Jak si postavit LiFePO4 - Co si myslíte o tomto

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na stavbu LiFePO4 baterií, jejich chemické složení a rozdíly oproti jiným lithium-iontovým článkům. Uživatelé sdílejí zkušenosti s různými typy článků, jejich nabíjením a vhodným zacházením, zejména v elektromobilech. Probírá se také význam správné kalibrace a balancování baterií pro dlouhou životnost a optimální výkon.
Valdano
Reputace: 229
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jak si postavit LiFePO4 - Co si myslíte o tomto

Nový příspěvek od Valdano »

JozefSK píše: ned led 04, 2026 11:38 pm
Z NKON-u som uz kupoval... Ten Cornex je tam jediny clanok, ktory akurat ponukaju. V popise je tam uvedeny "Year of production 10-2023", co ma trocha zneistuje ...
Značka Cornex není moc známá. Ve videu viz níže je zmíněno, že to vyrábí čínský výrobce Gotion High-tech Co., Ltd., který patří mezi top 10 výrobců článků LiFePo4 v Číně. Dle mého názoru to může být do nějaké míry "sázka do loterie", ale nelze ani vyloučit to, že se může jednat o velmi solidní články. Nicméně preferoval bych spíš novější vyrobené kusy než ty starší z NKONu. Mezinárodní prodejce GobelPower nabízí také články Cornex Grade A 3.2V 314Ah s dopravou zdarma z EU skladu, ale mnohem novější dle parametru vyrobené před 6-ti měsíci a dokonce za mírně lepší cenu za kus než u těch starších kusů z NKONu. Přímo v tom odkazovaném eshopu GobelPower se k tomu můžete poptat jaké jsou u těch článků Cornex konkrétní uvedená data výroby.

Takže když už tak koupit ty novější kusy článků Cornex z EU skladu GobelPower. Navíc GobelPower na ty články poskytuje záruku 5 let.

Níže je video s českou recenzí na články Cornex 314Ah s porovnáním vnitřního odporu vůči EVE MB31 a na videu je zmínka o naměřených kapacitách těch článků Cornex.

Franta2776
Reputace: 518

Nový příspěvek od Franta2776 »

Já bych v těch bateriich moc rozdíly nehledal.Já mám články z aliexpresu 5 let(litokala) dokonce některé jsem lepil, protože prosakoval elektrolyt.Mají 1000 cyklů a po 5 letech a nehezkém zacházení.(některé se mi nafoukly a dával jsem je do původního tvaru ve svěráku) mají pořád kapacitu 95%. Dneska jsou ty velké články ,už prověřená a blbuvzdorné. Ani tady na foru si nevzpomínám, že by někdo koupil špatné články.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
JozefSK
Reputace: 52

Nový příspěvek od JozefSK »

Valdano píše: pon led 05, 2026 12:19 am
JozefSK píše: ned led 04, 2026 11:38 pm
Z NKON-u som uz kupoval... Ten Cornex je tam jediny clanok, ktory akurat ponukaju. V popise je tam uvedeny "Year of production 10-2023", co ma trocha zneistuje ...
Značka Cornex není moc známá. Ve videu viz níže je zmíněno, že to vyrábí čínský výrobce Gotion High-tech Co., Ltd., který patří mezi top 10 výrobců článků LiFePo4 v Číně. Dle mého názoru to může být do nějaké míry "sázka do loterie", ale nelze ani vyloučit to, že se může jednat o velmi solidní články. Nicméně preferoval bych spíš novější vyrobené kusy než ty starší z NKONu. Mezinárodní prodejce GobelPower nabízí také články Cornex Grade A 3.2V 314Ah s dopravou zdarma z EU skladu, ale mnohem novější dle parametru vyrobené před 6-ti měsíci a dokonce za mírně lepší cenu za kus než u těch starších kusů z NKONu. Přímo v tom odkazovaném eshopu GobelPower se k tomu můžete poptat jaké jsou u těch článků Cornex konkrétní uvedená data výroby.

Takže když už tak koupit ty novější kusy článků Cornex z EU skladu GobelPower. Navíc GobelPower na ty články poskytuje záruku 5 let.

Níže je video s českou recenzí na články Cornex 314Ah s porovnáním vnitřního odporu vůči EVE MB31 a na videu je zmínka o naměřených kapacitách těch článků Cornex.

Dakujem Valdano za podrobne info.
Pozeral som na tie stranky, nevedel som o nich, a zaujala ma tam ponuka uz hotovej zostavy EU Stock Gobel Power 51.2V LiFePO4 Battery Case DIY Kit s EVE 314Ah clankami za cenu 1,585.80 €. Je tam BMS-ka JK200-ESS. To uz asi skor toto by som zobral.
Ronn
Reputace: 63

Nový příspěvek od Ronn »

Když to zákazník chce, tak ať články klidně leží... 👎

NKON 32kWh
NKON 16kWh
3xMultiplus 5000VA<=>48V 550Ah LiFePO4
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN
JozefSK

Zaujímavé, v tom prvom videu sa zdá, že do bedne skladali LiFePO4 články a nakoniec to obalili doskami s nápisom LI-ION batteries ...
LI-ION batteries.png
TomHC
Reputace: 734
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Aj v LFP elektrický náboj prenášajú ióny lítia 😉
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Valdano

Přesně tak aneb každý článek LiFePO4 je vlastně Lithium Ion, ale ne každý Lithium Ion je LiFePO4. ;)

