Victron Multiplus II + Modrasek jako AC coupling

vladask
Reputace: 0
Lokalita: okolí Kladna
Výkon panelů [Wp]: 1,8kWp

Re: Victron Multiplus II + Modrasek jako AC coupling

Nový příspěvek od vladask »

Radar píše: sob pro 06, 2025 5:38 pm
... Pro AC coupling jsou minimum mikromenice od Deye, co to se změnou frekvence umí. A pozor. MP umí řídit frekvenci JEN pokud je offgrid. A na jeden MP3000VA lze pověsit max 3kW!!...
Radare, mohl bych poprosit o upřesnění modelu mikroinvertoru od DEYE s funkcí aktivního řízení výkonu na základě frekvence? Co jsem se zatím poptával, tak verze 2,25kW (pro 4 panely) to nepodporuje.
Radar
Reputace: 47

Nový příspěvek od Radar »

Já jsem to řešil cca před rokem u Axilogi, 2250 tu tuším nebyl, řešil jsem 2000W s 4 MPPT a 1000W s 2 MPPT, všechny to měly. Kde jsi se dotazoval?? Nezdá se mi to, projed YT. Je to základní vlastnost mikromenicu Deye. I proto, aby ve spolupráci s hybridem v ostrovu uměly frekvenčně řídit svůj výkon, což přes GEN port jejich hybridy zvládají podobně jako Victron
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
kodl69
Reputace: 1022
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od kodl69 »

to co píše Radar výše je trochu problém, kterej budu řešit na jaře u známýho. Rád by AC coupling na výstupu victronu, ale co když dojdou baterky a z victronu se stane kus drátu? V té chvíli je asi jedná možnost ten fv střídač odpojit nějakým stykačem, nebo nějak podobně. Jinak nastane neřízený přetok do sítě, a to fakt nechceš...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Franta2776
Reputace: 478

Nový příspěvek od Franta2776 »

Stači odpojit čidlo a zastaví se.Podle mĕ v ném jde nastavit napĕti baterie, kdy má pracovat, ale nezkoušel jsem
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
glottis
Reputace: 432
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Pokud svítí a ty ongridy dávají tak si baterku nevybijes. I když by prepl na bypass můžeš tu energii dát si baterií.
JirkaE
Reputace: 271
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

kodl69 píše: čtv pro 11, 2025 9:52 pm
to co píše Radar výše je trochu problém, kterej budu řešit na jaře u známýho. Rád by AC coupling na výstupu victronu, ale co když dojdou baterky a z victronu se stane kus drátu? V té chvíli je asi jedná možnost ten fv střídač odpojit nějakým stykačem, nebo nějak podobně. Jinak nastane neřízený přetok do sítě, a to fakt nechceš...
A nestačilo by ,,nafázovat" jeden z těch měničů bez baterek ? Není o tolik dražší s tím co umí.

Žádné přetoky, 6kW 1MPPT nebo 8kW 2MPPT - bez ohledu na to, je-li to napájené z AC OUT Victronu - z baterek nebo ze sítě.

Nedávno jsem poslal 8kW verzi tady jednomu z uživatelů fora a teď mám doma konečně finálovou verzi 6kW s 1MPPT na testy.

Je úplně jedno, kolik je na tom panelů a jaký mají zrovna výkon a je to hybrid bez přetoků - bez baterky

Rozdíl si bere ze sítě - v tomhle případě z Multiplusu a AC OUT. Pokud dojdou baterky a z MP2 je jen kus drátu, jede ze sítě dál bez přetoků.

Do sítě, ani do Multiplusu ZPĚT nic nejde.

8kW.jpg
8kW.jpg (37.57 KiB) Zobrazeno 155 x

viewtopic.php?p=274691#p274691
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
kodl69
Reputace: 1022
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

Jasně, ale já potřebuju, aby ten AC napojenej měnič naopak ty baterky přes multiplus nabíjel. A to co tady popisuješ je mi k ničemu. Jde hlavně o zimní provoz, a ten známej má celkem zbytečně nevyužitou cca 200m2 střechu, ale cca 60m od domu, takže nějaký DC vedení do 120V není úplně dobrej nápad...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
JirkaE
Reputace: 271
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Však to může být připojené i na AC IN, mezi přívod z DS a MP2 v tom přece není rozdíl a nabíjení baterek si už řídí multiplus sám

