Bezpečné odpojování tepelného čerpadla při nedostatku výkonu FVE
-
- Reputace: 31
- Lokalita: českotřebovsko
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Bezpečné odpojování tepelného čerpadla při nedostatku výkonu FVE
Zdravím, mám soláry a jede mi na ně částečně domácnost a přes léto bojler, v případě když odběr domácnosti překročí určité ampery, tak mi to na tu dobu vypne "natvrdo" napájení bojleru, uvažuju o čerpadle a chtěl bych stejné řešení, Jen si nejsem jistý zda to čerpadlo také skousne přerušení napájení a pak naskočí zpět na provozní hodnoty. Jak to řešíte?
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 8x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
- TomHC
- Reputace: 595
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Re: Bezpečné odpojování tepelného čerpadla při nedostatku výkonu FVE
No tak treba jeho vypnutie riadiť softvérovo...
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
- Reputace: 55
Tomu TČ to vypadávání napájení nebude dělat dobře.
Lepší by bylo mu řízením snižovat výkon.
- TomHC
- Reputace: 595
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
Budem ako cipis, hoďte to do novej témy, o riadení TČ
Ak sa dá ovládať na diaľku (WiFi, RS485, dry contact), tak či tak bude treba nejaké riadenie - Home assistant, PLC...
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
- Reputace: 20
- Lokalita: Rožňava, SR
- Výkon panelů [Wp]: 7700
Treba si fakt zistiť možnosti ovládania. Ja napríklad riadim TČ cez RS485 ModBus. Kompresor a ventilátor sa vypnú takmer okamžite, čerpadlo dobieha nastavený čas.
Polostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 30kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
-
- Reputace: 31
- Lokalita: českotřebovsko
Tahle situace se stane tak jednou za 14 dní. Ale je možné mu snížit vykon při natápění bojleru? Od října do března by to jelo na síť, v té době to řešit nemusím, takže zas toho vypínání natvrdo by nebylo tolik. Teď mě ještě napadlo jestli by se pro to dal nějak využít Dry Contact. Má ho měnič a mělo by ho mít i to čerpadlovk_1 píše: stř říj 15, 2025 2:00 pmTomu TČ to vypadávání napájení nebude dělat dobře.
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 8x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS