JK BMS PB2A16SxxP a účinnost cyklu
-
misif
- Reputace: 13
JK BMS PB2A16SxxP a účinnost cyklu
Zdravím zkušenější, vyměnil jsem "hloupé" BMS ve třech bateriích za JK BMS PB2A16S15P. Je to o dost lepší, ale řeším problém, že BMS chybně dopočítává SOC. V noci dobíjím např. na 70%, tak, aby se přes den do baterií vešla běžná denní výroba a zároveň, aby mi baterie pokryla spotřebu přes den a za ten den udělám cca 0.2 až 0.6 cyklu. Vybíjím na 20%.
Pokud nedojde k dobití na 100% a baterií projdou 3cykly, tak BMS je o 20% vedle, resp. tvrdí, že zbývá 20%, ale napětí odpovídá 0%, následně BMS zasáhne a dá příkaz střídači k dobití mimo plánovaný řešim. Protože těch 20% chci držet jako rezervu pro případ výpadku DS je takové chování no ... .
BMS evidentně počítá, stejně jako ty starší BMS se 100% účinností, což není pravda. Jak BMS přemluvit, aby počítala např. s 93% účinností? Nebo lze to nějak kalibrovat?
Pokud nedojde k dobití na 100% a baterií projdou 3cykly, tak BMS je o 20% vedle, resp. tvrdí, že zbývá 20%, ale napětí odpovídá 0%, následně BMS zasáhne a dá příkaz střídači k dobití mimo plánovaný řešim. Protože těch 20% chci držet jako rezervu pro případ výpadku DS je takové chování no ... .
BMS evidentně počítá, stejně jako ty starší BMS se 100% účinností, což není pravda. Jak BMS přemluvit, aby počítala např. s 93% účinností? Nebo lze to nějak kalibrovat?
- GHLL
- Reputace: 63
- Lokalita: Kroměříž
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13 300
- Kapacita baterie [kWh]: 14
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: JK BMS PB2A16SxxP a účinnost cyklu
BMS bude vždycky udávat nesprávné údaje. Neumí měřit malé proudy a tím vzniká odchylka. Nejlepší řešení je měřit například přes SmartShunt 500A Victron. Mrkni na videa od Off-Grid Garage
-
glottis
- Reputace: 425
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Je to tak, pises 3 baterie ale ne jejich velikost. Cim mensi proud budes brat, tim vic to bude kecat. Pod asi 1-2A to pak ukazuje cistou nulu. Dokazal bys tak vytahnotu 100% soc a porad by to ukazovalo asi 100%. Cim silnejsi BMS, tim to asi hur meri. Jak radi GHLL ... pridat si neco presnejsiho a smartshunt je dobra volba. A orientovat se podle nej. A nebo si tu automatizaci predelat taky na napeti.
-
misif
- Reputace: 13
Díky za info, jedná se o 3ks 15s baterek, které jsou 180 až 200Ah každá, různého původu. Nejmenší proudy které tam tečou jsou 15A (tj. každý pack cca 5A).
Mám V19, píšete, že BMS neumí měřit proudy zjeména pod 2A, OK, ale je zajímavé, že pokud to měřím klešťovým Ametrem, tyto nízké proudy, tak se to dost shoduje s hodnotami, co ukazuje BMS. Další zajímavostí je, že všechny BMS se v SOC rozjíždějí dokonale shodně, tj. kdyby tam bylo něco co měří náhodně špatně, tak bych takovéto chování neočekával. Evidentně to měří konstatně špatně a zde je evidentně prostor pro sofwarovou kalibraci, ale pokud to BMS neumožňuje, nedá se nic dělat
.
SmartShunt nepřipadá v úvahu, řízení napětím má také své nedostatky
.
Napadá vás nějaké jiné řešení - jiná BMS s aktivním balancérem, která měří přesněji?