Podle mě je to stejný jako mikroměnič - jen to nedělá ty přetoky a může mít větší výkon
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Radar

kodl69 píše: pát pro 12, 2025 1:42 am
Jasně, ale já potřebuju, aby ten AC napojenej měnič naopak ty baterky přes multiplus nabíjel. A to co tady popisuješ je mi k ničemu. Jde hlavně o zimní provoz, a ten známej má celkem zbytečně nevyužitou cca 200m2 střechu, ale cca 60m od domu, takže nějaký DC vedení do 120V není úplně dobrej nápad...
Pro AC COUPLING, 200m2 pole a 60m AC vedení k Multi se určitě nebavíme o Modráscích (že?). Malý výkon a beztak mizerné MPPT, atd...

Pokud je řeč o mikroměničích a riziku vybité baterie a propojením AC IN na AC OUT, pak Victron nic frekvenčně neřídí a vše nad rámec spotřeby a nabíječky poteče do GRIDU.
Před MULTI se musí na přívod ongridu dát externí stykač. Toto má DEYE vyřešeno lépe - GEN port, kam se ongrid připojuje, mají před sebou relé...
Kdyby šlo řešit spínání AC OUT 2 noderedem, tak bys to naprogramoval (pokud AC IN ON / tak AC OU2 OFF, jinak pořád ON) a je to vyřešené v podstatě stejně ... Takto se musí na svorce AC OUT udělat rozdvojení a to co jde k ongridu řízeně v některých situacích odpínat externím stykačem
vladask
Reputace: 0
Lokalita: okolí Kladna
Výkon panelů [Wp]: 1,8kWp

Nový příspěvek od vladask »

Radar píše: čtv pro 11, 2025 7:56 pm
Já jsem to řešil cca před rokem u Axilogi, 2250 tu tuším nebyl, řešil jsem 2000W s 4 MPPT a 1000W s 2 MPPT, všechny to měly. Kde jsi se dotazoval?? Nezdá se mi to, projed YT. Je to základní vlastnost mikromenicu Deye. I proto, aby ve spolupráci s hybridem v ostrovu uměly frekvenčně řídit svůj výkon, což přes GEN port jejich hybridy zvládají podobně jako Victron
Ptal jsem se technické podpory Viacomu, ale spíš píšeme každý o jiném mikroinvertoru ;) Já se ptal ohledně SUN-M130/160/180/200/220G4-EU-Q0 | 4 MPPT Microinverter a ty nejspiš míníš nějaký jiný, např. SUN-1/1,5/2/2.2/2.2/2.7/3/3.3/3.6/4K-G04P1-EU-AM1
Radar

samozřejmě jsem myslel mikroměniče SUN-M a jak jsem výše psal, řešil jsem to z AXILOGI, pokud nové nejdou, asi špatný FW, bug, nevím:

Deye SUN-M microinverter series uses frequency shifting as a method of power control when operating in off-grid or AC-coupled scenarios with a compatible hybrid inverter (such as Deye's own hybrid models or Victron systems).
How Frequency Shifting Works with Deye SUN-M Inverters
Purpose: Frequency shifting is used to regulate the power output of grid-tie inverters in systems where the grid is unavailable (e.g., during a power outage or in a specific off-grid mode). It prevents overproduction of power when the battery is full and loads are low.
Mechanism: When the primary hybrid/battery inverter detects that the batteries are reaching full capacity, it gradually increases the AC output frequency above the standard nominal frequency (e.g., above 50 Hz or 60 Hz).
Response: The grid-tie microinverters, like the SUN-M, are programmed to detect this frequency increase and automatically ramp down their power production proportionally.
Typical Frequency Range: The microinverters typically operate at 100% power around 50 Hz and might cease production entirely as the frequency approaches a specific upper limit, often around 51 Hz or 52 Hz, depending on the specific model and regional settings.
Settings and Configuration:
The frequency limits (high and low cutoffs) are set within the installer or advanced settings of the main Deye hybrid inverter.
Users may need to adjust these parameters to ensure compatibility, especially when using different brands of equipment or connecting to generators with variable frequencies.
Important Considerations
AC Coupling vs. DC Coupling: The Deye SUN-M is an AC-coupled microinverter. For frequency shifting to work correctly, the overall system must be configured for AC coupling (often connected to the 'GEN' port or 'Grid' port on the hybrid inverter, depending on the setup).
Safety: Inverters have built-in safety features (e.g., G98 settings for the UK) that cause an abrupt shutdown if the frequency or voltage goes outside of the set limits to protect the grid or equipment.
Manuals: Refer to the specific Deye Inverter user manual for your exact SUN-M model to find the precise technical specifications and configuration options for frequency parameters.
huron
Reputace: 12

