Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE
Souhrn tématu
Téma se věnuje návrhu poloostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) pro začínajícího nadšence, který plánuje instalaci na střechu garáže a domu. Diskutuje se zde o parametrech systému, jako je výkon panelů, typ střídače, kapacita baterie a možnosti manuálního přepínání mezi FVE a distribuční sítí. Velký důraz je kladen na bezpečnost instalace a správné zapojení, přičemž autor hledá rady a zkušenosti od komunity, aby zajistil funkčnost a spolehlivost celého systému.
- sindyk
- Reputace: 74
Re: Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE
Však se dá ke střídači koupit selektivní chránič typu B se zpožděnou reakcí, který umožní řadit za sebe chrániče s různou reakční dobou.
Náhodně jsem vygooglil třeba Schneider A9Z65440. Jo, stojí ranec, ale existuje to.
Náhodně jsem vygooglil třeba Schneider A9Z65440. Jo, stojí ranec, ale existuje to.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | olovo mix 492Ah/48V
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 914
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Že je to B, tak značí, že přežije DC složku bez ztráty funkce, ale kvůli té DC složce nevypne!
To DC tam nevznikne únikem, ale posunem vstupu, jenže chránič reaguje na rozdíl na výstupu, tj. až když mu do N neteče to, co teče z L.
Aby to vyplo, tak musí to DC utéct stejným způsobem, jako to střídavé.
Takže když se dá na výstup měniče třeba 100mA nebo ten pomalý, tak se při DC složce nic nestane, a ta oslepí všechny další chrániče za tím velkým.
Tj. řešení, které se tu objevuje zase a znovu, totiž jeden B chránič a pak už cokoliv, tak není správné.
To DC tam nevznikne únikem, ale posunem vstupu, jenže chránič reaguje na rozdíl na výstupu, tj. až když mu do N neteče to, co teče z L.
Aby to vyplo, tak musí to DC utéct stejným způsobem, jako to střídavé.
Takže když se dá na výstup měniče třeba 100mA nebo ten pomalý, tak se při DC složce nic nestane, a ta oslepí všechny další chrániče za tím velkým.
Tj. řešení, které se tu objevuje zase a znovu, totiž jeden B chránič a pak už cokoliv, tak není správné.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 19+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Franta2776
- Reputace: 527
Takže stav, který nemůže prakticky nastat. Musí dojít k závadě na měniči(ten to nesmí zjistit a vypnout) a zároveń k dotyku živé části
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- TomHC
- Reputace: 739
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
To je ako keď sa u nás v práci stane nejaký incident, ktorého opakovanie je štatisticky nemožné, ale my urobíme protiopatrenia, všetkých (vrátane upratovačiek alebo vrátnikov) preškolíme, a budeme to školenie opakovať každoročne. A potom sa stane niečo úplne iné, čo má tiež mizivú šancu na zopakovanie a kolotoč sa roztočí znova 
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
cipis
- Moderátor
Ale to je prece princip chranice, ze vypne, kdyz dojde k uniku. B chranice jsou od toho, aby fungovaly i v pripade, ze dojde k poruse menice.
Rocne se stane cca 400 nepracovnich urazu, z toho nemale mnozstvi deti, ktere si mohou odnest nasledky do konce zivota. Kazde dite, ktere ma uraz el. proudem, musi opakovane na ekg, na kontroly, a to i v pripade, ze se na prvni pohled nic nestalo. Hrozi srdecni arytmie a dalsi ... To tech par tisic korun za to nestoji.
Jestli tu zase nekdo rozjede debatu o zbytecnosti ci nejake nesmysly o lobby atd., tak to smazu. Chranice jsou jednoznacne dane normou. Jestli si to doma nekdo udela v rozporu s normou, tak byl varovany.
