AEG baterie - balancování - názory
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje problémům s balancováním a vybíjením AEG baterií, které přestaly správně dosahovat limitu SOC. Uživatelé sdílejí zkušenosti s diagnostikou, možnými vadnými články a doporučují kontaktovat servis, zejména u baterií v záruce. Problém je často spojen s nerovnoměrným napětím článků a uzavřeným systémem baterie, kde není snadný přístup k detailním datům.
-
neogenx
- Reputace: 0
- Lokalita: Dolní Lutyně
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 10
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: ANO
AEG baterie - balancování - názory
Dobrý den všem.
Elektrárna stará necelé 2 roky.
Vše bylo OK až donedávna, kdy se baterie přestala vybíjet do limitu SOC. Při nabíjení zase z ničeho nic skočila z 80% na 100%.
Níže snímek z HA a hodnoty MIN a MAX článků (více info z toho nedostanu).
poradíte, co s tím? Je to velký problém? Díky předem za reakce. A hezký svátky
Elektrárna stará necelé 2 roky.
Vše bylo OK až donedávna, kdy se baterie přestala vybíjet do limitu SOC. Při nabíjení zase z ničeho nic skočila z 80% na 100%.
Níže snímek z HA a hodnoty MIN a MAX článků (více info z toho nedostanu).
poradíte, co s tím? Je to velký problém? Díky předem za reakce. A hezký svátky
-
Soban
- Reputace: 299
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: AEG baterie - balancování - názory
A jak to SOC měříš? Data z BMS kecají takže podle toho se nedá nějak moc řídit.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 
- TomHC
- Reputace: 711
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Ahoj, presný model batérie, ako je pripojená ku meniču - iba silovka alebo aj RS485 / CAN. Nevybíja sa do SoC limitu... To je čo ako? Ako sa to prejavuje? Odpojí to bms? V nadpise témy je balancing - čo s ním? 
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
neogenx
Ahojte.
Nejsem expert přes FVE, přišel jsem za experty pro radu.
Zkusím tedy popsat, co se děje. Ve snímku níže přikládám průběh napětí v okamžiku, kdy baterie (BMS) řekla STOP, už se nevybíjím, pravděpodobně protože nejslabší článek klesl pod 3 V. Jak můžete vidět, bylo to v době, kdy SOC dle střídače bylo 38 %, ale limit je nastaven na 20 %.
Toto se děje stále dokola, využitelná energie tím klesla na cca 5,5–6 kWh.
Střídač: AEG (převlečené Goodwe 10 kW)
Baterie: AEG 10 kWh
Nejsem expert přes FVE, přišel jsem za experty pro radu.
Zkusím tedy popsat, co se děje. Ve snímku níže přikládám průběh napětí v okamžiku, kdy baterie (BMS) řekla STOP, už se nevybíjím, pravděpodobně protože nejslabší článek klesl pod 3 V. Jak můžete vidět, bylo to v době, kdy SOC dle střídače bylo 38 %, ale limit je nastaven na 20 %.
Toto se děje stále dokola, využitelná energie tím klesla na cca 5,5–6 kWh.
Střídač: AEG (převlečené Goodwe 10 kW)
Baterie: AEG 10 kWh
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 896
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Sehnat diagnostiku te baterie a zjistit, ktery clanek to dela. Kdyz to nema ani dva roky, tak do niceho nehrab a volej servis.
Kdyby to byla "domaci" baterka, tak tu najdes na foru spoustu pripadu, a co s tim. Pocinaje utazenim spoju, dobitim toho clanku ci cele baterie na 100%, konce rozebranim baterie a vymenou clanku ci pripojenim nejakeho mensiho paralelne na dorovnani kapacity.
Je ale mozne, ze se ti to jen rozesralo tim bidnym pocasim, a ze to bude stacit srovnat nahore.
Kdyby to byla "domaci" baterka, tak tu najdes na foru spoustu pripadu, a co s tim. Pocinaje utazenim spoju, dobitim toho clanku ci cele baterie na 100%, konce rozebranim baterie a vymenou clanku ci pripojenim nejakeho mensiho paralelne na dorovnani kapacity.
Je ale mozne, ze se ti to jen rozesralo tim bidnym pocasim, a ze to bude stacit srovnat nahore.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
neogenx
Díky moc. Už jsem samozřejmě na servis psal.
Snažil jsem se baterku nabít 1% výkonu (cca 100W do ní šlo) od cca 30% až do 100%. Pak vybít, stejně to udělala. V tom Home Assistentu vidím, že ty rozdíly mezi články jsou docela velké (viz níže příklad). Může být opravdu vadný článek?
Snažil jsem se baterku nabít 1% výkonu (cca 100W do ní šlo) od cca 30% až do 100%. Pak vybít, stejně to udělala. V tom Home Assistentu vidím, že ty rozdíly mezi články jsou docela velké (viz níže příklad). Může být opravdu vadný článek?
-
rva
- Reputace: 864
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Z takového záznamu není zřejmé, jestli je to nejnižší napětí stále na tom samém článku.
Pokud by na jednom článku bylo stále nižší napětí, než na ostatních, tak bych hledal problém v balancování - jestli funguje, od jakého napětí a jakého rozdílu mezi články se spouští a jaký je balanční proud. A tento článek bych dobil externí dobíječkou - teda připojil ji přímo na terminály daného článku a doplnil třeba 10 Ah. Třeba i opakovaně až by na tomto článku přestalo být nejnižší napětí.
Pokud by na jednom článku bylo stále nižší napětí, než na ostatních, tak bych hledal problém v balancování - jestli funguje, od jakého napětí a jakého rozdílu mezi články se spouští a jaký je balanční proud. A tento článek bych dobil externí dobíječkou - teda připojil ji přímo na terminály daného článku a doplnil třeba 10 Ah. Třeba i opakovaně až by na tomto článku přestalo být nejnižší napětí.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
neogenx
Díky za odpověď.
To bohužel nezjistím, resp. ani HA, ani standardní aplikace mi toto info nedává. Navíc AEG baterie je uzavřený monoblok, do kterého se nedostanu.
To bohužel nezjistím, resp. ani HA, ani standardní aplikace mi toto info nedává. Navíc AEG baterie je uzavřený monoblok, do kterého se nedostanu.
-
Valdano
- Reputace: 221
- Lokalita: Česká Lípa
Podle popisu bude baterie zřejmě ještě v záruce. Takže řešit přes servis jako reklamaci a nehrabat se v tom. Zejména ne když o tom tazatel jak je vidět prakticky vůbec nic neví a ani nedokáže získat dlouhodobé průběhy napětí na jednotlivých článcích. Neuvádí ani konkrétní typ baterie jen obecně AEG 10kWh bez bližší specifikace typu. Při hledání AEG baterie 10kWh jsem našel jen návod na vysokonapěťovou baterii AEG AS-BBH1-10000/HV. Otázkou tedy je jestli je to skutečně tento konkrétní typ vysokonapěťové baterie AEG? I kdyby ano tak moc informací k tomu v tom datasheetu není. Je to uzavřený systém a pokud je to skutečně HV tak tam nebude nějaká obyčejná LV BMSka. Tady je odkaz na českou verzi instalačního manuálu. Jmenovité napětí je 268.8 VDC tj. je tam 84 článků LFP v sérii.