČ v případě, že by bylo energie stabilně navíc. Ale to musím ještě propočítat. Dům má velmi nízké tepelné ztráty a právě že je šance, že by šlo přitápět přímo těmi panely. Obecně mám snahu topit dřevem při mrazech (pokud je jak v těchto dnech, kdy přes den svítí a je kolem 2 °C a v noci -11 °C, je TČ přes den vypnuté a od 17 do 22 topím dřevem. Spálím takový 25kg kybel od omítky dřeva, doma je z toho teplo celý den...)

Co se týče velikosti elektrárny, využíval bych spíš panely 400 W (rozměr 1722x1130 mm).
Na pergolu mohu osadit 6 panelů na východ (stočené trochu k jihu, protože v 9 je to místo do konce ledna ještě zastíněné).
Na jižní fasádu bych dal 2–8 panelů (ještě to musím probrat s projektantem domu, kde jsou v sendviči stěny dřevěné hranoly, do kterých panely ukotvím).
Na západ osadím na šopu asi 3–4 panely. Šopu však zatím nemám vybranou, natož postavenou. Bude mít střechu 2x6 m.

Druhá otázka je, jestli je výhodnější mít panely přizvednuté k zimnímu azimutu a tím maximalizovat ty mizerné zisky, ale za cenu, že kvůli nízkému slunci a dlouhým stínům na střechu vleze třeba jen 6 panelů, nebo je dát naplacato, ale vleze se jich tam 10? A samozřejmě s tím, že budou mít maximální zisky v létě, kdy je přebytek tak jako tak, a v zimě o mnoho méně? Jedná se konkrétně o tu střechu pergoly, která kolem 13:30 začne být postupně stíněna naším domem.

Možná se tu už něco řešilo, ale ještě jsem na to nenarazil. Fórum pročítám postupně celé, ale ty myšlenky mi už vyvstávají teď :) Díky
cipis
Moderátor
Reputace: 919
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Mikrostřídače pro zahradní elektrárnu a optimální orientace panelů

Nový příspěvek od cipis »

Máš tam zcela zásadní rozpor.
Ty mikrostřídače nejedou bez sítě. Takže buď jsou na DS (ale tyhle zrovna nepřipojíš, protože neumí to, co se požaduje pro připojení s nulovým přetokem) anebo jsou třeba na Multiplusu, kde se udělá mikrogrid (tato kombinace sice není úplně oficiální, ale funguje spolehlivě).
S DS spojený být nechceš a ostrov nechceš a baterii nechceš. Tedy toto nemá řešení.

Jediné, co by fungovalo, tak dostatečný počet panelů v sérii a kvůli stínům optimizéry, tak, aby jely nějaké ty bojlerové měniče, kterých je na trhu už dost, to jsi určitě už přečetl Jirkovo vlákno.

S těmi počty panelů a jejich umístěním zapomeň na nějaké topení a to ani v přechodném období.

Použitelné by to bylo na běžný provoz, s dostatečně velkou baterií, ostrovní systém s Multiplusem od Victronu, který na svém výstupu bude mít ty mikrokonvertory, které si bude řídit. Musíš ale počítat s tím, že to musí být 1:1. Tj. 4 kW Multiplus (5000VA) může mít na výstupu max. 4 kW v mikrokonvertorech.

Tj. jediné řešení je to, co nechceš a ještě k tomu několikrát ...

Osobně bych dal 1-2 Multiplusy, k tomu MPPT na nejstabilnější string, no a zbytek do těch mikrokonvertorů.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 19+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
JirkaE
Reputace: 286
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Pokud se chceš vyvarovat jakémukoli připojení k síti, tak si budeš muset vybrat nějaký z MPPT regulátorů na ohřev vody, ale určitě ne mikro-měnič, který vůbec nefunguje, pokud není připojený k síti...

Navíc - pokud nebude mít dostatečný odběr - otočí směr energie směrem ven a začne dělat přetoky do veřejné sítě a....

...a to už je úplně jiné téma a pokuty a vše co už se tady již 100x probíralo.

Musí to být ostrovní - pokud nechceš připojení k síti ;) Ta věta nedává smysl...
XKrement píše: pon led 19, 2026 10:13 am
Chci se vyvarovat jakémukoliv spojení s veřejnou sítí. Nechci ovšem budovat ostrov.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V ;)
XKrement
Reputace: 4
Lokalita: Nošovice

Nový příspěvek od XKrement »

áha, ještě že jsem se zeptal lidí a ne jen AI, než jsem začal nakupovat... a divit se... :))

Trochu řeknu jinými slovy, co bych rád postavil. Ale nechám si milerád poradit a posunout se z mylné vize. Chci, ať to dává hlavně ekonomický smysl. Chtěl bych primárně pokrýt co nejvíc spotřebu TUV. Poslední dny si měřím spotřebu elektřiny za ohřev a zatím nám to vychází na 7-11 kWh/24 h. Toto by mělo být pokryto z toho, co jsem uvedl, od jara do podzimu. Zbytek si vezmu normálně ze sítě. Co ovšem moc nechci, abych musel vyřizovat povolení (projekt, revizi atp.). Takže bych FVE jel v ostrovním režimu, ale dům by dál případně odebíral z DS. Co zřejmě potřebuji, je nový bojler, kde budou 2 topná tělesa. Teď mám OKCE 160 s tělesem na 230 V střídavých. A nejsem si jistý, jestli se prodává příruba do tohoto bojleru s možností mít 2 topná tělesa. Dražice mají jinou řadu bojlerů OKCE 160 2/2 kW. Název je podobný, možná něco takového existuje do těch OKCE 160. Jestli bude z FVE nějaká výroba navíc, půjde do AN. V AN mám 2 kW AC těleso, které se dá použít (bivalenci nejedu nikdy). Takže ta baterie je pro mě bojler + AN. Pokud bych měl však výrobu ještě o něco větší, tak by stálo za to zvážit mít i el. baterii, ze které bych pouštěl TČ.

Ještě nemám spočítáno, jestli vyjde levněji posílat do bojleru DC přes tlustší vodiče, nebo raději použít střídač a mít tenčí vodiče. Zatím chodím po zahradě a sleduji, kde jsou stíny přes den. A tedy, jak dlouhá vedení budu potřebovat.
Co se týče těch mikrostřídačů. Známý mi řekl, a nevím, jestli má pravdu, že každý panel by mohl mít vlastní mikrostřídač a to svést do jedné AC sběrnice, ze které by to šlo do bojleru. Teď si čtu, že mikrostřídač potřebuje nějaké referenční napětí z DS. Vy mi taky píšete, že to není tak jednoduché. Je zaručené, že ten Multiplus nepošle nic do sítě ani na zlomek sekundy?

Pročítám si problematiku navrhovaných řešení. Je to na dlouho, protože tomu všemu úplně nerozumím. Musím to taky promýšlet z dlouhodobého hlediska. Zvažoval jsem taky situaci, že bych koupil z Německa paletu panelů (36 ks) za necelých 1000 Kč/kus (MonoSol 405 GS10-HC z druhé ruky). Jsou to P-PERC, ale za tu cenu? To klidně opřu i o plot do stínu za barák. 10 takových ve věčném stínu v jednom stringu dá tak 500 Wh? Jestli ano, tak si na sebe vydělají už po 4000 h provozu (čistě jen panely. Uchycení, vodiče, elektronika v tom není).
Soban
Reputace: 302
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

U tebe podle mě jak hovoříš stačí ohřev vody.

Nejmenší náklady nejrychlejší návratnost.

Chce to střídač pro bojlery a 6-8 panelů.....
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
wacko
Reputace: 2
Lokalita: Ostravsko

Nový příspěvek od wacko »

Tady by byl ideální Antik Water Heater V3+, do zásuvky - na zimu, bez přetoků, využije se stávající bojler.
cipis
Moderátor

A těch 6-8 panelů samozřejmě bez stínů všechny.

Pokud nechceš dělat projekt/revizi, tak musíš být do 120V DC. Akorát když to půjde na střechu, tak stejně potřebuješ statický výpočet. A ve všech případech požární bezpečnost stavby, tj. zhodnocení rizik.

Těch 120V DC ti vychází na ty dva panely, možná tři, tak to jediné je teď jasné.

Multiplus samozřejmě nepustí ani ťuk, protože je přepnutý na baterii. Jakmile se přepne na AC In, tak se frekvenční řízení mikrokonvertorů vypne. Tedy by se to mělo udělat tak, že když se rozhodneš zapnout AC In, tak se musí větev s mikrokonvertory odpojit (defacto inverzní AC Out2).
K Multiplusu potřebuješ baterii, bez toho to nepojede.

