Ostrov v Dobrušce
-
- Reputace: 386
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Re: Ostrov v Dobrušce
na soucastky se podivej na tme.cz
-
- Reputace: 95
- Lokalita: Dobrovicko
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ten dělič, to je divný. Všechno bych odpojil, místo panelů připojil zdroj 12V a zkontroloval, že dělič dělí 1:80 (nahoře 12V, uprostřed 0,15V). Pokud ano, pak ještě může být problém měřák: Jestli se Siton nějak záhadně rozkmital, pak levný digitální multimetr je schopen ukazovat naprosté nesmysly. V takových případech sahám po analogovém Avometu, kde není jediný tranzistor. Jinak dobrá práce! A integráče v paticích... Kdo to dneska má!v600 píše: ned říj 05, 2025 7:04 pmJen nevím, v jakém stavu bude arduino - ten výše popsaný odporový dělič (R2 a R3) posílá na pin 5 arduina nikoli cca setinu napětí panelů ale asi tak desetinu. Odpory jsem omrknul a podle barevného značení jsou to ty správné a i zapájené v desce jsem naměřil cca správné hodnoty.
- v600
- Reputace: 13
- Lokalita: RK
- Výkon panelů [Wp]: 7000
- Kapacita baterie [kWh]: 20
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Já věděl, že zkončím u Avometu 
Budu muset navšívit tatínka (radioamatéra, OK1UME), ten je vybaven...
Dělič změřím. Taky nevidím důvod, proč by měl dělit blbě - jsou to přece jen dva odpory za sebou.
Po součástkách jsem se už na tme.cz díval, budič nebude problém, ale MosFET jsem nenašel.
Nicméně na diskusi u autora SITONu jsou vyjmenované i jiné vhodné, dokonce několik a některé k mání jsou asi po třech stovkách.
V parametrech těch MosFETů se nevyznám, chápu Vds, nejlépe 600V a více a Proud aspoň 30A (tolik má v datasheetu ten odpálený).
Pak se ještě uvádí Rds v desítkách mOhm > to chápu, že musí být co nejnižší (tepelná ztráta při průchodu proudu).
Ještě tak přijít na kloub tomu, co to odpálilo.
Jestli to arduino fakt fixluje, mohlo by to způsobit ? Třeba při zatuhnutí nechat ty dva MosFETy trvale otevřené, až se usmaží...?
Nebo by to mohlo způsobit něco od panelů ? (tomu moc nevěřím, U a I je OK, jediné, co zatím nemám, to pole panelů nemá uzeměné rámy. Mínus soustavy uzeměné není, to je předpokládám správně).
Zítra budu pokračovat v pátrání, díky všem za rady a povzbuzení

Budu muset navšívit tatínka (radioamatéra, OK1UME), ten je vybaven...
Dělič změřím. Taky nevidím důvod, proč by měl dělit blbě - jsou to přece jen dva odpory za sebou.
Po součástkách jsem se už na tme.cz díval, budič nebude problém, ale MosFET jsem nenašel.
Nicméně na diskusi u autora SITONu jsou vyjmenované i jiné vhodné, dokonce několik a některé k mání jsou asi po třech stovkách.
V parametrech těch MosFETů se nevyznám, chápu Vds, nejlépe 600V a více a Proud aspoň 30A (tolik má v datasheetu ten odpálený).
Pak se ještě uvádí Rds v desítkách mOhm > to chápu, že musí být co nejnižší (tepelná ztráta při průchodu proudu).
Ještě tak přijít na kloub tomu, co to odpálilo.
Jestli to arduino fakt fixluje, mohlo by to způsobit ? Třeba při zatuhnutí nechat ty dva MosFETy trvale otevřené, až se usmaží...?
Nebo by to mohlo způsobit něco od panelů ? (tomu moc nevěřím, U a I je OK, jediné, co zatím nemám, to pole panelů nemá uzeměné rámy. Mínus soustavy uzeměné není, to je předpokládám správně).
Zítra budu pokračovat v pátrání, díky všem za rady a povzbuzení

15 panelů Solarmi 7000Wp (východ+západ), EPEVER Tracer 10420AN, 2x10kW Liion CALB, 2x5kW střídač EPEVER IP 5000 Plus - Jednofázový ostrov (dva okruhy).
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
-
- Reputace: 386
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
jako kdo vi, to mohl byt klidne nejaky bles v okoli nebo zatuhle arduino od ruseni nebo spatneho napajeni. Cokoliv. Kdyz se divam na schema, prijde mi to takove dost ... nevim, jednoduche. Nejsou tam zadne ochrany vstupu do atmegy, pritom je to spojene primo s napetim panelu. Hlavne to mereni napeti. Vykonove veci nejsou izolovane od procestoru. Treba rozpadle informace na display je docela takova znama vec. Jsem s tim u svych veci bojhoval vzdycky. Vetsinou je to ruseni na napajeni nebo ruseni obecne. Cele je to postavene na dvouvrstve pcb bez plnych ploch gnd. To bude cele rusit samo sebe.
Kdyz budes menit budice, zamer se i na soucastky kolem spinani mosfetu. Ty diody a zenerky a odpory. Jestli nejsou taky poprorazeny. Priapdne i ten transil a odpor 0,1R. Jestli tam vletela nejaka spicka od panelu, muze toho byt v haji vic a zarve to zas.
https://tnweb.tode.cz/wp-content/upload ... rtor2I.png
Kdyz budes menit budice, zamer se i na soucastky kolem spinani mosfetu. Ty diody a zenerky a odpory. Jestli nejsou taky poprorazeny. Priapdne i ten transil a odpor 0,1R. Jestli tam vletela nejaka spicka od panelu, muze toho byt v haji vic a zarve to zas.
https://tnweb.tode.cz/wp-content/upload ... rtor2I.png