Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirka sdílí své zkušenosti s provozem a plánovanou přestavbou své fotovoltaické elektrárny (FVE). Diskutuje o rozšíření panelů, zvětšení bateriového i vodního uložiště a využití DC ohřevu vody. Žádá o kritiku a rady od zkušených uživatelů, zejména ohledně nabíjení baterií, zapojení měničů Victron a optimalizace provozu v ostrovním režimu i s připojením k síti.
- JirkaE
- Reputace: 277
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Kluci, jdu opět pro radu, jde mě o to - CO VŠECHNO SE MOHLO STÁT - všechny možné a nemožné teorie a řešení.
Moje synchronizace SOC předevčírem proběhla, ale už asi jen na těch dvou starších baterkách - každý set - 200Ah.
Třetí, 280Ah, nejnovější vypadá jako odpojená a BMS nereaguje - nelze se s ní spojit přes BT - BMS DALY 250A 16S myslím...
Že je ta baterka odpojená je pouze teorie ale asi logický závěr, protože má úplně jiné napětí než vidím na Victoronu a těch dvou starých.
Jiné napětí vidím na takovém malém displeji - voltmetru - který jsem si jen tak pro sychr ke každé baterce dal úplně zvlášť.
Ještě je varianta, že by odešla jedna z nožovek, které mám na plus i mínus, ale to nepředpokládám.
Bohužel se tomu nemohu věnovat nyní a jen přemýšlím co s tím a co se vlastně mohlo stát
Mnoho otázek, na které neznám odpovědi
Pokud odejde BMS automaticky i baterku odpojí ??? Odešla už někdy někomu BMS ? (asi ano) a co se pak stalo ?
Moje synchronizace SOC předevčírem proběhla, ale už asi jen na těch dvou starších baterkách - každý set - 200Ah.
Třetí, 280Ah, nejnovější vypadá jako odpojená a BMS nereaguje - nelze se s ní spojit přes BT - BMS DALY 250A 16S myslím...
Že je ta baterka odpojená je pouze teorie ale asi logický závěr, protože má úplně jiné napětí než vidím na Victoronu a těch dvou starých.
Jiné napětí vidím na takovém malém displeji - voltmetru - který jsem si jen tak pro sychr ke každé baterce dal úplně zvlášť.
Ještě je varianta, že by odešla jedna z nožovek, které mám na plus i mínus, ale to nepředpokládám.
Bohužel se tomu nemohu věnovat nyní a jen přemýšlím co s tím a co se vlastně mohlo stát
Mnoho otázek, na které neznám odpovědi
Pokud odejde BMS automaticky i baterku odpojí ??? Odešla už někdy někomu BMS ? (asi ano) a co se pak stalo ?
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
-
Migel
- Reputace: 269
- Lokalita: Pod Karpatmi
No bez toho ze to premerias ci uz poistku alebo bateriu si nepomozes.A potom mozes uvazovat dalej..
Skusit odpojit a znovu pripojit BMS-ku.
Ked nepomoze tak skusit odpojit bateriu od systemu, odpojit bmsku, zmerar baterku respektive premerat jednotlive clanky, skontrolovat cidla teploty, kabelaz a ked bude vsetko ok tak zapojit nieco na tu bateriu nejaku zataz, napriklad tie spiraly co mas na DC a skontrolovat napetie ci si drzi.Ak ano bateria je OK odisla BMS-ka, ak klesne napetie rychlo vies ze je vybita a BMS je ok.Ale to ze BMS nekomunikuje bude najskor problem v BMS ako v baterke si myslym.
Este otazka.: ty mas nozovku medzi bateriou a bmskou? Alebo az za bmskou?
Ked pises o poistke ze by mohla byt vadna.
Skusit odpojit a znovu pripojit BMS-ku.
Ked nepomoze tak skusit odpojit bateriu od systemu, odpojit bmsku, zmerar baterku respektive premerat jednotlive clanky, skontrolovat cidla teploty, kabelaz a ked bude vsetko ok tak zapojit nieco na tu bateriu nejaku zataz, napriklad tie spiraly co mas na DC a skontrolovat napetie ci si drzi.Ak ano bateria je OK odisla BMS-ka, ak klesne napetie rychlo vies ze je vybita a BMS je ok.Ale to ze BMS nekomunikuje bude najskor problem v BMS ako v baterke si myslym.
Este otazka.: ty mas nozovku medzi bateriou a bmskou? Alebo az za bmskou?
Ked pises o poistke ze by mohla byt vadna.
