Jirkova FVE

JirkaE
Reputace: 253
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od JirkaE »

Snímek obrazovky_22-11-2025_81733_stulln.tmep.cz.jpeg

Dobré ranko,

Dnes poprvé klesla teplota venku víc a tak i teplo v nedodělaný FV-cimře kleslo.

Mám nastaveno / hlavně pro baterky / 7,00 - 17,00 - topení na 6°C zapnutí přímotopu a na 7°C vypnutí.

Jen jsem se chtěl zeptat - je-li to takhle OK / pro baterky /nebo jestli a proč to má někdo nastavené jinak ?

Samozřejmě myslím lidi co mají baterky jinde než doma v teple...

Děkuji :)

PS: dnes bude nádherně, snad se trošku baterka i zas přikrmí :D

Edit : Topení se správně v cca 7,00h pustilo, ale koukám že přes noc tam bylo míň (4,5-4,6°C) , mám to nechat asi raději trvale ?

Trvale - asi proto, že než se ten blok baterek ohřeje nad 5°C asi chvilku i trvá.... :fuuu: abych to nějak neničil....

Později, až to bude dodělané a zateplené celé, už by to takhle klesat ani nemělo a topení bude jen sychr, nebo když tam budu já abych nezmrznul...

Screenshot_20251122-082638_Tuya.jpg
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Migel
Reputace: 246
Lokalita: Pod Karpatmi

Nový příspěvek od Migel »

Ja som take nieco riesil tiez ohrievacom..ale odkedy som zateplil strechu (a trochu aj stare drevenoplechove dvere) tak v tomto obdobi je teplota celkom stabilna..uvidim co bude ked budu vacsie mrazy.Technicku miestnost mam vedla domu a je tam stare okno a aj stare dvere kadial dost pretahuje.Strecha bola zo zaciatku neizolovana - tzn. iba dosky a plech (po prvom roku pribudol polystyren na zateplenie 10cm)...z pivnice tam je len otvor (povodne okno z pivnice) kde ako tak prejde trochu tepla ked sa kuri...
Ale vyzera to ze to je podobne aj u mna kedze pri vonkajsej teplote -5C mas vo vnutri 6C.
Teplota jednej z bateriii zavretej v kovovej skrine.
Teplota jednej z bateriii zavretej v kovovej skrine.
Teplota regulatora na stene. Ale to je vnutorna teplota regulatora
Teplota regulatora na stene. Ale to je vnutorna teplota regulatora
..ved tam mas aj pracovisko tam nemozes mat zimu 😉
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania :repair: (rozširovania)
JirkaE

Dnes konečně trošku sluníčko :D

A bude i čím přitápět baterkám :lol: :lol: :lol:

Snímek obrazovky_22-11-2025_19469_vrm.victronenergy.com.jpeg
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

JirkaE

Kuchnul jsem starou spirálu TJ-6/4" - protože jsem chtěl vidět detailně - co je uvnitř - protože jiná spirála - NOVÁ - teče - k posr..ní... 💩 taková práce 😴

Z pohledu uživatele / zákazníka = vypustím zásobník vody, abych namontoval novou spirálu, namontuju, vše zas rychle napustím, aby byla do večera teplá voda a pak toto...
Ráno nas...aný zase vypouštím, vymontuju, dám zpět záslepku, zase napouštím a scháním info - co s tím.... :hell:

Jakékoliv snahy o reklamace jsou u DZD nulové - dlouhodobě končí nezdarem a já osobně tipuju - že to nesou obecně prodejci na svých bedrech MLČKY a raději to oleželí než další časové výdaje s komunikací, nebo finanční výdaje spojené s odesláním - když to stejně nikam nevede a komunikace časem vyhasne a zůstane to nedořešené....
Takřka monopol na suché spirály a TPK pouzdra - je tak jedinou devizou DZD 😴
Pro mě zklamání ve všech ohledech - už se o reklamace ani nepokouším - posledních pár kusů a s TJ končím :dontknow:

20251122_204052.jpg

Postupně - silikonové těsnění / spirála / silikonové těsnění / přítlačná podložka / segerovka která to drží přitlačené na silikonové těsnění....

Takže stačí o chlup větší tlak, náhoda, nebo anomálie a voda teče skrz elektrickou část a pokud je to rychlejší, a ne jen pár kapek, jako v případě nového kousku který popisuju, tak se i stihne naplnit bílý dekl vodou a zkratuje.

Co bych řekl...., asi jen to, že jsem rád - že tady mám posledních pár kusů... :oops:
Jsou jiné - podobně drahé - kde je to zavařené / zaletované / a nemůže projít ani kapka - a jediný únik vody může být na závitu 6/4" - stejně to dnes nikdo neopravuje a vyhodí...

Průměr ? Asi jedna z 5-10 reklamace - dnes voda, jindy voda, nebo termostat nevypíná, nebo termostat reaguje ve špatném místě, degradace materiálu dřív než za 2 roky provozu... přehřívání zásobníku atd atd.... řešit to zasunováním kapiláry hlouběji nebo zas naopak zpět... Bože :oops:

Ruce pryč a být vděčný za staré poctivé kousky z dřívějších let, kdy jsem k DZD výrobkům vzhlížel :cry:

Edit: pro potřeby rozborky jsem odříznul flexou zničenou spirálu i jímku pro kapiláry aby zůstala jen ta kulatá destička....

Atman
Reputace: 50
Lokalita: Śenkvice
Výkon panelů [Wp]: 16100
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od Atman »

Keď vieš že je to tesnenie nespoľahlivé, stačí všetky tesniace plochy podmáznuť silikónom a neplniť hneď ale za pár hodín a všetko je OK.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
jova
Reputace: 32
Lokalita: Táborsko
Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh

Nový příspěvek od jova »

Stalo se mi to samé, spirála po roce začala téct. Kupoval jsem jí z druhé ruky bez dokladu, ofotil jsem tedy alespoň její štítek a poslal s dotazem jako reklamaci výrobci. Postavili se k tomu čelem a zaslali mi spirálu novou. Asi jsem měl kliku.
http://www.jova1.cz/kestazeni/kape3.mp4