Výbuch domu z fotovoltaiky

TomHC
Reputace: 612
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Výbuch domu z fotovoltaiky

Nový příspěvek od TomHC »

Pre väčšinu z nás by bola zaujímavá informácia o tom úložisku, kto bol ten európsky výrobca. Dalo by sa k tomu nejako dostať? Následne by sme vedeli zistiť typ BMS.

Môže nás ale tešiť, že týmto spôsobom vybuchlo iba 8 FVE na celom svete, čo je absolútne zanedbateľné. Takže za mňa, dať ku fve čidlo plynov a nezávislé ovládanie na otvorenie garážovej brány.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
mischanek
Reputace: 18
Lokalita: Beskydy

Nový příspěvek od mischanek »

Pravdou je, že příčina té technické závady, která způsobila nafouknutí článku/článků (?) je asi stále nejasná.. tedy zdali byla nějaká BMS, jestli byla dobře nastavená, vůbec konfingurace systému, hodnoty napětí nabíjení atd.. Jestli to vůbec vyšetřovatelé zkoumají až tak do důsledku..
Franta2776
Reputace: 390

Nový příspěvek od Franta2776 »

Jeden článek toto nemůže udĕlat.To musela být přebíjená celá sada nebo řetězová reakce celé sady.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
mihlit
Reputace: 98
Lokalita: okr. Vyškov
Výkon panelů [Wp]: 5800
Kapacita baterie [kWh]: 24

Nový příspěvek od mihlit »

No taky mám spíš závěr, že hasiči k ničemu nedošli. V podstatě stalo se x, kvůli tomu y, pak z a pak to způsobilo silné plynování LFP článků. Co byly ale ty úplně prvotní příčiny na začátku tak taková informace chybí. Druhá věc, co jsem nepobral, tak co tam vlastně hořelo, kde a proč. Pokud by hořely články, asi by při tom nevyvíjeli dost vodíku na naplnění místnosti, ale rovnou by odhořel.
Soban
Reputace: 289
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Prostě bůhví jaký proud do baterek rval že se nafoukly a začaly kouřit a uzavřená místnost a vlastně tam blafnul ten plyn z baterky od nějaké jiskry co na té baterce přeskočila.

Prostě velká smůla.......

Tady jde spekulovat pouze o tom proč ji zavčas BMS neodpojila, jak ta BMS byla nastavená, protože když ty baterky nebudu týrat tak by se neměly nafouknout.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
unicast
Reputace: 370
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Nový příspěvek od unicast »

Vyšetřovatel docela sympatický a myslí mu to, ale některé věci, které tam zazněly od jiných, třeba "špatné kabely" nebo "baterie sama vyvíjí teplo", jsou úplně mimo.

Podivnost: Prý před výbuchem už náhodní svědci hasili rozvaděč, který údajně hořel?

Co tedy mohlo být skutečnou příčinou? Špatně nastavená BMS a přebíjení nejméně jednoho z článků? Požár toho rozvaděče způsobil destrukci izolace a došlo ke zkratu? Průraz mosfetů v neizolovaném mpp trackeru měniče?

Závěr, s nímž se ztotožňuji, je potřeba odvětrávání místnosti s bateriemi.
Soban
Reputace: 289
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Tak podle mě tam nehořelo, ale valil se dým z baterek, a normální lidi pokud někde bude valit kouř budou volat že hoří.....
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
Valdano
Reputace: 209
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Přesně tak. Můj odhad jaký sled okolností k tomu mohl vést je následující.

Už v dřívější části tohoto tématu byly fotky, ze kterých bylo patrné, že články byly ve skříni těsně u sebe bez prokladů většina byla silně nafouklá tj. zřejmě většina článků intenzivně plynovala. Jeden článek by nevygeneroval dostatečné množství plynů k tomu co pak následovalo.

Co bylo primární příčnou lze jen odhadovat. Na videu zaznělo, že ten systém byl už cca 3/4 roku v provozu. Pokud by to byla závažná chyba při prvotní montáži tak je pravděpodobné, že by se to projevilo mnohem dříve po zahájení provozu. Otázkou je jestli došlo třeba k závadě v BMS, která nezabránila přebíjení nebo k něčemu jinému co zřejmě způsobilo to, že některé články dospěly k částečnému internímu zkratu a přešly do Thermal Runavay (to je proces, který když započne tak už se uvnitř článku nezastaví ani když se sada odpojí) a další články se pak v krátké době přidaly čemuž mohlo napomoci to, že články byly těsně u sebe bez prokladů. Tenká fólie na článcích se teplem roztrhala a mezi články mohlo dojít ke zkratům. Teplota musela být dost vysoká, ale ne až tolik, aby hned hořelo. Zatím jen intenzivně plynovaly články uvnitř rozvaděče.

Lidi co tam byli ještě před HZS a pokoušeli se o hašení nejspíš považovali za požár už ten intenzivní dým co se valil z rozvaděče i když to v reálu ještě požár nebyl. Naštěstí jim došlo hasivo a když odešli pro další, tak teprve poté zřejmě v rozvaděči něco chytlo, a to následně inicializovalo prudké vzplanutí nahromaděných plynů, které v té době už z velké části zaplňovaly technickou místnost a mělo to destrukční účinky.

Při tom hašení se zřejmě dobývali dovnitř do původně uzavřeného rozvaděče a přitom mohlo dojít uvnitř rozvaděče k nějakému poškození teplem už tak narušených součástí, což po nějaké době vedlo k zahoření. Mohlo to být vlivem dobývání se do rozvaděče a nebo to mohlo být jen v důsledku nárůstu teploty v rozvaděči. Prostě něco chytlo až později kdy už značná část plynů vygenerovaných články unikla do prostoru technické místnosti.
Mex
Reputace: 256
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Tak moc přesvědčivě to video nepůsobilo. Bylo to všechno spíš o dohadech než o jasně doložených faktech.
Je zajímavé, že okamžitě na začátku stanovil kriminalistické ohnisko, aniž v té chvíli vůbec věděl co se tam stalo (jak sám říká).

Pokud je to tak raritní událost (jen jednotky případů na světě), tak to si mohli s tím vyšetřováním dát trochu víc práce.
Stejně tak se zveřejněním konkrétních informací o technických parametrech.
Valdano
Reputace: 209
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

To video samozřejmě nebylo z hlediska technických podobností o nic víc informativní než dřívější závěrečná technická zpráva. Dle mého názoru HZS zásadně podrobnější technické informace k případům neposkytuje bez ohledu na to jak moc je ten či onen případ raritní a ať už se to někomu líbí nebo ne. Je celkem jedno jestli jde o podobné veřejně vystoupení zástupce HZS a nebo o závěrečnou zprávu pro veřejnost, vždy se jedná více méně jen o kusé informace, které mají za cíl informovat spíš v obecné rovině bez naprosté většiny bližších technických informací. Stručně řečeno nejsou to informace určené pro odborníky, ale spíš jen pro laickou veřejnost a tomu i odpovídá jejich kvalita. ;)