Nový příspěvek od huron »

Radar píše: pát pro 12, 2025 6:10 am
Takto se musí na svorce AC OUT udělat rozdvojení a to co jde k ongridu řízeně v některých situacích odpínat externím stykačem
Takto jsem provozoval 3kW GE Inverter za Studerem na jedné fázi, měl jsem na výstupu jističe z XTM vývod do GTI, kde jsem měl stykač. Při nízkém SOC jsem nechával XTMka přepínat automaticky na grid přes vnitřní AUX relé, z jehož pomocného kontaktu byla napájena cívka stykače, která shodila přívod do GTI. Při nabité baterce jsem nechával odpojovat GE na jeho vnitřní ochrany, byla v něm možnost jen DE grid-code. Nastavil jsem XTM o něco dřívější zvedání frekvence, než bylo cílové napětí na regulátorech Makeskyblue, které jsem nechal baterku dotlačit do plna, když už byl GTI odstaven. Nevadilo mi tak, že GTI nemá pozvolné tlumení podle frekvence. Fungovalo to obstojně, až na použití v kombinaci s Kybosovým vytěžovačem, to se tomu ongridu moc nelíbilo, tak mi často padal do chyby, než to vytěžovač pustil na plno.
3 x MPII 48-5000, 57,3 kWh (4xSeplos Mason 280), 8,07 kWp JJZ
6x365Wp Longi, 12x445Wp Jinko, 3x180Wp PvEnterprise
Leaf 2014, 305tis km
Radar

Ještě k tomu Modrásku s panely na výstupu MULTI v ostrovu - pro zakladatele vlákna:
Pokud test ukáže, že frekvenční řízení MULTI (PV inverter support assistant) nefunguje, anebo funguje jen pro ON/OFF gridfree SUN měniče,
pak by ještě asi šla tato cesta. (asi bych preferoval než šachovat s výstupní frekvencí)
GWL SUN zapojíš do AC OUT 2 MULTIPLUS.
Z NODE RED AC OUT 2 programovat nejde, ale pokud je řiditelný ON/OFF přes AUX , tak jde naprogramovat v NODE RED relé 2 Cerba.
To pak propojíš s AUX Multi.
Pak už je jenom otázkou podmínek, jaké tomu v NODE RED přiřadíš.
Např, pokud je AC IN ENABLED = relé OFF / AC IN DISABLED = relé ON. To stejné v případě charge state, pokud BULK = ON, pokud absorbtion/float = OFF
atd ...
Mogul
Reputace: 40
Lokalita: Litoměřice
Výkon panelů [Wp]: 19640
Kapacita baterie [kWh]: 48k

Nový příspěvek od Mogul »

Tohle bude nejspíše k tématu a předešlé myšlence. https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=12765
Radar

Ano, v principu to bude podobné, akorát si ted nevybavuju jak ve VE CONFIG vybrat ten AUX...(já třeba už mám AUX1 obsazen pro AC IGNORE)
Někde se tam musí v tom assistantu vybrat AUX pro relay control>relay2
Radar

Tak tady to dávám ..
Pokud je AUX open, AC OUT 2 relé je open, pokud je AUX closed 1 sec, AC OUT 2 relé sepne

Pokud někdo má síť na AC IN a používá AC IGNORE formou AUX1, které spíná relé 1 Cerba podle přetížení a low SOC,
Může v assistantovi pro AC OUT 2 control použít stejný AUX.
Funkce
- grid připojen - gridfree na AC OUT 2 odpojen = galvanicky oddělený od systému a off
- grid odpojen - gridfree na AC OUT 2 připojen = jede se v ostrovu, nic nebrání práci

Pokud chci použít jiné podínky a funkce, v NODE RED naprogramuju spínání relé 2 Cerba (které jinak není moc použitelné)
a na Multi použiji AUX2 :-) a AC OUT 2 sviští jak je libo :-)

Tato kombinatorika je na systému Victron k nezaplacení ...
Přílohy
AC_OUT2_AUX2_control_assistant.png