Rocne se stane cca 400 nepracovnich urazu, z toho nemale mnozstvi deti, ktere si mohou odnest nasledky do konce zivota. Kazde dite, ktere ma uraz el. proudem, musi opakovane na ekg, na kontroly, a to i v pripade, ze se na prvni pohled nic nestalo. Hrozi srdecni arytmie a dalsi ... To tech par tisic korun za to nestoji.
Jestli tu zase nekdo rozjede debatu o zbytecnosti ci nejake nesmysly o lobby atd., tak to smazu. Chranice jsou jednoznacne dane normou. Jestli si to doma nekdo udela v rozporu s normou, tak byl varovany.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
pibi
- Reputace: 340
- Lokalita: Východně od 3nce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Ghost86 píše: pon led 12, 2026 9:58 amAaaa mohol by mi niekto odfotit AC rozvadzac - tj pripojenie AC strany invertora ku spotrebicom. Idealne keby som videl ako mate riesene manualne prepinanie medzi FVE a grid.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
Franta2776
Cipis a co s baráky do roku 1996, kterých je většina.Jak tam ten chránič zapojìš??Nebo tam se FV nemontují??
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
-
cipis
- Moderátor
Franto, nezlob se, ale zkus si to pořádně přečíst, bez emocí a sraček typu lobbing atd.
A nepoužívat vychytralou AI. Prostě si tu normu přečti, zejména se soustřeď na slovní spojení "Je-li ...".
712.530.3.101
Zcela jistě pak přestaneš psát takové nesmysly, co teď píšeš.
A nepoužívat vychytralou AI. Prostě si tu normu přečti, zejména se soustřeď na slovní spojení "Je-li ...".
712.530.3.101
Zcela jistě pak přestaneš psát takové nesmysly, co teď píšeš.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Mex
- Reputace: 318
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Moderní měniče a wallboxy mají ve specifikaci, že nevyžadují instalaci chráničů typu B.
Dělají to tak, že obsahují nezávislý modul, který umí DC složku detekovat a v případě jejího výskytu měnič nebo wallbox odstaví.
Tyto detektory ale nemusí být jen součástí nějakého hotového výrobku (třeba toho měniče nebo wallboxu). Dají se koupit a nainstalovat i nezávisle.
Třeba tady to mají jako součást další (malé) elektroniky. Mám ale pocit, že to nabízeli i samostatně, jen to monitorování DC.
https://www.evracing.cz/evse-din-rs485- ... uding-rcm/
Dělají to tak, že obsahují nezávislý modul, který umí DC složku detekovat a v případě jejího výskytu měnič nebo wallbox odstaví.
Tyto detektory ale nemusí být jen součástí nějakého hotového výrobku (třeba toho měniče nebo wallboxu). Dají se koupit a nainstalovat i nezávisle.
Třeba tady to mají jako součást další (malé) elektroniky. Mám ale pocit, že to nabízeli i samostatně, jen to monitorování DC.
https://www.evracing.cz/evse-din-rs485- ... uding-rcm/
-
Franta2776
Oni nemusi být Mexi ani moc moderní.Třeba celá řada Axpertů Max 3,6 až 11kW má DC ochranu na výstupu a funguje to i v soustavĕ TN-C, kde nefunguje ani ten předražený, prolobovaný chránič typu B.
-
Mex
Může být.
Myslel jsem tím to, že moderní zařízení to mají. Což neznamená, že to nemohly mít i některé starší kousky.
Podstata sdělení ale byla jiná. Že řešení na "globální" úrovni to má.
Použít jeden nadřazený chránič typu B takovým řešením není. Ale obvod typu RCM už ano.
Doufám, že moderátor oceňuje, že píšu o technické stránce věci a nestrefuju se do potřeby podobných chráničů typu B jako takových.
Když si o jejich potřebnosti myslím zhruba totéž, jako o potřebnosti řepky v naftě.
Myslel jsem tím to, že moderní zařízení to mají. Což neznamená, že to nemohly mít i některé starší kousky.