Ten nápis obsahuje formulaci „LITHIUM ION BATTERIES“ což je obecný termín zahrnující celou řadů různých chemických složení lithiových článků jako například:
- Lithium cobalt oxide (ICR)
- Lithium manganese iron phosphate (LMFP)
- Lithium manganese oxide (LMO)
- Lithium polymer (LiPol)
- Lithium iron phosphate battery (LFP alias LiFePO4)
- Lithium nickel manganese cobalt oxides (NMC)
- Lithium nickel cobalt aluminium oxides (NCA)
- Lithium sulfur (LiS)
- Lithium titanate (LTO)

Ohledně chemického složení článků je potřeba se podívat na ten stříbrný štítek co tam nalepili v čase okolo 21:04 na videu viz přiložený obrázek a na něm je uvedeno "Cell chemistry: LiFePO4".
.
Cell_chemistry_LiFePO4.png
JozefSK

Uz som tu niekde pisal, ze s tymto typom baterii skusenosti nemam. Takze ked som na strankach nkon.nl videl toto rozdelenie:
Rozdelenie bat.png
tak som si logicky domyslel, ze su to rozne typy baterii, ktore maju "trochu" ine chemicke zlozenie a vlastnosti a teda vyzaduju "trochu" ine zaobchadzanie.

Teraz som si ale nie isty, ze kedze v EV mam LiION bateriu, ci mam tam clanky nejake take:
Li-ION.png
alebo clanky nejake taketo:
LiFePO4.png
Doteraz som sa snazil nabijat bateriu EV do cca 80% (pri teplotach nad cca +5˚C) a vybijat do cca 30%.
Snad som nerobil nieco velmi zle.
glottis
Reputace: 444
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Jestli je článek cylindrický (váleček) nebo prismatický (kostka), neříká nic o chemii. Jaký tvar tvůrce EV použil, se dá většinou dohledat, ale většinou jsou to prismatické články. Tesla používá cylindrické. Jestli je použitý LiFePO4 nebo "normální" LiIon baterie, je pak vždy, nebo mělo by být, uvedené. Souvisí s tím pak, jak má uživatel s autem zacházet.

Pokud máte v autě LiIon, tak jak je většinou vnímány, je nabíjení do 80 % v pořádku. Ale občas bych to do 100 % nabíjel, aby se baterie mohly vybalancovat. Balancing se totiž většinou v EV dělá jen při plném nabití.

U LFP pak nabíjet do 100 % častěji, nejen kvůli balancingu, ale i kalibraci dojezdu ... resetu SOC.
Valdano

JozefSK píše: čtv led 08, 2026 11:22 am
Teraz som si ale nie isty, ze kedze v EV mam LiION bateriu, ci mam tam clanky nejake take...
Musíte specifikovat značku a konkrétní model vašeho EV, protože je to různé. V dokumentaci k vašemu EV byste měl mít uvedeno jakou máte v EV osazenu baterii včetně specifikace např. NMC nebo LifePo4. Třeba LG používá pro EV baterie pytlíky LG-Chem (chemicky se jedná o NMC články tj. Lithium Nikl Mangan Cobalt oxid) a jsou naskládané v hliníkových modulech z nichž se pak skládá baterie EV pro různé výrobce jako jsou Hyundai, Kia, General Motors, Ford, Volkswagen, Renaut a další. Ty moduly se tu a tam občas prodávají samostatně z vyřazených baterií pro EV a někdy (spíš méně) i z nich vyseparované pytlíky. Takže pokud máte EV některé z uvedených výrobců tak tam můžete mít baterii složenou z modulů obsahujících LG-Chem pytlíky NMC. Tesla používá cylindrické články NMC. Prismatické články NMC případně LiFePo4 používá ve svých EV třeba BYD viz protáhlejší prismatické články BYD Blade Battery (LiFePo4). Také třeba CATL skládá baterie pro EV z prismatických článků LiFePO4 a NMC.
.
LG-Chem_pytlik_a_modul_NMC_pro_EV.png
JozefSK

Valdano píše: čtv led 08, 2026 3:26 pm
Musíte specifikovat značku a konkrétní model vašeho EV, protože je to různé. V dokumentaci k vašemu EV byste měl mít uvedeno jakou máte v EV osazenu baterii včetně specifikace ...
V dokumentacii je Li-ion batéria 72V 100Ah, nic viac. A znacka JINPENG AMY. Viem, je to odvazne tvrdit, ze je to EV. Ja tomu hovorim maly el. skuter so strechou. Na tie moje ucely (napriek drobnostiam) mi vyhovuje a za tu dobu, co ho mam, ma EV najazdene okolo 650 km - nabijane takmer vylucne z FVE.
Rovnaky typ, ale pod inou znackou predavaju Poliaci. Parametre rovnake, aj hmotnost, len oni tam pisu "Bateria LiFePO4".
Rozoberat to, aby som sa presvedcil co tam mam, sa mi zatial velmi nechce, ked to je este v zaruke ...
Naposledy upravil(a) JozefSK dne čtv led 08, 2026 9:48 pm, celkem upraveno 1 x.
Valdano

Bez bližší specifikace EV se nedá určit co tam máte za články. ;)
Mex
Reputace: 315
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Sympatické autíčko.
Tak si představuju, že by měla vypadat auta do města.
Jen škoda, že to asi nesmí na dálnici.
Samozřejmě nemyslím na křižování Evropy, ale na dálniční úseky v rámci města.