Mám V19, píšete, že BMS neumí měřit proudy zjeména pod 2A, OK, ale je zajímavé, že pokud to měřím klešťovým Ametrem, tyto nízké proudy, tak se to dost shoduje s hodnotami, co ukazuje BMS. Další zajímavostí je, že všechny BMS se v SOC rozjíždějí dokonale shodně, tj. kdyby tam bylo něco co měří náhodně špatně, tak bych takovéto chování neočekával. Evidentně to měří konstatně špatně a zde je evidentně prostor pro sofwarovou kalibraci, ale pokud to BMS neumožňuje, nedá se nic dělat
SmartShunt nepřipadá v úvahu, řízení napětím má také své nedostatky
Napadá vás nějaké jiné řešení - jiná BMS s aktivním balancérem, která měří přesněji?
-
Valdano
- Reputace: 220
- Lokalita: Česká Lípa
Spíš než vůbec měří nepřesně a u stejných typů BMS bych i předpokládal stejné zapojení a tím i obdobnou nepřesnost. Ani klešťový ampérmetr nebude u malých proudů moc přesný a může být obdobě nepřesný jako ta BMS. Žádná BMS určená pro větší proudy nebude pro malé proudy dost přesná. Takže SmartShunt nebo si sám ubastlit nějaké vlastní přesnější měření, ale to bude jen pro velmi zdatné bastlíře.misif píše:Další zajímavostí je, že všechny BMS se v SOC rozjíždějí dokonale shodně.
Naposledy upravil(a) Valdano dne pát lis 28, 2025 12:52 pm, celkem upraveno 3 x.
- GHLL
- Reputace: 63
- Lokalita: Kroměříž
- Výkon panelů [Wp]: 13 300
- Kapacita baterie [kWh]: 14
SmartShunt - především hodně upřesní SOC a podle toho už se dá řídit ledacos... JK BMS umí kalibraci napětí a proudu a ve verzi 19 umí i více podmínek pro srovnání na 100% SOC, ale malý proud měří pořád špatně..misif píše: pát lis 28, 2025 12:23 pmDíky za info, jedná se o 3ks 15s baterek, které jsou 180 až 200Ah každá, různého původu. Nejmenší proudy které tam tečou jsou 15A (tj. každý pack cca 5A).
Mám V19, píšete, že BMS neumí měřit proudy zjeména pod 2A, OK, ale je zajímavé, že pokud to měřím klešťovým Ametrem, tyto nízké proudy, tak se to dost shoduje s hodnotami, co ukazuje BMS. Další zajímavostí je, že všechny BMS se v SOC rozjíždějí dokonale shodně, tj. kdyby tam bylo něco co měří náhodně špatně, tak bych takovéto chování neočekával. Evidentně to měří konstatně špatně a zde je evidentně prostor pro sofwarovou kalibraci, ale pokud to BMS neumožňuje, nedá se nic dělat.
SmartShunt nepřipadá v úvahu, řízení napětím má také své nedostatky.
-
Kostěj
- Reputace: 97
- Lokalita: Dobrovicko
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Ono by s tou kalibrací (pokud by byla) nebylo jednoduchý. Mám na přívodu baterky analogový ampérmetr (viz wiki, Magnetoelektrický přístroj), vlastně je to voltmetr na bočníku. Rozlišení má řekněme 0,25A, nulu uprostřed. A co mám vysledováno: Je zataženo a na měřáku je cca -1A (takže odběr je větší než výroba). Dívám se do BMS, na napětí jednotlivých článků, a vidím, že napětí velmi pomalu roste. Tedy v reálu je výroba větší než spotřeba. Vysvětluji si to tak, že jak výroba, tak spotřeba, představují impulzní proudy různé šířky, které ampérmetr nedokáže ukázat tak, aby se mi to líbilo. Dál jsem to nezkoumal, na řešení příkladu: "během každých 20ms proteče ampérmetrem proudový impulz -10A o délce 6ms a impulz +25A o délce 2ms. Jaká bude výchylka měřidla?" nemám ani náladu, ale už ani znalosti.