Podstata sdělení ale byla jiná. Že řešení na "globální" úrovni to má.
Použít jeden nadřazený chránič typu B takovým řešením není. Ale obvod typu RCM už ano.
Doufám, že moderátor oceňuje, že píšu o technické stránce věci a nestrefuju se do potřeby podobných chráničů typu B jako takových.
Když si o jejich potřebnosti myslím zhruba totéž, jako o potřebnosti řepky v naftě.
-
Franta2776
Třeba oblíbený Victron zajišťuje lepši ochranu proti DC složce než je citlivost chrániče B a i v síťich TN-C a je na to certifikovaný:
-
Mex
Tenhle mi přijde zajímavý.
https://cz.mouser.com/ProductDetail/Wes ... bC5A%3D%3D
Je to za docela dobré peníze a je to už rovnou "výrobek". Tedy zakrytovaný přístroj, nejen tišťák + sonda.
Navíc od mého oblíbeného spolehlivého výrobce Littelfuse.
https://cz.mouser.com/ProductDetail/Wes ... bC5A%3D%3D
Je to za docela dobré peníze a je to už rovnou "výrobek". Tedy zakrytovaný přístroj, nejen tišťák + sonda.
Navíc od mého oblíbeného spolehlivého výrobce Littelfuse.
-
cipis
- Moderátor
Franto, právě jsi ukázal, že jsi naprostý ignorant.
Beztak sis ani nepřečetl tu normu, protože tu tvrdíš zase nějaké sračky.
Tak opravdu naposledy, budu to dále jen mazat.
Je-li potřeba v instalaci chránič, musí být typu B, mimo výjimky (trafo, oddělovač, výrobce nechce).
A už několikrát jsem v průběhů roků psal o tomhle paragrafu, že když v instalaci musí být chránič, tak ... Ale ty to donekonečna furt meleš jinak. A teď dokonce povykuješ kvůli TN-C. Můžeš mi říct, kde v normě je napsané, že v TN-C musí být chránič?
Samozřejmě, že nikde. Stejně tak nemusí být tam, kde by výpadek systému způsobil značné škody (volně parafrázováno). Takže je spousta míst, kde chránič nemusí být. A to jsou třeba instalace TN-C, chladničky, mrazničky, cokoliv pro podporu života, havarijní odsávání, cokoliv, co majitel nazná, že je přednější, než případná porucha.
Také bych chtěl vidět lobbistu, který prosadil něco, co se absolutně nepodává
Asi je už o chlebu a vodě.
Beztak sis ani nepřečetl tu normu, protože tu tvrdíš zase nějaké sračky.
Tak opravdu naposledy, budu to dále jen mazat.
Je-li potřeba v instalaci chránič, musí být typu B, mimo výjimky (trafo, oddělovač, výrobce nechce).
A už několikrát jsem v průběhů roků psal o tomhle paragrafu, že když v instalaci musí být chránič, tak ... Ale ty to donekonečna furt meleš jinak. A teď dokonce povykuješ kvůli TN-C. Můžeš mi říct, kde v normě je napsané, že v TN-C musí být chránič?
Samozřejmě, že nikde. Stejně tak nemusí být tam, kde by výpadek systému způsobil značné škody (volně parafrázováno). Takže je spousta míst, kde chránič nemusí být. A to jsou třeba instalace TN-C, chladničky, mrazničky, cokoliv pro podporu života, havarijní odsávání, cokoliv, co majitel nazná, že je přednější, než případná porucha.
Také bych chtěl vidět lobbistu, který prosadil něco, co se absolutně nepodává
Franta2776 píše: úte led 13, 2026 4:37 pmOni nemusi být Mexi ani moc moderní.Třeba celá řada Axpertů Max 3,6 až 11kW má DC ochranu na výstupu a funguje to i v soustavĕ TN-C, kde nefunguje ani ten předražený, prolobovaný chránič typu B.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V