Podle toho, co vykládáš, jak to tam máš, tak pokud chceš jen vodu, tak jedině tahat DC do těch 120V, spirály se také dají udělat zákaznické, ale budeš řešit, jak nouzově odpojit takový výkon na DC, což levné nebude, aby to bylo bezpečné.
Další řešení je asi něco na způsob Bellu (či jiný bojlerměnič, co umí nastavit výstupní napětí), s nastaveným nižším napětím obdélníku (řekněme od oka 85 V), a zakázková spirála na těch 85 V. To by ti na 3s zapojení panelů mohlo vyjít. A pozapojovat to tak, aby vždy ta trojice byla aktuálně bez stínů. Spojit jich pak těch 12 trojic paralelně, aby vždycky nějaká trojice dávala.

Spirály se nechají udělat zakázkově, vyjde to násobně levněji než vyhazovat funkční bojler a kupovat nový. Klidně to můžeš dát 1kW/230V a 1kW/85V. Druhá sada pojistného a provozního termostatu, ten provozní přepínací (aby to po nahřátí přeplo na další spirálu v pořadí). Tu spirálu z DS blokovat časovačem třeba jen na 15-22, aby bylo na večerní koupání.
1 kW "nabíječka" 24 V
JirkaE

Tak asi jen doplním, Cipise, že to najdeš u mě ve vlákně, na spirálu 55V 660W jsem připojil 2 panely 800W cca 60V a šlapalo to parádně a v mokré podobě jsou i tady ještě v bazaru - myslím že i tam je ten test ;)

Panely mohou být i paralelně - jak psal i kolega, ohřát 160L je prd - dneska je u nás nahřáto 250L při tomhle počasí, na to by stačila půlka těch popsaných panelů.

Odpojovat je složitější, ale vyzkoušel jsem 3 způsoby a všechny 3 šlapali dobře - též popsané u mě ve vlákně.

Nejlépe na mě osobně působí Victron BatteryProtect z těch tří způsobů je i nejmenší a cenově podobný a hotový kus s mohutným chladičem :D

Takhle vyráběli 2 panely 800W - co mě zůstali z balkonovky - dnes a předchozí dny... a to je půlka ledna ;)

Snímek obrazovky_19-1-2026_15293_mereni2.pythonanywhere.com.jpeg

Edit: Cesta k tématu i ke spirálám v bazárku doplněná do podpisu pod čáru ;) Díky za upozornění
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Franta2776
Reputace: 530

Nový příspěvek od Franta2776 »

Odpojení je za pár Kč, kontakty na 80V.
https://www.hadex.cz/l566-stykac-12v100a-zj100d/
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
cipis
Moderátor

Ještě to chce ten havarijní podobných parametrů.
1 kW "nabíječka" 24 V
Franta2776
Reputace: 530

Nový příspěvek od Franta2776 »

Dej dva silové za sebe a jeden můžeš ovládat klasickým havarijním.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
JirkaE

XKrement píše: pon led 19, 2026 2:16 pm
Co zřejmě potřebuji, je nový bojler, kde budou 2 topná tělesa.
Není nutně potřeba, jeli součastný bojler ještě dobrý - záleží na okolnostech, těch variant je velmi mnoho.

MPPT Regulátor se umí v určitý čas přepnout a dohřát zbytek ze sítě, proto je to efektivní i v zimě, je lepší ohřát vodu ze 40°C na 60°C než z 10°C na 60°C

Umí reagovat na čas i teplotu - vše je tady mnohokrát popsané....

Na 100% jsou ale všechny ekonomicky výhodné a desetinásobně, pokud si to člověk zvládne sestavit sám.

Snímek obrazovky_19-1-2026_16488_192.xxx.x.xx.jpeg
Snímek obrazovky_19-1-2026_164859_192.xxx.x.xx.jpg

Kostěj
Reputace: 97
Lokalita: Dobrovicko
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Kostěj »

https://wiki.mypower.cz/ , prostudovat základy fungování. Ta část o bateriích už trochu zastarala, ale zbytek je nadčasový. A bylo by dobré si ujasnit, jaký má být cílový stav. Obvykle to přímým ohřevem vody začíná, přes aku 12/24V pokračuje a plnohodnotnou 48V/10kWp/20kWh "končí".