Jak si skutečně vede tepelné čerpadlo vzduch–voda v mrazech? Mýtus vs. realita

Souhrn tématu

Tepelná čerpadla vzduch–voda jsou populární volbou vytápění, ale často se diskutuje o jejich účinnosti v mrazech. Ve fóru se rozebírá, jak fyzikální podmínky ovlivňují výkon čerpadla, kdy klesá účinnost a zvyšuje se spotřeba energie, ale čerpadlo stále funguje efektivně, pokud je správně dimenzované a nastavené. Diskuze také upozorňuje na rozdíly mezi modely, vliv izolace domu a topného systému, a vyvrací mýtus, že tepelné čerpadlo v zimě funguje jen jako drahý elektrokotel.
PetrDubi
Reputace: 321
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jak si skutečně vede tepelné čerpadlo vzduch–voda v mrazech? Mýtus vs. realita

Nový příspěvek od PetrDubi »

Jasně, ale dělají to i značky jako Vaillant, Protherm a podobně.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Radar
Reputace: 52

Re: Jak si skutečně vede tepelné čerpadlo vzduch–voda v mrazech? Mýtus vs. realita

Nový příspěvek od Radar »

Vaillant a Protherm je v podstatě totéž. Já mám venkovní jednotku vyrobenou v SK a vnitřní ve FR. Tam je spíš podstatné jak je to celé konstruované a udělané. Někdy má TČ o stejném výkonu velikost a váhu krabice běžné klimy, jindy je to velká bedna vážící metrák. Je to sice laický přístup k hodnocení, ale obvykle s tím souvisí i to ostatní... Papír snese všechno..
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
PetrDubi
Reputace: 321
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od PetrDubi »

Jo, tyhle dva jsem uvedl jako příklad, ale těch výrobců je fakt hodně.
Viděl jsem i že u některých výrobců jsou ty nejdražší modely dělané u něj a střední třída a níž jsou přeznačené výrobky Gree nebo toho druhého velkého výrobce.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4