❄️🔥 Topení klimatizací v zimě? Ano! Jak přitápím 3kW jednotkou rychleji než TČ!

horamil
Reputace: 0
Lokalita: Říčany
Výkon panelů [Wp]: 9000
Kapacita baterie [kWh]: 11,6
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: ANO

❄️🔥 Topení klimatizací v zimě? Ano! Jak přitápím 3kW jednotkou rychleji než TČ!

Nový příspěvek od horamil »

Může klimatizace v zimě opravdu topit – nebo alespoň efektivně přitápět?
V 1. díle série se podíváme na to, jak využívám svou 3kW klimatizační jednotku nejen v létě na chlazení, ale také v zimě na rychlé zvýšení teploty v obytné místnosti.

👉 V tomto videu ukazuju:

Venkovní multisplitovou jednotku pro dvě místnosti a vnitřní 3kW jednotku, která v létě spolehlivě chladí a na podzim, v zimě a na jaře přitápí.

Proč je klimatizace rychlejší než tepelné čerpadlo, když potřebuji zvednout teplotu o 1–1,5 °C ?

Grafy skutečných teplot v místnosti a jejich gradient

tabulku reálné spotřeby energie za den, měsíc i rok

🔍 Dozvíte se:

kdy se vyplatí použít klimatizaci místo tepelného čerpadla

kolik to stojí v kWh

proč klimatizace zvládne místnost vyhřát za 30 minut, zatímco TČ do radiátorů by potřebovalo hodiny

že takto přitápím jen jednu velkou místnost (~70 m²) a řídím to ručně

🎬 Ve 2. díle navštívíme dům, kde soused už třetí sezónu vytápí celý dům klimami, řízenými plně přes Home Assistant. To nechcete minout! :D
unicast
Reputace: 377
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci/Mám dotaci: NE

Re: ❄️🔥 Topení klimatizací v zimě? Ano! Jak přitápím 3kW jednotkou rychleji než TČ!

Nový příspěvek od unicast »

Klimatizace není rychlejší než tepelné čerpadlo, protože klimatizace je tepelné čerpadlo 😃

A jak rychle klimatizace tu místnost vyhřeje, tak rychle ta místnost taky vystydne, protože se prohřeje jen vzduch, ale zdi už tak moc ne a akumulace toho tepla bude velmi malá. Takže ano, topit může, ale pokud to má jet jen z FV, tak to má hodně velké limity. Něco to ušetří, ale má-li to být primární zdroj tepla, tak to je potřeba krmit převážně elektřinou z DS.
Soban
Reputace: 297
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: ❄️🔥 Topení klimatizací v zimě? Ano! Jak přitápím 3kW jednotkou rychleji než TČ!

Nový příspěvek od Soban »

Tak já jsem si pořizoval teď dvě klimatizace ASH-09BIS2/W.

Důvod proč mám dvě nezávislé je ten že tento model umí topit do -30°C.

A první zkušenosti:

Zatím běží pořád pouze 1 kus kdy na noc se sníží teplota, ventilátor je na stabilní rychlost.

Zatím dle zkušeností se to neoplatí vypínat.

Tepelné čerpadlo nahřívá zásobník a z toho potom radiátory, takže ve výsledku to bude pomalejší, ale když to nebudeš vypínat........
Teplo z radiátorů či od kamen - krbu je o něco lepší protože zařízení i sálají, ale klimatizace ne ta ohřívá vzduch přes celkem malý radiátor takže to fouká teplý vzduch, a ten je samozřejmě teplý, ale stěny se od něho ohřívají hůře.

Takže topit tím jde uvidíme jak přituhne zda se to oplatí, v záloze je plynový kotel a v kuchyni kamínka :D

Prostě topit budu co bude vycházet lépe.....

PS. Kouknul jsem na video až teď a koukám jak puk že je o ničem když mu barák vytápí tepelné čerpadlo vzduch -> voda a on je má pouze na přihřívání jak je mu zima......

Moje na vytápění přízemí sežere denně asi kolem 10kWh.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*