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
48V 760Ah/35kWh Li-ion
- JirkaE
Nožovky jsou ty od Tebe Michale, za baterkama přímo na tý kolejnici 30x10mm
tedy za BMS
Edit situace : pojistky v pořádku.
Na článkách 52,6V na výstupu z BMS - respektive u nožovek, protože tam se tam k BMS nedostanu - 42,3V
Bude muset z regálu a nová BMS. Hm... To moc dlouho nevydržela.
Dotaz prosím. Kdybych neměl další jiné baterky, co by se stalo....co se stane když BMS takhle brutálně odpojí baterku multiplusům a MPPT-regulátorům za provozu ?
Na článkách 52,6V na výstupu z BMS - respektive u nožovek, protože tam se tam k BMS nedostanu - 42,3V
Dotaz prosím. Kdybych neměl další jiné baterky, co by se stalo....co se stane když BMS takhle brutálně odpojí baterku multiplusům a MPPT-regulátorům za provozu ?
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
-
MikroCZ
- Reputace: 6
- Lokalita: STredni čechy
- Výkon panelů [Wp]: 9600
- Kapacita baterie [kWh]: 20
Jirko, mě se stalo, při instalaci nového tepelka Sinclair SMH-80IRBC bralo 4Kw a já na baterkách jen 90 pojistka. Pustilo se a chtělo se zachránit, nebyla ještě zaplaveno vodou, první spouštění, prostě chtělo ject nafull, zachránit se, má to nějaký self safe mod. Venku už kolem nuly. No a 90A pojistka prostě puff. šlo hned do bypasu. EASUn SMH III 6,2Kw 48V. Takže to bezproblému přežilo, PV vstup byl kolem 300W. Nic se nestalo
- JirkaE
Děkuji. No já mám ostrov, na AC IN není nic tak to asi bude trošku jiný...
Pojistky mám na všech třech baterkach 160A na obou pólech.
Nemělo by být problém pokud se jakákoli z nich odpojí a to byl i od počátku úmysl = tu situaci nechci zažít
Pojistky mám na všech třech baterkach 160A na obou pólech.
Nemělo by být problém pokud se jakákoli z nich odpojí a to byl i od počátku úmysl = tu situaci nechci zažít
Naposledy upravil(a) JirkaE dne úte led 13, 2026 2:17 pm, celkem upraveno 1 x.
-
MikroCZ
- Reputace: 6
- Lokalita: STredni čechy
- Výkon panelů [Wp]: 9600
- Kapacita baterie [kWh]: 20
Jsem nedopsal, že toto mám vyzkoušeno také. Jelo jen v ostrovu, stejný měnič. Odpojil sem baterky, nechtěně, jen cvaklo rele a tma. Vše opět přežilo. Zátěž teda jen kolem 1,2Kw. Podobně se už nekolikrát stalo na low voltage cutoff (měl sem zapojení hodně freestyle..
) prostě řev alarmu a pak jen cvak a ticho.
Pravda oboje bylo ve stavu, kdy nebyl nějaký extra výkon z PV pole.
Párkrát se stalo na ostrově v garáži, tam jedu na 24V kdy baterka na 100proc, zátež výhřevu garáže (1Kw) a topítko se vyplo, tak měniš spadl na bus voltage overvoltage (pochopitelně, nebylo kam dávat energii..)
Pravda oboje bylo ve stavu, kdy nebyl nějaký extra výkon z PV pole.
Párkrát se stalo na ostrově v garáži, tam jedu na 24V kdy baterka na 100proc, zátež výhřevu garáže (1Kw) a topítko se vyplo, tak měniš spadl na bus voltage overvoltage (pochopitelně, nebylo kam dávat energii..)
-
Migel
- Reputace: 269
- Lokalita: Pod Karpatmi
Menice to ustoja a vdome by bola maximalne tma.No problem by nastal u regulatoroch kde by dodavaly do systemu niekolko kw a zrazu sa im odpoji vystup cice bateria.Isli by pravdepodobne do kremikoveho neba.JirkaE píše: úte led 13, 2026 1:54 pmNožovky jsou ty od Tebe Michale, za baterkama přímo na tý kolejnici 30x10mmtedy za BMS
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
48V 760Ah/35kWh Li-ion
(rozširovania)
48V 760Ah/35kWh Li-ion
-
Diablo1st
- Reputace: 200
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
mppt od Victronu odpojenie baterky väčšinou prežijú (nechcene otestované
), ale neodporúčam to riskovať. Ono Victron mppt prežije toho dosť, ale žiaľ nemusí to byť pravidlo. 10x to bez ujmy vydrží a 11x zhorí.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS