❄️🔥 Topení klimatizací v zimě? Ano! Jak přitápím 3kW jednotkou rychleji než TČ!
- horamil
- Reputace: 0
- Lokalita: Říčany
- Výkon panelů [Wp]: 9000
- Kapacita baterie [kWh]: 11,6
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: ANO
❄️🔥 Topení klimatizací v zimě? Ano! Jak přitápím 3kW jednotkou rychleji než TČ!
Může klimatizace v zimě opravdu topit – nebo alespoň efektivně přitápět?
V 1. díle série se podíváme na to, jak využívám svou 3kW klimatizační jednotku nejen v létě na chlazení, ale také v zimě na rychlé zvýšení teploty v obytné místnosti.
V tomto videu ukazuju:
Venkovní multisplitovou jednotku pro dvě místnosti a vnitřní 3kW jednotku, která v létě spolehlivě chladí a na podzim, v zimě a na jaře přitápí.
Proč je klimatizace rychlejší než tepelné čerpadlo, když potřebuji zvednout teplotu o 1–1,5 °C ?
Grafy skutečných teplot v místnosti a jejich gradient
tabulku reálné spotřeby energie za den, měsíc i rok
Dozvíte se:
kdy se vyplatí použít klimatizaci místo tepelného čerpadla
kolik to stojí v kWh
proč klimatizace zvládne místnost vyhřát za 30 minut, zatímco TČ do radiátorů by potřebovalo hodiny
že takto přitápím jen jednu velkou místnost (~70 m²) a řídím to ručně
Ve 2. díle navštívíme dům, kde soused už třetí sezónu vytápí celý dům klimami, řízenými plně přes Home Assistant. To nechcete minout! 
V 1. díle série se podíváme na to, jak využívám svou 3kW klimatizační jednotku nejen v létě na chlazení, ale také v zimě na rychlé zvýšení teploty v obytné místnosti.
Venkovní multisplitovou jednotku pro dvě místnosti a vnitřní 3kW jednotku, která v létě spolehlivě chladí a na podzim, v zimě a na jaře přitápí.
Proč je klimatizace rychlejší než tepelné čerpadlo, když potřebuji zvednout teplotu o 1–1,5 °C ?
Grafy skutečných teplot v místnosti a jejich gradient
tabulku reálné spotřeby energie za den, měsíc i rok
kdy se vyplatí použít klimatizaci místo tepelného čerpadla
kolik to stojí v kWh
proč klimatizace zvládne místnost vyhřát za 30 minut, zatímco TČ do radiátorů by potřebovalo hodiny
že takto přitápím jen jednu velkou místnost (~70 m²) a řídím to ručně
-
unicast
- Reputace: 377
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: ❄️🔥 Topení klimatizací v zimě? Ano! Jak přitápím 3kW jednotkou rychleji než TČ!
Klimatizace není rychlejší než tepelné čerpadlo, protože klimatizace je tepelné čerpadlo 
A jak rychle klimatizace tu místnost vyhřeje, tak rychle ta místnost taky vystydne, protože se prohřeje jen vzduch, ale zdi už tak moc ne a akumulace toho tepla bude velmi malá. Takže ano, topit může, ale pokud to má jet jen z FV, tak to má hodně velké limity. Něco to ušetří, ale má-li to být primární zdroj tepla, tak to je potřeba krmit převážně elektřinou z DS.
A jak rychle klimatizace tu místnost vyhřeje, tak rychle ta místnost taky vystydne, protože se prohřeje jen vzduch, ale zdi už tak moc ne a akumulace toho tepla bude velmi malá. Takže ano, topit může, ale pokud to má jet jen z FV, tak to má hodně velké limity. Něco to ušetří, ale má-li to být primární zdroj tepla, tak to je potřeba krmit převážně elektřinou z DS.
-
Soban
- Reputace: 297
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
Re: ❄️🔥 Topení klimatizací v zimě? Ano! Jak přitápím 3kW jednotkou rychleji než TČ!
Tak já jsem si pořizoval teď dvě klimatizace ASH-09BIS2/W.
Důvod proč mám dvě nezávislé je ten že tento model umí topit do -30°C.
A první zkušenosti:
Zatím běží pořád pouze 1 kus kdy na noc se sníží teplota, ventilátor je na stabilní rychlost.
Zatím dle zkušeností se to neoplatí vypínat.
Tepelné čerpadlo nahřívá zásobník a z toho potom radiátory, takže ve výsledku to bude pomalejší, ale když to nebudeš vypínat........
Teplo z radiátorů či od kamen - krbu je o něco lepší protože zařízení i sálají, ale klimatizace ne ta ohřívá vzduch přes celkem malý radiátor takže to fouká teplý vzduch, a ten je samozřejmě teplý, ale stěny se od něho ohřívají hůře.
Takže topit tím jde uvidíme jak přituhne zda se to oplatí, v záloze je plynový kotel a v kuchyni kamínka
Prostě topit budu co bude vycházet lépe.....
PS. Kouknul jsem na video až teď a koukám jak puk že je o ničem když mu barák vytápí tepelné čerpadlo vzduch -> voda a on je má pouze na přihřívání jak je mu zima......
Moje na vytápění přízemí sežere denně asi kolem 10kWh.
Důvod proč mám dvě nezávislé je ten že tento model umí topit do -30°C.
A první zkušenosti:
Zatím běží pořád pouze 1 kus kdy na noc se sníží teplota, ventilátor je na stabilní rychlost.
Zatím dle zkušeností se to neoplatí vypínat.
Tepelné čerpadlo nahřívá zásobník a z toho potom radiátory, takže ve výsledku to bude pomalejší, ale když to nebudeš vypínat........
Teplo z radiátorů či od kamen - krbu je o něco lepší protože zařízení i sálají, ale klimatizace ne ta ohřívá vzduch přes celkem malý radiátor takže to fouká teplý vzduch, a ten je samozřejmě teplý, ale stěny se od něho ohřívají hůře.
Takže topit tím jde uvidíme jak přituhne zda se to oplatí, v záloze je plynový kotel a v kuchyni kamínka
Prostě topit budu co bude vycházet lépe.....
PS. Kouknul jsem na video až teď a koukám jak puk že je o ničem když mu barák vytápí tepelné čerpadlo vzduch -> voda a on je má pouze na přihřívání jak je mu zima......
Moje na vytápění přízemí sežere denně asi kolem 10kWh.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 
- shuty
- Reputace: 57
Ja som kupil Marvin no a trosku lutujem ze som tiez nesiel do Specteum Plus. Mam 5kW a teda je to zbytocne vykonne, pouzivam to stale na najnizsom stupni ventilatora. klima ma moznost limitacie max. vykonu, bohuzial po vypnuti si toto nepamata a treba to nastavovat opat
je ju pocut aj na najslabsom takze v noci to trochu rusi.
rezim spanok utlmi vonkajsiu jednotku takze je naozaj tichucka ale zas viac namrza...
Marvin je pisany do -25°C, som zvedavy co to bude robit ked pridu vacsie mrazy
je ju pocut aj na najslabsom takze v noci to trochu rusi.
rezim spanok utlmi vonkajsiu jednotku takze je naozaj tichucka ale zas viac namrza...
Marvin je pisany do -25°C, som zvedavy co to bude robit ked pridu vacsie mrazy
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
-
Soban
- Reputace: 297
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
Tak vnitřní jednotka má taky režim spánku, ale zatím jsem v ložnici ji nezapnul a běží v obýváku kde mám ventilátor na 2 stupeň (normálních má 5 stupňů a ty další 2 budou asi na spánek) to je rozumné aby to moc nehučelo, na 1 to pomalu není slyšet - klidně bych u toho mohl spát.
AUTO zjišťuji že asi není to pravé ořechové.
Taky jsem zvědav jak se to bude chovat jak začne mrznout o kolik se zvedne spotřeba atd.....
Jediné co jsem musel řešit je odvod kondenzátu z venkovní jednotky, musel jsem zadělat díru která je u stěny a přidělat hadici na odvod do předu na začátek konzole. (Vše jsem měl jako příslušenství v balení.)
Protože když to tam nebylo tekl kondenzát moc u stěny a začal mě moc máčet barák
A při větru mi jedna vnitřní jednotka začala pískat, tak jsem musel vývod hadice pro kondenzát zastřihnout šikmo.
Ale zatím spokojenost.
AUTO zjišťuji že asi není to pravé ořechové.
Taky jsem zvědav jak se to bude chovat jak začne mrznout o kolik se zvedne spotřeba atd.....
Jediné co jsem musel řešit je odvod kondenzátu z venkovní jednotky, musel jsem zadělat díru která je u stěny a přidělat hadici na odvod do předu na začátek konzole. (Vše jsem měl jako příslušenství v balení.)
Protože když to tam nebylo tekl kondenzát moc u stěny a začal mě moc máčet barák
A při větru mi jedna vnitřní jednotka začala pískat, tak jsem musel vývod hadice pro kondenzát zastřihnout šikmo.
Ale zatím spokojenost.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh